Realizacia a znovu zas len realizacia ideologie a ty stale nevies ako, Lenin to vedel.
Takže zrejme predostieraš to, že takéto myšlienky sa dajú zaviesť len a len aj s istým násilia, ak dobre chápem, čo dopĺňaš tým, že práve ten Lenin trafil klinec po hlavičke. No k tomuto môžem napísať len to, že ak teda chceme vychádzať z praxe a nie len teórie, čo ti nestačí, keď ti poviem, že násilie sa striktne odmieta, tak v Španielsku v 1936 sa dostalo ku samosprávne, zrušeniu vykorisťovania (tried) a v istých fázach aj k tomu komunizme (v zmysle zrušenia peňazí) oveľa viac ako v Rusku, kde boľševický teror po uchopení moci všetko podobné (a anarchistov v prvom rade) zlikvidoval. Teda, to je moja odpoveď, najlepšia, akú môžem dať. Násilie v tomto zmysle sa v Španielsku nekonalo, nebolo potrebné, žiadne vybíjanie skupín ľudí. V malom % sa vzhľadom na urgentný stav použilo násilie v zmysle donútenia v Aragónsku, pri fronte, kedy "nebol čas" a vyskytli sa, žiaľ (anarchistami negatívne reflektované), aj takéto prípady a potom samozrejme jasné násilie voči fašistom, ale to je logické, keďže išlo o vojnový stav.
Praveze ja som jeden z mala co ta chape, preto s tebou tak vehemetne nesuhlasim, a to si vaz
Hehe, no radšej to premlčím - drž sa vecnej diskusie.
V tom pripade si ignorant.
Nie som ignorant, len sme sa o tom už bavili, nezhodneme sa v tom (+ sa o tom bavíme stále aj v inej téme, keďže to stále vyťahuješ) tak ma mierne irituje, ak to zakaždým vytiahneš ako svätú pravdu, ktorá šmahom ruky zmetie všetko, čo píšem.
Kropotkin je len v angličtine, dostupný na libcome, ale Bakunin je preložený do češtiny a konkrétne tento spis teraz čítam, tak preto ma to napadlo. Napr.
tu. Je to proste taký ten slovník a myslenie 19.storočia, odkiaľ pochádzajú aj tí tvoji teoretici, pozostatok ešte staršej doby a nekonečnej diskusie o povahe človeka vo vzťahu ku prírode atď atď. Ja považujem a celkovo sú dnes urgentné iné problémy, preto sa proste v tejto tematike nevyžívam - a aj preto, lebo ide viacmenej o filozofovanie a to sa môže filozovať donekonečna.