Hobbes, Kant, Hegel a Russou = AKO ICH ROZOZNAT?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Looker
Medium Expert
Medium Expert

Hobbes, Kant, Hegel a Russou = AKO ICH ROZOZNAT?

Príspevok od používateľa Looker »

Dobrý večer,
mám na Vás takú otazku s ktorou si už dlhšie neviem rady.
Na skuškach ustnych pisomnych sa učim týchto filozofov. Ale neviem ich rozlíšiť.
Je tu niekto, kto je v tom dobrý a len stručne mi napiše dve tri vlastnosti ku jednemu.
Lebo mne sa furt zda že hovoria všetci o tých istych veciach :)

vopred Dakujem
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Hobbes, Kant, Hegel a Russou = AKO ICH ROZOZNAT?

Príspevok od používateľa ColdRain »

filozofiu som na strednej neznasal, ale toto su tak diametralne odlisni chlapici, ze to nie je o tom, ze by si nechapal, ale ze si lenivy...
Looker
Medium Expert
Medium Expert

no proste ja nato nemam hlavu, niekto je dobry v matematike, niekto je dobry vo filozofii, no díky za radu :D ale je pol jednej rano a ja som nad knihami :D neviem či som až taký lenivy.
Ja ju mám na vysokej nie na strednej :D to muselo byť mega lahké podla mna
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

no ak to mas na vyske, tak ti tu asi malokto bude schopny poskytnut informaciu hodnu vysokej skoly, ak ti nepomoze anglicka wiki, tak pochybujem, ze tu najdes nieco lepsie a ako co sa tyka mna, tak pochopenie kanta pre mna ostane zrejme do smrti nedosiahnutelna meta :D a ti ostatni sa myslim este daju, hobbes je asi najsympatickejsi z tychto, rousseau ma to dielo skutocne rozsiahle a da sa na neho pozerat z roznych uhlov, minimalne jeden by mal byt pchopitelny celkom lahko-spolocenska zmluva a hegel...podla toho co som si na rychlo pripomenul bol tiez dost mimo, asi kantov kamarat :D

pozri wikipediu, mozno ceska bude tak akurat co sa mnozstva tyka na rozmedzi medzi slovenskou kde nie je nic a anglickou kde je toho prilis, ale ak ti to bude stacit na vysku, tak sa asi niekde stala chyba...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vôbec nechápem, čo chceš rozoznávať? Každý má svoju filozofiu, každý si riešil svoje veci v svojich reáliách.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Hobbes je ľahko zapamätateľný.. je to taký tiger.. viď môj avatar... :D
Looker
Medium Expert
Medium Expert

:D ok hobbes = tiger, ked sa ho budem učiť tak si to zapamatam ,jasne tiget. ved hobbes hovori že ludia su ako zvery, každy bojuje len za seba :) či ešte niečo doležite by si mi mohol poradiť?

Proste si myslim ze určite sa tu najde viac ludi čo mi poradia ako ty hore hovoriš, sú tu aj inteligentni ludia:)

Kant viem že on ma tu teoriu moralny imperatiw. Rob to čo chceš ty, ale aby si mohol chcieť , že to čo robiš by bolo pravom aj ostanych ludi ...
či?? :) :roll:

//autoeditácia príspevku (07 Dec 2012, 16:08)
ColdRain napísal:no ak to ma............, rousseau ma to dielo skutocne rozsiahle a da sa na neho pozerat z roznych uhlov, minimalne jeden by mal byt pchopitelny celkom lahko-spolocenska zmluva a hegel...podla toho co som si na rychlo pripomenul bol tiez dost mimo, asi kantov kamarat :D

pozri wikipediu, mozno ceska bude tak akurat co sa mnozstva tyka na rozmedzi medzi slovenskou kde nie je nic a anglickou kde je toho prilis, ale ak ti to bude stacit na vysku, tak sa asi niekde stala chyba...
Diky to si zapamatám, to možno bude aj na teste. :) ale ešte si to idem naštudovať v poznamkach. Je to tažke lebo robim Anglicky, polsky a potom slovensky :) ale je to haluz... :nono: idem do práce radšej.. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Omg..zas téma.
Hobbes : prirodzený vs. občiansky stav, Leviathan, človek človeku vlkom
Kant: kategorický imperatív, svet javov vs. svet vecí osebe, kopernikovský obrat
Hegel: téza-antitéza-syntéza, filozofia dejín,
Rousseau: Emil alebo o výchove, deizmus, návrat k prírode

Stačí? Nie? Odchod...!

