Maturita nieje tazka ale netreba to zas podcenit.
Maturita
-
Nadeo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Re: Maturita
Ja som sa ucil cez akademicky tyzden iba. Vravel som si, ze zacnem aspon mesiac predtym... 
Maturita sa dá prirovnať k priemernej skúške na VŠ. Sú aj ťažšie aj ľahšie.
Prípravu netreba podceniť, nárazová je dosť stresujúcu. Myslím, že za 2 týždne pohodového učenia musíš zmaturovať veľmi dobre. Ak ti stačí zmaturovať, tak určite akademický stačí, dokonca pár dní iba.
Ak máš bad luck, môže to ale vypáliť aj zle najmä ak máš tému ku ktorej nevieš fakt ani slovo. Základ je hovoriť a je takmer jedno, čo.
Prípravu netreba podceniť, nárazová je dosť stresujúcu. Myslím, že za 2 týždne pohodového učenia musíš zmaturovať veľmi dobre. Ak ti stačí zmaturovať, tak určite akademický stačí, dokonca pár dní iba.
Ak máš bad luck, môže to ale vypáliť aj zle najmä ak máš tému ku ktorej nevieš fakt ani slovo. Základ je hovoriť a je takmer jedno, čo.
-
mirak2
Hardcore addict
ja som na matiku neucil vobec, na informatiku tiez nie, na slovinu som po precitani 2 kapitol z knihy Zmaturuj zo slovenciny zaspal a den pred maturou z angliny som si pozrel film bez dabingu... 1,1,3,3
Prosim vas, ako to je s tou anglinou tento rok?
Ak nespravim pisomne, idem O ROK ?!
Ak nespravim pisomne, idem O ROK ?!
Áno, je to definitívne pravda. Ak nespravíš písomné, tak ich opakovať môžeš až v nasledujúcom riadnom termíne - o rok.
No neviem páni , chcete mi tvrdiť že na taký dejepis sa stačí učiť v akademickom týždni ? však by som zošalel ....
maturita sa da prirovnat skuske na vš? ano da...ale obsiahlostou skusky, nicim inym..na mature sa vykecavas ustne, skusku na vš opises od zaciatku do konca 
ja som sa seriozne zacal pripravovat uz 2 tyzdne pred akademickym
ja som sa seriozne zacal pripravovat uz 2 tyzdne pred akademickym
Ani na taku slovencinu si myslim ze ten akademicky nebude stacit. Vsak tam je toho odnevidim - donevidim.
ked sa 3,8 roka zadrbavas, tak je jasne, ze tyzden ti stacit nebudeTalian napísal:No neviem páni , chcete mi tvrdiť že na taký dejepis sa stačí učiť v akademickom týždni ? však by som zošalel ....
ked chodis do skoly a aspon polku casu v nej stravenej pocuvas, staci ti tyzden na opakovanie kompletneho uciva
Ja som dejepisu venoval 5 dní, ale to som sa teda v maturitnom ročníku tomu už celkom venoval, mal som semináre, na ktoré som sa pripravoval, takže len čisto poriadne zopakovanie 30 tém mi zabralo 5 dní, keďže to vychádza cca 6 tém na deň a jednu tému sme mali rozpracovanú na 12-15 strán.Talian napísal:No neviem páni , chcete mi tvrdiť že na taký dejepis sa stačí učiť v akademickom týždni ? však by som zošalel ....
Ale takej geografii som dal napríklad 2 dni, slovine akademický týždeň a z angliny som veril, že zaimprovizujem, našťastie sa podarilo. Takže suma sumárum, cca 15-18 dní pred prvou maturitnou odpoveďou som začal.
-
viper1993
Medium Professional
No co, kto uz stresuje? 
Na písomné nestresujem. Robil som si ANJ B2 aj SJL, 2012 a 2011 a všetky 4 testy boli 65-70, čiže pokiaľ nedrbne niekomu v NÚCEM-e, alebo pokiaľ mi nebude nejak zle, mal by som to dať. Strach mám z ústnych, tam je toho fakt veľa,... Po písomných si to všetko nejako skompletizujem, a keď uvidím, koľko toho je, tak sa zariadim. 
Zaujímalo by ma, ako je to na ústnych počas 20 minútovej prípravy. Konkrétne aké materiály môžem počas tej prípravy používať. Zaujíma ma:
SJL
ANJ B2
Informatika
Estetika
Matika
Vie niekto, čo môžem a čo nie?
Zaujímalo by ma, ako je to na ústnych počas 20 minútovej prípravy. Konkrétne aké materiály môžem počas tej prípravy používať. Zaujíma ma:
SJL
ANJ B2
Informatika
Estetika
Matika
Vie niekto, čo môžem a čo nie?
-
Wonderwall
Medium Expert
Pokial sa nic nezmenilo tak na ustnych mozes pouzit len tie materialy ktore ti daju oni k dispozicii...co si ja pamatam, tak na slovine sme myslim nemali ziadne pomocky, takisto ani na angline. Na dejepise sme mali len nejake mapy, co mi *** pomohli, zato na NOSke sme mali rozne filozoficke slovniky a podobne srandy, a profka mi presne povedala ''toto mas v tej knihe, toto zasa v tej, toto je v tej prvej, ale na to sa nemusis sustredit'' atd.
