Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Grim »

...takže na rovine to neplatí?...lebo málokedy býva v kopci aj parkovisko popri ceste...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Napr. Sturec, vsak??? ;)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Grim: podla mna neplati... a ani nezalezi na tom, ci v kopcoch parkoviska su alebo nie, na toto nema zakon dovod prizerat...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hojko...presne tak, napr. Šturec...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Chces povedat, ze na Sturci nie su odstavne plochy??? Myslim, ze cestou hore su tak 3-4 plochy v zatackach a hore je vacsie parkovisko.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a kde píšem o tom, že nie sú?...veď čítaj poriadne...
Grim napísal:...lebo málokedy býva v kopci aj parkovisko popri ceste...
hojko napísal:Napr. Sturec, vsak??? ;)
Grim napísal:...hojko...presne tak, napr. Šturec...
...takže si stojím za svojim...málokedy býva parkovisko v kopci...napr. na Šturci...a aj keď mi vymenuješ daľších 10 lokalít tak si za svojim budem stáť...jedna lastovička nerobí jar...ani desať...vieš koľko je kopcov na Slovensku?...

K-: "pises jak taky madar. je na tom sturci parkovisko ci ne? citaj po sebe ako to formulujes"

NA ŠTURCI JE PARKOVISKO/NA ŠTURCI JE VIAC PARKOVÍSK...dúfam, že teraz to aj tí najhlúpejší pochopia a nebudú svoju nechápavosť formulácie mojich viet zvalovať na mňa...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

V prvom rade by bolo dobre definovat, ze co je to kopec. Pre niekoho to moze byt 100 metrovy usek so sklonom cez 5 percent, pre niekoho to moze byt zase horsky priechod ako napr. Sturec, Donovaly, Kremnicke bane, Fackov...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...takto to definuje výkladový slovník...

Kód: Vybrať všetko

kopec -pca m.

1. (menší) vrch, vyvýšenina: strmý, mierny kopec, okrúhle kopce, vyjsť na kopec

2. svah, breh, vrch: motor dobre (ne)ťahá do kopca, hore kopcom

l ide  to s ním dolu kopcom;
...a takto wikipedia... ( http://www.sk.wikipedia.org/wiki/Vrch_% ... A1enina%29 )

Kód: Vybrať všetko

Vrch je vyvýšenina väčších rozmerov vo vrchovine, spravidla s relatívnou výškou nad 150 m.
Všeobecné označenie pre vyvýšeniny rôzneho tvaru a veľkosti (ale spravidla menšie) bez presnej morfometrickej charakteristiky znie kopec. V bežnej rečí sa vrch, najmä zalesnený, označuje aj ako hora.
Vrch je väčšinou zvyškom kedysi vyššie ležiacej krajiny (odnos). Niekedy však vzniká nakopením alebo uložením horninového materiálu (sopka, atol), či tektonickým výzdvihom (geologická štruktúra).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

A ako to definuje zakon alebo vyhlaska??? Kolko je tu ciest, ktorych kopec ma prevysenie 150 metrov??? Aby som mohol vymenovat tych 10, ktore si chcel.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...nemyslím si, že vyhláška toto definuje...zrejme by sme sa mohli dohodnúť, že kopec je každá vyvýšenina o takej dĺžke, na ktorej pri aktuálnej rýchlosti motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg dochádza k spomaľovaniu rýchlejších vozidiel idúcich za ním...teraz sa môžme ešte začať pozastavovať nad definíciou slovného spojenia "rýchlejšie vozidlá idúce za ním"...čo si pamätám, tak na diaľnici je vodič jazdiaci v lavom pruhu povinný uvoľniť pruh rýchlejšie idúcim vizidlám za ním...ak ale vozidlo za ním je nútené pribrzdiť na rýchlosť vozidla jazdiace pred ním, prestáva byť rýchlejšie idúcim vozidlom...platí to aj v tomto prípade?...ak som nútený pribrzdiť na rýchlosť motorového vozidla s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3 500 kg jazdiaceho do kopca predomňou, prestávam byť "rýchlejšie idúcim vozidlom za ním" a vodič nie je povinný zastavovať na parkovisku...
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Mas v tom znacne medzery, odovzdaj vodicak prosim ta! Tvojou povinnostou je pustit pred seba v obci rychlejsie vozidlo, ak ides v lavom pruhu, aj v obci, nie len mimo obce alebo na dialnici. Ak toto neovladas, tak je to smutne a potom nemas pravo moralizovat a poucat tu ludi.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...myslím, že by si mal odovzdať vodičský preukaz ty...síce som písal o diaľnici, ale nepoprel som, že to platí aj v obci...

