Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Pred par dnami kamarat vytiahol tento obrazok, ze co si o nom myslim. Je to odfotene zo stranky ked si robil testy na vodicak. Pozeral som a nevedel ako by mala byt spravna odpoved, pretoze auto vlavo ma zelenu, auto odbocujuce vpravo ma zelenu sipku na semafore. Hlavna cesta tam vyznacena nie je. Pravidlo pravej ruky by na riadenej krizovatke nemalo platit. Najskor teda pojde zelene auto zlava a potom cervene auto odbocujuce vpravo?
Inak toto je dosť zaujímavá informácia aj pre mňa, doteraz som mal zafixované, že akákoľvek zelená šípka hovorí choď a nikomu nedávaj prednosť. V praxi som ale takto riešenú križovatku ešte nevidel, to by bola podľa mňa nehoda na nehode.Doplnkový signál (rôznych smerov) so zeleným svetlom v tvare zelenej šípky (č. S 10), ktorým je doplnený signál s plným červeným svetlom „Stoj!“, svietiaci súčasne s týmto signálom alebo súčasne so signálom s plným žltým svetlom „Pozor!“, alebo súčasne so svietiacim signálom s plným červeným svetlom „Stoj!“ a signálom s plným žltým svetlom „Pozor!“, znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde len v smere, ktorým uvedená šípka alebo šípky ukazujú; pritom vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlám idúcim vo voľnom smere, ako aj prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov
- Prílohy
-
- zelena sipka cervena o.png (4.27 KiB) 1027 zobrazení
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
ano, dobre pisete, pri tejto "pridavnej" sipke treba najskor vsetkych pustit (aj zprava, ako stoji zelene auto, aj auta z cesty oproti odbocujuce z ich pohladu dolava)...
-
Grim
Darca
...mňa to tiež tak v autoškole učili...a tiež, že ak svieti celá zelená tak treba púšťať chodcov (a autá?)...
Chodcov vždy. V Brezne ku Tescu a športovej hale je taká blbá križovatka, že keď ti dá zelenú doprava, tak hneď a skoro vždy aj tak musíš dávať prednosť chodcom.
Inak toto mi je známe v podstate, že červená+smerová zelená je čosi ako Daj prednosť v jazde, mne by väčšiu komplikáciu spôsobila protiľahlá zelená, to by som si nebol istý, či ísť
Inak toto mi je známe v podstate, že červená+smerová zelená je čosi ako Daj prednosť v jazde, mne by väčšiu komplikáciu spôsobila protiľahlá zelená, to by som si nebol istý, či ísť
Priznám sa, že ani ja som ešte takúto križovatku nevidel.... zvyčajne, keď svieti červenému vozidlu tá doplnková zelená, zelené auto má červenú. Zelenú mávajú autá idúce sprava a odbočujúce doľava (na obrázku smerom dolu). Zvyčajne treba dávať pozor akurát na chodcov........ to dávam... ale nikdy nepozerám, či nejde auto zľava (na obrázku zelené auto)....
-
Grim
Darca
begbee - protiľahlá zelená je vlastne to isté ako doplnková zelená šípka, akurát ti umožňuje odbočiť do opačného smeru - doľava...pre ňu určite budú platiť rovnaké pravidlá ako pre šípku doprava, akurát neprechádzaš okrajom križovatky ale krížom cez celú križovatku, takže obavy sú v tomto prípade na mieste...
Tam v podstate tí, čo z môjho pohľadu odbočujú doprava ma nezaujímajú, tým sa vyhnem, ale pozor musím dávať na priamy smer, ktorý križujem...uhm. Dobre to chápem?
V BA na Špitálskej pri fakultnej je semafor s touto šipkou doprava, pritom jediný smer, kam sa dá ísť je v pravo (smer od tesca na križnu). Niekedy svieti normálna zelená, niekedy šípka. Je to z toho dôvodu, že stredom ulice je vedený električkový pás a šírka cesty v zákrute nie je dostatnočne široká (električka zasahuje do jazdného pruhu).
V prípade, ak svieti zelená, električka má signál stoj a môžte pokojne ísť. Ak svieti červená a šípka, treba dávať prednosť účastníkom vo voľnom smere a teda aj električke, ktorá z vášho pohľadu ide spoza vás po vašej ľavej ruke a do tej zákruty sa obaja naraz nezmestíte.
V prípade, ak svieti zelená, električka má signál stoj a môžte pokojne ísť. Ak svieti červená a šípka, treba dávať prednosť účastníkom vo voľnom smere a teda aj električke, ktorá z vášho pohľadu ide spoza vás po vašej ľavej ruke a do tej zákruty sa obaja naraz nezmestíte.
-
RATZINGER666
Darca
begbeee: ano 
http://auto.sme.sk/c/6670108/poskodenie ... kacie.html
Otázka je, či urobenie geometrie za 15€ vyváži starosti s tým spojené.
Otázka je, či urobenie geometrie za 15€ vyváži starosti s tým spojené.
-
tacosi
Moderátor
Pracujem v us steel a tu pre to pravidla neplatia. Vcera ked som siel domov,skocil som do takej diery,ze mi prerazilo novu pneu,zohlo elektron,skrivilo tlmic,a cap je taktiez v haji. V prehlaseni vstupu do arealu su podmienky,v ktorych stoji okrem ineho aj ze sa zbavuju zodpovednosti za kradez,ci akejkolvek skody na vozidle sposobenej v areali podniku. Cize si mozem pripravit minimalne 300€ len za material. Potesi...
