Rodičovská láska-vplyv na vytvorenie vzťahu

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
bolek
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Rodičovská láska-vplyv na vytvorenie vzťahu

Príspevok od používateľa bolek »

Ahojte!

Už viackrát som sa zamýšľala nad tým, ako nás láska a výchova rodičov ovplyvňuje v budovaní a vytváraní vzťahov. Keď som to tak s kamoškou analyzovala, prišli sme na to, že kto žije alebo vyrastal v rodine s jedným rodičom alebo komu bola odopretá láska z jednej strany, tak má problém s vlastnými vzťahmi. Buď nevie ako vo vzťahu zotrvať, bojí sa zaľúbiť, neprejavuje emócie je vo vzťahu príliš dominantný alebo naopak submisívny. Aký je váš názor? Je to podľa vás pravda? Stretli ste sa s podobnými vzťahmi vo svojom okolí a myslíte si že sa dá taký človek zmeniť a dokáže si časom budovať normálny vzťah?
Ďakujem za odpovede :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Rodičovská láska-vplyv na vytvorenie vzťahu

Príspevok od používateľa audiotrack »

určite je schopný si budovať vlastný vzťah. Má vlastnu hlavu a srdce, a nejaké zvyky a podobne čo videl doma vôbec do vzťahu nemusí ťahať. S tým prejavovaním lásky to podľa mňa tiež nič nemá. Moji rodičia si ju napríklad tiež neprejavujú. Nikdy som nevidel aby si dali pusu, ani sa nedržali keď boli na prechádzke ani nič. Také že "ľúbim ťa", to by mi bolo asi aj vtipné keby si povedia.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Definuj pojem "normalny vztah". Vsetci si totiz berieme do vztahov nieco co sme videli/zazili doma, ci uz vedome alebo nie. Aby sa clovek bal vztahov tak je potrebna naozaj silna trauma...
Brambor
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Brambor »

Vztah rodicov, ktory vidime doma, je casto vzor, ktory neskor bud vedome, alebo podvedome vyhladavame a dany vzor spravania kopirujeme.. neviem, ake to je vyrastat s jednym rodicom.. zo svojej skusenosti viem vsak povedat to, ze moji rodicia si lasku nikdy neprejavovali a ja sa priznam, ze ja ju ani prejavovat velmi neviem..aj ked sa snazim, neviem to prejavit tak, aby mi to pripadalo prirodzene a uvolnene..
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

javatar: Tak ako píšem v prvom príspevku- nevedieť sa zaľúbiť, vyjadriť pocity, lásku, dať facku a myslieť si, že je to ok, prípadne brať aj podvádzanie ako "samozrejmé". Je toho veľa, samozrejme.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

Ja by som skôr povedal (na základe odpozorovaných vzťahov svojich známych), že ľudia z neúplných rodín majú tendenciu vytvárať pevnejšie vzťahy. Vidia, že v ich rodine to nie je ono , jeden rodič chýba a preto sa snažia byť v svojom živote iný a nahradiť si absentujúcu rodičovskú lásku partnerovou. Pár kamarátok,ktoré sú z rozvedených rodín má 3+ ročné vzťahy.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

bolek napísal:javatar: Tak ako píšem v prvom príspevku- nevedieť sa zaľúbiť, vyjadriť pocity, lásku, dať facku a myslieť si, že je to ok, prípadne brať aj podvádzanie ako "samozrejmé". Je toho veľa, samozrejme.
ako som pisal - na toto su potrebne silne traumy (nasilie, zneuzivanie a pod)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

To je podla mna pritiahnute za vlasy. Su veci, ktore som videl a nevidel doma, zauzival si zvyky, ale vo vztahu sa riadim sam sebou a nie podla rodicov. To mi pripada ako ked sa niekto spytal kamaratky:
-Zuza a vy co nejdete obcas na diskoteku?
-Ved ani moji rodicia nechodili!

Odpoved, ktoru by asi nikto necakal, ved je to totalna sprostost sa riadit v tomto podla rodicov!
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

test napísal:To je podla mna pritiahnute za vlasy. Su veci, ktore som videl a nevidel doma, zauzival si zvyky, ale vo vztahu sa riadim sam sebou a nie podla rodicov. To mi pripada ako ked sa niekto spytal kamaratky:
-Zuza a vy co nejdete obcas na diskoteku?
-Ved ani moji rodicia nechodili!