§10 Jazda v jazdných pruhoch

(1) Mimo obce na ceste s dvoma alebo s
viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými
na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí
v pravom jazdnom pruhu. V ostatných
jazdných pruhoch sa smie jazdiť, ak je to
potrebné na obchádzanie, predchádzanie,
otáčanie alebo na odbočovanie.
(2) Mimo obce na ceste s troma alebo s
viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými
na vozovke v jednom smere jazdy smie
vodič nákladného automobilu s najväčšou
prípustnou celkovou hmotnosťou
presahujúcou 3 500 kg, vodič jazdnej
súpravy, ktorej celková dĺžka presahuje 7
m, vodič zvláštneho motorového vozidla a
vodič motocykla s najväčšou
konštrukčnou rýchlosťou do 45 km.h -1
použiť na jazdu výhradne dva jazdné
pruhy najbližšie k pravému okraju
vozovky; v ostatných jazdných pruhoch
smie jazdiť, ak je to potrebné na
obchádzanie, otáčanie alebo na
odbočovanie.
(3) V obci na ceste s dvoma alebo s viacerými
jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke
v jednom smere jazdy smie vodič vozidla
použiť na jazdu ktorýkoľvek jazdný pruh;

to neplatí pre vodiča uvedeného v odseku
2, na ktorého sa vzťahujú pri jazde v obci
odseky 1 a 2.
(4) Ak je na ceste s dvoma a alebo s
viacerými jazdnými pruhmi v jednom
smere jazdy taká hustá premávka, že sa
utvoria súvislé prúdy vozidiel, v ktorých
vodič motorového vozidla môže jazdiť len
takou rýchlosťou, ktorá závisí od rýchlosti
vozidiel idúcich pred ním, vozidlá môžu ísť
súbežne vedľa seba (ďalej len „súbežná
jazda“). Pri súbežnej jazde sa nepovažuje
za predchádzanie, ak vozidlá idú v jednom
z jazdných pruhov rýchlejšie ako vozidlá v
inom jazdnom pruhu.
(5) Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo
všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde
rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý
jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný
ho čo najskôr uvoľniť
; to neplatí, ak vodič
používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie,
odbočovanie, otáčanie alebo
predchádzanie.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

K bodu 5 toho paragrafu si sa nedocital?

(5) Ak by vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých jazdných pruhoch bránili v jazde rýchlejšie idúcemu vozidlu, vodič, ktorý jazdí v ľavom jazdnom pruhu, je povinný ho čo najskôr uvoľniť; to neplatí, ak vodič používa ľavý jazdný pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predchádzanie.

Grim, si proste tragicky a dalsiu diskusiu s niekym ako si ty, ktory nabeha 80 kiilometrov za rok, aj to ked ked ide kupit formicky na medovniky pred Vianocami, tak to mi pride mrhanie mojim casom.

