Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa pinco »

heker, skús si prečítať § 23. To, čo spravil on nie je v rozpore s týmto paragrafom?

Zastavenie a státie
§ 23

(1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy. Pri státí vodič vozidla nesmie obmedziť pohyb chodcov ani cyklistov.

(2) Pri zastavení a státí je vodič povinný prednostne použiť parkovisko tak, aby neobmedzoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri zastavení a státí vodič je povinný čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom vyjdenie z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich.

A nemusíš zo mňa robiť debila, ktorý sedí prvý krát za volantom. Takisto mám už niečo odjazdené. Dokonca nie som ani slepý, ani blbý, aby som sa venoval niečomu inému počas šoférovania, zvlášť nie pri vychádzaní z parkoviska. To je práve tá situácia, kedy sa dá zamyslieť nad tým, či aj on venoval dostatočnú pozornosť pri šoférovaní. Čo ak sa tam prirútil a myslel si, že ešte stihne prejsť okolo mňa, ale keď videl, že to zrejme nestihne, tak dupol na brzdu, zastal kúsok odomňa a ja som dielo už len dokončil?!
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

pinco: On sa teda spraval nedisciplinovane a preto si do neho nabural??? Vina je teda jeho, ze ta neprinutil sa poriadne divat do tvojich spatnych zrkadiel a presvedcit sa o tom, ci mozes skutocne bezpecne cuvat??? Jeho auto svietilo alebo nesvietilo??? Este k § 23 a znemozneniu vyjdeniu z parkovacieho miesta, opytam sa ta teda: Znemoznil ti vyjst z parkovacieho miesta alebo to bola tvoja nesikovnost/neschopnost, ze si nedokazal vyjst a zaroven si nevenoval dostatocnu pozornost soferovaniu pri cuvani???

Pokial by sa malo pokutovat podla § 23, tak by si mohol ist rozdavat papuce pred obchodne domy, na preplnene sidliska a vlastne kopu dalsich vodicov, ktori si zastanu pred domom v protismere...

Bolo by fajn, aby si pre upresnenie nakreslil obrazok, ze ako to skutocne vyzeralo. Mohol by si tam oznacit cestu, kontajner, tvoje a jeho auto, miesto zrazky. Dik.
pinco
Darca
Darca

Ok chlapi, v pohode. Ja sa ani nesnažím dokázať, že je to všetko jeho vina, no myslím si, že aj on má na tom svoj podiel viny. Tým, že nezastal tak, ako mal, si koledoval o prúser. Viem, že jeho to zaujímať nemusí, ale keby tam nezastal, tak sa nič nemuselo stať. A to, že on nevidel vychádzajúce auto, je tiež jeho vina. Takisto, ako je moja vina, že som sa poriadne nepozeral. Akože podiel viny záleží na tom, kto zastal prvý? Keby som ja cúval a zastal ako prvý a on by do mňa narazil, kľudne len malou rýchlosťou, tak by bol na vine on? No asi nie, keď sa pozreš na prípad Juicyho, tuto o stranu dozadu. A to, či on svietil alebo nie, neviem povedať. Ale myslím si, že keď bola tma, tak by nešiel bez svetiel. Aj keď všetko je možné, ale nemyslím si, že by takto jazdil. Nie je to žiadny začiatočník. No zrejme je to tak, že ja som ho prehliadol, keď prichádzal, lebo som sa pozeral za seba otočený na opačnú stranu. Ale prečo by tam potom zastal, keď videl, že cúvam?

