Slovenské filmy

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
eMPiko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Slovenské filmy

Príspevok od používateľa eMPiko »

Najväčší problém slovenských filmov vidím v tom, že filmári tvoria pre seba a nie pre divákov. Na Slovensku sa točia všelijaké "intímne", "výpovedné", "mystické" a "sebareflexívne" filmy, ktoré sú vo výsledku nudné kraviny.
U divakov su najuspesnejsie zanrove filmy ako sci-fi, historicke, detektivky a podobne, ktore ak chces mat v nejakej kvalite potrebujes poriadny rozpocet. A tento rozpocet proste Slovensko ako maly trh nedokaze vykryt. Jednym z rieseni je tocit filmy so zretelom na zahranicne publikum, ako v pripade napr. Batorycky, ale aj tak to nie je to prave orechove. Preto tu tieto filmy s par vynimkami raz za niekolko rokov nikdy taku uroven aku maju v USA nedosiahnu. Takisto taketo velke projekty u nas proste nemaju tradiciu a inak to asi ani nebude.

Co sa tyka "sebareflexivnych filmov" ako si to nazval, ja osobne preferujem tento umeleckejsi aspekt filmu, a vobec by som sa nehneval kebyze sa taketo filmy na Slovensku tocia. Bohuzial vsak pramalo filmov u nas aspiruje na taketo oznacenie a vacsina ich ide skor do roviny nejakych romantickych komedii ci rodinnych dram so slabymi hereckymi vykonmi a fadnym technickym spracovanim. Najviac mi na slovenskom filme chyba akakolvek snaha o vyjadrenie nejakej myslienky ci smeru, takisto ako nepritomnost poriadnej vizualnej stranky - tu nehovorim o CGI alebo co, ale o takych zakladoch ako je strih ci kamera.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Počkaj ja nemyslím, že treba niečo spracovať ako Tróju alebo Gladiotára. Báthoryčka alebo Jánošík boli v pohode.
Pokoj v duši bol tiež v pohode, ale tam sa to práve snažilo o nejakú "výpoveď" a nakoniec to dopadlo bez pointy.

Nesúhlasím s tvojím tvrdením vôbec, ale fakt vôbec. Vyhovárať sa na rozpočet je také slovenské. Sám tvrdíš, že najúspešnejšie filmy pre divákov sú komédie, horory, detektívky, ale aj drámy.. Prepáč, ale aj si nemyslím, že na to potrebuješ nejaký mega rozpočet..české komédie majú cveng, ale na Slunce, seno...Dedičství..Občanský prúkaz..si vôbec, ale vôbec nepotreboval rozpočet. No a teraz mi ukáž slovenskú komédiu. Drámy, Kolja..Je treba zabít Sekala..a podobne opäť..odohráva sa to v jednom byte resp. dedine. Na dobrý horor potrebuješ akurát dobrého maskéra a nápad.
Ale nie, na Slovensku sa točia filmy pre autorove uspokojenie zo "sebareflexívnej výpovede" a nie pre divákovu zábavu. Howgh.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Slovaci nevedia tocit filmy, staci sa pozriet co produkuju v TV, ziadny kvalitny scenar nic. Potom to tak aj pri filmoch vyzera, a je mi to aj celkom jedno, ze sa tu nic netoci.

Nie ako volakedy, kde tam islo o pribeh, alebo proste to bolo vtipne, teraz sprosty scenar, do toho vulgarizmi, ked je malo, tak zeny. A dufaju, ze si to niekto pozrie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Jáááj..tak seriálová tvorba je totálny odpad. Navyše čo som čítal, to je robené rýchlo-rýchlo, na opakovanie scény nie je čas, dovolím si tvrdiť, že sa veeeľmi často improvizuje a herci zabúdajú text a keďže sa to neopravuje, je to aj poriadne vidno.
A presne...drbnúť tam vulgarizmy a spáriť, každého s každým. V Beverly Hills 92010 potrebovali na každého s každým 10 rokov, v Paneláku si stihne vrznúť každý s každým v 2 sériách.
peceman
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa peceman »