Edit - Este si to aspon zo 3x uprav, kym to dostanes do dakej formy. Podoplnaj to, pomaz nieco a bude fajn.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hej, dostal...ale až neskôr, musel som editnúť...okej, nikto ti neprikazuje somnou o tomto diskutovať...a urážky si schovaj pre niekoho, koho to zaujíma...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Ked sa dostane na moju rychlost uz nie je vozidlo iduce rychlejsie... Bola o tom niekde vedena rozsiahla debata.. A je to typicky priklad ako si niekto ucelovo vylozi zakon.. Proste ho mas pustit a nespekulovat o tom ze ked pribrzdi tak uz nemusim.. Proste ide rychlejsie, mozno sa niekam ponahla a mozno dokonca ide o nieco vazne, ale takymto ignorantskym pristupom si vykoledujes akurat vytrubenie a mozno k tomu aj nejake gesto..
A este sa mi tiez paci ked niekto povie ze bude odbocovat tak preco by niekoho pustal (detail ze je to o par km ale nebude predsa zbytocne prechadzat z pruhu do pruhu..)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hej, presne na to narážam...ja sa s tým nestotožňujem, ale čítal som to viac krát...takže z toho vyplýva, že kamionista musí púšťať autá idúce za sebou v kopci...čo je kopec? Asi je to jedno, jednoducho cesta so sklonom takým, že kamióny a autá s hmotnosťou prevyšujúcou 3500kg majú problém udržať rýchlosť vozidiel do 3500kg a tak idú pomalšie, čím brzdia premávku...samozrejme nie všade je parkovisko, väčšinou na krátkych kopcoch parkoviská nebývajú, takže tieto môžme kľudne ignorovať, pretože tam si jednoducho vodič nepomôže...
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Presne tak, je tu zbytocne sa zaoberat tymto.. Ale napr. take donovaly smerom od BB, odstavnych ploch tam je dost, jazdi touto trasou casto, a videl som uz vselijake kolony za kamionmi ale nikoho ani nehlo aby sa uhol.. Ono ja beriem pri nepriaznivom pocasi - ked sa clovek boji zastat, ci sa vobec pohne, ale tak pokial sa to da tak by sa uhnut mal..
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Grim napísal:...hej, presne na to narážam...ja sa s tým nestotožňujem, ale čítal som to viac krát...takže z toho vyplýva, že kamionista musí púšťať autá idúce za sebou v kopci...čo je kopec? Asi je to jedno, jednoducho cesta so sklonom takým, že kamióny a autá s hmotnosťou prevyšujúcou 3500kg majú problém udržať rýchlosť vozidiel do 3500kg a tak idú pomalšie, čím brzdia premávku...samozrejme nie všade je parkovisko, väčšinou na krátkych kopcoch parkoviská nebývajú, takže tieto môžme kľudne ignorovať, pretože tam si jednoducho vodič nepomôže...
Niektore pasaze v zakonoch sa nedaju napisat exaktne tak ako by si si to predstavoval (napr .kamion iduci v kopci so sklonom min. 3% a dlzkou 300m musi pri poklese rychlosti pod 57kmh pustit auta pod 3229kg a rychlostou nad 57km ...) Potom uz len zalezi na inteligencii cloveka ako si dany zakon vylozi - inteligent sa bude snazit auta za sebou pustit, debil si povie, ze predsa podla zakona ich pustit nemusim tak ich nepustim.

Tvoja argumentacia s rychlejsie iducimi autami v lavom pruhu mi znacne pripomina skor tu skupinu debilov.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Raz som išiel úsekom smerom od NR na Vráble - kto pozná, ten vie - ešte hen v buse, keď som chodil na VŠ...zažil niekoľko kilometrovú kolónu, že ste videli z jedného kraja (je tam taký kopec) asi 3 km v kuse kolónu za traktorom, ktorý si to šinul veselo asi 40-kou. Predbiehať bolo nemožné, bola to nejaká špička..dušičky tuším alebo tiež pred Vianocami a všetci sa museli odterigať za tým traktorom, kým dotyčný konečne niekde vo Vrábloch v meste odbočil...

Príležitostí odstaviť to na chvíľu mal viac ako dosť.
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Svetlomety do hmly mozu byt zapnute IBA pocas hmly, snezenia alebo dazda? Ak by teoreticky mal junak zapnute hmlovky + stretavacky za pocasia jasneho ako vysledok volieb do NR SR, moze mu byt udelena nejaka pokuta? Mozu byt hmlovky pouzite ako tzv. denne svietenie?

A co sa blikania dialkovymi tyka, kedy sa to moze a kedy nesmie? ...moze sa vobec?

Dakujem vopred. ☺
Napísať odpoveď