chyť a pusť rybolov

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
MaRtIn065
Medium Expert
Medium Expert

Re: chyť a pusť rybolov

Príspevok od používateľa MaRtIn065 »

vidím že máte každý svoj názor
kamoš byvalý rybár to prirovnal k Vypi a vypluj
ja rybu ulovím, zmeriam, ak je to kapor a má viac ako 45 tak ho zoberiem, dravce ak majú mieru tak beriem (dravca nechytíš každý deň)
posledné roky sa viac venujem dravcom, kaprov zoberiem do 10, a zopár dravcov
neplánujem stať sa chyť a pusť rybárom nakolko mám rád rybacinku :smt007

//autoeditácia príspevku (13 Okt 2012, 19:29)
a všimol som si že vela Ch&P rybárov dosť nepraje Nám ktorí si radšej rybu zoberieme od vody ako by sme mali chodiť do Tesca
evilbanana
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa evilbanana »

Inak k tym hacikom co hovorite, teraz su uz take haciky ze aj keby to rybar odstrihne hacik sa po nejakej dobe rozlozi resp. rozpadne
Waagbistritz69
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

Stoporko napísal:'Filozofiu "chyť a pusť" sa mi kolega v práci (vyštudované rybárstvo) snažil vysvetliť, no zhodli sme sa na tom, že najlepšia ryba je zjedená ryba.'
a potom je v tých rybníkoch holý k**** :)
MaRtIn065
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa MaRtIn065 »

Waagbistritz69 napísal: a potom je v tých rybníkoch holý k**** :)
holý k**** je tam aj preto lebo tam organizácia takmer žiadne ryby nedá, kedysi dávali ovela viac, chytali sa, dnes sa uloví menej rýb lebo organizácia tam dá pár ryb a hotovo
rybári si zaplatili členský, povolenie a neviem čo všetko a majú právo si ulovenú rybu zobrať
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

MaRtIn065: Mal som moznost byt na jednych pretekoch. V piatok sa slavnostne isli nasadit ryby a v sobotu tam bola sutaz. Ozaj umenie chytat v jazere, kde pred necelym dnom napustili stovky vyhladnutych ryb.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

To by si mohol povedat aj, ze ozaj umenie pretekat na dokonalom upravenom F1 okruhu na super strojoch. Niekoho to bavi a je okolo toho cela veda, ktora sa da odprezentovat iba na takychto "zinscenovanych" zavodoch. Kto vyhra tam, tak chyti najviac aj pri potoku s palicou. :)
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

ten kto chyta z pasie, je imho ko*ot. ak lovim, tak za ucelom dalsieho uzitku ;)
//pre karmistu, ten kto lovi sportovo je ko*ot ktory si absolutne nevazi prirodu, ten kto sa vyziva v love, kto to robi iba pre zabavu a nie pre potrebu (potrava etc.) je v mojich ociach hovado bez stipky moralky. a to sa netyka len ryb ale aj lovu kvoli trofejam atd.
kostak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kostak »

Ked som ešte ryby chytával tak som vždy uprednňostňoval chyt a pusť aj ked mali miery a všetko bolo OK asi len raz som zjedol rybu čo som si chytil inak nikdy. Na ryby som nešiel s tým umýslom že budem mať čo na večeru ale skôr odreagovanie nejaký ten adrenalín pri záseku a to bolo celé. Pekné časy to boli
Waagbistritz69
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Waagbistritz69 »

brainwirm napísal:"ten kto lovi sportovo je ko*ot ktory si absolutne nevazi prirodu, ten kto sa vyziva v love, kto to robi iba pre zabavu a nie pre potrebu (potrava etc.) je v mojich ociach hovado bez stipky moralky. a to sa netyka len ryb ale aj lovu kvoli trofejam atd."
s lovom kvôli trofejám máš pravdu, tiež nemusím frajerov s puškohľadmi ktorí sa tvária že zabíjajú zverinu holými nohami a pästným klinom :roll: viď toto, keď niekto bude nadávať na "šikmoookých čo jedia psov," tak nech sa zamyslí či toto nie je rovnaké alebo ešte horšie: http://wiezik.blog.sme.sk/c/315544/130-vlkov.html

