Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
melonSVK
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa melonSVK »

To áno, lenže tuto išlo skôr o pribrzdenie o max. 10-15kmh ako o nejaké väčšie spomalenie ako napr. pred dedinou (90-50). Keby mám znižovať kvalty pri každom takomto znížení rýchlosti tak spojka si po týždni zbalí pár švestek a utečie odomňa. Nepredpokladal som až taký ľad na ceste. Zvyšok toho kritického úseku (zhodou okolností diaľnica BY-PB) som išiel 60 a brzdy som sa preventívne ani nedotkol, až keď bolo treba na zjazde z diaľnice úplne zastaviť.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

pri pribrzdeni o 10-15kmph Ti nemoze skapat motor, nech tam mas kvalt ktorykolvek... ani z 90-50... skus sa spytat inak, lebo som z toho mimo :)

// nezohladnil som tu ladovu vozovku, v tom pripade ano :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...no brzdiť motorom by si nemal namiesto každého brnknutia do brzdy...namiesto brnknutia ti stačí pustiť plyn...pred dedinou tiež...mne je treba podraďovať iba na križovatkách a v mestskej premávke...takže taká katastrofa to nie je...
melonSVK
King
King

RATZINGER666 napísal:pri pribrzdeni o 10-15kmph Ti nemoze skapat motor, nech tam mas kvalt ktorykolvek... ani z 90-50... skus sa spytat inak, lebo som z toho mimo :)
Očividne môže :) Tak ešte raz skúsim. Išiel som 70, potreboval som spomaliť na povedzme 60. Motor by auto nezabrzdil za taký krátky čas, ktorý som potreboval, tak jediné čo som spravil je, že dal som nohu z plynu a jemne stlačil brzdu. V tom momente som sa dostal do šmyku (pedálová brzda brzdí všetky štyri kolesá), nemám ABS, to znamená, že v momente, kým bola stlačená brzda (niečo vyše sekundy kým som sporozoval že ma šmýka a prestal brzdiť) mi "stáli" všetky kolesá. Auto voči ceste išlo povedzme 65, ale kolesá sa netočili, teda podľa môjho názoru to skapanie motora bol následok spomalenia rýchlosti kolies 70-0 za necelú sekundu. Môže byť? Či som úplne mimo :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Akože keď si bez stlačenia spojky tak stlačil brzdu, až Ti zablokovali predné kolesá, tak to si musel riadne dupnúť... a nie jemne... si myslím! Zajtra by malo mrznúť, pôjdem to niekde vyskúšať... :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pri jemnom brzdení ti nemohlo zablokovať kolesá.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...motor má nejakú silu...nie je možné, aby si jemným pribrzdením dokázal túto silu pretlačiť...kolesá by sa pri jemnom pribrzdení točili aj tak, pretože by ich poháňal motor určitou silou, ktorú by si ty mohol pribrzdením ovplyvniť len natoľko, aby sa kolesá točili pomalšie...určite nie tak, že by skapal motor...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

pise, ze bola poladovica a po tom jemnom pribrzdeni mu zablokovalo kolesa a kedze nestlacil spojku motor logicky zdochol, ved ked sa nekrutia kolesa nemoze sa ani motor
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ale jemné brzdenie nedokáže zablkovať kolesá tak, že zdochne motor...
melonSVK
King
King

Ide o to že som musel reagovať na to, čo sa deje predomnou. Keď auto predomnou pribrzdilo viac, musel som si včas viac pribrzdiť aj ja, inak by som sa k nemu dostal tak blízko, že by hrozilo že to doňho napálim keby pribrzdil ešte viac. Stav cesty bol taký aký bol, na snehu som pri rovnakej intenzite brzdenia šmyk nikdy nedostal, ale ľad je ľad.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Melon ma pravdu. Pri zaradenej 5ke na ladovom povrchu moze bez abs aj jemnejsie brzdenie zastavit motor. Motor pri ubratom plyne spomaluje auto,ale ked pride na hranicu volnobehu,tak uz nema silu,aby dokazal odolat brzde,a zdochne. To vsetko je otazka par sekund.

A zase z abs sa mi stalo,ze na ceste dole dedinou bol skoro cisty lad a ked som mal zaradenu 3ku a siel dolekopcom,zacal som brzdit len zlahka,tak mi motor spadol na cca 500rpm a ked som brzdu pustil,tak chvilu trvalo,kym sa kolesa znovu roztocili. Ale ako hovorim,bola to naozaj zladovatena cesta.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

jemne brzdenie je velmi siroky pojem :D aj to jemne brzdenie moze byt dostatocne velka sila na to aby zablokovala kolesa obzvlast na lade
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...no jemne to urcite nemohlo byt :)

pravdupovediac ani neviem, ci s ABS by to stihlo skapat alebo nie... vyskusal by som to, ale ABS mam odpojene a zapajat sa mi ho znovu moc kvoli takej hluposti nechce, mohol by to vyskusat niekto iny :)
brm
Darca
Darca

