pri tomto paradoxe ale nejde ani o to, ci moderator vie alebo nevie, co je za dalsimi dverami, staci Ti vytvorena modelova situacia podla danych pravidiel...
Hadanky
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Hadanky
preto je to paradox 
pri tomto paradoxe ale nejde ani o to, ci moderator vie alebo nevie, co je za dalsimi dverami, staci Ti vytvorena modelova situacia podla danych pravidiel...
ak mi ostanú dve možnosti z troch mal by som zmeniť svoju odpoveď a mám šancu výhry 66% alebo nejako tak to bolo
-
javatar
Hardcore addict
ratzi - moderator to vediet musi aby nevznikla situacia, ze otvori dvere a tam auto 
jednoduche vysvetlenie - ak svoju odpoved nechcem zmenit tak musim na prvy sup uhadnut kde je auto (1/3) ak zmenim tak musim na prvy sup uhadnut kozu (2/3)
jednoduche vysvetlenie - ak svoju odpoved nechcem zmenit tak musim na prvy sup uhadnut kde je auto (1/3) ak zmenim tak musim na prvy sup uhadnut kozu (2/3)
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
nie, ja som do toho iba rypol a povedal, ze ked situaciu situaciu situaciou spravi aj ten najposlednejsi moment, vzdy bude platit... na to moderator nepotrebuje vediet nic 
Počiatočná situácia je šanca 1:3 ak zmením, zvýšim šancu na 2:3.
ale stale tu je ta sanca, ze na prvy krat by som to aj tak uhadol 
aj pri sanci 1/3
aj pri sanci 1/3
Však pôvodná otázka znela, či zvýšim svoju šancu. Samozrejme, je tretinová šanca, že vyhráš aj keď zotrváš. Ak však zmeníš zvýšiš svoju šancu dvojnásobne.
noo..cize keby ste boli vy v takejto LIVE situacii, zmenili by ste? a verili matematike, ci svojmu usudku? 
Ako bolo spomenuté, práve preto je to paradox - väčšina ľudí trvá na svojom, aj keď matematicky je to horšia možnosť - pričom to nie je žiadna "vysoká" matematika ale porovnanie dvoch zlomkov. A tak TV mohla ryžovať...
mame udalost1 vyber 1z3:
situacia ze moderator otvori dvere s kozou(pretoze vie kde je auto) - udalost1 2/3 k 1/3 => otvorenie dveri = zmenenie pravdepodobnosti nahodnej udalosti1. (nic viac)
//a toto nieje pravda pretoze ked musi vybrat kozu nevybera s pravdepodobnostou ale s urcitostou, cize nezavisle na tom co ty vyberies, on vyberie kozu = odstranenie 1/3 moznosti vznika nova udalost2, vyber 1z2
lenze tymto nastane absolutne nova situacia ktora nema s povodnou nic, nastane udalost2 s pravdepodobnostou (1/2 k 1/2)
su to dve nezavisle nahodne udalosti a preto zmena volby dveri je irrelevantna (nezavisle ci si ty vybral kozu alebo auto, on vybral kozu)...
ina vec by bola matematicky, keby moderator nevedel kde je auto a jednalo by sa o nahodny vyber.
situacia ze moderator otvori dvere s kozou(pretoze vie kde je auto) - udalost1 2/3 k 1/3 => otvorenie dveri = zmenenie pravdepodobnosti nahodnej udalosti1. (nic viac)
//a toto nieje pravda pretoze ked musi vybrat kozu nevybera s pravdepodobnostou ale s urcitostou, cize nezavisle na tom co ty vyberies, on vyberie kozu = odstranenie 1/3 moznosti vznika nova udalost2, vyber 1z2
lenze tymto nastane absolutne nova situacia ktora nema s povodnou nic, nastane udalost2 s pravdepodobnostou (1/2 k 1/2)
su to dve nezavisle nahodne udalosti a preto zmena volby dveri je irrelevantna (nezavisle ci si ty vybral kozu alebo auto, on vybral kozu)...
ina vec by bola matematicky, keby moderator nevedel kde je auto a jednalo by sa o nahodny vyber.
Ale mňa v škole učili, že 1/2 je viac ako 1/3Forsaken napísal:mame udalost vyber 1z3:
situacia ze moderator otvori dvere s kozou(pretoze vie kde je auto) = zmenenie pravdepodobnosti nahodnej udalosti. (udalost 2/3 k 1/3).
lenze tymto nastane absolutne nova situacia ktora nema s povodnou nic, nastane udalost s pravdepodobnostou (1/2 k 1/2).
su to NEZAVISLE udalosti (udalost1 a udalost2), zmenou dveri pri udalosti2 sa pravdepodobnost vyhry nemeni.
ps:uz som to ocisloval.
