Nepisane pravidla spolocnosti

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Nepisane pravidla spolocnosti

Príspevok od používateľa javatar »

Zdravim,

Na uvod je asi vhodne poznamenat, ze tu nechcem riesit ziaden problem, skor sa nechat obohatit diskusiou.

Vsetci asi pozname situacie kedy je lepsie nieco povedat/nepovedat, kedy je nieco vhodne alebo nie. Kedy je lepsie zamlcat/pozmenit pravdu/svoj nazor a podobne. A potom tu mame ludi postihnutych miernym "Sheldonizmom" (podla Sheldona z TBBT) - berucich slova ludi trosku viac doslovne, nechapucich, ze niektore veci sa nehovoria a celkovo nechapajucich spolocenske dianie. Velmi casto myslia veci dobre a napriek tomu su neoblubeny. Nehladam teraz sposob ako byt oblubeny ale ako neposobovat v ludoch negativne pocity napriek nezdielanu nazorov, postojov, spravania. Je totiz rozdiel ak clovek ostane sam sebou a je za debila alebo prinajhorsom za podivina.

Napr. pred istym casom tu bushido zalozil temu kde si nechal analyzovat svoj rozhovor so slecnou a pytal sa co urobil zle.

Co vlastne hladam?
Rad by som od vas vase postrehy, pozorovania a nazory, skratka isty pokus o napisanie nepisanych pravidiel. Rad by som cital paradigmy (napr. clovek vo vseobecnosti hlada skor emocionalnu istotu ako pravdu), rady do konkretnejsich situacii (napr. ak sa vam nejaka zena stazuje na svojho partnera a ma na tom aj ona kus svojej viny tak jej to bez jej vyzvania rozhodne nevyhadzovat na oci), ako nesuhlasit s clovekom a pritom nebyt prenho debilom (to sa neda vzdy) alebo cokolvek na ten styl. Skratka take vseobecnejsie veci, tipy na diplomaticke vyjadrovanie a pod.

Co nehladam?
Pripomienky o tom, ze nic nefunguje na 100%, ze nie je mozne odhadnut ludske spravanie atd. Takisto si prispevky o typu "to musis vycitit" nechajte pre seba.

Preco to davam sem?
Lebo ziskat relevantny feedback od bezneho cloveka je beh na dlhe trate. Toto je diskusne forum takze predpokladam, ze su tu ludia ktori sa vyjadrit chcu.

Tak - snad som dostatocne vysvetlil o co mi ide (lebo pochopenie zmyslu je pre plodnu diskusiu nutnostou). Tesim sa na to co vyprodukujete (lebo hojko-forum je v sekcii LVP vzdy tak trochu krute :D )
Son-Gohan
Light Star
Light Star

Re: Nepisane pravidla spolocnosti

Príspevok od používateľa Son-Gohan »

bud rad ze si clovek pravdovravny a nic sa nehras,tiez poviem len pravdu aj ked niekedy je zla=charakter
to ze kvoli tomu niesi niekedy alebo vzdy oblubeny a co?pravy kamarati si aj nadaju do ko*ot a o tom to je
mat vlastny nazor je dnes zriedkave a vacsinou potlacane,mal som kvoli tomu problemy ci v skole aj v praci
ale aspon sa na stare kolena nebudem hanbit ze som bol ovcou bez nazoru alebo ritolezcom
treba hlavne vediet ako nazor v danej chvili prezentovat to sa naucis casom skusenostami
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

To nie je o potlacani vlastneho nazoru ani o pravdovravnosti - to je o nesposobovani negativnych pocitov u dost ludi.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

