(Ne)skodlivosť mikrovlných rúr

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: (Ne)skodlivosť mikrovlných rúr

Príspevok od používateľa wladas »

hughito napísal:Najlepšie rozmrazovanie je prirodzené, nemám rád rozmrazené veci z mikrovlnky. To stojí za hovno.
tak maso urcite
ale pecivo? to si veru neviem predstavit v praxi
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

normalka, doma to tak robime. proste to nechas dlhsie odstat.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak tak, tiez doma casto rozmrazujeme chlieb len tak. Vecer sa vytiahne z mrazaku a rano ho mas cerstvy.
Ale casto si rozmrazujem alebo prihrejem chlieb v mikrovlnke aby bol maksi a chutnejsi :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Stoporko incoming...

Asi nenapíšem nič nové, no možno pre niektorých: mikrovlnka funguje tak, že elektromagnetické vlny, ktorých veľkosť je rádovo v centimetroch (ak si predstavíme tú vlnu ako vlnu na mori, tak jej výška je rádovo v centimetroch), prechádzajú zohrievaným materiálom a rozochvievajú tekutiny v ňom.

Čo z toho vyplýva?
1) tvrdenia, že pobyt v miestnosti so zapnutou mikrovlnkou je škodlivý, že pozerať sa do zapnutej a zatvorenej mikrovlnky je zlé... sú BULLSHIT. Tá vlna cez kovový obal mikrovlnky neprejde (ak dáme niečo kovové do mikrovlnky, tak to začne iskriť, lebo tie vlny cez to nevedia prejsť a skôr pokazíme mikrovlnku). A cez tú sieťkovanú vec na dvierkach taktiež neprejdú, lebo sa cez tie dierky nezmestia! :)

2) ak porovnáme kurací rezeň opekaný na grile a pečený v mikrovlnke, tak skôr upečený bude ten z mikrovlnky. No bude aj suchší. Celý kus mäsa sa totižto upečie rovnako rýchlo - vonkajšok aj vnútro. Kus mäsa na grile sa najprv upečie zvonka a teplo postupne preniká hlbšie a hlbšie.

3) Mikrovlnka neohrieva potravu / nevarí pomocou tepla, ale mikrovĺn, takže pri varení/ohreve dochádza k porušeniu štruktúry bielkovín a iných organických látok = jedlo je teda menej výživné, resp. neobsahuje toľko a také druhy látok, ako jedlá varené/ohrievané teplom.

4) V náväznosti na bod 3 je zrejmé, že jedlá z mikrovlnky NIE SÚ škodlivé. Sú menej prínosné pre telo, majú inú chuť... no neobsahujú nejaké pridané toxíny, resp. nie sú rádioaktívne, to vlnenie v nich nespôsobí žiadnu klasickú chemickú reakciu... takže tvrdenia o škodlivosti jedál z mikrovlnky sú fakt len povery

5) dať si do mikrovlnky uvariť vodu na čaj je fakt hlúposť - existuje niečo ako tzv. prehriata voda - je to niečo ako utajený var, kedy voda vrie, no my to ešte nevidíme, potom stačí malý pohyb a celé nám to vyletí do tváre. Pozor na to. Zohriať si v mikrovlnke čaj, bezproblému. No uvariť v nej vodu na zaliatie cestovín a spol... radšej nie.

6) rozmrazovanie vecí v mikrovlnke: platí to isté, čo pre ohrev - rozmrazené rožky sa zdajú chutnejšie, lebo sú plné vodnej pary (vody, ktorú sme akoby "odparili" pri prechode vĺn), pri ohriatí rožkov nad ohňom budú suché, lebo voda pôjde dopreč.

Toto píšem troška narýchlo z labáku, ak mi niečo napadne, tak doplním, prípadne rád vyjasním ak som niečo napísal nejasne alebo skomolene :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Mikrovlnka neohrieva potravu / nevarí pomocou tepla, ale mikrovĺn, takže pri varení/ohreve dochádza k porušeniu štruktúry bielkovín a iných organických látok = jedlo je teda menej výživné, resp. neobsahuje toľko a také druhy látok, ako jedlá varené/ohrievané teplom.
Najdôležitejší bod. Tým pádom sa budem snažiť mikrovlnku čo najviac obmedziť!
slovak125
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa slovak125 »

Stoporko napísal: 3) Mikrovlnka neohrieva potravu / nevarí pomocou tepla, ale mikrovĺn, takže pri varení/ohreve dochádza k porušeniu štruktúry bielkovín a iných organických látok = jedlo je teda menej výživné, resp. neobsahuje toľko a také druhy látok, ako jedlá varené/ohrievané teplom.
K poruseniu struktury bielkovin dochadza aj napriklad pri robeni prazenice, ale biolog tvrdil, ze biologicka hodnota bielkovin zostava rovnaka ako pri konzumacii suroveho vajcia.
Takze je rozdiel medzi poskodenim struktury bielkovin mikrovlnnymi vlnami a prazenim prazenice? :)
rufo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rufo »

