beardie napísal:trh =/= trznica
aj za feudalizmu boli remeselnici, ktori vyrabali pre ostatnych obyvatelov
nerobili to pod natlakom, pre take poslanie sa vacsinou rozhodli sami, kedze bola na trhu medzera, ktoru mohli vyplnit
este tak 3 strany a dostaneme sa k tomu,ze trh je vlastne Boh, prapovod vsetkeho

Prepáčte páni, nemám čas a aj som zabudol na túto našu debatku.

Tú moju hĺbkovú odpoveď ešte neponúknem, hádam cez zimu. Len jednu vec, vlastne dve. V skratke.
Tak za prvé, beardie to dokonale nechtiac vystihol ten rozdiel. V stredoveku existovala tržnica, to áno, ale nie trh v kapitalistickom význame. Teraz jeden nový príklad od súdruha Marxa, ku ktorému som sa dostal - že prečo.
Na trh prichádzame z tovarom. To súhlasíte. Marx začal v Kapitáli riešiť konečne kapitál, ale kým sa k tomu dostane, tak to ej 50 strán obkľuky a definícií a rôznych variánt - proste jeho špecifická metóda, niektorí ju nazývajú dialektickou.
No k veci - dnes funguje spoločnosť tak, že napr. ty beardie ani javatar, nevyrábate doma tovary. Žiadny kožuch ani plátno. Vaším tovarom je vaša pracovná sila - s ktorou idete na trh a ponúkate. Súhlas? Teraz, kde je ten rozdiel, medzi dnešnou dobou a stredovekom či starovekom. Ide o to, že aby toto mohlo fungovať, musí byť vaša možnosť pracovať, teda pracovná sila, slobodná. Musíte mať možnosť skončiť, resp. aj byť vyhodení a pod. Ak by ste sa upísali niekomu na veky vekov, stávate sa otrokom. Teda - musíte "slobodne" (preto úvodzovky, lebo v konečnom dôsledku to je tiež neslobodné, ale slobodné, z hľadiska komparácie s feudalizmom či otrokárskou spoločnosťou) disponovať svojou vlastnou prácou. V stredoveku to neexistovalo - nemusím rozoberať. V staroveku - takisto nie - lebo otroctvo.