Myslím že sa tu nebavíme o rodine a blízkych kamarátoch, tam myslím pochopia, čo si chcel povedať a nemusíš im vysvetľovať že si sa zle vyjadril.
Ale vo všeobecnosti:
- pokiaľ to nie je nutné, nepripomínaj chybu druhého
- radšej buď ticho ako keby si mal povedať niečo nie príliš príjemné pre druhých
- byť zvlášť opatrný pri politických, intímnych a podobných debatách/diskusiách
- používať neútočné frázy typu "Myslím si...", "Aký máš názor na ...."
- nepoužívať ironické frázy
etc.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Odmietnutie sa dá zmierniť daním náhradného riešenia. "Nemôžem s tebou ísť do divadla, ale *meno druhej osoby* s tebou snáď pôjde veľmi rada." "Bohužiaľ tú knihu nemám, ale určite ti ju požičajú v knižnici."
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Najprvsom nevedel, co presne touto temou myslis. Je tu len par prispevkov, ale akoby som cital knihu Ako ziskavat priatelov a posobit na ludi od Dale Carnegie ;)
Nekritizovat ludi
Pozriet sa na dany problem ich ocami atd.
Hoci je tato kniha stara a niektore veci sa z nej uz nedaju aplikovat, stoji za to precitat si ju.
Ja som sa nasiel v par kapitolach a trosku zmenil postoj.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ono tema je sama o sebe tazka a som vdacny za kazdy prispevok. Necakam, ze tu bude pisat vela ludi - pozorovatelov spolocnosti totiz vela nie je.

Tato tema sa mala podla mojej predstavy primarne zamerat na iste paradigmy podla ktorych sa ludia spravaju a sekundarne na taketo rady. Odporucanie na knihu beriem :) pozdava sa mi hlavne tato cast nazvu "a posobit na ludi".

Ludske spravanie je totiz dost iracionalne ale aj tak sa tam daju najst pravidla.
energy00
King
King

javatar napísal:Ono tema je sama o sebe tazka a som vdacny za kazdy prispevok. Necakam, ze tu bude pisat vela ludi - pozorovatelov spolocnosti totiz vela nie je.

Tato tema sa mala podla mojej predstavy primarne zamerat na iste paradigmy podla ktorych sa ludia spravaju a sekundarne na taketo rady. Odporucanie na knihu beriem :) pozdava sa mi hlavne tato cast nazvu "a posobit na ludi".

Ludske spravanie je totiz dost iracionalne ale aj tak sa tam daju najst pravidla.
Kniha je dobrá, ale ako hovorím, je písaná skôr "pre minulé storočie". Niektoré kapitoly sú samozrejme aplikovateľné stále, ale niektoré veci ťa možno vôbec nezaujmú.
Son-Gohan
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Son-Gohan »

javatar napísal:To nie je o potlacani vlastneho nazoru ani o pravdovravnosti - to je o nesposobovani negativnych pocitov u dost ludi.
ved prave preto som tam napisal ze sa musis naucit komunikovat na urovni toho jedinca aby to pochopil a neurazilo ho to :lol:
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

MeanSeriously napísal:Myslím že sa tu nebavíme o rodine a blízkych kamarátoch, tam myslím pochopia, čo si chcel povedať a nemusíš im vysvetľovať že si sa zle vyjadril.
mam skor opacny problem, kamarati vedia, aky som a aky typ reci vediem, a preto to neriesia, rodina to nie celkom chape a bezne sa mi stava, ze clenov rodiny urazim a dojde mi to az po case. dan za to, ze najprv hovorim a potom myslim.
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

Je mnoho nepísaných pravidiel spoločnosti, ktoré by sme mali dodržiavať, ale sú tu potom aj pravidlá, ktoré su písané, dané alebo ide o slušnú výchovu. Čo ma dokáže dostať, tak to je, že ak si niekto nevie chytiť ústa počas kašlania, zívania, mľaská so žuvačkou alebo pri jedle. To sú skôr tie písané pravidlá slušnosti.

Z tých, ktoré považujem skôr za nepísané, tak to je byť úprimná, byť sama sebou, nepretvarovať sa, nehrať sa na nič nadradené a nepovyšovať sa nad ostatných, neponižovať (prípadne len v rámci srandy a slušnosti). Zbytočne sa nezapájať a nevnucovať svoj názor na to čo je tu už spomenuté, teda politika, naboženstvo a sex, niekedy je dobré sa vyhnúť aj vzťahom na pracovisku a v rodine, vyhnúť sa ohováraniu a celkovo rozoberanie inej osoby bez jej prítnomnosti. Pri rozhovore sa pozerať do očí, ale občas aj uhnúť pohľadom, zbytočne nezazírať, vedieť si priznať omyl a vedieť sa ospravedlniť.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

maciatko99 napísal:Čo ma dokáže dostať, tak to je, že ak si niekto nevie chytiť ústa počas kašlania, zívania, mľaská so žuvačkou alebo pri jedle.
Od zúrivosti ma ide rozdrapiť ak v dopravnom prostriedku nejaký starý, aj slušne vyzerajúci pán alebo pani furt do seba sople poťahuje. Stáva sa mi to pomerne často, to je nejaký novo-rozšírený zlozvyk ? :evil:
energy00
King
King