ale čo sa týka čisto športového rybolovu, to nie je to isté, ak rybár potom tú rybu nezabije ale pustí naspäť
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Waagbistritz69 napísal: s lovom kvôli trofejám máš pravdu, tiež nemusím frajerov s puškohľadmi ktorí sa tvária že zabíjajú zverinu holými nohami a pästným klinom :roll: viď toto, keď niekto bude nadávať na "šikmoookých čo jedia psov," tak nech sa zamyslí či toto nie je rovnaké alebo ešte horšie: http://wiezik.blog.sme.sk/c/315544/130-vlkov.html

ale čo sa týka čisto športového rybolovu, to nie je to isté, ak rybár potom tú rybu nezabije ale pustí naspäť
No ja im gratulujem, hlavne sa odfotit...kktom by som ruky polamal a pusku do riti strcil. Fakt zboznujem borcov co z posedu s optikou za 10 litrov a puskou za dalsich 20 strielaju vsetko co sa pohne...To uz nema nic spolocne s nejakym lovom, to je proste zabijanie...pri love sa ma korist sancu predatorovi branit. By som ich tam poslal v noci, bez zbrane, som zvedavy ako by to dopadlo, aj noz by som im do ruky dal, nech sa mozu branit. Hnus velebnosti.

//autoeditácia príspevku (29 Jan 2013, 20:40)
Som sa este raz na tie ich fotky pozrel...xichty ze uz od pohladu ani ZS za 10 rokov nedali, hlavne ze zbrojaky vsetci mali a len sa tak cervenaju na tych fotkach...urcite od zimy.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Kazdy debil dostane zbrojak a preukaz a chodi na polovacky s terenakom, nohu z auta nevystrci len namieri cez puskohlad a bum. Potom sa foti s parozim ako najvacsi hrdina. Hlavne, ze ked sa mal zaviest medzi povolene zbrane luk tak to bolo kriku. Zevraj pytalcenie bude omnoho jednoduchsie a zvierata trpia viac (co je totalny blud). Ale by som chcel vidiet, ktory z tych "polovnikov" by sa dokazal ku zveri dostat na 30 metrov bez toho aby ju odplasil... Trochu som sa nechal uniest, k teme - Nemyslim si, ze chytanie ryb pre zabavu je nieco strasne ak su dodrzane nejake reprodukcne normy. Ci tu rybu pustia alebo nie... Samozrejme logickejsie je ak nachytane ryby rybari skonzumuju.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Nevraviac o tom, ako sa títo ochrancovia zvery stavajú k tej zvery, ktorá pomoc podporuje. Začala sa tu popri nás potulovať mladá srnka, nakoniec to po pár dňoch zapichla pod strom pri jednom dome, kde nebol sneh a ležala. Zjavne jej niečo bolo, bola zoslabnutá, možno mala aj besnotu, tiekla jej slina z papule. Volali sme viacerým poľovníkom miestnym, nech teda čosi spravia s ňou, samozrejme, aj po sľuboch nikto neprišiel a milá srnka v noci zamrzla. Potom ju skoro celý ďalší deň neboli schopní odpratať preč.

Hlavne, že si na miestnom výbore odhlasovali, že nepoľovníci nemôžu odpratať ani nijako manipulovať ani napr. so zrazenou zverou na koľajniciach, čo tu robil jeden manželský pár. Proste, zver je ich a ak zasiahne niekto zvonka, je hneď pytliak. Ale keď treba čosi reálne urobiť mimo toho, že vedia sa ísť nadrbať na poľovnícku chatu a "loviť," to je už je zaťažko. Debili. Asi sa pár posedov stretne so zemou v okolí..
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

brainwirm napísal:ten kto chyta z pasie, je imho ko*ot. ak lovim, tak za ucelom dalsieho uzitku ;)
Hmm, trošku si s tebou dovolím nesúhlasiť. Je niekoľko vedeckých názorov, že rybu pichnutie háčikom nebolí. Tu máš jeden z mnoha článkov na túto tému http://vat.pravda.sk/zem/clanok/256038- ... it-bolest/ . A čo sa týka chyť a pusť. Ja si myslím, že všetko je treba z mierou.
Podľa rybárskeho práva si môžeš privlastniť 2 kapre za deň. Alebo dva šťuky, zubáče, atď. resp. kombináciu týchto dvoch rýb.
Minulý rok, bolo to okolo 15.septembra som šiel na ryby na Ružín. Tešil som sa celý týždeň ako taký malý chlapec, kedy pôjdem k vode. Dorazil som, nahodil som, nestihol som ani došponovať silon a povoliť brzdu a už mi ryba ťahala udicu do vody. A takto som naťahal k brehu 22 kaprov. 21 som pustil, 1 /55cm/ som si nechal. Povedzme, že by som obišiel zákon, a ryby by som si zobral. A takto ak by uvažoval každý, za jeden rok je Ružín vyrybnený.