-
RATZINGER666
Darca
tacosi: neprijemne... ani to nemal chut niekto riesit? alebo sa nejako dohodnut?
ak Ta to potesi, znamy na uplne novej RS6 C6 dva-tri roky dozadu vybehol v 120tke na 10cm "obrubnik" na odfrezovanej ceste Madarsku
si predstav, ako musela vyzerat ta faktura zo servisu
300e stala mozno tak jedna guma na jeden zo styroch zlomenych elektronov 
ak Ta to potesi, znamy na uplne novej RS6 C6 dva-tri roky dozadu vybehol v 120tke na 10cm "obrubnik" na odfrezovanej ceste Madarsku
Ak nabehneš na výtlk, tak správca ciest sa bude vykrúcať aby ti nemusel nič hradiť. Pár rokov dozadu bola pred Sv. Jurom v smere od BA vyfrézovaná cesta. Nikde nebola žiadna dopravná značka. Bolo to firemné auto tak som kvôli zamestnávatelovi volal policajtov. Boli poškodené spodné čapy. Keď to správca ciest odmietol preplatiť, tak to išlo z mojej poistky.
@Noobsz DJ
z jakej poistky? poistka na skody v zamestnani+auto?
z jakej poistky? poistka na skody v zamestnani+auto?
-
tacosi
Moderátor
jj skor poistenie zamestnanca /// poistenie voci skodam na majetku spolocnosti sposobenymi zamestnancom.
Áno išlo to nakoniec z tej poistky škody spôsobené zamestnávateľovi. Tie auta mala firma na lízing cez arval. Kvôli tomu som musel volať policajtov. Pokutu mi nedali, ešte to by tak chýbalo. Chybu spravili cestári. Vyfrézovali cestu (bol tam cca 10cm odskok na dĺžku cca 5m) a nedali tam žiadne značenie. V rýchlosti 90km/h som tade preletel. Brzdiť nepomohlo.
Arval si trval na tom, že škodu si hradí naša firma. Tá to hradiť nechcela a naťahovala sa so správou ciest. Po asi dvoch-troch mesiacoch to nechali tak a spravilo sa to cez moju poistku.
Arval si trval na tom, že škodu si hradí naša firma. Tá to hradiť nechcela a naťahovala sa so správou ciest. Po asi dvoch-troch mesiacoch to nechali tak a spravilo sa to cez moju poistku.
-
undertaker35
Expert
Presne to isté sa mne stalo,až na to,že som nebol opitý a nebol vodičom daného auta. Auto zaparkované pred železničnou stanicou o cca 22:00 fajčili sme pri aute vodič si odskočil do krčmy pre cigarety ja som si zatiaľ sadol na vodičovu sedačku a hral som sa s board-computerom a skúšal všetky blbosti a zrazu mi takto tiež zaklopal iniciatívny policajt,že chce doklady moje doklady a aj tie od vozidla. Keď nešoférujem tak nenosím ani občiansky pri sebe a už chceli zabavovať auto aj mňa atď,keby neprišiel v tej chvíli majiteľ a vodič auta...pinco napísal:Môj dobrý kamarát má skúsenosť, že opitý sadol do auta a zaspal opretý o volant. Niekto na neho zavolal policajtov, tí mu zabúchali na okno a samozrejme nafúkal. Vraj nemal vtedy ani kľúče od auta v zapaľovaní, ale vraj nejakí "dobrí" ľudia povedali, že ho videli šoférovať. Odobrali mu vodičák tuším na 2 roky a pokuta okolo 700 €. Nepomohlo mu vraj nič, ani právnik, ani výpoveď jeho kamarátov.
-
IceHammer
Star
A v tomto pripade by som tie doklady neukazal jedine co od teba mozu pytat je OP na ktory maju zakonny dovod. Pokial auto neslo a mam dojem ze by mohlo byt aj nastartovane s dokladami od vozidla by nemali koli comu pytat. Ak by jedine nemalo nejaky suvis z trestnou cinnostou.undertaker35 napísal:
V tomto pripade musim nesuhlasit s tebou lebo pokial by podal odpor voci vsetkemu cosi pisal lahko by spor vyhral. Kedze nemaly ziaden hmatatelny dokaz a v pohode mohol zavolat inu hliadku alebo inspekciu ktora je povinna prist. a tak isto by som nefukal odmietol by som kedze som nesoferoval.
Presne to isté sa mne stalo,až na to,že som nebol opitý a nebol vodičom daného auta. Auto zaparkované pred železničnou stanicou o cca 22:00 fajčili sme pri aute vodič si odskočil do krčmy pre cigarety ja som si zatiaľ sadol na vodičovu sedačku a hral som sa s board-computerom a skúšal všetky blbosti a zrazu mi takto tiež zaklopal iniciatívny policajt,že chce doklady moje doklady a aj tie od vozidla. Keď nešoférujem tak nenosím ani občiansky pri sebe a už chceli zabavovať auto aj mňa atď,keby neprišiel v tej chvíli majiteľ a vodič auta...
nepotrebujes ani OP, staci sa preukazat slovne ale to uz nemusi fizlovy stacit a moze ta na stanici zadrzat do overenia tvojej totoznosti
takze povinnost je len preukazat svoju totoznost
takze povinnost je len preukazat svoju totoznost