Ľudí okolo seba nezmeníš, a nad vecami, ktoré nemôžem ovplyvniť sa nezamýšľam (mám omnoho kľudnejší a menej stresujúci život ). Že niekto nevie, čo sa patrí ? Nenarobíte s tým nič. Upozorniť ho na to nemá význam a v dnešnej dobe ani logiku, veď načo sa starať do druhých ? Ešte sa do teba pustí, že sa máš starať o seba.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ale pokial neovlada iste zasady slusnosti a radsej bude mlaskat a tahat sople, tak by bolo vhodne ho aj upozornit.
energy00
King
King

To je uz na tebe, ci budes napominat ludi okolo teba niekde v autobuse alebo kym budes cakat v Tescu na pokladni. Pokial by si mal s nimi stravit urcity cas, dajme tomu v kine, tak je na mieste dat mu najavo, ze nieje v kine sam.
No a kedze sa tu bavime o tom, ako vychadzat s ludmi, tak by si to mal dotycnemu dat najavo tak, aby si to vzal k srdcu.

//autoeditácia príspevku (17 Nov 2012, 21:38)
To je uz na tebe, ci budes napominat ludi okolo teba niekde v autobuse alebo kym budes cakat v Tescu na pokladni. Pokial by si mal s nimi stravit urcity cas, dajme tomu v kine, tak je na mieste dat mu najavo, ze nieje v kine sam.
No a kedze sa tu bavime o tom, ako vychadzat s ludmi, tak by si to mal dotycnemu dat najavo tak, aby si to vzal k srdcu.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

javatar napísal:Ludske spravanie je totiz dost iracionalne ale aj tak sa tam daju najst pravidla.
Práve preto sa tu dajú nájsť pravidlá!

Odporúčam napr:
http://ted.com (hľadaj mená Dan Ariely, alebo Dan Gilbert)
http://askolivia.com/
(je toho viac, ale teraz ma nenapadne)

Neviem, či je to úplne k téme, ale asi som ani nepochopil, o čo ti ide. Veď ak chceš analýzu ľudí, existuje kopa štúdií a experimentov, ktoré ľudí testujú v rôznych situáciách. A aj napr. akákoľvek reality show je dobrý zdroj na takéto "analýzy".
Takisto internet je plný ľudí - anonymné fóra, youtube, správy zo sveta, prednášky... všade dokážeš čo to vyčítať a odpozorovať.

Takže ak chceš spoznať ľudí, začni spoznávať. Tých pár názorov od pár ľudí (tu na fóre) veľmi nezaváži.
Vo všeobecnosti ale platí (podľa mňa), že ak chceš byť za dobre s čo najviac ľuďmi, nesmieš byť vždy sám sebou. (A nie je to manipulácia, ako by to väčšina ľudí nazvala)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