Ty asi rybár nie si že?

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:37)
pryja napísal:Tyranie ryb
Ak sa k rybe na brehu chováš ohľaduplne, neťaháš ju po kameňoch po brehu, nechytáš ju do suchých rúk a nenechávaš dlho na brehu, tak to týranie nie je.

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:42)
Stoporko napísal:Hughito - v čom lepšie?
V tom, že ak rybu po chytení pustím, tak tá sa vráti do svojho normálneho prostredia, po pár dňoch začne vykazovať normálnu aktivitu, a má možnosť sa na jar vytrieť. A ak sa vytrie, je to len pre rybára dobre, lebo tých rýb bude mať každým rokom viac a viac. Ďalšia vec, necháš ju dorásť, a je rozdiel, či máš na háčiku 40 kapra alebo 80 ku kapra. Ja väčšinu rýb pustím, ale aj napriek tomu som kaprami zásobil na vianoce celú rodinu, a v mrazáku ich aj tak zo 10 ešte mám. Vždy som od vody bral 1 kapra, max. 2. A ber tak, že podľa súpisu som bol na ryby minulý rok celkom 82 krát. Privlastnených kaprov som mal 42. Priznám, že boli rybačky bez záberu, ale zažil som rybačky, kedy som ich nestíhal vyťahovať. Chodím vždy len na jedno miesto na Ružíne, ale kde to neprezradím. Zasa zopakujem, všetko je treba s mierou.

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:44)
Stoporko napísal:Rybárske "chyť a pusť" bude mať svoju obdobu v poľovníckom "vystreľ, no nechaj ležať?"
Toto je naozaj debilné prirovnanie. Ak na vysokú strelím na kríž, spôsobím je zranenia nezlúčiteľné so životom. Ak rybu vytiahnem za tlamku z vody, vraciam ju vode prakticky nezranenú.

//autoeditácia príspevku (30 Jan 2013, 10:48)
hughito napísal:Nie som rybár - zanechá ten háčik nejak katastrofálny dopad? Laicky mám pocit, že tá ryba to určite prežije a predsa je to lepšie, keď ďalej žije akoby mala skončiť na pekáči.
Nie. Aj v prípade, že máš háčik s protihrotom a vytiahneš jej háčik opatrne, rybe sa prakticky nič nestane. Niekoľko krát som vytiahol rybu s cudzím háčikom v tlamke. Čiže aj napriek tomu, že mala cudzie teleso v tlamke, ďalej žila normálnym životom a prijímala potravu. Pred pustením som im vždy háčiky povyťahoval. V prípade šťuky, ak sa ti zažerie a ty strihneš silon a pustíš, je dokázané, že šťuka ma tak silné tráviace kyseliny, že háčik aj s prípadným lankom za niekoľko dní strávi a ryba sa zotaví.
AcidXpress
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AcidXpress »

CheZteR napísal: ... a teraz si vezmi ze pred tebou to takto už urobili dvaja, teraz ty a po tebe možno ešte ďalší traja...to si tá ryba potom nakoniec možno aj želá aby ju už konečne zjedli :slap:
mam 11 piercingov, pred 11tym mi tych 10 urobili 4ja ludia a ani jeden z nich ma nechcel zabit .. rybam sa rana zahoji velmi rychlo pokial sa neodtrhne s hacikom v papuli alebo jej ten hacik doslova nevydrapnes z gagora .. samozrejme, moze sa stat ze ryba hacik celkom zozere a vtedy je lepsie rybu usmrtit pred tym ako hacik budes vyberat ale pokial bola chytena spravne a neporanis ju tak proti pusteniu nemam nic :-)

edit: este si zober ze rybu chytia 3-4x pred tym ako dosiahne pozadovanu mieru .. neviem ako ty ale ja by som rozmyslal ze ci naseriem viac tu rybu ze ju pustim ked ako ty tvrdis je lepsie ju zjest alebo zakon a riskovat prinajmensom pokutu :-)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

ColdRain napísal: No ja im gratulujem, hlavne sa odfotit...kktom by som ruky polamal a pusku do riti strcil. Fakt zboznujem borcov co z posedu s optikou za 10 litrov a puskou za dalsich 20 strielaju vsetko co sa pohne...To uz nema nic spolocne s nejakym lovom, to je proste zabijanie...pri love sa ma korist sancu predatorovi branit. By som ich tam poslal v noci, bez zbrane, som zvedavy ako by to dopadlo, aj noz by som im do ruky dal, nech sa mozu branit. Hnus velebnosti.