EDIT: Inak prečo nemáte radi filozofiu? :D
Wishmaster
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Wishmaster »

Tazka tema k pivu.. ;D
Looker
Medium Expert
Medium Expert

Ďakujem begbee super príspevok! presne niečo také som potreboval, ak by bol ešte niekto, ktorý by napísal niečo podobne, bol by som veľmi vďačný.
Super si mi pomohol. V pondelok mám z toho velký test a potrebujem si to v hlave zosumarizovať lebo v tom mam hokej! :) DIKY

//autoeditácia príspevku (08 Dec 2012, 18:17)
begbee asi si tu jediny čo sa vyzna vo filozofii, ak možeš tak mi daj ešte dajake heslá k týmto filozofom prosímťa. veľmi mi s tym pomožeš :) ja sa učim z poznamok na netu aj doma ale všetko mam v cudzom jazyku tam mi to dosť pomožeee :) diky
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ty tu nemáš čo čakať na nejaké heslá, ak už nič viac, máš si prejsť cz alebo anglickú alebo akú chceš wiki, kde aspoň ten najhrubší odhad získaš.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

begbeee napísal:EDIT: Inak prečo nemáte radi filozofiu? :D
Rozsiahlosť mnohých diel, s ktorými myšlienkami absolútne nesúhlasím je už dosť odradzujúca od samotného čítania, nieto ešte učenia sa. :)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Samotna najstarsia otazka na svete. Naco je to dobre? :)
Looker
Medium Expert
Medium Expert

hughito diky za komentar, ale radšej napiš nejake body ku každemu z nich aj ty ak o tom niečo vieš :)
jasne pozeram wikipediu ale je to lepšie ak sem ešte niekto napiše heslovite ku každému niečo doležite. :) dakujem
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

SRneC napísal:Samotna najstarsia otazka na svete. Naco je to dobre? :)
Praktický návod akým spôsobom prežiť svoj život, akými morálnymi zásadami sa riadiť a či sa vôbec nimi riadiť..?
Nehovoriac o tom, že filozofia je človeku vlastná a veľkými filozofmi svojej doby sú aj také mená ako Hawking, ktorý je pozitivistický filozof a ak si čítal jeho knihu Vesmír v orechovej škrupinke, otvorene sa k tej filozofii hlási a riadi sa ňou pri vyvodzovaní záverov z fyziky, resp. tvorí podklad jeho výskumu.
Nehovoriac o tom, že najväčší filozofický boj sa v súčasnosti zvádza na poli ekonómie a politiky, lebo vyriešenie tejto záhady nás posunie ďalej ako ľudstvo.
Nehovoriac o tom, že filozofia ako taká ovplyvňuje miliardy ľudí, či už aktívne (Marx, Nietzsche) alebo pasívne, otočením kormidla ľudstva, aby sa zahľadelo inam (Descartes) ...

Na to je podľa mňa filozofia dobrá a ako hovorí Ayn Rand: áno je ťažké, veľmi ťažké sa v tom orientovať a vyznať, ale o čo ťažšie to je keď tieto prúdy nepoznáme a necháme sa nimi formovať a miesiť bez nášho vedomia? Nestávame sa tak trocha ovcou v rukách veľkých mužov doby?

Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

SRneC napísal:Samotna najstarsia otazka na svete. Naco je to dobre? :)
Tak ako je ta otazka stara, tak je aj dementna. Je to dobre na to, aby bolo menej ľudi s takymi otazkami.
begbeee napísal: EDIT: Inak prečo nemáte radi filozofiu? :D
Pretože nemaju šajnu o čom to je.

Looker: zaleži na tom čo konkretne od ktoreho potrebuješ.
Ale už to tu zaznelo.
Hegela maš dobre rozpitvaneho tu: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... 2ByyPr6ktQ
U Rousseaua je dôležita hlavne Spoločenska zmluva - vôľa človeka je limitovana pravidlami spoločnosti v ktorej žije.
Kant je jednoduchy, je to o moralke. Konaš len tak ako ti dovoli svedomie.
SRneC
Addict
Addict

Naco je dobre sa ucit nazory cudzich ludi na svet, existenciu a spravanie, ked kazdy je takym filozofom sam? Aby som na polku precitanych nazorov povedal, ze suhlasim a na polku, ze nie? Urcite je to zaujimave citanie, ale ako predmet studia kde sa sam clovek nemoze ani poriadne angazovat, je to nie velmi napomocne. To, ze filozofiami sa da ovladat ekonomika a svet je jasne. Na to ale netreba hegla ani kanta ani nikoho, staci niekoho vplyvneho, ktory ma podobne zmyslanie aj keby sa vyssie spomenuti filozofovia ani nenarodili. Filozofie mi pridu ako viacero foriem zisteni ze voda je mokra. Mozem sa mylit, tak by som bol radsej keby ste mi nenadavali a nejako mi skor ukazali preco na tuto temu zmenit nazor. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pretože počet odpovedí na konkrétne filozofické otázky nie je nekonečný, dokonca počet odpovedí nie je ani veľký a načo objavovať niečo čo už objavené je.. tiež nevymýšľaš kosu a kladivo každý deň, hoci to dokážeš aj sám.
Tiež nemáš úplnú pravdu o vplyvných mužoch, komunizmus predsa prišiel po Marxovi, nacizmus vyrástol zo zbastardnej podoby Nietzscheho, nie naopak. Tým chcem povedať, že ekonomiku nemení Sulík pretože má moc, ale Friedmann alebo Hayek, lebo ten problémy a riešenia pomenoval, dal odpovede a potom prišiel Sulík a ich názory si osvojil a zaviedol do praxe. To je vplyv filozofie. Ty si zamieňaš dôsledok s príčinou.

