hlukRATZINGER666 napísal:ak je podtacanie horsie ako jazda v 3000-4000ot., z vyjadrenia vyplyva, ze aj na tej jazde pri 3000-4000 musi byt nieco zle... co je zle na takejto dlhodobej jazde?
Brzdenie motorom vs. Neutrál
Re: Brzdenie motorom vs. Neutrál
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
johny: ved v pohode
mna to fakt iba zakocilo, ze co sa tu niekedy nedocitam
prepac 
chezter: vidis, na to som zabudol
chezter: vidis, na to som zabudol
Z 95% jazdím pod kvaltom. Jednoducho si neviem predstaviť počas jazdy vyhodiť rýchlosť. Takisto aj pri zastavovaní napr. na križovatkách, podradzujem minimálne aspoň do trojky..
Preferujem brzdenie motorom. Príde mi to ohľadu plnejšie k brzdám. Nie nadarmo majú nákladné autá samostatnú páčku na brzdenie motorom. Samozrejme auto je niečo iné, ale princíp je rovnaký. Na čo to zbytočne zapekať.
Môj otec je notorický vyhadzovač rýchlostí. Na každom kopci to ide do N. Vrchol nastal keď pri ceste na diaľnici pri 120 z mierneho kopčeka vyradil rýchlosť.
Potom nasledovala búrlivá debata a odvtedy to už obmedzuje. Ale tak, stará škola. Ako dieťa si pamätám keď sme išli na 105ke niekde tak jak bola dlhá klesajúca rovina vypol motor.
Môj otec je notorický vyhadzovač rýchlostí. Na každom kopci to ide do N. Vrchol nastal keď pri ceste na diaľnici pri 120 z mierneho kopčeka vyradil rýchlosť.
Potom nasledovala búrlivá debata a odvtedy to už obmedzuje. Ale tak, stará škola. Ako dieťa si pamätám keď sme išli na 105ke niekde tak jak bola dlhá klesajúca rovina vypol motor.
105..
sprav to dnes a vypne sa ti posilovac riadenia, posilovac brzd a v "najlepsom" pripade sa ti zamkne volant 
ešte že tá 105tka nič z toho nemala
je jasné že teraz si to dovoliť nemôžeš...vtedy som to neriešil ale
je jasné že teraz si to dovoliť nemôžeš...vtedy som to neriešil ale
-
RATZINGER666
Darca
brzdy, brzdy... vsetci tu spominaju iba ich opotrebenie, tak to skusim trochu otocit a pozriet sa na to mozno trochu prehnane na problem z druhej strany... brzdy - to je vymena platniciek a kotucov... nedovolim si tvrdit, ze je tam to opotrebovanie take vyrazne, ako sa to opisuje vo viacerych pripadoch vyssie... pri podradzovani sa rovnako derie lamela spojky, pretoze jej protichodne casti funguju v rovnakom principe ako platnicka a kotuc... namahanie je este k tomu sustredene do tohoto jedineho komponentu, kdezto v pripade brzd su to 4 nezavisle platne a 4 nezavisle kotuce... a to este nespominam min. zdvojnasobene namahanie spojkoveho valceka, ktory, ako iste vieme, tiez vie rad odchadzat (castejsie ako na brzdach) a meni sa povacsine v celej sade so zvyskom spojky, co aj pri 15 rocnych autach moze vyjst na kludne 300e bez roboty... takze to je take porovnanie zivotnosti... a to nehovorim o namahani rozvodov, o spominanom komforte atd...
ked letim zo Zamaroviec na Povazsku, tiez to na kopci vyhodim a veziem sa, kolko to ide, co je na tom zle?
a na favorite som veru na niektorych rozumnych usekoch aj vypinal motor, ale len tak, aby stihali brzdy
holt, nebolo penazi naviac 
ked letim zo Zamaroviec na Povazsku, tiez to na kopci vyhodim a veziem sa, kolko to ide, co je na tom zle?
-
johny541
King
Ja rád vyhadzujem aj kvôli tomu tichu
To si vedia len ľudia s maloobjemovými motormi predstaviť vyhodiť v 110-120 rýchlosť. To ticho... 
myslim ze som sa dojst jasne opravil...aj majster tesar sa raz utne
-
RATZINGER666
Darca
ja som si toho editu vsimol az neskor, prepac
ako som pisal aj johnymu - proste sa mi pri tom rozum zastavil 
tak tiez mi to nejde do hlavy jak som taku hovadinu mohol splodit 
akurát pokiaľ viem tak staršie autá <staršie motory> brali palivo aj v zaradenej rýchlosti... takže vypínanie motora dole kopcom by nemusel byť až taký zlý nápad 
-
RATZINGER666
Darca
ano, presne tak, ale to je 20 rokov dozadu, ked sa este robili karburatorove motory s mechanickym menicom 
-
Makovnik
Medium Professional
Dakto spominal, ze spotreba na neutral je zanedbatelna.... No ako sa to vezme. Spotreba cca 0.55L/h je v prepocte asi 1.3L/100km. To je vlastna rezia motora.