//autoeditácia príspevku (29 Jan 2013, 20:40)
Som sa este raz na tie ich fotky pozrel...xichty ze uz od pohladu ani ZS za 10 rokov nedali, hlavne ze zbrojaky vsetci mali a len sa tak cervenaju na tych fotkach...urcite od zimy.
Vlk je krasne zviera, ale treba to brat aj tak, ze su premnozene. Ale stale radsej ho budem vidiet mrtveho s primitivnym ozranom na fotke, ako na chalupe. Takisto aj medvede, Vraj uz su medvede bezne v okoli Levic. Starky co tam zil 70 rokov, neveril kamaratom polovnikom ked mu to vraveli. :-/ Nie je vsetko ciernobiele.
theBliZZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa theBliZZard »

A nie sme premnozeny my? ...
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

ColdRain mozno myslel aj na to, ze kadejaky tupec striela legalne zver, pritom nema vobec ziadny vztah k prirode a horam.

//

Dufam, ze tento prispevok mi uz nezmazete ako OT :P
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

V zasade mi prekaza ta myslienka za tym, ze sa tym niekto pýši ako by toho vlka skolil holými rukami, pritom ho úplne zbabelo strelil niekde z posedu a keby videl vlka stáť pred sebou bez pušky tak sa posere až za ušami. Druhá vec je, že 99% tých ľudí tomu lesu nikdy nič nevrátili, len si tam zastrieľajú raz do roka a potom nech sa les stará o seba. A za tretie viem ako prebiehajú polovačky keď "polovník" triezvy ani z domu nevíde.
Tak buď toho vlka strelím ticho, s pokorou, lebo musím a potom sa nemusím hrdinsky fotiť pri koberci z vlčích mŕtvol, alebo keď už mi stojí cicina ztoho, že niečo zbabelo zabijem tak mám aspoň toľko súdnosti, že sa pri tom nefotím jak posledný úchyl.

Proste fakt, táto záluba ide úplne mimo mňa...chápem, že sa stav zvery musí regulovať a proti tomu nič nemám, ale táto záľuba v zbieraní trofejí, úplne samoúčelne je fakt mimo mňa.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Ja mám rád poľovníctvo, ale nie je toto téma o rybolove?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

ColdRain napísal:V zasade mi prekaza ta myslienka za tym, ze sa tym niekto pýši ako by toho vlka skolil holými rukami, pritom ho úplne zbabelo strelil niekde z posedu a keby videl vlka stáť pred sebou bez pušky tak sa posere až za ušami. Druhá vec je, že 99% tých ľudí tomu lesu nikdy nič nevrátili, len si tam zastrieľajú raz do roka a potom nech sa les stará o seba. A za tretie viem ako prebiehajú polovačky keď "polovník" triezvy ani z domu nevíde.
Tak buď toho vlka strelím ticho, s pokorou, lebo musím a potom sa nemusím hrdinsky fotiť pri koberci z vlčích mŕtvol, alebo keď už mi stojí cicina ztoho, že niečo zbabelo zabijem tak mám aspoň toľko súdnosti, že sa pri tom nefotím jak posledný úchyl.

Proste fakt, táto záluba ide úplne mimo mňa...chápem, že sa stav zvery musí regulovať a proti tomu nič nemám, ale táto záľuba v zbieraní trofejí, úplne samoúčelne je fakt mimo mňa.
Ja nechápem ani tej regulácii, to je čo za výmysel? Milióny rokov príroda fungovala bez toho, aby poľovníci čosi regulovala (má svoje mechanizmy), ale teraz treba regulovať. To je len zástierka, na to ich poľovanie.

Aj dnes som pozeral správy, jelene kdesi zvalili plot a obžrali strom (tragédia) a volali akémusi poľovníkovi a hneď prvá veta: zver je premnožená :arrow: teda, že treba strieľať.

To je ich mantra.
Napísať odpoveď