Rozhodne súhlasím s begbeee, na dobrý film netreba 150 miliónov eur, aby bol dobrý- a ani to ti jeho úspešnosť nezaručí, môže byť aj za 150 miliárd, ale nemusí zaujať nikoho. A nesmie sa zabúdať na to, že americké filmy stoja tolko, hlavne kvôli tomu že známi herci za troj hodinový film berú milióny, ja by som skôr preferoval neznámych ludí z kastingu, ktorý nie sú obkukaný a nepotrebujú za hranie tažké platy- o tom že nepodajú taký výkon sa netreba baviť, ako keby profesionáli (najme zo slovenska) dávali nejaké výkony. A tiež netreba film vo veľkomeste, ako padajú všetky budovy po nálete martanov, ja by som povedal že aj američana aj slováka zaujme film, ak má dobrý scénar, myšlienku a spracovanie, aj keď je natočený v cigánskej dedinke.

Pascalwb: má tiež 100% pravdu, slováci lákajú na film iba na holé ženy a dávajú tam jednu nadávku za druhou- nehovorím, aj ostatný točia filmy s nahotou, ale v podstate nepoznám český alebo slovenský film (neber rozprávky) bez holej baby.

Na dobrý film vôbec netreba kopu prachov, stačí skupinka hercov (aj neprofesionálnych), pár dobrých kamier s technikou, scenár čo za niečo stojí a pekné prostredie a hlavne myšlienku.

Keď si tak vezmeme film Hunger games- to isté by sa dalo natočiť aj na slovensku. Polovica filmu je v lese- tie tu sú pekné, 10% filmu je v starej dedinke, takú netreba dlho hladať, a tých pár miestností, v štúdiu sa to postaví za chvílu, žiadne strhujúce efekty tam neboli, a ak nebereme to, keď v kočoch šli medzi tribúnami, to bol jediný náročnejší efekt, ale inak by sa to dalo aj tu.

Pýtam sa prečo, prečo by to nemohlo zaujať v amerike, napríklad. dobre, američania majú vlastných filmov dosť, ale ak sa na slovensku natočí dobrý film, zoženie sa napr. pár poliakov, maďarov, nemcov a rusov na dabing a predá sa to tam, prečo by to nemohlo mať úspech?

Viem že slovensko je malé, ale ak má peniaze na DEŇ A NOC, ktorý už je iba kamerovo otrasný, za tie prachy čo dali do toho, by mohol byť fajn film, ktorý by nepotreboval efekty ani nič, ak má píbeh.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...čo sa slovenských seriálov týka je to jediná tvorba s kamerou ktorú som tu videl okrem Bátoryčky...zároveň je to to najlepšie, čo Slováci s kamerou vedia natočiť, čo je veľmi smutné ak zoberieme do úvahy aký je to hnoj...Česi na tom sú trocha lepšie...vlastne sú na tom dobre vzhľadom na to, aká sú malá krajina...Nevinnost, Občanský průkaz, BrainStorm, Jedna ruka netleská...a my? Videl som Bátoryčku a veru to bola slabota, žiadna hodnotná myšlienka a dnes si už ani nespomeniem na príbeh...nemal čím osloviť...žiadny slovenský film nemá...a dabovať tiež nevieme...
peceman
Medium Star
Medium Star

Grim napísal:...čo sa slovenských seriálov týka je to jediná tvorba s kamerou ktorú som tu videl okrem Bátoryčky...zároveň je to to najlepšie, čo Slováci s kamerou vedia natočiť, čo je veľmi smutné ak zoberieme do úvahy aký je to hnoj...Česi na tom sú trocha lepšie...vlastne sú na tom dobre vzhľadom na to, aká sú malá krajina...Nevinnost, Občanský průkaz, BrainStorm, Jedna ruka netleská...a my? Videl som Bátoryčku a veru to bola slabota, žiadna hodnotná myšlienka a dnes si už ani nespomeniem na príbeh...nemal čím osloviť...žiadny slovenský film nemá...a dabovať tiež nevieme...