Včera večer pekne popršalo, pomrzlo a na to ešte aj nasnežilo, tak som cestou domov na prázdnej ešte neupravenej Južnej triede tiež vyskúšal to brzdenie... na aute bez ABS.

zaradená 4ka, rýchlosť 60km/h, iba jemné stlačenie brzdy bez spojky - auto pekne pomaly brzdilo, keď sa otáčky začali blížiť k 1000ot/min, už auto začalo skapínať...
zaradená 4ka, rýchlosť 60km/h, torchu razantnejšie stlačenie brzdy bez spojky - zablokovanie predných kolies, hneď sa rozsvietila baterka, po chvíli už svietilo aj servo a ostatné veci... keď som pustil brzdu pri cca 20km/h, motor krochkal, ale už akosi nepomohla ani spojka, musel som vypnúť a opäť naštartovať.
tacosi
Moderátor
Moderátor
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tacosi »

Tiez vcera vecer,cesta od optimy k nayku,,, s abs to nezdochlo akokolvek som sa snazil,,,ani pri silnom stlaceni brzdy na max.
Francek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Francek »

Tacosi: Tak to si sa asi malo snazil :D. Na snehu sa da dost jednoducho zdochnut motor pomocou zablokovania kolies (v pripade FWD). O lade nehovoriac, mas velmi slabu prilnavost, stlacis brzdu a vacsina sily z brzd ide na motor, cize zdocne. V pripade, ze by si mal RWD, tak to by vysvetlovalo to, ze to nie je az tak jednoduche nechat zdochnut motor na brzdach pocas smyku, kedze pri brzdeni sa vaha prenesie do predu a predna naprava brzdi silnejsie ako zadna, cize motor zdochnut vobec nemusi.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zaujimava tema na rozpravu - napada ma pokus akym to overit - auto bez abs zdvihnut v servise do vzduchu a skusit to. So zardenou 5kou pri 60 tam moze byt tak 1500 1/min, coz je relativne blizko k hranici, kde motor moze skapat ... pokial to bolo na cistuckom lade, tak je trecia sila minimalna a proti motoru by pracovali iba zotrvacne sily kolies, prevodoveho ustrojenstva a samotneho motora ... otazka teda je ako by to prebiehalo k tomu skapaniu - podla mna v situacii, kedy by bola trecia sila minimalna, by sa kolesa zastavili takmer okamzite (smyk) a motor by nebol zasobovany dalsou energiou (noha z plynu), takze by sa prevodove ustrojenstvo od spojky po kolesa neotacalo, spojka by mala znacny preklz a to by vyvolalo vzhladom na velku pritlacnu silu a trenie medzi lamelami a diskom relativne rychle marenie zotrvacnych sil motora, ktory by sa zastavil .. otazka je ci za sekundu, alebo tri :-)

s abs sa to nestane, kedze s rychlou frekvenciou uvolnuje brzdy :-)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Francek: ked je zadna naprava odlahcena, kolesa sa skor dostanu do toho smyku... a ak ho nestihne ABS uvolnit, motor skape... otazne je, ze ci ten zlomok sekundy, kedy budu kolesa zablokovane, staci na zdochnutie motora... lebo v momente, ked zastavia kolesa, zastavi sa aj motor... bud moze naskocit spat, moze preklznut spojka alebo moze skapat... ina moznost nie je...

nord: krasne technicky si nam to (opat) rozpisal, ale nedava mi to zmysel :D u mna to overime lahko... naviac netreba to ani overovat, staci Ti kusok rozumu... ked je auto v lufte, v momente, ako by si sa dotkol brzdy, auto by skapalo... kolesa by nemali ziadny odpor, iba od motora, ktory by bol v 1500ot. minimalny, auto by nemalo ziadnu kineticku energiu, ktoru by bolo mozne prenasat na kolesa, takze brzdy by boli citlive aj na najmensie prilozenie nohy... auto by urcite skapalo :)

btw. v PB budes kedy? mas nejako vela volneho casu, sa mi zda, ked uz si prisiel po roku aj na forum :P
Francek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Francek »

To je pravda, ze zadok sa odlahci, ale hovorim o RWD aute, teda, to je jedno nejako som to doplietol :mrgreen:
Len som chcel povdat (ked som sa nad tym znova zamyslel), ze ked ma dotycny RWD bez abs, tak bude jednoduchsie zdochnut motor pri brzdeni, kedze predok sa dostane raz dva do smyku, zadok sa odlahci a je to (zdochne motor) :). Ale z vlastnej skusenosti, bez ABS predokolka na lade zdochne dost rychlo a netreba vyvinut moc velku silu na brzdovy pedal.
brm
Darca
Darca

Tak dnes som to skúsil aj s ABS.. a motor zdochol, až keď som už takmer stál.... na aute bez ABS v tom čase už dávno svietili všetky kontrolky = motor bol zdochnutý... :)
Napísať odpoveď