Ale vsak ani efektivita nie je len o ekonomike. Neviem ako ty, ale ja sa pri vacsine cinnosti snazim byt co mozno najefektivnejsi, kedze som lenive prasa. Ked mam umyt riady, pouzijem umyvacku, lebo to setri cas a peniaze, ked si utieram zadok, pouzijem pravacku, lebo som s nou sikovnejsi, ked idem do prace, idem cestou, ktora bude najrychlejsia, ked ymuvam okna, idem z hora dola and so on. Cim som efektivnejsi, tym mam viacej casu na seba. Situacia na slovensku je taka aka je a mozno aj v europe, lebo sa stale viacej ludi flaka, zadrbava a kradne. Ak by zacali konecne poriadne makat, to by bolo zit zivotahughito napísal: Prečo a v koho prospech je tá neustála efektivita a akýsi pokrok/rast, ktorý si tu, čo sa nedá nevšimnúť, tak stále propagujete? Je to pre vás zjavne alfa-omega, proste efektivita, rast - ono je to pekné, ale život nie je len o ekonomike a ako vidíme každý deň, tak práve kvôli týmto činiteľom je situácia na Slovensku, v Európe či vo svete taká, aká je.
.
Anarchia
Re: Anarchia
Nezabudol som na vás, odpoviem vám, len teraz nemám akosi čas a chuť. Tak aspoň jeden obrázok vám venujem.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Mini clanok proti argumentu, ze MY sme stat (od "anarcho"kapitalistov) http://www.mises.cz/literatura/anatomie ... i-115.aspx
To má na niečo reagovať či len tak všeobecne?
-
TommyHot
Addict
Len tak vseobecne, ale spomenul som si na ten clanok ked si sem dal Misesa...
Tak môžem len súhlasiť, samozrejme, že štát nie sme my.
All states have the same basic functions in that they are an organisation of all the lawmaking and law enforcing institutions within a specific territory. And, most importantly, it is an organisation controlled and run by a small minority of people.
//autoeditácia príspevku (19 Feb 2013, 13:10)
Chcel som sa ešte obšírnejšie vyjadriť k beardiemu (podľa mňa dosť čudnému) zmýšľaniu a k tomu, že áno, efektivita je fajn, ale mal som na mysli čosi iné a to akýsi nedefinovaný a záhadný pokrok (nevraviac o tom, že nijako to nesmeruje napr. k menšiemu počtu hodín strávených v práci, ba naopak, trend sa obracia), ale radšej čosi aktuálne a z praxe, nech sa len neteoretizuje.
Veľa z vás tu pracuje v IT, takže ako vám šité na mieru. Bol by som rád, keby ste si to prečítali a potom napísali nejaké dojmy, názory a pod.
Skúsenosť s bojom za vyššie mzdy v IT firme
All states have the same basic functions in that they are an organisation of all the lawmaking and law enforcing institutions within a specific territory. And, most importantly, it is an organisation controlled and run by a small minority of people.
//autoeditácia príspevku (19 Feb 2013, 13:10)
Chcel som sa ešte obšírnejšie vyjadriť k beardiemu (podľa mňa dosť čudnému) zmýšľaniu a k tomu, že áno, efektivita je fajn, ale mal som na mysli čosi iné a to akýsi nedefinovaný a záhadný pokrok (nevraviac o tom, že nijako to nesmeruje napr. k menšiemu počtu hodín strávených v práci, ba naopak, trend sa obracia), ale radšej čosi aktuálne a z praxe, nech sa len neteoretizuje.
Veľa z vás tu pracuje v IT, takže ako vám šité na mieru. Bol by som rád, keby ste si to prečítali a potom napísali nejaké dojmy, názory a pod.
