Zlociny komunizmu

Diskusie na politické témy...
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Zlociny komunizmu

Príspevok od používateľa Bobala »

hughito napísal:Tak Marxa čítam samozrejme kvôli jeho kritike politickej ekonómie, ako to on nazýva, len som proste spomenul, že on samotný analyzuje ten akože ideálny kapitalizmus, aby bolo jasno vo veci.
ako moze niekto citat kritiku na nieco, kde nema ani len sajnu o co sa jedna a ako to funguje ?
Kde som napisal ze komunizmus a socializmus su rovnake pojmy ?? Ja som len napisal ako funguje komunizmus v praxi(ako socializmus). A zaujimalo by ma ako centralny planovac, osvieteny znalec uzitkov vsetkych obyvatelov tejto planety, riesil uytovanie, aby sme si boli vsetci rovny. Nastahoval by nas vsetkych do kralikarni?? Alebo by dal kazdemu cloveku postavit vlastny dom? Cize by postavil 6 miliard domov ? Ci by postavil dom pre kazdu rodinu? len 1,5 miliardy domov? A keby som sa rozhodol osamostatnit od rodicov, tak by mi ako gratis postavil dalsi dom? S kurnikom ci bez kurnika? Verim, ze toto mal Marx vyriesene, lebo otazka byvania je premna dolezita.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

ako moze niekto citat kritiku na nieco, kde nema ani len sajnu o co sa jedna a ako to funguje ?
A na toto si prišiel ako?
Kde som napisal ze komunizmus a socializmus su rovnake pojmy ?? Ja som len napisal ako funguje komunizmus v praxi(ako socializmus).
Ako môže fungovať komunizmus v praxi ako socializmus? Komunizmus môže v praxi fungovať ako komunizmus, socializmus je niečo iné, aj keď v rámci ZSSR a našich krajín sa to spája v tom zmysle, že aby sa akože dosiahol komunizmus, tak sa najprv mal budovať socializmus, potom mal odumrieť štát a nastať komunizmus. (veľmi zjednodušene)

Keď sa k tomu dostanem pri čítaní Kapitálu, tak ti napíšem. :wink:
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Však ale o tom to celý čas je - hlásalo sa, resp. sa skrývalo pod pojem A, ale robilo sa B. Veď ako som tu stokrát písal, už Bakunin varoval pred autoritatívnym socializmom, že to sa skončí jedine tragédiou - mal pravdu. Nevraviac o tom, že Lenin vypracoval svoju vlastnú "ideológiu," tzv. marxizmus-leninizmus, kde máš práve to násilné potlačenie tried a pod. prvky úplne explicitne naznačené.
Ty proti tomu vystupujes iba koli historickym faktom a realite ktora ti nevyhovuje (masove vrazdy nepohodlnych, neuvedomujuc si ze je to nevyhnutna sucast celeho komunizmu a kazdej inej iedologii s ktorou niekto nesuhlasi)

Realizacia a znovu zas len realizacia ideologie a ty stale nevies ako, Lenin to vedel.
Už si naozaj vyprosujem tieto žvásty o tom, ako kecám - nezabudneš to spomenúť v každom príspevku, pričom len ty sám nechápeš, čo vlastne píšem a ako to myslím.
Praveze ja som jeden z mala co ta chape, preto s tebou tak vehemetne nesuhlasim, a to si vaz :D
Rozprávky o prírode (spoločenstvo, prírodné zákony) ma nezajímajú, tieto tvoje nazi výklady som počul už stokrát, venujeme sa tomu aj v inej téme, tak to neťahaj aj sem, je to už únavné
V tom pripade si ignorant.
Alebo si skús prečítať starších anarchistov typu Bakunin, Kropotkin, ktorí mali tiež celkom úchylku v tejto prírode a prírodných zákonoch, takže sa môžeš dozvedieť, ako to interpretujú anarchisti a prečo to nie je teda v rozpore s našou ideológiou (napr. Bakuninov spis Ľudia a sloboda, Kropotkinov Mutual Aid).
Mas to v pdf alebo v niecom takom co by si mi sem mohol hodit, neviem to najist a Kropotkina som nasiel len v anglictine.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Realizacia a znovu zas len realizacia ideologie a ty stale nevies ako, Lenin to vedel.
Takže zrejme predostieraš to, že takéto myšlienky sa dajú zaviesť len a len aj s istým násilia, ak dobre chápem, čo dopĺňaš tým, že práve ten Lenin trafil klinec po hlavičke. No k tomuto môžem napísať len to, že ak teda chceme vychádzať z praxe a nie len teórie, čo ti nestačí, keď ti poviem, že násilie sa striktne odmieta, tak v Španielsku v 1936 sa dostalo ku samosprávne, zrušeniu vykorisťovania (tried) a v istých fázach aj k tomu komunizme (v zmysle zrušenia peňazí) oveľa viac ako v Rusku, kde boľševický teror po uchopení moci všetko podobné (a anarchistov v prvom rade) zlikvidoval. Teda, to je moja odpoveď, najlepšia, akú môžem dať. Násilie v tomto zmysle sa v Španielsku nekonalo, nebolo potrebné, žiadne vybíjanie skupín ľudí. V malom % sa vzhľadom na urgentný stav použilo násilie v zmysle donútenia v Aragónsku, pri fronte, kedy "nebol čas" a vyskytli sa, žiaľ (anarchistami negatívne reflektované), aj takéto prípady a potom samozrejme jasné násilie voči fašistom, ale to je logické, keďže išlo o vojnový stav.
Praveze ja som jeden z mala co ta chape, preto s tebou tak vehemetne nesuhlasim, a to si vaz
Hehe, no radšej to premlčím - drž sa vecnej diskusie.
V tom pripade si ignorant.
Nie som ignorant, len sme sa o tom už bavili, nezhodneme sa v tom (+ sa o tom bavíme stále aj v inej téme, keďže to stále vyťahuješ) tak ma mierne irituje, ak to zakaždým vytiahneš ako svätú pravdu, ktorá šmahom ruky zmetie všetko, čo píšem.

Kropotkin je len v angličtine, dostupný na libcome, ale Bakunin je preložený do češtiny a konkrétne tento spis teraz čítam, tak preto ma to napadlo. Napr. tu. Je to proste taký ten slovník a myslenie 19.storočia, odkiaľ pochádzajú aj tí tvoji teoretici, pozostatok ešte staršej doby a nekonečnej diskusie o povahe človeka vo vzťahu ku prírode atď atď. Ja považujem a celkovo sú dnes urgentné iné problémy, preto sa proste v tejto tematike nevyžívam - a aj preto, lebo ide viacmenej o filozofovanie a to sa môže filozovať donekonečna.
noone
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa noone »

Je tu strasny offtopic... Temu komunizmus, socializmus VS kapitalizmus tu uz rozoberate v inej teme.
BTW: Ked sa spomenie pojem komunizmus, 99% ludi si predstavi obdobie 1948-89. To ze s tym niekto nesuhlasi je sice pekne, ale kontraproduktivne pre diskusiu.
Napísať odpoveď