Odpoved, ktoru by asi nikto necakal, ved je to totalna sprostost sa riadit v tomto podla rodicov!
myslis si, ze za tych cca 18 rokov co si stravil s rodicmi, teraz vo svojich vztahoch pouzivas iba vlastnu hlavu? Ano, pouzivas, lenze v nej mas podvedome "zapisane" prejavy, spravanie rodicov, ktore pouzivas a ani o tom nevies (samozrejme, ze nie pri vsetkom, mozu to byt aj uplne drobnosti, ale aj take veci ako nevera...) [je to len moj vyplod, rad si precitam aj vase pohlady na vec]

A k tej teme o jednom rodicovi...imo je aj mnoho pripadov, kedy dieta chce byt opak svojho rodica (drogy, alkoholizmus pripadne vztahy) a vtedy mozu vznikat tie 3+ rocne vztahy ako tu niekto pisal nadomnou...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

lowmanek: Myslím, že si to pekne vystihol a súhlasím s tým. Človek to čo vidí skoro 20rokov doma nehodí len tak za hlavu a nezatvorí pred tým úplne oči. To sa ani nedá. Aj si možno povie, že sa tak správať nebude, ale nedá sa to ovplyvniť úplne. Časť z toho je v človeku veľmi silno zakorenená.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Vzťahy v rodine (rodič-rodič, rodič-dieťa) ovplyvnia budúce vzťahy detí so 100%-nou istotou. Niekedy až natoľko, že dieťa nie je schopné si vytvoriť normálny partnerský vzťah až pokým si nedorieši to, čo si nesie z detstva...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...rodičovské vzťahy určite ovplyvnia dieťa a počul som už také, že "určite nebudem ako môj otec"..."nechcem byť ako moja mama"...určite ten človek niečo pochytí...otec je šikovný a syna niečo naučí? Syn bude tiež šikovnejší a pravdepodobne aj pracovitejší...mama varí dobré veci? Dcéra sa naučí dobre variť od mamy...alebo usporiadanie koreničiek...jednoducho banality...u nás sa nikdy nesolila cibuľa alebo paprika...iba rajčina...u niektorých sa solí každá zelenina...toto si so sebou vedome ponesiem a nechcem to meniť...nikdy si neosolím papriku alebo cibuľu...rajčinu hej...

//...som naje*aný, tak sorry za chyby...
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

whisper napísal:Vzťahy v rodine (rodič-rodič, rodič-dieťa) ovplyvnia budúce vzťahy detí so 100%-nou istotou. Niekedy až natoľko, že dieťa nie je schopné si vytvoriť normálny partnerský vzťah až pokým si nedorieši to, čo si nesie z detstva...
suhlas

//autoeditácia príspevku (24 Okt 2012, 11:39)
Grim napísal:...rodičovské vzťahy určite ovplyvnia dieťa a počul som už také, že "určite nebudem ako môj otec"..."nechcem byť ako moja mama"...určite ten človek niečo pochytí...otec je šikovný a syna niečo naučí? Syn bude tiež šikovnejší a pravdepodobne aj pracovitejší...mama varí dobré veci? Dcéra sa naučí dobre variť od mamy...alebo usporiadanie koreničiek...jednoducho banality...u nás sa nikdy nesolila cibuľa alebo paprika...iba rajčina...u niektorých sa solí každá zelenina...toto si so sebou vedome ponesiem a nechcem to meniť...nikdy si neosolím papriku alebo cibuľu...rajčinu hej...

//...som naje*aný, tak sorry za chyby...
a myslim, ze tvoj vztah to poznaci po kazdej stranke :D

chyby su to najmenej, ale ten obsah!
Bushido
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bushido »

Tiež som zakladal jednu podobnú tému, pretože mám podobný problém, tak si ju pozri možno tam tiež nájdeš nejaké názory:
http://www.hojko.com/bezcitnost-t164068.html

V podstate od mojej témy, som stále na tom istom bodea nič sa nezmenilo, niekedy mám v pohode náladu, inokedy mám pocit, že je úplne všetko na hovno a ani nepotrebujem podnet. Vtedy mi býva všetko jedno, nemám záujem pracovať, ísť von, alebo športovať. Každopádne sa snažím to potláčať v sebe a hovorím si že je všetko v pohode a že sa v podstate nemám na čo sťažovať. Neporadil som, len sa snažím vyjadriť pochopenie.
kail91
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa kail91 »

myslím si, že vzťahy majú svoj základ vo výchove a v tom, čo vidíme doma - u mňa konkrétne sa rodičia hádajú, nadávajú si, urážajú sa od narodenia stále, dokonca som bol psych. týraný, šikanovaný a zažíval som len výsmech a na mňa to vplýva asi tak, že nemám emócie, neviem ich dávať najavo, neviem si nájsť kamarátov a celkovo som sociálne nemehlo, teda, čo sa týka vzťahov rôzneho typu, vôbec im nerozumiem :( a okrem toho trpím silnými depresiami a nič ma nebaví, ale úplne nič
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Zil som len s mamou, ani si nepamatam, ze by mi niekedy povedala, ze ma ma rada (aj ked viem, ze ma), ja som jej nieco take uz von koncom nepovedal, dokonca ju ani neoslovujem mama, mamina. Nedokazem to ani len vyslovit. Nikdy som nebol vychovavany k prejavovaniu citov a aj napriek tomu som vo vztahoch so zenami nemal problem vyjadrit co citim. A to platilo aj pri kamaratkach, nie len pri partnerkach.