Skúsenosť s bojom za vyššie mzdy v IT firme
Kód: Vybrať všetko
Na nasledujúcich riadkoch prinášame skúsenosť nášho kamaráta, ktorý pracuje vo firme zaoberajúcej sa informačnými technológiami v Británii. Text zhŕňa skúsenosti s bojom za vyššiu mzdu, čo nevyhnutne predpokladá vytváranie kolektívnej identity a uskutočnenie akcie na pracovisku. Aj niekoľko členov Priamej akcie pracuje v IT odvetví a čelí podobným problémom. Každá skúsenosť s úspešným organizovaním v tomto (či inom) odvetví je podľa nás cenná, preto sme sa rozhodli uverejniť tento článok.Re: Anarchia
kedysi si na prezitie musel makat 6 dni do tyzdna od svitu do mrku na polihughito napísal:mal som na mysli čosi iné a to akýsi nedefinovaný a záhadný pokrok (nevraviac o tom, že nijako to nesmeruje napr. k menšiemu počtu hodín strávených v práci, ba naopak, trend sa obracia)
teraz ti staci par hodin denne makat, pripadne ani to, v podstate staci sockovat a dostavat par euro mesacne od statu
mne to pride ako celkom pozitivny posun
ohladom clanku: je pekne, ze sa postarali o zvysenie svojho platu, nemam nic proti, vadili mi skor tie zvasty na konci
nech si zalozi firmu a odmenuje vsetkych rovnakoStále sme námezdní pracovníci uväznení v mizernom zamestnaní a v dôsledku nášho konania sa v uliciach nevyhlasuje libertínsky komunizmus. Ale v dnešných časoch, keď sme šéfom predávaní ako jednotlivci, keď sa mnohí cítime v kapitalizme osamelí a odcudzení, sa mi zdá povzbudzujúce, že kolektívna akcia si zachováva svoju silu.
Obcania slovenskej republiky! Vyzyvam vas vsetkych na pachanie obcianskej neposlusnosti! Je v nasom spolocnom zaujme zvrhnutntento system!
Dakujem vam za pozornost mili spoluobcania!
Dakujem vam za pozornost mili spoluobcania!
mily spoluobcan, aky system navrhujes?
beardie:
Ale tak o to ani až tak nejde, ale keď v tomto vidíš ten pokrok, tak..čakal som niečo viac.
Tak asi takýto mi príde tvoj argument. To je len jedna rovina, že to "nech sa/si" je úplná absurdnosť. Druhá rovina tá, že ten dotyčný, čo ten článok písal, nechce žiadnu firmu založiť, ani takú, kde by dával rovné platy. To nie je cieľ.
A nekŕm trolla.
Pár hodín? Človek min. 1/3 dňa trávi v práci (spánok je stav mimo), takže v podstate cez polovicu aktívneho dňa stráviš v práci. Nevraviac o tom, že sú opäť tendencie čas práce skôr zvyšovať ako znižovať (čo je dosť smutné) + to, že to možno my sa tu máme "tak dobre," ale zabúdaš, že existuje aj svet okolo, rádovo milióny ľudí, ktorí to majú podstatne horšie.kedysi si na prezitie musel makat 6 dni do tyzdna od svitu do mrku na poli
teraz ti staci par hodin denne makat, pripadne ani to, v podstate staci sockovat a dostavat par euro mesacne od statu
Ale tak o to ani až tak nejde, ale keď v tomto vidíš ten pokrok, tak..čakal som niečo viac.
Áno, nech si. To ako dnes v električke. Smrdel tam bezdomovec a dvaja ko*ot to tam nahlas komentovali, až keď ich jeden ujo začal doje***. Oni že: "nech sa okúpe."nech si zalozi firmu a odmenuje vsetkych rovnako
Tak asi takýto mi príde tvoj argument. To je len jedna rovina, že to "nech sa/si" je úplná absurdnosť. Druhá rovina tá, že ten dotyčný, čo ten článok písal, nechce žiadnu firmu založiť, ani takú, kde by dával rovné platy. To nie je cieľ.
A nekŕm trolla.
