Brzdenie motorom vs. Neutrál
Re: Brzdenie motorom vs. Neutrál
ja som chcel tym povedat ze pri niektorych autach je dobre jazdit konstantne napr.90 pri niektorych je lepsie jazdit v nejakom rozmedzi rychlosti
Vždy je lepšie ísť konštantne.
To čo spomína Ratzi je systém, pri ktorom sa na eko-rallye snažia čo najrýchlejšie dostať na cestovnú rýchlosť, čiže je pre nich dôležité jazdiť čo najdlhšie na 90-km/h. Pokiaľ mi je známe, ich agresívnejšie rozbiehanie znamená zhruba do polovice stlačený plyn.
To čo spomína Ratzi je systém, pri ktorom sa na eko-rallye snažia čo najrýchlejšie dostať na cestovnú rýchlosť, čiže je pre nich dôležité jazdiť čo najdlhšie na 90-km/h. Pokiaľ mi je známe, ich agresívnejšie rozbiehanie znamená zhruba do polovice stlačený plyn.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
bonno: s tym suhlasim, len si to napisal dost nezrozumitelne... a v tomto pripade by som sa viac odvolaval na otacky ako na rychlost, to je priznacnejsie...
begbeee: ano, toto som myslel, dakujem
begbeee: ano, toto som myslel, dakujem
viem ze som to napisal blbo lebo robi 4 veci naraz ano je to v otackach
johny pri krematoriu ked v 115 zaradim neutral, ku tahanovciam dojdem v 80tke a to este musim brzdit do zakruty a po ceste na neutral poobehujem par aut
pre nezainteresovanych cca 5km rovinka po prudkom klesani z kopca
-
johny541
King
Ja hore vyradím keď mám 110 a po značku Košice (keď nefúka, je suchá vozovka a idem sám) mám 90 - čo je aj predpisová rýchlosť a potom už len podraďujem do štvorky pri výjazde do centra a vytiahne ma to hore. Čiže spotreba ma tam vínde rovnaká ako na rovinke, lebo hore to musíš tlačiť tak či tak a dole ušetríš.
mam jednu technicku, preco je pri neutrali vacsia spotreba ako pri zaradenom stupni bez pridavania plynu?
Pri N ide motor na voľnobežné otáčky, čo je spotreba do 1 litra na hodinu.
Pri brzdení motorom riadiaca jednotka odpojí prívod paliva.
Pri brzdení motorom riadiaca jednotka odpojí prívod paliva.
v tom pripade mi pride vyhodnejsie chodit pri dojazde na neutral, lebo zajdem dalej a ta spotreba pri N je zanedbatelna
@begbeee
ale pri neutrali riadiaca jednotka dodava palivo tak, aby boli otacky na 900-1000 (podla motora)
ale ak vyhodist rychlost pri 90-tke tak budes mat vacsie otacky
ale pri neutrali riadiaca jednotka dodava palivo tak, aby boli otacky na 900-1000 (podla motora)
ale ak vyhodist rychlost pri 90-tke tak budes mat vacsie otacky
-
johny541
King
wladas: Ako si to myslel? Že ak budem stáť na neutráli tak mám otáčky na voľnobehu (u mňa cca 750-800) a keď pôjdem 90 a vyhodím rýchlosť do neutrálu, tak tie otáčky budú vyššie? Nikdy som to nesledoval, ale príde mi to ako hlúposť.
beardie:
Ak ideš dole z kopca tak sú dve varianty :
1. dať do neutrálu - v záležitosti od vetra, povrchu a sklonu vozovky, váhy auta v prípade že nebrzdíš auto zrýchluje, máš maličkú spotrebu na voľnobehu a dôjdeš ďalej ako keby si mal zaradené
2. máš zaradenú rýchlosť - taktiež tu zaváži vietor, povrch a sklon vozovky, váha auta ale v zásade auto brzdí, kde môžu nastať prípady, že na kopci ideš 110, noha dole z plynu a po napríklad 3km pôjdeš už len 90. Čiže ak chceš držať tých 110, musíš napríklad trochu pridávať aby si došiel za ten istý čas ako na voľnobehu
A my sa práve bavíme, ktorá spotreba je teoreticky väčšia a ako to je výhodnejšie po mechanickej stránke (opotrebovanie a pod.)
Ale taktiež ak ideš dole kopcom a dole je dedina, kde je 50, tak ti je výhodnejšie mať zaradené a šetríš brzdy.
//wladas : to som nevedel, skúsim si to zajtra všimnúť
beardie:
Ak ideš dole z kopca tak sú dve varianty :
1. dať do neutrálu - v záležitosti od vetra, povrchu a sklonu vozovky, váhy auta v prípade že nebrzdíš auto zrýchluje, máš maličkú spotrebu na voľnobehu a dôjdeš ďalej ako keby si mal zaradené
2. máš zaradenú rýchlosť - taktiež tu zaváži vietor, povrch a sklon vozovky, váha auta ale v zásade auto brzdí, kde môžu nastať prípady, že na kopci ideš 110, noha dole z plynu a po napríklad 3km pôjdeš už len 90. Čiže ak chceš držať tých 110, musíš napríklad trochu pridávať aby si došiel za ten istý čas ako na voľnobehu
A my sa práve bavíme, ktorá spotreba je teoreticky väčšia a ako to je výhodnejšie po mechanickej stránke (opotrebovanie a pod.)