Teraz som vsak znova v stave, ze neprejavujem city, ale tam je iny dovod, nie nestandardna vychova...
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

Aký je teraz tvoj problém TommyHot? Necítiš v tom lásku a je to len o sexe, ak nedokážeš vysloviť a prejaviť city?
Awattar
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Awattar »

Pocitujem uplne take iste problemy ako tommyhot.. takisto aj ako pisal v inej teme.. mal vztah, brutalne sa sklamal, odvtedy sa nevie zalubit, je chladny egoista... ja to iste..
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

maciatko99 napísal:Aký je teraz tvoj problém TommyHot? Necítiš v tom lásku a je to len o sexe, ak nedokážeš vysloviť a prejaviť city?
Je v tom moj postoj a nazor na zeny. A ver, ze ako zena to nechces pocut/citat...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

bolek: Merci, za to, že si... :D Normálne mi srdce zaplesalo, že som tu dnes objavil aj inteligentnú, sviežu tému.
Ale teraz k veci.
Akokoľvek sa na to pozrieme, súčasťou výchovy dieťaťa je aj správanie sa rodičov. Či už vzájomné, alebo individuálne. Toto správanie - ako sa správajú jeden k druhému často dokáže silno ovplyvniť pohľad dieťaťa na rodinu, lásku, vzťahy a tak ďalej. Je však zaujímavé, ako to funguje. Pokiaľ to medzi rodičmi škrípe, tak dieťa sa buď zablokuje a v budúcnosti bude mať s nadväzovaním vzťahov problém, nakoľko sa bude báť toho, že bude mať rovnaké problémy, ako rodičia. Druhý prípad je, že práve tieto problémy dieťa posilnia a v budúcnosti budä vzťahy, ktoré bude vytvárať pevnejšie, nakoľko nebude chcieť, aby to vyzeralo tak, ako kedysi doma - aj keď toto môže viesť k spomínanej submisivite a utekaním pred problémami za každú cenu. Samozrejme, nedá sa to vnímať takto čiernobielo, osobnosť každého je ovplynňovaná nespočetným množstvom faktorov, ktoré na neho počas výchovy vyplývajú, ako napríklad sociálne zázemie rodiny, škola, škôlka, etc etc.
Ďalšia vec, ktorú už celkom pekne zhrnul Grim sú návyky z rodiny. To si berie každý bez výnimky a stáva sa, že pokiaľ sa vo vzťahu stretnú dvaja, ktorí majú k rovnakej situácii zafoixované dva rôzne prístupy často môže byť oheň na streche, nakoľko každý je presvedčený, že je to tak dobre, lebo "u nás doma sa to tak robilo odjakživa!". To hovorím z vlastnej skúsenosti. :D
Jeden fenomén tu však doteraz spomenutý nebol. Poznáte to, keď sa hovorí, že dievča si vždy vezme "svojho otca" a chlapec zasa v neveste hľadá "svoju mamu"? Neviem, či ste si to niekedy všimli, no podľa mojej skúsenosti to unguje na 100% a je to v podstate aj dosť logické. Oidipov a Elektrin komplex teraz oblúkom obídeme a zhrnieme si to tak, že každé dievča považovalo kedysi svojho otca za najdokonalejšieho muža na svete a každý chlapec videl svoju matku, ako najlepšiu, najkrajšiu a tak podobne. Aj keď je tento obraz neskôr zničený, niekde hlboko v podvedomí pedsalen zakorenený zostáva a od toho sa odvíja tendencia hľadať si partnerov, ktorí v niečom zosobňujú našich rodičov. Mojej manželke je niekedy až smiešno, ako vo mne vidí svojho otca. A dokelu, niečo na tom pravdy je.
Čo sa týka vzťahov detí z nekompletných rodín.
Ja sám pochádzam z dosť problémovej rodiny. Otec bol narkoman a tak sa s ním mama v mojich dvoch rokoch rozviedla a odvtedy až do mojich desiatich rokov ma prakticky vychovávala stará mama. Mama behala po robotách a zarábala na živobytie, nakoľko z jedného predčasného invalidného dôchodku sa 4 ľudia neuživia. Vyrastanie so starou mamou však tiež nebola vždy rozprávka, bola dosť zničená životom, takže aj ona mala svoje nálady a zvlášť ostré to bolo, keď sa vrátil domov starý otec - alkoholik, ktorý bol agresívny a zamykali sme sa pred ním. V mojich desiatich rokoch si mama našla nového partnera, ktorý sa neskôr stal mojim adoptívnym otcom a všetko bolo kvázi fajn.
Z mojich desiatich rokov by si človek mohol spraviť obraz, že budem mať problémy so vzťahmi sklony ku ánvykovým látkam a podobne. Nope. Mám 23, mám manželku, dvojtýždňovú dcérku, stabilné zamestnanie a dom na hypotéku. Aj keď aj toto je možno troška extrém, ale to už nechám na Vašu analýzu :)
Čo som však chcel povedať - nie vždy sa z nekompletnej rodiny vykľuje dieťa s permanentnými problémami s nadväzovaním vzťahov, či naopak prehnanou promiskuitou a.i. poruchami.
Napísať odpoveď