Hodím teda nákres. Spojte si to s tým, čo som predtým písal.
Prílohy
nákres miesta činu.JPG
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pinco, to meni uplne situaciu. Predpokladal som, ze on zastal hned vedla teba a za tebou, teda za autom vedla teba vlavo od teba, pripadne za miestom pre ZTP podla obrazka. On vsak zastal na opacnej strane. Ked tam prichadzal, svietil, pomaly sa dostal za teba, pricom svietil stale. Ty si cuval, z lavej strany by si ho mal vidiet, z pravej by si mal vidiet svetla. Aj napriek tomu si do neho narazil, narazil si do auta, ktore stalo. Neviem aka siroka je tato cesta pred bytovkou, ale pripady, kedy auta stoja pri kontajneroch su na kazdom preplnenom sidlisku a nevsimol som si, ze by bol obmedzeny vyjazd auta z parkovacieho miesta. Podla mna by si bol na vine stale ty, pretoze ty by si mal dat prednost jemu, nakokolko si vychadzal z parkovacieho miesta, neda sa objajit ani pravidlom pravej ruky. Zastal tam zrejme preto, pretoze ocakaval, ze to zvladnes vycuvat, zial, podcenil situaciu.
pinco
Darca
Darca

Nevidel som ho proste. Takže zrejme je to moja chyba. Mne však ide o to, že si mohol priznať aj svoj malý podiel viny a nie na mňa vyletieť spôsobom, že ja som debil, ktorý nevie cúvať. Jediné vysvetlenie mi to dáva, že prišiel vtedy, keď som ja pozeral cez svoje pravé plece dozadu na tie koše. Tak ale zase sa tu ponúka otázka. Zastal by si za niekým dúfajúc, že "hádam to vycúva bez toho, aby ma šuchol"? Čiže on sa tiež veľmi nevenoval riadeniu a tomu, čo sa deje okolo neho. Viem, že v rámci zákona on jednoducho zastal a ja som bol ten, čo narazil do stojaceho auta, ale tak mám rád seba a svoje auto, tak si nebudem pýtať o ťukanec. Pritom vedľajšie parkovacie miesta boli voľné. Zastal tam len preto, aby mal čo najbližšie ku vchodu.

Navyše na tom obrázku sa to zdá, ako dosť miesta, ale keby bol normálne zastavil a stál na tom mieste, tak auto z parkoviska by možno ani nevyšlo, teda väčšie auto určite nie. Na malom by sa to dalo ešte možno vykrútiť systémom tam-späť, tam-späť.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Ci stal alebo siel alebo co robil je jedno. Nacuval si do neho. Daj si nahodit zadne cuvacie senzory a uz by sa ti takato situacia stat nemala.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ved si nabural auto stojace v protismere, teda na opacnej strane cesty. Preco by mal priznat podiel viny za tvoju lajdackost? Dobre pises, ze zastal preto, aby to mal blizko ku vchodu. Ved ako pozeram, ty si stal na prvom moznom pouzitelnom mieste pred vchodom a jeho ohovaras za to, ze zastavil na pravej strane pri krajnici pri kosoch, aby vylozil alebo nalozil naklad? Ak by si vedel, ze tam stoji to auto a videl by si ho, dokazal by si vycuvat?
pinco
Darca
Darca

heker, prepáč, ale ty čítaš, čo píšem, či len tak reaguješ ako ti príde?

Si objasni, čo znamená pojem krajnica. Poradím ti, že miesto pred košmi to určite nie je.
heker
Redeemer
Redeemer

Mas pravdu, zastavit auto ku kosom neznamena zastavit ho na krajnici. A teraz by som ta poprosil o odpoved na tuto otazku - Ak by si vedel, ze tam stoji to auto a videl by si ho, dokazal by si vycuvat?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

pinco - jednoznačne si na vine ty, ale určite by som to nebral tak ako heker a nepovažoval niekoho, komu sa toto stane za neschopného...je dosť ťažké mať oči všade a niekedy človek jednoducho niečo prehliadne...podľa zákona si ale na vine ty a on má strašne malý podiel viny...samozrejme, že tam nemal stáť, ak je tam málo miesta...nevzťahuje sa náhodou na toto miesto paragraf o tom, že treba nechať najmenej 3m miesta pre každý smer jazdy?...alebo parkovisiek sa tento zákon netýka?...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

