Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa heker »

Nebavme sa o nejakych keby. Keby vybehol a dostal by smyk, tak by bol rozbil auto a ja by som ubrzdil a smial by som sa na tom, ze isiel ako blazon. Takze tieto KEBY si nechaj pre niekoho ineho. Bavme sa o realite, ktora tu bola spomenuta.
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Tebe vôbec nedochádzajú súvislosti. Zamýšľaš sa úplne nad nepodstatnými vecami. Napísal som to tak, lebo to tvrdil on, že tam prišiel prvý a ja som potom začal cúvať. Mne však nejde do hlavy, že ak tam bol prvý a videl, ako ja začínam cúvať, tak údajne nestihol vôbec zareagovať. Však keby tam bol skôr, tak by stihol aj vybehnúť z auta a mávať predomnou rukami. A to mávanie rukami pred autom som napísal predsa obrazne. Tým som chcel povedať len toľko, že je možné, že on takisto nedával pozor a zastal tam, keď ja som už cúval. A to by podľa teba vôbec nebola jeho chyba, ak sa postaví za auto, ktoré cúva, navyše na mieste, kde zastať nesmie?! Nikde som ani nepísal, že je to jeho vina a ja som nevinný. Sú to len dohady, ktoré sa nedozviem, ako v skutočnosti situácia prebiehala, pretože on si svoju chybu, pokiaľ ju spravil, neprizná. A všade píšem, že si chybu priznávam a to, či je to aj jeho chyba sa pýtam tu, pričom sa snažím argumentovať zákonmi.

Ok, tak je to moja chyba, priznal som si to, tak na čo provokuješ ďalej? Ty si úplne bezchybný šofér, ktorému sa nikdy nič nestalo?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...heker...ukľudni sa a prestaň kaliť vodu...nemusel mávať rukami, ale päsťou udrieť pincovi po streche...myslím, že by hneď zastavil...a nič sa stať nemuselo...
heker
Redeemer
Redeemer

Mohol tam zastat a zohnut sa napriklad do kaslika po nieco, na vedlajsiu sedacku alebo podobne. A teda bol otoceny na opacnu stranu, pretoze jeho auto uz davno stalo a tak sa venoval inym veciam. Problem je, ze ty ani nevies kedy tam prisiel, pretoze si bol tak nepozorny, ze si ho nevidel prichadzat, dokonca si ho tam nevidel ani len zastavit.

Ano, som bezchyny sofer, este sa mi nic nestalo. A to mam najazdenych stotisic.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@heker
Ziadne keby, to je realna situacia. Ak by sa to niekomu stalo tak ho samozrejme zdrbes ze isiel rychlo. Nema zmysel reagovat na tvoje prispevky.
pinco
Darca
Darca

Prečo to rozoberáš takým spôsobom, akoby si tam bol? Nechápem prečo sa ho snažíš silou-mocou zastať?!

Jeho auto tam vôbec "dávno" nestálo. Keď som začal cúvať, tak tam auto nestálo a nesnaž sa mi to vyhovoriť. V tom som si na sto percent istý. Ešte raz sa ťa teda spýtam. Podľa teba, by nemal podiel na vine, ak by zastal na tom mieste, keď ja som už cúval?
heker
Redeemer
Redeemer

Zastavam sa ho preto, pretoze podla mna si pochybil len ty.

O tom koho by to bola vina, ak by tam zastal, pricom si uz cuval, tak to je tazko polemizovat. V tomto pripade si nedovolim napisat jednoznacnu odpoved, chcelo by to zaber cesty a parkovisa podla ktore by sa dala odhadnut sirka cesty. Zalezi to od uhlu pohladu.
pinco
Darca
Darca