Presne, Panelák a pod. sú kamerovo lepšie, ale deň a noc, neviem či si videl, ale tam niesú ani stihy na toho kto rozpráva, len tam medzi nimi otáčajú kameru a pod., hrozné. Dabing, televízny je poviem rovno psí grc, pre mňa osobne za niečo stojí jedine ten, ktorý je aj na DVDčkach, napr, v Harry Potterovi, Madagaskar, Doba Ladová - bohužial sú to všetko rozprávka pre deti, akčné filmy pre dospelích toto postrádajú.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...nevidel som žiadny slovenský seriál, maximálne čo sa na mňa nalepilo v internetových reklamách, prípadne ak sem-tam idem okolo TV atp...na druhej strane áno...Harry Poter má lepší slovenský dabing ako český...ale pred tým ako ma ukrižujete za to že som pozeral taký bordel musím napísať, že to bolo iba preto, aby som naozaj zistil či je to taká hovadina...
peceman
Medium Star
Medium Star

áno, český dabing bol oproti slovenskému filmu hrozný, už len kvôli premenovávaniu postáv, Dumbledora na Brumbála, Rokfort na Bradavice a pod. Neviem či ta to zaujíma, ale Deň a noc chdí denne na pluske, pozri si dve min, a budeš len z kamery nanajvýš zhnusený.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ja nemám TV...
Pascalwb
Addict
Addict

peceman: ja som si minule pri obede zapol spravy na joj, akurat tam bol rozhovor akoze s tvorcom co to robi, videl som len konec, vlastne je to kopia nemeckeho serialu, ze deje sa tam to iste, je to akoze hrana reality, nevidel som to osobne, jedine reklamu nato, a neviem preco, ale tusim v kazdej reklame tam posebe hulakaju nejaky neherci. To uz naozaj klesli pod uroven odpadu, ale tak asi najdu nejaky ludia, co im je jedno, ze sleduju sracku.
peceman
Medium Star
Medium Star

Pascalwb napísal:peceman: ja som si minule pri obede zapol spravy na joj, akurat tam bol rozhovor akoze s tvorcom co to robi, videl som len konec, vlastne je to kopia nemeckeho serialu, ze deje sa tam to iste, je to akoze hrana reality, nevidel som to osobne, jedine reklamu nato, a neviem preco, ale tusim v kazdej reklame tam posebe hulakaju nejaky neherci. To uz naozaj klesli pod uroven odpadu, ale tak asi najdu nejaky ludia, co im je jedno, ze sleduju sracku.

Máš pravdu. Jedna vec je, že tvorcovia nevedia vymysliet lepší námet, dej, scenár a celá zmysle ten show, ešte smutnejšie je na tom že to v podstate to okopírovali. No druhá vec je profesionalita štábu, ak sa teda tam tí tak nazvať dajú. Najhoršia je kamera, ako som spomínal, pravdepodobne si myslím, že nie iba herci sú neherci, ale že aj kameraman je nekamareman, režisér je nerežisér a pod. Ja som nemal žalúdok pozrieť ani 5 minút, ale to všetko sa nevšimnúť nedalo. Smutné je však to, že na slovensku (a aj všade inde) na to niekoho chytia, kto to bude milovať. Neviem, či to je tým, že seriálov a filmov je na slovensku nedostatok, ale je to tak.

Ale viem určite, že ak by nedávali peniaze do takýchto seriálov, tv show, a relácii, z ktorých sa tak či tak natočí iba pár častí, mohlo by byť pár dobrých filmov. Aj teraz môžeme sledovať preteky medzi jojkou a markízou (teda aj domou a joj plus) ako sa predbiehajú v počte seriálov.
Pascalwb
Addict
Addict

nj, ale stale robia len telenovelu. Den co den nova cast, ziadny pribeh. Sem tam sa najde nejaka vynimka, ale to tak ci tak zrusia. Normalny serial ma 12 - 22 casti a udeje sa tam toho viac ako v tychto za 2 roky. To sa tu nieje nikto, kto by vymyslel, normalny pribeh, nejaku zapletku? Stale len dokola to iste.
peceman
Medium Star
Medium Star