§ 23
(1) Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy. Pri státí vodič vozidla nesmie obmedziť pohyb chodcov ani cyklistov.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...tak v tom prípade platí to, že mal nechať aspoň 3m pre oba smery jazdy?...keďže predpokladám, že išlo o zastavenie...alebo sa na miesta mimo cesty, resp. parkoviská tento paragraf nevzťahuje?...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podla pinca svietil a zastavil tam len, aby nieco vylozil. Takze islo o zastavenie a mali by tam ostat 3m miesta celkovo, co tam urcite ostalo. Toto napisal pinco:,,Vodič, ktorý za mnou zastavil, spravil tak kvôli potrebe vyložiť niečo z auta. Teda bol tam len dočasne. Mal rozsvietené svetlá, no údajne nestihol zareagovať trúbením, alebo iným spôsobom, aby predišiel zrážke."
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Podľa mňa tam to auto prišlo niekedy od momentu, čo si sadol do auta, po moment č. 1, kedy si začal cúvať. Inak by to musel byť riadny pako, ak by videl, že Ty sa snažíš vycúvať z parkoviska (máš zaradenú spiatočku) a ešte sa Ti tam postaví. Podľa mňa on sa tam postavil ešte predtým, než si hodil spiatočku... keby ju videl, určite by počkal, kým vycúvaš a sám sa postaví na Tvoje miesto, aby mohol jednoduchšie naložiť/vyložiť veci. Keďže v čase nasadania do auta si pri smetiakoch nevidel žiadne auto, predpokladal si, že ani v čase zaradenia spiatočky tam nestojí.... čo bol však omyl... je to Tvoja chyba.
pinco
Darca
Darca

heker napísal:Mas pravdu, zastavit auto ku kosom neznamena zastavit ho na krajnici. A teraz by som ta poprosil o odpoved na tuto otazku - Ak by si vedel, ze tam stoji to auto a videl by si ho, dokazal by si vycuvat?
Prepáč, že som reagoval na teba tak drzo, ale myslím, že som to už písal. Takže konkrétne. Bol som vtedy na aute Renault Clio, čo je malé autíčko s dĺžkou myslím že necelé 4 m. Priestor, alebo teda šírka cesty závisí aj od toho, aké autá tam stoja, čiže logicky, ak tam stoja dlhšie autá, tak cesta je užšia. Keď na to pozerám z okna a len tak okom prenesiem dĺžku auta od jeho konca smerom ku košom, tak by mi ostal priestor asi 1,5 m (viď obrázok). Ale keďže necúvam rovno, ale do strany, a popritom sa nesmiem vytáčať príliš, aby som nešuchol vedľa stojace auto, tak by mi ostali cca. 2 m. Auto, do ktorého som narazil bola Octavia II, ktorá má šírku skoro 1,8 m. Od koša mohol zastať asi 0,5 m, čiže dokopy zaberal priestor 2,3 m. Čiže, ak mne ostal po vytočení priestor cca. 2 m a on zaberal zhruba 2,3 m, tak tých 30 cm by znamenalo, že by som odtiaľ nevyšiel. Resp. MOŽNO vyšiel, ale krútil by som sa tam ako pako hore dole.

brm, som si istý, že som sa pozeral do spätného, keď som začal cúvať. Robím to tak vždy, robím to automaticky a nikdy nezačnem cúvať naslepo bez toho, aby som si skontroloval, čo je za mnou. Nie som žiadna hlúpa blondína, ktorá spätné zrkadlo používa len na maľovanie ksichtu :)
Proste tam nestál, keď som začal cúvať. Navyše, keď som do neho narazil, tak sedel ešte v aute, čiže tam niekedy v čase cúvania prišiel a navyše tvrdil, že nestihol ani zareagovať trúbením. Keby som bol na jeho mieste a vidím, že niekto ide do mňa nacúvať, tak stihnem aj vybehnúť z auta a postaviť sa pred neho mávajúc rukami.