Ale taktiež ak ideš dole kopcom a dole je dedina, kde je 50, tak ti je výhodnejšie mať zaradené a šetríš brzdy.
//wladas : to som nevedel, skúsim si to zajtra všimnúť
@johny541
neutral pri 90-tke bude mat vacsie otacky lebo pohyb auta toci motorom a preto riadiaca jednotka nebude pustat palivo
neutral pri 90-tke bude mat vacsie otacky lebo pohyb auta toci motorom a preto riadiaca jednotka nebude pustat palivo
ja mam tiez jednu technicku.....ak idem konstantne 50-55km/h na 5 stupni a pustim plyn....otacky klesnu ale od nejakych cca 1200+ mi riadiaca jednotka zacne sama od seba pristrekovat palivo do motora a udrziava tuto rychlost - akokeby tempomat...kolko vyjde spotreba na 100/km pri takomto style jazdenia? pre llepsi odhad dajme tomu, ze by som tak isiel 100 km
znicis motor
fakt? nejake vysvetlenie? 
@CheZteR
palivo ide pri kazdom stupni bez pridavania plynu
vsak rozbehnut auto sa da aj bez plynu, staci pomali pustat spojku (na 1-tke samozrejme)
ale dlhsie udrziavat rychlost na nejakom stupni bez plynu nerobi moc dobre pre motor
//s tym neutralom som trepal blbost...pri neutraly je motor od napravy odpojeny takze rychlost auta na otacky vtedy nema ziaden vplyv (preto sa da auto odtlacit pri neutrale)
palivo ide pri kazdom stupni bez pridavania plynu
vsak rozbehnut auto sa da aj bez plynu, staci pomali pustat spojku (na 1-tke samozrejme)
ale dlhsie udrziavat rychlost na nejakom stupni bez plynu nerobi moc dobre pre motor
//s tym neutralom som trepal blbost...pri neutraly je motor od napravy odpojeny takze rychlost auta na otacky vtedy nema ziaden vplyv (preto sa da auto odtlacit pri neutrale)
-
johny541
King
Zdalo sa mi to divné 
Podľa mňa je to veľmi zlé z dlhodobého hľadiska pre motor. Podtáčanie pod 1500 je podľa mňa oveľa horšie pre motor ako dlhodobá jazda medzi 3000-4000 otáčkami, či dokonca viac.CheZteR napísal:ja mam tiez jednu technicku.....ak idem konstantne 50-55km/h na 5 stupni a pustim plyn....otacky klesnu ale od nejakych cca 1200+ mi riadiaca jednotka zacne sama od seba pristrekovat palivo do motora a udrziava tuto rychlost - akokeby tempomat...kolko vyjde spotreba na 100/km pri takomto style jazdenia? pre llepsi odhad dajme tomu, ze by som tak isiel 100 km
Pri 1200 motoru v záťaži už hrozí skapanie a riadiaca jednotka sa snaží zachrániť situáciu tak, že navýši bohatosť zmesi. Motor nevládze, ale ani tak, zmes celá nezhorí a zasiera motor usadeninami.
Takto to vidím ja.
-
RATZINGER666
Darca
wladas: v 90 pri N mas vyssie otacky?
to je vtip?
johny, ty si to este dorazil tym, ze si to zajtra pozries 
chezter sa pytal na spotrebu, nie na trvanlivost... otazne je aj, do akych najnizsich otacok Ta motor pusti a ako velmi to bude hriadelom, ulozeniam, ojniciam, stenam valca, atd. vadit...
begbeee: ak je podtacanie horsie ako jazda v 3000-4000ot., z vyjadrenia vyplyva, ze aj na tej jazde pri 3000-4000 musi byt nieco zle... co je zle na takejto dlhodobej jazde?
chezter sa pytal na spotrebu, nie na trvanlivost... otazne je aj, do akych najnizsich otacok Ta motor pusti a ako velmi to bude hriadelom, ulozeniam, ojniciam, stenam valca, atd. vadit...
begbeee: ak je podtacanie horsie ako jazda v 3000-4000ot., z vyjadrenia vyplyva, ze aj na tej jazde pri 3000-4000 musi byt nieco zle... co je zle na takejto dlhodobej jazde?
-
johny541
King
No ja som bol v tom, že aj keby to bola pravda, tak tie otáčky by sa dvihli z 800 napr. na 950 z mne neznámeho dôvodu že je auto v pohybe. Ja sa do mechaniky áut nerozumiem a priznám si to no zdalo sa mi to aj tak divné od začiatku.