Vidíš heker, teraz si to pochopil. Toto sa snažím napísať. Ja som si naozaj istý, že tam nestál, keď som začal cúvať. Ale nedá sa to nijak dokázať, kedy tam prišiel, pretože on bude tvrdiť stále to svoje, aby to bolo na moju poistku a nemusel to dať opraviť zo svojho. Môže to byť tak, ako ja vravím, ale môže to byť inak. Nesnažím sa to zvaliť na neho. Tak ako som si ja nevšimol, kedy tam zastal, tak si predsa ani on nemusel všimnúť, že vychádzam. Čo ak popri šoférovaní telefonoval alebo písal sms alebo hľadal niečo v priehradke a jeho pozornosť bola inde. Čo ak bol len niekde vedľa v bytovke a šiel preparkovať ku vchodu a pritom zabudol rozsvietiť svetlá? Mohol ich zapnúť potom. Ale to je také všetko "čo ak"... Proste ja som vinný určite a pýtal som sa tu len to, či aj on v tom nemá podiel viny, lebo on tvrdil, že nie. Odpovedali ste mi a basta.

//autoeditácia príspevku (04 Nov 2012, 15:24)
Pridávam foto. Je tam dokonca moje auto na tom mieste, kde som stál. Po ľavej strane vtedy stálo ešte jedno auto. Napravo bolo voľné, ako je na foto.
Prílohy
miesto činu3.JPG
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

co ja viem...ako priznat urcite musia vsetci, ze len mantak zastavi pri kosoch, ak vidi, ze auto cuva odtial,odkial cuva...ja by son urcite zastavil a pockal kym si to odparkuje a ufujazdi s tym prec...a som presvedceny ze kazdy z nas by tiez pockal....
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...nevšimnúť si v noci spiatočkové svetlá chce veľa nepozornosti...
heker
Redeemer
Redeemer

Pinco, spravil som maly rozbor tvojho obrazku. Pretoze som len amatersky grafik a zvladnem spravit uplne najzakladnejsie veci, tak to mozno nebude tak pekny obrazok ako si spravil ty, ale na analyzu by mohol posluzit. Spravil som take ako keby koty na obrazku, vychadzal som z dlzky Felicie combi, ktora stoji na parkovisku, pricom dlzka tohto auta je 4,5 metra. Ako bod som si vzal prave zadne svetlo a odhadom prave predne svetlo, ktore je schovane za svetlym autom. Preniesol som tuto vzdialenost este dvakrat vlavo od Felicie a potom som vypocital hranicu pri kosoch. Vyslo mi to teda 4,5 metra + 3,6 metra, spolu teda 8,1 metra medzi koncom Felicie a kosom. Bral som do uvahy rozmer OII, ktory je 1,8 metra (alebo nieco malo pod) a tiez aj tvoju hodnotu pol metra, pretoze podla teba zastal pol metra od kosa (co moze byt subjektivne cislo, ktore si mohol naddimenzovat, aby si si zlahcil situaciu na svoju obhajobu). Spolu teda zaberal 2,3 metra cesty od kosa, medzi nim a Feliciou ostalo 5,4 metra volneho priestoru. Snazil som sa tam prekopirovat aj auto v pozadi stojace za kosom, dal som ho zobrazit len na 55 percent a dal som ho zvacsit o 20 percent, pretoze treba pracovat s urcitou mierkou a mozno som ju prehnal, ale tak na ilustraciu to postaci.

Podla STN (slovenska technicka norma) je minimalna sirka parkovacieho miesta 2,4 metra, pri sirke tvojho auta (neviem ktore to je) je tam dostatocna rezerva. Ak mas tu Feliciu combi, tak ta je siroka 1,6 metra, ak by si mal tu (asi) Primeru, ktora stoji za kosom, tak ta je siroka 1,7 metra. Z tohto hladiska by si mal mat okolo auta priestor spolu 70-80 centimetrov (35-40 centimetrov po bokoch), nehovoriac o tom, ze treba pripocitat k tomu aj sirku druheho parkovacieho miesta a z pravej strany aj sirku vyhradeneho miesta pre ZTP. Miesto pre ZTP urcuje vyhlaska z dielne Ministerstva zivotneho prostredia, ktora ustanovuje technicke poziadavky pre osoby s obmedzenou oschopnostou pohybu a orientacie (rozumej ZTP). Tato sirka je 3,5 metra a musi byt zo strany nastupovania priestor tusim 1,2 alebo 1,5 metra. Takze z lavej strany ziadne obmedzenie nevidim.