Nejdem to už rozoberať. Zrejme tak, ako píšete aj vy, tak je to z hľadiska zákona moja chyba. Ďakujem za reakcie, dúfam, že som nikoho nepobúril mojim nezodpovedným konaním :)
Prílohy
nákres miesta činu2.JPG
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ja Ťa neobviňujem, že si sa nepozrel do spätného zrkadla... akurát si to prehliadol.. stáva sa to, nie si prvý ani posledný.

Inak ponaučenie z tohto prípadu... neparkuj ako debil predkom, ale na parkovacie miesto zacúvaj.. a už nikdy nebudeš mať takýto problém, budeš mať stále prehľad, keď budeš z parkoviska odchádzať.

;)
heker
Redeemer
Redeemer

Na co by sa postavil pred auto a maval rukami, ci aby si do neho narazil a zlomil mu nohy? Vsak si nevidel jeho velke auto v spataku, ako by si chcel vidiet jeho?
pinco
Darca
Darca

heker, tak ja sa s tebou snažím baviť normálne a ty sa správaš ako kretén?! Prepáč, ale takéto správanie ma nehorázne irituje.
heker
Redeemer
Redeemer

Dik pinco za karmu, ale nemohol som si to odpustit. Pozri sa co si napisal - "Navyše, keď som do neho narazil, tak sedel ešte v aute, čiže tam niekedy v čase cúvania prišiel a navyše tvrdil, že nestihol ani zareagovať trúbením. Keby som bol na jeho mieste a vidím, že niekto ide do mňa nacúvať, tak stihnem aj vybehnúť z auta a postaviť sa pred neho mávajúc rukami."

A teraz sa skus nad tym zamysliet co pises. Uvadzas, ze si zacal cuvat a ze tam nestal, ze si ho nevidel. A chces od neho, aby vystupil z auta a zacal na teba mavat? Ak si nevidel jeho auto svietiace auto, ktore tam prislo a stalo, ktore je dlhe 4,57 metra, teda 4572 centrimetrov, tak ako by si uvidel jeho keby vystupil z auta? Myslis, ze by pomohlo, ze by vystupil a zacal na teba mavat? Ja si skor myslim, ze by si do neho vrazil a zlomil mu akurat tak nohy, pretoze neverim, ze pokial si nevsimnes styri a pol metra dlhe auto, tak ze by si si vsimol jeho 60 centimetrov siroku postavu.

Snazis sa tu obhajovat tym ako sa on zachoval a ze ty si chybu neurobil, pretoze on sa postavil ku kosom pri ktorych by stat nemal a zaroven sa snazis pisat o tom ako si ty nicoho nedostupil, pretoze si stal na parkovacom mieste, pozeral si sa do spatny zrkadiel a bezpecne si cuval. Zial, ty si ten blb, ktory narazil do jeho stojaceho auta, ktore tam prislo osvetlene a este chces od neho priznanie si podielu viny za tvoju neschopnost a nesikovnost? Nebud alibisticky a aspon si priznaj, ze na vine si len ty a nikto dalsi.

Wladas ty mas aj co napisat k teme alebo tu budes zasierat temu svojim offtopicom a uplne zbytocnymi prispevkami?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

heker napísal:Wladas ty mas aj co napisat k teme alebo tu budes zasierat temu svojim offtopicom a uplne zbytocnymi prispevkami?
Jaky offtopic? Reagoval som na tvoju reakciu. Nepisal som o jablkach ani o hruskach.
Ty si proste dokonaly sofer. Vsetci su mantaci co nevedia jazdit. Pinco mal proste smolu. Na vine samozrejme je ale to vzdy niekto musi byt aj ked po moralnej stranke nieje.

Napriklad keby ti z vedlajsej cesty vybehlo auto a stihlo sa vyrovnat ale nestihol by si ubrzdit. Na vine budes ty lebo si nedobrzdil. Typek bude tvrdit ze nesiel z bocnej, ze len brzdil. Vymalovane.
Napísať odpoveď