Podstatne je vazne nesediet tam ticho ako pat penazi, ale vypotit aspon vetu-dve, co by sa malo podarit kazdemu
Hlavne ziadne stresy, ja som bol pred ustnymi tiez vyklepany ako osika, pretoze som mal pocit ze som pripravu totalne podcenil, a nakoniec to dopadlo nad ocakavanie
Takisto, aspon teda podla mna, je ovela lepsie si pozriet vsetky otazky, aj ked len povrchovo, ako vediet tretinu dopodrobna, lebo aj ked vytiahnes otazky ku ktorym vies povedat len zaklady, tak vacsinou ta ucitel nasmeruje tam kam chce a viac-menej ti aj vklada slova do ust, tot moja skusenost 
No z B2 nemčiny mám troška obavy, uvidzíme. Inak sranda z B1 dám kludne 88% a B2 max 60
nehorázny rozdiel. A tak aspoň budeme múdrejší 
Ja sa z pisomiek najviac bojim matiky. Posledny tyzden si kazdy den spravim nejaky stary maturitny test, no aj tak to furt davam len na nejakych 60%. Sice to staci, ale aspon k 80% by som sa chcel priblizit.
Inac SJL ani AJ som si este ani nepozrel
Anglictinu akurat co sme v skole nieco robili, Slovencinu absolutne nic. Cez vikend sa do toho hadam trochu kuknem.
Inac SJL ani AJ som si este ani nepozrel
Wonderwall: Hmm, k tým materiálom, ja som práveže počul, že na takej Estetike sa dá z knížiek, ktoré máš k dispozícií vyčítať v podstate všetko, podobné je to vraj aj na SJL. Na ANJ viem, že máš výkladový slovník, ten ti asi nepomôže, ale aj tak.
Na SJL som mal tuším nejaké slovníky, ale tie sú mi pri literárnej otázke na 2 veci.
Na Slovenčinu som sa pripravoval 2 dni, diela a obsahy som si pamätal z opakovacích hodín v škole a učiteľka ma mala rada, takže pri príprave mi poradila nejaké veci ešte. Gramatika nebola problém. Aj keď dnes..je to pre mnohých problém.
Na AJ bol výkladový slovník, + nejaké mapy k niektorým otázkam, ale to som tak isto nepoužil, tie témy boli celkom v pohode, vychytal som akurát multikultúrnu spoločnosť, tam sa dalo dobre vykecať.
Na NOSke mali kadejaké knihy väčšina odmaturovala vďaka nim, pretože tam je všetko z filozofie.
Na MAT a EST ti neviem povedať..
Vo všeobecnosti ale platí, hlavne teraz pri vás,ktorí musíte písomné spraviť, že ústna časť je oveľa ľahšia. Na ústnej mnohokrát učitelia poradia,hrá tam rolu aktivita počas celého štúdia, sympatie a podobne..je to ľahšie. PRavidlo je kecať, aj keď len omáčky okolo, ale dať vedieť, že niečo vieš aj keď nie priamo to, čo sa ťa pýtajú. Ja keď som nevedl niečo, tak som robil malé odbočky a obkecával som veci okolo toho, čo som poznal.
GL
Na AJ bol výkladový slovník, + nejaké mapy k niektorým otázkam, ale to som tak isto nepoužil, tie témy boli celkom v pohode, vychytal som akurát multikultúrnu spoločnosť, tam sa dalo dobre vykecať.
Na NOSke mali kadejaké knihy väčšina odmaturovala vďaka nim, pretože tam je všetko z filozofie.
Na MAT a EST ti neviem povedať..
Vo všeobecnosti ale platí, hlavne teraz pri vás,ktorí musíte písomné spraviť, že ústna časť je oveľa ľahšia. Na ústnej mnohokrát učitelia poradia,hrá tam rolu aktivita počas celého štúdia, sympatie a podobne..je to ľahšie. PRavidlo je kecať, aj keď len omáčky okolo, ale dať vedieť, že niečo vieš aj keď nie priamo to, čo sa ťa pýtajú. Ja keď som nevedl niečo, tak som robil malé odbočky a obkecával som veci okolo toho, čo som poznal.
GL
Presne ako hovorí Hensym , celá príprava na písomne zatiaľ spočívala v robení doterajších testov a skoro všetky dopadli 65 % - 70 , 2012 dokonca 81 % , takže stresy nemám a možno si len pozriem nejaké základy aby som nemal pocit že to pokazím a angličtinu si pozerať nebudem vôbec , na to sa dosť práveže 
Ja som si tiez robil testy, mal tu online maturitu a to bola pohoda, neviem, ci to este funguje.
Na ustne som sa SJ zacal ucit 2 tyzdne dopredu, den pred maturitou som si prechadzal otazky a 2 som mal take co som vedel len autora a diela a hovorim si, ze vsak snad si to nevytiahnem. A v Pondelok rano idem prvy a bum
, to som si tak vymyslal, ze az. Nejaky 3ja basnici to boli a potom sa ma pytali nieco s elanom a ja ze wtf. Ale nakonec bolo za 2.
Na ustne som sa SJ zacal ucit 2 tyzdne dopredu, den pred maturitou som si prechadzal otazky a 2 som mal take co som vedel len autora a diela a hovorim si, ze vsak snad si to nevytiahnem. A v Pondelok rano idem prvy a bum
-
tomasito13
Star
Maturita je strasne nadhodnocovana, strasiak pre studentov a podobne. Osobne som sa na nu ucil poctivo 2 tyzdne (na vsetky 4 predmety). Bola to vsak uplna banalita a formalnost. Ako tu uz niekto spomenul, taka priemerna skuska na VS a to som chodil na jedno z naj gymnazii v kraji. Nenechajte sa nastrasit recami ucitelov. Stale plati maturita=formalita.