Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa begbeee »

Akože aj mňa, ale je evidentné, že aj ten čo tú značku tam osadil sa riadil tým, že hlavna cesta je rovnejšia, lepšia atď. Inak by mu to nijakovsky nevyšlo.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mozno niekto ukradol dodatkovu tabulu, ktora vyjadruje skutocny stav krizovatky. Treba napisat na Dopravny inspektorat a mesto.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Ja sa nepamätám žeby tam bola dakedy hocijaká dodatková tabuľa a čo je najhoršie,že v našom meste je dosť takýchto a podobne problémových úsekov,ale nijako sa to nerieši,miestní poznajú cesty a cudzinci šajnu nemám podľa čoho sa orientujú.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Obetujem sa a spravim obciansku aktivitu za napravu :)
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

No som zvedavý :))
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

begbeee napísal:Okrem toho, že sledujem "moje" značky, tak mám sledovať aj tie mimo mojej cesty?
...áno, máš sledovať aj tie značky, ktoré niesú otočené smerom k tebe...preto rôzne značky majú rôzny tvar a "daj prednosť v jazde" a "stop" majú špecifický tvar nezameniteľný so žiadnou inou značkou...takže ich vieš rozoznať aj keď niesú otočené smerom k tebe a nekývajú ti...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

ja ji ich bezne automaticky vsimam
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Napisal som mail na OR PZ v Komarne a zaroven na Obvodny urad pre cestnu dopravu a poz. komunikacie v Komarne. Uvidime co odpisu a ci tuto situaciu so zlym oznacenim daju na poriadok.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Grim napísal:
...áno, máš sledovať aj tie značky, ktoré niesú otočené smerom k tebe...preto rôzne značky majú rôzny tvar a "daj prednosť v jazde" a "stop" majú špecifický tvar nezameniteľný so žiadnou inou značkou...takže ich vieš rozoznať aj keď niesú otočené smerom k tebe a nekývajú ti...
to je hlúposť, nikde vo vyhláške mi nič neprikazuje sledovať značky iných. Tu jednoznačne pochybili, a nedali dodatkovú tabuľu. V takom prípade by som volil ako hlavnú cestu tú širšiu, ako bolo spomenuté. Ale sledovať značky ostatných je nereálne.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...mňa v autoškole učili že treba...ale podľa tvaru, nie že sa budem otáčať, že "čo to bolo za značku?"...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

dobre, a čo ak je za tou stopkou strom? Teda ty ju kvôli stromu nevidíš? Alebo niečo iné. Tie značky sa nedávajú s ohľadom na to, aby ich videl aj protiidúci. Oni majú špecifický tvar, aby si sa nemohol v hmle či ak by bola zasnežená alebo vyblednutá vyhovoriť že si ju nespoznal. Dokonca tam tá značka ani nemusí byť, môže byť ďaleko pred križovatkou s dodatkovou tabuľkou napríklad 100m a ty ju nemáš šancu vidieť. A on má pred križovatkou ešte nakreslený trojuholník na vozovke.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...aj trojuholník na vozovke si môžeš všimnúť napriek tomu, že nieje v tvojom smere jazdy...povedal by som, že ešte lepšie ako nejakú zašednutú značku na štíhlej nožičke...ani ja som v zákone nevidel, že by bolo prikázané sledovať značky pre iný smer jazdy...ale v mnohých prípadoch to môže pomôcť...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Počkať...jasné, že to môže pomôcť, myslím, že ani audio ani ja nie sme nevšímavý alebo, že nesludujeme.
Ale ŽIADNY ZÁKON TO NEPRIKAZUJE a odvolávať sa na to pri nehode je čistý nonsens. To, ktorá je hlavná musí byť jasné z každého smeru jazdy bez akéhoľvek "sledovania značiek na inej ceste."
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ak odbocujem vpravo, mozem si zvolit do ktoreho pruhu sa zaradit (modry alebo cerveny), alebo sa musim zaradit do prave tzn. cerveneho? Zaujima ma to, pretoze vela aut, ktore z protismeru odbocuju dolava sa radia do modreho a nedavaju prednost v protismere. (ked vidia, ze auto odbocuju vpravo samozrejme)
Prílohy
pruhy.png
pruhy.png (2.14 KiB) 684 zobrazení
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Grim: presne tak, ako pise begbeee - tvary su cisto informativne a mozu napomoct, napr. ked prehliadnes svoju znacku a uz si v krizovatke, ale to je vsetko...

t0m4s3: urcite vzdy do toho vnutorneho, v Tvojom pripade do cerveneho...

ak existuju vynimky, tak sa ospravedlnujem, ale nepoznam ich...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jazdí sa v pravom pruhu, pokiaľ je voľný. Takže sa máš zaradiť doprava (do červeného). Protiidúci by sa tiež mal do červeného zaradiť
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

zaujimala by ma citacia zo zakona, ktora toto nejakym sposobom upravuje. Alebo na zaklade coho si vyvodil, ze urcite do praveho

//autoeditácia príspevku (10 Nov 2012, 20:22)
audiotrack napísal:jazdí sa v pravom pruhu, pokiaľ je voľný. Takže sa máš zaradiť doprava (do červeného). Protiidúci by sa tiež mal do červeného zaradiť
takze ak to plati aj pre protismer, tak ma jednoducho davat prednost. Zaujimalo by ma, koho chyba by to bola, keby sme sa v tom modrom pruhu zrazili.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ide o situaciu v meste, kde mozes jazdit v ktoromkolvek pruhu... cize protiiduci sa musi zaradit opat do vnutorneho, cize v tomto pripade do modreho...

t0m4s3: zdrojom je autoskola, pripadne diskusia s niekym, kto sa to dozvedel z autoskoly... ale tiez sa toho uz mohlo za tie roky vela zmenit, takze za to ruku do ohna dat nemozem... skus uzivatela marek_carey, ten ma precitanu celu vyhlasku...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tak oprava - info že sa jazdí v pravom je podľa starej vyhlášky. Po novom je to jedno, ak tým niekoho nespomaluješ:
§ 10, zákon č. 8/2009 Z.z.:

(3) V obci na ceste s dvoma alebo s viacerým jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy smie vodič vozidla použiť na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh.

(5) Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.
takže je jedno do ktorého sa zaradíš, a do ktorého sa zaradí ten z protismeru
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ta vyhlaska hovori o jazde, nie o zaradovani... nemoze tam platit este nejake ine pravidlo?
begbeee napísal:Niekedy mám pocit, že tie preopakovania vodičákov by sa naozaj zišli v SR.
kristepane, nestras :D
Napísať odpoveď