Z matematickeho hladiska by som to videl asi tak, ze pokial si tocil volantom a zacal cuvat tym sposobom, ze si chcel odist smerom hore podla obrazku, tak by si to asi nevytocil (pri tom stojacom aute za tebou). Ak by si tocil opacnym smerom a odisiel by si smerom dole podla obrazku, tak by si to vytocil aj pri stojacom aute.

CheZteR - To auto tam mohlo stat uz v tom momente, ked on zaradil spiatocku a zacal cuvat, takze nemal ako vidiet svetla spiatocky.

Grim - Ale stale menej nepozornosti ako nevsimnut si prichadzajuce auto, ktoremu mam dat prednost, ktore je v noci osvetlene a ktore zastalo za mnou.
Prílohy
pincoauto.jpg
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ani nie...jemu totiž svetlá svietili dopredu...a pincove spiatočkové svetlá svietili rovno do kabíny vodiča za ním...
pinco
Darca
Darca

Obrázok celkom ujde, čo si spravil, ale nakoľko je autentický, tak to je otázka, pretože keď si prenesiem dĺžku môjho auta, mimochodom strieborný Renault Clio a to som už písal, tak sa dostanem na úroveň tvojich 9 metrov, pričom mne to vychádza len na 8 m, keďže Clio má dĺžku 3986 mm, čiže 4 m. Ďalej si nakreslil, že dĺžku felície (4,5 m) si preniesol ešte raz až ku krajnici. Viem, že podľa nákresu ti to vyšlo dobre, ale v skutočnosti by to auto stálo zadnými kolesami už niekde na tráve. Moje auto by sa tam vopchalo možno zadnými kolesami rovno po obrubník a to by ešte zadok karosérie pretŕčal. Mám okno tak, že vidím priamo na to parkovacie miesto, kde som stál a aj na koše a keď som si len tak s pomocou pravítka preniesol dĺžku môjho auta, tak mi to tak vyšlo. Ale to mi zase môžeš veriť, ale aj nemusíš. Môžem neskôr hodiť aj foto z okna. Takisto som písal a aj kreslil, kde som stál a písal som aj to, že na tejto fotke stojím presne tam, kde som stál aj v ten inkriminovaný deň. Takže priestor sa znovu zúžil, kvôli zelenému košu, ktorý vyčnieva viac. Síce pár centi, ale predsa. Údaj, že zastal pol metra od koša mi príde logický. Predsa auto má spätné zrkadlá, ktoré trčia nejakých 20-30 centimetrov a nezastal by tak, že by šúchal spätným o kôš, nebodaj ho kvôli tomu sklopil.

Ja neviem, koľkokrát to mám napísať. Keď som zaradil spiatočku, tak tam nestál. Navyše vždy cúvam tak, že vycúvam kúsok rovno dozadu, aby som videl, či neprechádza auto a až potom začnem točiť volantom a to sa hýbem dobre že nie po centimetroch, lebo vedľa stojace auto je blízko mňa. Celé toto trvá aj nejakú minútu, pričom spiatočkou mu svietim rovno do kabíny a on by nestihol zareagovať ani len trúbením? Veď dobre, možno hľadal akurát vtedy niečo v priehradke, mne to však nesedí s tým, čo mi tvrdil on. Tvrdil, že videl, ako sa zrazu rozsvietili svetlá, zaradil som spiatočku a nacúval do neho a on nestihol ani zareagovať. To by som však musel byť iný profík, aby som odtiaľ vyletel takou rýchlosťou, že nestihol reagovať. Navyše môj 3 cm malý škrabanec a takisto jeho malá preliačina hovorí o tom, že som určite nešiel rýchlo. Takže z toho vyplýva, že on ma videl a len tak sa pozeral, čo idem spraviť? No asi nie, preto tvrdím, že tam musel prísť tesne predtým, ako som do neho buchol, pričom sa zrejme venoval niečomu inému.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Uz to len tolko neries. Su situacie, kde nie vsetko pada na tvoju hlavu, ale pred zakonom si vinnik ty - napr. prudke zabrzdenie auta pred tebou. Ty si povinny udrzovat bezpecnu vzdialenost a jednoznacnym vinnkom budes ty. To, ze chlap neprizna ani trochu svojej viny ma vobec neprekvapuje ...
heker
Redeemer
Redeemer