Decision tree 3 sitacie zo 4 moznostami su 2 take a 2 take.
2/4 Switching wins
2/4 Switching loses
no co ja viem, nikto ma nepresvedci ze zmenit dvere je lepsie
pretoze to co spravi moderator je odstranenie jednej moznosti z 1/3 na 1/2 z coho vznikne ale uplne nova situacia, vzhladom na to ze vie kde auto, to ze odstrani 1 alebo 2 kozu je jedno, tym dojde len k zmene pravdepodobnosti na situaciu ze nevyberas 1z3 ale 1z2
to ze tam boli kedysi 3 dvere nehra ulohu., je to ako keby si mal na zaciatku dvoje dveri a mas si vybrat ktore. (a preco je to tak? lebo moderator vie kde je auto)
ps:uz som to ocisloval.
Decision tree 3 sitacie zo 4 moznostami su 2 take a 2 take.
2/4 Switching wins
2/4 Switching loses
no co ja viem, nikto ma nepresvedci ze zmenit dvere je lepsie
pretoze to co spravi moderator je odstranenie jednej moznosti z 1/3 na 1/2 z coho vznikne ale uplne nova situacia, vzhladom na to ze vie kde auto, to ze odstrani 1 alebo 2 kozu je jedno, tym dojde len k zmene pravdepodobnosti na situaciu ze nevyberas 1z3 ale 1z2
to ze tam boli kedysi 3 dvere nehra ulohu., je to ako keby si mal na zaciatku dvoje dveri a mas si vybrat ktore. (a preco je to tak? lebo moderator vie kde je auto)
-
javatar
Hardcore addict
matematikeCheZteR napísal:noo..cize keby ste boli vy v takejto LIVE situacii, zmenili by ste? a verili matematike, ci svojmu usudku?
Forsaken: pocitas zle, skus si to nasimulovat a uvidis
Presne tak, v simulácii ti vyjde, že 2x trafíš a 1x nie.
POZOR ty nikdy nemas na vyber 3 moznosti, a to je podstatne -begbeee napísal:Presne tak, v simulácii ti vyjde, že 2x trafíš a 1x nie.
mas kozu alebo auto, druhu kozu nemas, lebo vzdy ti kozu a s nou aj pravdepodobnost vyberu inej kozy vezme
ako nechcem vam brat iluzie ale realne je to takto:
mas Kozu a Auto, P=0,5 (ci si ju trafil v prvom vybere, alebo vyber zmenis, P sa nemeni)
a trvam na tom ze udalost1 a udalost2 su nezavisle pokusy.
-
javatar
Hardcore addict
az na to, ze to nie su dve udalosti
k tej mojej hadanke...nachadzaju sa hore...to,ze nie su hore,bolo myslene,že spia
a dole nie su.čiže len hore možu byť..
Nesuhlasím stým že sú to dve rozdielne situácie kedže "poloha" auta a kôz sa nemení.Proste ak nechces meniť svoju voľbu tak musíš uhádnuť kde je auto na začiatku -----> šanca 1:3. Ale ak voľbu zmeníš tak ti stačí uhádnuť kde je koza teda šanca 2:3. (btw ked nám o tom rozprávala učiteľka na základke, tak som si to doma overoval prakticky a fakt to tak vychádzalo)
1Koza
2Auto
_____
(3koza) tuto volbu vobec nepocitam, pretoze akokolvek to ocislujem tak xKoza pojde prec a ostane ti len 1. a 2. moznost
zvolis 1 - volbu zmenis - 2 mas auto
zvolis 2 - volbu zmenis - 1 mas kozu
zvolis 1 - volbu nezmenis - 1 mas kozu
zvolis 2 - voblu nezmnies -2 mas auto
2Auto
_____
(3koza) tuto volbu vobec nepocitam, pretoze akokolvek to ocislujem tak xKoza pojde prec a ostane ti len 1. a 2. moznost
zvolis 1 - volbu zmenis - 2 mas auto
zvolis 2 - volbu zmenis - 1 mas kozu
zvolis 1 - volbu nezmenis - 1 mas kozu
zvolis 2 - voblu nezmnies -2 mas auto