Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa heker »

t0m4s3 - Ak si na hlavnej, mozes si zvoliy ktorykolvek pruh, teda aj cervenu. Ostatok ti dava prednost. Pytal som sa na to v lete instruktora z autoskoly, ktory potvrdil moje slova, ktore som si pamatal este z autoskoly.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...mne zase nezávisle na sebe inštruktori o radení pri odbáčaní dávali rôzne inštrukcie... http://goo.gl/maps/e8vN6 ...išli sme doprava, sú tam dva pruhy, ale v pravom pri chodníku parkujú autá...prvý krát som sa zaradil do pravého a hneď som hodil smerovku do ľava, že sa preradím..."prečo sa nezaradíš hneď do ľavého, teraz tu blikáš jak vianočný stromček!"...druhý inštruktor...zaradil som sa podľa rady predošléh hneď do ľavého pruhu..."do ľavého odbočujú oproťajší, vždy sa radíš do najbližšieho pruhu!"...tretí inštruktor...zaradil som sa tak ako mi povedal druhý inštruktor do pravého ako prvý krát..."keď vieš, že tam parkujú autá, načo sa do toho pruhu radíš?"...takže tak...odvtedy sa radím pri odbáčaní vpravo do pravého, ale pri odbáčaní vľavo tiež do pravého...neviem ako je to podľaq vyhlášky, ale podľa logiky, ktorej je na cestách stále málo by to malo byť tak, že sa treba radiť do toho najbližšieho pruhu...ak viem, že je obsadený parkujúcimi autami, bude lepšie sa rovno zaradiť do voľného jazdného pruhu...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Logika je jedna vec, vyhlasky vec druha. Podla logiky je jasne, ze zaparkujem do praveho a vyhnem sa pripadnym problemom s protiiducimi autami, zaujima ma ma ale pohlad zakona, tzn. kto bude urceny ako vinnik pokial sa tam raz stretneme.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Nazdar, chcem sa spýtať čo ukončuje platnosť značky ZÓNA 40. V neďalekej dedine za značkou začiatku obce umiestnili túto novú značku.
Problém je, že neviem pokiaľ platí, pretože nikde nie je tabula koniec ZÓNY 40. Križovatka ju neukončí ... ale koniec obce áno ? ... alebo mám
ísť aj ďalej za dedinou 40 ?

Dík
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Koniec obce.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Lubenečko: pozri sem http://auto.sme.sk/c/5039949/je-to-zona ... je-to.html

tam je to vysvetlené na inom prípade, že za touto tabuľou je značka max. povolenej rýchlosti a teda značku ktorá by túto zónu ukončovala, netreba. Je to tak aj v tomto prípade ? Ak nie, tak tam chýba značka ukončujúca zónu s dopravným obmedzením a teda chyba ja na strane toho, kto značky umiestňoval.

begbeee? si si istý ?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Asi nemám oporu v zákone ale v zdravom rozume.
Je mi jasné a to hovorí aj zákon, že Zónu nekončí najbližšia križovatka. Ak však nie je ukončená značkou, tak celkom logicky mi vyplunulo, že je ukončená výjazdom z obce.

Podľa mňa to tak zamýšľali aj tí, ktorí značky osadili, akurát v mojom prípade ide o zdravý rozum v ich prípade o diletanstvo a neznalosť zákonov.
Header
Professional
Professional

No tak logicky uvažovať to je všetko pekné. Len keď ta zastavia tak sa na zdravý rozum nevyhovoríš žial. Preto by som bol rád keby to niekto našiel v zákone.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale značka obce ruší všetky značky.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

§5 odst.5

"Vodič motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg je pri jazde do svahu povinný umožniť prejazd rýchlejších vozidiel idúcich za ním; ak si to situácia vyžaduje, je povinný aj odstaviť vozidlo na najbližšom parkovisku , a to až do prejazdu týchto vozidiel."

Platí púšťanie iných vozidiel a odstavovanie na parkovisku iba pri jazde motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg do svahu, alebo platí odstavovanie vozidla na najbližšom parkovisku aj v prípade jazdy zo svahu a po rovine?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Co je na tom nepochopitelne??? Je to tam jasne napisane: "pri jazde do svahu" Hadam vies rozlisit spojenia ako do svahu, dole svahom/zo svahu, po rovine...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...len som sa pozastavil nad tým, ako je v tomto prípade chápaná tá bodkočiarka...či je to za ňou brané ako nová veta, alebo pokračovanie predošlej tak, akoby tam bola iba čiarka...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

podla mna ta bodkociarka znamena ze to so svahom nema nic polocne, cize to plati aj pre rovinu
Header
Professional
Professional

Ak som dobre pochopil hore uvedené, tak platí iba do svahu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Tá podkočiarka sa podľa mňa môže nahradiť aj bodkou.
Tá "druhá veta" len upresňuje, že si povinný odstaviť vozidlo ak zavadziaš.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

prva veta je hlavna, hovori o kamionoch iducich do svahu, to nie je ziadno oddelene a nie tam ten svah uvedeny iba ako specifikacia jedneho pripadu, cize o tomto bude hovorit cela veta, bodkociarka nema zmysel, je to zle napisane...

okrem toho na konci je napisane "az do prejazdu tychto vozidiel"... "tieto" vozidla by som ja zadefinoval zo spominanej vety ako "vozidla predchadzajuce kamion iduci do svahu"...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RATZINGER666: Tak tvojmu vykladu som vobec nepochopil. Hovoris teda, ze to plati len do svahu alebo aj dole a na rovine???
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

netusim, co plati, ale ako pisem vyssie, je to napisane tak, ako keby to malo platit iba zo svahu... okrem toho tam ta bodkociarka vobec nema ziadny vyznam, podla mna je tam nespravne...

pozeral som ten paragraf cely, stale si myslim to iste...

otazne je, co znamena "tychto vozidiel"... slovo "tychto" oznacuje vozidla, ktore uz niekde boli spomenute, v tomto pripade na zaciatku vety... zo stylistickeho hladiska je teraz problem, ci sa v dovetku spominaju vozidla rychlejsie, vozidla iduce za nim alebo vozidla iduce do kopca... podla mna platia vsetky tri pripady, kedze je to zhrnute vsetko v jednej vete a po bodkociarke v jednoduchej vete zvacsa nasleduje vysvetlivka alebo priblizenie ...

teda odpoved na otazku je: podla mna plati, ze pokial je to nevyhnutne, tak vodic nakladaku iduceho do kopca musi odstavit vozidlo na najblizsom parkovisku, aby umoznil prejazd rychlejsich vozidiel iducich za nim, kedze - opat podla mna - cely odsek 5 hovori o povinnosti vodica iduceho zo svahu...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Robíte z toho nejakú moc veľkú vedu.
Jednoducho keď ideš do kopca, musíš umožniť prejazd vozidlám, ktoré sú za tebou a idú rýchlejšie.
Pokiaľ si to situácia vyžaduje, tak musíš vozidlo odstaviť a nechať tie rýchlejšie vozidlá prejsť.
Otázne je , čo všetko zahŕňa možnosť "ak si to situácia vyžaduje"? Úzka cesta a podobne?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

:roll: nerob z toho vedu, "ak si to situacia vyzaduje" znamena, ze treba zastavit mimo, ak je napr. cesta uzka na predbiehanie, cesta s prekazkami, kde nie je mozne obiehat, ak je len jeden volny prud, ak je cesta neprehladna, su tam zakruty a podobne...
Napísať odpoveď