Grim - Kto ma prednost, ten co ide po ceste alebo ten co vychadza z parkoviska? ;)

pinco - Podla pozicie fotenia mi to pride ako fotografia z Google StreetView a je to mierne skreslene. Idealne by bolo spravit viac fotiek, aj z vacsej vzdialenost a aj z blizsej, fotografia z okna by bola k prepoctom zbytocna. Aleo vybehnut von, chytit meter a cele to premerat. Ked tak pozeram, Clio ma dlzku nieco velmi malicko pod 4 metre, takze tvoja situacia mohla byt este jednoduchsia na cuvanie.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

heker...samozrejme, že ten kto ide po ceste...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

...sa čudujem, že niekde sú ešte miesta kde nemajú okolo smetiakov žlté čiary. Potom vznikajú takéto situácie.

inač ten hekerov obrázok je pekne skreslený. To aj slepý vidí. Mi chceš tvrdiť, že ten žltý smetiak je dvakrát tak vysoký ako auto? Lebo na obrázku to tak máš, a sú v jednej rovine. Ten kontajner je vysoký 1275mm, takže tvoje autíčko je vysoké nejakých 65 centimetrov. Potom sa nečudujem že ti na tom parkovisku ostane miesta, že tam aj kamion s prívesom zaparkuješ :D

ďalej, že felicia combi má 4,5 metra si kde zobral? Podľa tohto má 4205mm (prípadne 4237 podľa ročníka), takže na tie 3 dlžky čo si tam spravil si si cestu rozšíril o ďalší takmer meter.
heker
Redeemer
Redeemer

Grim - Tym si vlastne potvrdil, ze majitel auta, ktory isiel po ceste a odparkoval pri kosoch mal prednost pred pincom, ktory cuval.

audiotrack - Ja som sa so zltymi ciarami pri kosoch este nestretol, asi to zalezi od mesta a dopravneho inspektoratu, ci uzna za potrebne to vyznacit a ci sa najdu na to financie. Ten zlty smetiak ma odhadom vysku tak 160 centimetrov, aspon co si to pamatam zo sidliska, ze mi je priblizne niekde mozno prsia az ramena. Nissan Almera ma 1,4 metre, Renault Clio ma 1,5 metra. O Almere som pisal, ze to bude skreslene a ze som ju zvacsil ku kosu o 20 percent. Kedze Clio nie je v rovine so smetiakom ku ktoremu som dal Almeru, tak preto treba by tam trebalo opat pocitat priestorovou deformaciou, navyse Google pouziva akesi fisheye kamery alebo co to maju, tak preto tak vypadaju aj obrazky. Preto som tiez pisal, ze by to chcelo odfotit normalne fotoaparatom, aby sa predislo skreslovaniu. Ked si vezmes zeleny kos na sklo, ktory je v rovine s Cliom, tak ta velkost kosa by sedela s vyskou auta (1,5 metra).
Prílohy
pincoautoaa.jpg
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

....nie...pletieš si pojmy "ide" a "odparkoval"...keď odparkuje, tak už nejde, či podľa teba hej?...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tvoje photoshop čachre-machre sú úplne zavádzajúce. Ale ak ti to robí radosť, nech má ten kontajner (podľa odhadu, lebo link na výrobcu je asi irelevantný, že?) 1,6metra. Tak auto čo si tam dal má 80 centimetrov. Stále maličký angličák. A stále cesta rozšírená o meter. Teraz sa snažíš zachrániť jeden argument namiesto toho aby si priznal že si to tým obrázkom totálne prestretlil. Odhliadnúc od nejakého fisheye googlu.

no a čiary pred kontajnermi máme bežne, som myslel že to je všade tak. Ako potom chodia smetiari, keď im pred kontajnermi môže hocikto zaparkovať?
Napísať odpoveď