PS: Ja ti nenadávam. RG to nenapísal úplne najlepšie ale na rovinu.
SRneC
Addict
Addict

Dobre teraz si mi to celkom pekne objasnil-cast, uz vo mne vrta len jedna jedina otazka, ako moze pomoct filozofia obycajnemu cloveku. Sam si dal najjagavejsie priklady toho ze filofofia je najviac vyuzivana nefilozofmi a ze filozofia sa 99% ludi dotyka pasivne a 1% mocnych aktivne. To, ze by s podobnou ideou prisiel komunizmus aj bez Marxa nedokazes a podla mna existuju nazorove smery aj v praxi, ktore funguju a niesu z hlavy ziadneho filozofa, ale obycajneho inteligentneho cloveka s dobrym napadom. Alebo je to tak, ze ak dnes nieco nie je podlozene filozoficky, nikto tomu nedava vahu? Nemam sajnu preto sa pytam :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

SRneC napísal:Dobre teraz si mi to celkom pekne objasnil-cast, uz vo mne vrta len jedna jedina otazka, ako moze pomoct filozofia obycajnemu cloveku. Sam si dal najjagavejsie priklady toho ze filofofia je najviac vyuzivana nefilozofmi a ze filozofia sa 99% ludi dotyka pasivne a 1% mocnych aktivne. To, ze by s podobnou ideou prisiel komunizmus aj bez Marxa nedokazes a podla mna existuju nazorove smery aj v praxi, ktore funguju a niesu z hlavy ziadneho filozofa, ale obycajneho inteligentneho cloveka s dobrym napadom. Alebo je to tak, ze ak dnes nieco nie je podlozene filozoficky, nikto tomu nedava vahu? Nemam sajnu preto sa pytam :)
1. to, že sa dotýka 100% ľudí (pasívne i aktívne) je dosť dobrý dôvod sa tým zaoberať. Koľkých percent ľudí sa dotýka paleontológia, teoretická fyzika, či vysoká matematika? Ich úlohu nikto nespochybňuje.
2. aj filozof je len obyčajný človek s dobrým nápadom, veľká myšlienka sa môže zrodiť aj pri pive, väčšinou však vyšumí do stratena, lebo ju nikto nezapíše, resp. nemá možnosť ju publikovať. Nejaký nadšenec sci-fi možno v hlave nosí princíp jadrovej fúzie alebo wrapového pohonu, ktorého princíp môže byť neskutočne jednoduchý, ale nikto ho nerešpektuje, nikto sa to nedozvie a tak sme o tieto vymoženosti ukrátený.
V súčasnosti jedna z koncepcií, ktorá je marketingovo veľmi úspešná (otázka, či žijeme v simulovanej realite - tzv. simulation hypothesis, stojí na nej aj trilógia Matrix) sa zrodila cez obedné prestávky, keď švédsky filozof Nick Bostrom nezáväzne diskutoval so svojimi priateľmi.
3. Dá sa súhlasiť. Skutočne, možno mám princíp na najšťastnejší život, ale... mám vplyv to presadiť? iste, môžem publikovať, dostanem sa do povedomia a raz ma budú označovať za veľkého filozofa. To je to čo myslíš?

V zásade mám pocit, že filozofii vyčítaš veci, ktoré si pri základnom výskume iných vedných odborov ochotný tolerovať - tak aspoň vyznieva tvoje stanovisko. Filozofia nie je nepraktická veda, ale jej praktickosť nikdy neodhalia tí, ktorí o nej nechcú nič vedieť. Skús nejakému *bežnému* človeku rozprávať niečo, čo jeho realite vzdialené a zdanlivo paradoxné, napríklad skús mu vysvetliť Heisenbergov princíp neurčitosti alebo Schrodingerovu mačku... vieš aká bude odpoveď väčšiny ľudí? To je blbosť.

A tak sa väčšina stavia aj k filozofii...je zaujímavé, že najväčšie mozgy planéty v akejkoľvek dobe dôležitosť a významnosť filozofie väčšinou nespochybňovali, to je výsadou tých menej vzdelaných a vplyvných, niekedy aj oboje. Na tom postoji samozrejme nie je nič zlé, človek môže prežiť úspešný a šťastný život aj bez filozofie rovnako ako bez teoretickej fyziky. Prečo ale potom spochybňovať význam len jedného?
Napísať odpoveď