8 hodin denne, ci 40 hodin do tyzdna je ovela menej ako 12 hodin denne 6 dni do tyzdna
48<<72
ten dotycny nech sa teda nestazuje, ak mu to nevadi
ked mne nieco nevyhovuje, tak sa postaram o to, aby som ten stav zmenil, v tomto pripade je to zalozenie vlastnej firmy a odmenovanie ludi rovnymi platmi
48<<72
ten dotycny nech sa teda nestazuje, ak mu to nevadi
ked mne nieco nevyhovuje, tak sa postaram o to, aby som ten stav zmenil, v tomto pripade je to zalozenie vlastnej firmy a odmenovanie ludi rovnymi platmi
Navrhujem taky system kde slusny ludia nebudu zit ruky do ust, kde bude spolupatricnost po 89tom nam tu vladne krestanska cvarga a co vidim su samovrazdy, hlad, beznadej,...
Dotyčný sa snaží, preto je AS a preto sa napr. podelil so svojou skúsenosťou a tipmi. 
-
javatar
Hardcore addict
Tak ti na to zareagujem aj ja:hughito napísal:Veľa z vás tu pracuje v IT, takže ako vám šité na mieru. Bol by som rád, keby ste si to prečítali a potom napísali nejaké dojmy, názory a pod.
Platit vyrazne podpriemerne v oblasti kde je viac miest ako ludi je proste pre firmu hlupost (celkovo kaslat na zamestnancov je hlupost). Sposobuje to povacsine vysoku fluktuaciu a na tej firma dost straca. Uz som pracoval vo firme kde som bol takto plateny a vedenie sa k nam nespravalo velmi priatelsky. Nemusim pisat, ze som sa tam dlho neohrial
-
TommyHot
Addict
A hlavne iba zamestnavatel nie je ten co rozhoduje o cene prace.
http://www.iness.sk/stranka/7664-Preco- ... -mzdy.html
http://www.iness.sk/stranka/7664-Preco- ... -mzdy.html
javatar: Nie nenávisť, ale povedomie. Práve o tom to je, uvedomiť si to, že sme na spoločnej lodi. Preto tam je písané aj o tej kolektívnom vedomí. Záujmy šéfa a pracujúcich nikdy nebudú rovnaké. A to aj preto, čo vytiahol tommyhot.
Veď samozrejme, nikto tu netvrdí, že teraz všetci kapitalisti sú zlí a zákerní a vyzerajú ako na hitlerovských obrazoch propagandy. To vôbec nie je, ide však o to, že aj oni sú ovládaní silami, na ktoré nemajú dosah. Preto žiadny dobrý kapitalista, čo by upustil ľuďom, lebo je ľudomil, existovať nemôže - teda môže, ale skrachuje. Tu sa proste nebavíme o nejakej jednotlivej až osobnej rovine, ale o princípe, ako tento systém funguje a prečo tak funguje - a aké to má dôsledky.
Ešte jeden obrázok, miestni pravičiari určite budú mať odpoveď alebo návod, ako z toho von.
Veď samozrejme, nikto tu netvrdí, že teraz všetci kapitalisti sú zlí a zákerní a vyzerajú ako na hitlerovských obrazoch propagandy. To vôbec nie je, ide však o to, že aj oni sú ovládaní silami, na ktoré nemajú dosah. Preto žiadny dobrý kapitalista, čo by upustil ľuďom, lebo je ľudomil, existovať nemôže - teda môže, ale skrachuje. Tu sa proste nebavíme o nejakej jednotlivej až osobnej rovine, ale o princípe, ako tento systém funguje a prečo tak funguje - a aké to má dôsledky.
Ešte jeden obrázok, miestni pravičiari určite budú mať odpoveď alebo návod, ako z toho von.