ja iba viem ze v mikrovlnke nezabijes mravca :D lebo je mensi ako dlzka polvlny, aspon tak nam bolo povedane od fyzikarky.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slovak - nepochopili sme sa - písal som to na rýchlo. Bielkoviny všeobecne koagulujú pri cca 55°C, takže je jedno, či mäso varíš, pečieš alebo robíš v mikrovlnke. Tam i tam sa bielkoviny "upečú." A je to správne, lebo inak by si jedol surové mäso.
Mal som na mysli skôr to, že mikrovlny "posekajú" niektoré zložité molekuly, takže ich už telo nevie využiť rovnako, ako keby si ich len zbavil vody. Ak si predstavíme nejakú väčšiu organickú molekulu, tak teplo ju, ak je termicky nestabilná, rozloží na menšie termicky stabilné fragmenty. Mikrovlny tú molekulu roztrhajú na framforce. Ako by si ju nechal prejsť mixérom. A z fungovania ľudského metabolizmu isto vieš, že pre rozličné metabolické dráhy je kľúčové, aby "potrava," resp. prijímané látky, obsahovali chemikálie, na ktoré máme v metabolizme receptory. A pokiaľ ty tie chemické látky roztrháš mikrovlnným žiarením, tak sa môžme dať vyfotiť a nie ich využiť v našom tele.

Necháp ma zle - nemám nič proti konzumácii vecí ohrievaných v mikrovlnke! Len som si vedomý toho, že napr. mäso a spol. tým stráca istú časť toho, čo môže môjmu telu poskytnúť. Ak použijem príklad praženice: ak dám vajco do mikrovlnky a spravím z neho praženicu, tak sa z nej nasýtim, no nebude obsahovať také aminokyseliny a iné chemikálie potrebné pre telo, lebo ich to proste "brutalforce" rozomelie.

Možno lepší príklad: Pokiaľ by si poľovníkovi nedal do ruky guľovnicu, ale guľomet čo strieľa len full auto, tak tiež srnku zastrelí a mäso zje. No jej kožu si už asi pred krb nedá.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

Stoporko napísal:Stoporko incoming...

Asi nenapíšem nič nové, no možno pre niektorých: mikrovlnka funguje tak, že elektromagnetické vlny, ktorých veľkosť je rádovo v centimetroch (ak si predstavíme tú vlnu ako vlnu na mori, tak jej výška je rádovo v centimetroch), prechádzajú zohrievaným materiálom a rozochvievajú tekutiny v ňom.
ja si len dovolim opravit ze vyska vlny je jej amplituda a teda jej kvazi vykon
ak si predstavime tu vlnu ako vlnu na mori, tak si nepredstavime, tam sa to zle ukazuje :D proste je to jedna perioda (alebo dlzka tejto periody) toho vlnenia

inac, zmenia sa tie bielkoviny aj na nizkych vykonoch a kratkych casoch? ci je to zavisle od vykonu a casu teda keby si dam do mikrovlnky na 20s pri vykone 500w nejake maso bude hodnotnejsie ako keby ho dam 1min 1000w ?
alebo ten proces nicenia a burania zacne hned po vstupe "lubovolnych" mikrovln?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

wendo - zámerne som nepísal o amplitúde, vlnovej dĺžke...použil som príklad s vlnami, aké asi všetci poznáme. Lebo než som mal na výške fyziku, tak pod slovom perióda som si vedel predstaviť hlavne isté pravidelné obdobie v živote dievčat :D

Ohľadom toho, či je lepšie 20s 500W alebo 5s 2000W: neviem, neskúšal som. Môj súkromný tip: radšej krátko, ale veľa, než dlhodobo a slabšie.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Stoporko napísal:Stoporko incoming...

5) dať si do mikrovlnky uvariť vodu na čaj je fakt hlúposť - existuje niečo ako tzv. prehriata voda - je to niečo ako utajený var, kedy voda vrie, no my to ešte nevidíme, potom stačí malý pohyb a celé nám to vyletí do tváre. Pozor na to. Zohriať si v mikrovlnke čaj, bezproblému. No uvariť v nej vodu na zaliatie cestovín a spol... radšej nie.
Toto (možno nie úplne to isté) som videl v Myth Busters (superohrievanie vody), oni tam dali prevarenú (destilovanú) vodu, pretože voda bez znečistenia má vyšší bod varu ako 100°C a hneď po tom ako ju vytiahli von (bola kľudná, nebolo vidno žeby sa varila), do nej hodili cukor a voda vyšplechla z pohára.

Fakt by som si tam nikdy nedal prevariť vodu, načo máme rýchlovarnú kanvicu?

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Akýsi článok k tejto téme, ale nemám čas ho momentálne čítať. Prečíta niekto a urobí výcuc?

http://naturesfitnessmodel.com/4608
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

je to v podstate reklama na vodu, ktora miesa vsetky teorie a robi z mikrovlnky stroj, ktory zabija v jedle vsetky ziviny a narusa jeho DNA. Hovori o tom, ze telo potom taketo "mrtve" jedlo obaluje tukom, alebo sa ho snazi zbavit.
Ako priklad uvadza pokus s 2 rastlinkami, ktora jedna bola polievana vodou z mikrovlnky a zahynula.
Na konci autor odporuca ludom pit jednu konkretnu znacku vody....

Napísať odpoveď