energy00 napísal:Pozriet sa na dany problem ich ocami
Toto je najuzitocnejsia rada vobec, chcel som to napisat, ale energy ma predbehol. Ked vies kto je ta druha osoba pri diskusii, vies pohlavie, zhruba povahu, najvyraznejsie charakterove crty, vierovyznanie, uroven vzdelania a vychovy len sa vzijes do toho aky je a hned vies co by rad pocul a naopak co pre jeho usi nie je prijemne. Sebavedomej zene podnikatelke nepovies, ze zena ma byt v kuchyni a muzovi co zije z ruky do ust nepovies, ze neznasas ludi co nevedia spravit nieco so svojim zivotom a odrazit sa od dna etc. Najlepsi trening je frajerka, vcera som len tak prehodil, ze ci je rada ze po nu chodim vecer do prace, lebo ze kamos mi vravel ze on po jeho nechodi. To bolo rodeo potom, ked nechces nemusis, ja ta nenutim, ako chces pojdem sama atd. :lol: potom som to musel uvadzat 20 minut na pravu mieru ako som to myslel.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Son-Gohan napísal:ved prave preto som tam napisal ze sa musis naucit komunikovat na urovni toho jedinca aby to pochopil a neurazilo ho to
co je presne to na co sa tu pytam - samozrejme, ze je to dost individualne preto sa pytam skor na vseobecne veci.
BX napísal:Neviem, či je to úplne k téme, ale asi som ani nepochopil, o čo ti ide.
Vyzera to tak,ze pochopil - posielas material k veci. A samozrejme, ze sa nespolieham na hojko, ze mi v tomto odpovie na vsetky otazky alebo pomoze v zivote. A s cim suhlasim uplne - nemozes byt stale sam sebou ak chces byt s ludmi za dobre

Srnec- trening na ludoch pre mna nie je velmi vhodny, ja by som totiz potreboval konstruktivnu kritiku - samotne pozorovanie je u mna malo efektivne.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Javatar podla mna presne vies ako tieto veci funguju a uz vacsie "vzdelanie" v tomto nedosiahnes. Chces byt s ludmi za dobre a vies, ze to ide len cestou, ze kazdemu povies co chce pocut. Alebo to myslis tak, ze naopak - chces povedat svoj nazor, ale stylom ze sa clovek neurazi aj ked odporujes jeho nazoru a toto vsetko v ramci spominanych nepisanych pravidiel?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak chces vediet osobnu rovinu tejto temy - nemam problem ju napisat, len ju nechcem rozoberat:
Vzdy som bol v spolocnosti mierne odlisny, mal som obdobie kedy ma to aj trapilo ale nakoniec som sa prijal a zacal jednoducho ignorovat nazory na moju osobu (skratka som si povedal, ze nikdy nevyhovem kazdemu a nestoji mi to za to na nieco sa hrat).
Pred istym casom som dostal na seba echo, ze posobim ako arogantny debil a ine obdobne oznacenia (po kratkodobom posobeni v spolocnosti inteligentnych ludi). Kedze som priamy zdroj tvrdenia nemal, ziadna konfrontacia sa nekonala (cim a preco) ale uz davno som si uvedomil, ze moju priamost a uprimnost musim castokrat umiernit - a ze ludia vela krat nepochopia co im chcem povedat a nezaujmaju sa o to ako som veci vlastne myslel. Toto sa ale ucim len velmi pomaly. Mam 25 a rad by som vedel posobit na ludi v rozsahu pozitivne-neutralne nie negativne (cim nechcem povedat, ze na vsetkych posobim negativne) a mam pocit, ze som to mal uz davno vediet.
Takze som ocividne v niecom zlyhal (v oblasti posobenia na ludi a zanechavania prveho dojmu). Sebaraflexia sa mi ale robi velmi tazko. Ja som totiz nikdy nepochopil mnoho veci preco sa ludia spravaju (opat vo vseobecnosti) ako sa spravaju. Napr. preco sa na party meska, co vlastne nie je vhodne hovorit, preco ludia nekladu doplnujuce otazky ak si nie su isty ci nieco pochopili ale radsej sa preventivne urazia, preco radsej chcu pocut milosrdnu loz aj napriek tomu, ze pravdu poznaju. Urcite aj ine veci ktore mi momentalne nenapadaju.

Tuto temu som chcel zalozit este v septembri kedy tieto veci vo mne rezonovali najsilnejsie. Pokial som ale chcel relevantne odpovede tak to muselo prejst istou emocionalnou ocistou. Takze nakoniec som sa rozhodol ju zalozit a apelovat na vseobecnu diskusiu, nie moj problem. A to by som chcel dodrzat aj nadalej, len objetivne zistenia ma totiz dokazu posunut dalej. Osobnu rovinu tejto temy pisel len pre lepsie pochopenie temy.

A ano - chcel by som vediet aj ako nesuhlasit s clovekom tak aby sa neurazil. Aj ked som vo vyssie spoemnutej spolocnosti svoje nazory velmi neprezentoval.
Napísať odpoveď