Na tu prvu cast staci mat pracu s moznostou homeoffice, na tu druhu cast: sem tam musia ludia aj jest a niekde byvat, vacsinou preto pracuju, zarabaju tak totiz peniazky, a ak sa im nahodou nepaci, mozu podnikat a ziaden zly kapitalista ich zdierat nebude 
Je tu niekto, kto naozaj zarobi svojemu zamestnavatelovi lots of money a pritom dostava zufalo nizky plat? Chcel by som vidiet konkretny priklad. K tomu IT. Je to tester (tiez som). My trpime komplexom z developerov, tazko sa nam to znasa a pridu nam ich platy strasne nespravodlive, vzhladom k praci a bugom co robia
A v konecnom dosledu mam pocit, ze mu skor prekazala ta praca, ktora sa od neho ocakavala a to ze sa nemohol pol dna vykecat s kamaratmi. Z mojej vlastnej skusenosti mozem povedat, ze su to prave ti najvacsi flakaci, co sa takto angazuju. Len aby nedajboze nemuseli pracovat, radsej budu pol dna riesit vsetko mozne 
-
javatar
Hardcore addict
Zarobit, sebarealizovat sa, produkovat hodnoty? To nie su rovnake zaujmy? Forma sa samozrejme uz lisi.hughito napísal:Záujmy šéfa a pracujúcich nikdy nebudú rovnaké.
Co je len dosledok toho, ze nemozes dlhodobo spotrebovavat viac nez vyprodukujes. A to je (a bude) platne vzdy takze toto je absolutne nevalidny argument.hughito napísal:Preto žiadny dobrý kapitalista, čo by upustil ľuďom, lebo je ľudomil, existovať nemôže - teda môže, ale skrachuje.
Hmm - co znamena vlastne "pracovat pre firmu"? Nic ine len spolupracovat, specializovat sa, dostavat za to mzdu, vdaka tomu rast, moct prezit a byt produktivny pre spolocnost. Myslim, ze bez firmy by som nikdy nemal sancu sam pracovat na takej urovni ako pracujem. A za to si myslim, ze mozem byt vdacny. Cely ten obrazok je o zavisti nie o otroceni. Opat opakujem - mytus nepracujuceho sefa je proste mytus. Keby to tak skutocne bolo tak je podnikatelov ovela viac. Vynimky sa samozrejme najdu ale nie je to ziadne pravidlo.hughito napísal:Ešte jeden obrázok
Vzdy ked pocuvam/citam tieto reci, ci uz o socializme, nutenej solidarite, zlom kapitalizme a pod. napada mi jeden priklad. Dopredu upozornujem, ze dotahujem veci do extremu aby som vyjadril podstatu, nie aby som ekvivalentne prirovnaval.
Nabusenec s posilovne s (nad)priemernym egom ziska zenske ovela lahsie ako sikanovany intelektual. A podobnych prikladov sa da najst tony. To je strasne nespravodlive! Preto by mal mat rovnaky narok na zeny kazdy chlap. A kedze o niektore zeny je vacsi zaujem nez o ine tak ziadne priradzovanie dvojic. Proste spolocne vlastnenie zien, rovnake prilezitosti pre kazdeho. Uz len nejako vyriesit poradovniky (u par zien by to bolo na roky cakania a system "kto prv pride ten prv melie" tiez nie je spravodlivy).
Asi takto absurdne mi znie myslienka rovnosti na lokalnej urovni. A schvalne je to demonstrovane na "priklade" nezavislom od ekonomickeho systemu. Aby sme extrapolovali pointu - preco by niekto kto si prilezitosti vyytvara nemal byt vo vyhode voci niekomu kto ich len vyuziva (aj to je ten lepsi pripad - su ludia nadavajuci na nespravodlivost a nevyuziju ani prilezitosti ktore maju pod nosom). Spoliehanie sa na to, ze ludia budu rozvijat svoje schopnosti aj v pripade ak im to neprinesie dostatocne vyhody je proste hlupost. Ono v skutocnosti nutena solidarita a spolocne vlastnenie prostriedkov je nieco kde "pracujem aby som zarobil kopu penazi inym".
-
TommyHot
Addict
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/2 ... su-rizika/
Aj toto je jeden z dokazov, ze "voluntary society" bez statu moze fungovat a aj funguje. Tam kde je stat bezradny (a ze je takych situacii hafo), si ludia vystacia aj sami.
Aj toto je jeden z dokazov, ze "voluntary society" bez statu moze fungovat a aj funguje. Tam kde je stat bezradny (a ze je takych situacii hafo), si ludia vystacia aj sami.