presne, američania, robia cca okolo 20 častové seriáli a mnoho mnoho sérii, viem, že tam je viac ludí, ale oni vedia natočiť stovky dielov a deje sa vždy niečo nové, napr. seriál Lost má neviem, asi 120 častí a kto videl, vie že ani nestíhať vnímať, lebo tam čo minuta, to nová zápletka, a tu je desať častí o tom komu tá a tá dala... a mnoho sitkomov, Big band theory, friends, a tak ďalej., je to vtipné, je to niečo nové, ani jedna časť nieje o ničom a tu pravý opak. A tu sa dá natočiť tolko vecí, aj historických seriálov, sú to hrady, zrúcaniny, keby režisér a scénarista nemysleli iba na svoje ego, ale na divákov a na reprezentáciu, tak by od nás mohol byť taky veľkofilm, že by sa všetci divili.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

U nás nie sú scenáristi, u nás je Andy Kraus.
peceman
Medium Star
Medium Star

tiež si myslím, spisovatelia tiež nič moc, Krausova tvorba ujde, ale nepáči sa mi, že opakuje tie isté veci napr. čo boli v susedoch do Paneláku,napr.: Ildíko nevie variť, Sonička nevie variť, Zuza predávala všeljaké hovadiny, nedarilo sa jej a jej muž mal problém kolko tovaru berie, to isté Monča, a kopa iných vecí....
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemyslel som to ako pochvalu pre Krausa.
peceman
Medium Star
Medium Star

begbeee napísal:Nemyslel som to ako pochvalu pre Krausa.

to je jedno, či to bola pochvala, každopádne to bola dobrá pripomienka, lebo ak sa aj niekomu jeho tvorba nepáči, musí sa uznať, že je hádam jediný, kto sa snaží písať vela, a neuzatvára nečo už po piatich častiach.
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

A to je presne jeho najväčšia chyba. Veď ten chlap nemá žiadne nápady. Od časov Uragánu sa mi vďaka tým jeho dielam nenormálne sprotivil.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ak by mal niekto zaujem pozriet si dobre slovenske filmy za poslednych 20 rokov, tak tu je zoznam tych, ktore takto oznacil Peter Konecny. Jeho nazor sa zamorejme nemusi zhodovat s vasim ci mojim subjektivnym zazorom :)

1993 - Anjel milosrdenstva (Miloslav Luther)
1994 - Na krásnom modrom Dunaji (Štefan Semjan)
1995 - Záhrada (Martin Šulík), Papierové hlavy (Dušan Hanák)
1996 - Jaškov sen (Eduard Grečner)
1997 - Orbis Pictus (Martin Šulík)
1998 - Rivers of Babylon (Vladimír Balco)
1999 - Šesť statočných (Andrea Horečná, Jaroslav Vojtek)
2000 - Krajinka (Martin Šulík)
2001 - Hana a jej bratia (Vladimír Adásek)
2002 - Kruté radosti (Juraj Nvota), Útek do Budína (Miloslav Luther)
2003 - 66 sezón (Peter Kerekes)
2004 - Amazonia Vertical (Pavol Barabáš)
2005 - My zdes (Jaroslav Vojtek), Slnečný štát (Martin Šulík)
2006 - Iné svety (Marko Škop)
2007 - Démoni (Róbert Šveda), Martin Slivka - muž, ktorý sadil stromy (M. Šulík)
2008 - Slepé lásky (Juraj Lehotský), Momentky (Peter Krištúfek)
2009 - Osadné (Marko Škop), Ako sa varia dejiny (P. Kerekes), Hranica (J. Vojtek)
2010 - 25 zo šesťdesiatych... (Martin Šulík), Chránené územie (A. Hanuliak)
2011 - Dom (Zuzana Liová), Marhuľový ostrov (Peter Bebjak)
2012 - Až do mesta Aš (Iveta Grófová), Anjeli (Róbert Šveda), Zvonky šťastia (M. Šulík)

(niektore starsie filmy je problem zohnat, alebo mozno len ha mam tak zle zdroje :) )
Napísať odpoveď