Tiez pouzivam kvaltovanie, ale postupne z 5 na 4 na 3, nie rovno z 5do3.
Niektore dlhe trasy v pokojnej premavke som schopny odjazdit bez stlacenia brzdy.
Napr. KE-MI v noci sa da takto bez problemov, ma len dva nutne momenty brzdenia - ostra zakruta z kopca na Dargove a taka ista ostra hned za KE smerom na K.Olsany. Brzdovy pedal dalej len odpociva.
Tiez pouzivam kvaltovanie, ale postupne z 5 na 4 na 3, nie rovno z 5do3.
Niektore dlhe trasy v pokojnej premavke som schopny odjazdit bez stlacenia brzdy.
Napr. KE-MI v noci sa da takto bez problemov, ma len dva nutne momenty brzdenia - ostra zakruta z kopca na Dargove a taka ista ostra hned za KE smerom na K.Olsany. Brzdovy pedal dalej len odpociva.
-
RATZINGER666
Darca
hej, ale v podstate ide o to, kolko tyzdnov, mesiacov prejde, kym najazdis tych 100km cisto iba na neutrali...
Okrem spotreby nič, preto som to uviedol. Zato jazda pod 1500 sa prejaví aj na spotrebe aj na motore.RATZINGER666 napísal:begbeee: ak je podtacanie horsie ako jazda v 3000-4000ot., z vyjadrenia vyplyva, ze aj na tej jazde pri 3000-4000 musi byt nieco zle... co je zle na takejto dlhodobej jazde?
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
No ono aj ja pekne idem 5-4-3 keď je čas, keď poznám cestu, ale niekedy je tam v poho šibnúť tam rovno 3. kvalt. Na 90-ke mi točí 2500, šibnem tam trojku tak to trocha vyletí, zvýši sa hluk, ale zbrzdí rýchlejšie. Ale tak to nie je pravidlo, z bežných trás, čo jazdím je to akurát v Domaníkoch pri Krupine, keď tam vykukne značka dediny na poslednú chvíľu hádam po 5 km a v tých lesoch nie sú žiadne orientačné body.Makovnik napísal:Tiez pouzivam kvaltovanie, ale postupne z 5 na 4 na 3, nie rovno z 5do3.
Makovnik napísal: Spotreba cca 0.55L/h je v prepocte asi 1.3L/100km.
-
WiZard
Star
Prepocet pre rychlost cca 42km/h (ak sa nemylim)
On kazdych 100km v priemere 2 hodiny ide/stoji na N.
Inak dalsia otazka do plena - co podradovanie a turbo? Skodi, neskodi? Najma pri prudsej zmene otacok /napr. na benzinaku/.
Inak dalsia otazka do plena - co podradovanie a turbo? Skodi, neskodi? Najma pri prudsej zmene otacok /napr. na benzinaku/.
-
Makovnik
Medium Professional
Ano, rychlost je cca 42kmh (taka mestska, kde sa +-najviac najazdi na neutrali), ale to tazko prepocitavat, kedze sa to bude hybat od nekonecno L/100km pri 0kmh az po napr. 0.18L /100km pri 300kmh.
Ani auto nekonzumuje vzdy rovnako. Staci zapnut klimu a z 0.5-0.6 je razom 1-1.2. Ohrev zadneho okna robi cca 0.1-0.2 navyse, sila ventilacie spravi okolo 0.02-0.1L/h atd... Najvacsi prasak je sytic v zime, ten to vypumpuje aj na 3L/h
Tzn. spotreba na neutral sa pri mestnej rychlosti 50kmh moze pohybovat na 1L/100km az po 2.4L/100km a to je iba rezia motora.
Podradovanie turbu neskodi. Inak by mu skodilo aj zrychlenie napr. na 1. a 2. prevod, kde otacky vyletia rychlo hore.
Turbo je len vrtula pohanana vyfukom, ani len netusi, ci auto ide dopredu/dozadu, rychlo/pomaly...
Ani auto nekonzumuje vzdy rovnako. Staci zapnut klimu a z 0.5-0.6 je razom 1-1.2. Ohrev zadneho okna robi cca 0.1-0.2 navyse, sila ventilacie spravi okolo 0.02-0.1L/h atd... Najvacsi prasak je sytic v zime, ten to vypumpuje aj na 3L/h
Podradovanie turbu neskodi. Inak by mu skodilo aj zrychlenie napr. na 1. a 2. prevod, kde otacky vyletia rychlo hore.
Turbo je len vrtula pohanana vyfukom, ani len netusi, ci auto ide dopredu/dozadu, rychlo/pomaly...