potrebujem pomoct co najlepsie spravit Wi-Fi siet v dome, ocenim kazdu radu, hlavne tych, co sa do toho vyznaju, by som poprosil o poriadne vysvetlenie preco tak a preco nie, a hlavne ako to cele funguje, kedze mam v tom gulas. Najprv popisem situaciu aka bola pred zmenou a potom po zmene. Internet je stale od toho isteho ISP. Doma sa pouziva jeden stary stolny pocitac (PC), ktory nema Wi-Fi, len klasicku sietovu kartu pre Ethernet kabel a moj notebook (NB), ktory samozrejme Wi-Fi ma.
Pred zmenou:
to fungovalo tak, ze na streche domu bola antena, z ktorej viedol 1 kabel (tenky cierny) do zariadenia, ktore je napajane klasickym adapterom do elektriny, a ma 1 port pre Ethernet kabel . Ten Ethernetovy kabel viedol do izby, kde sa napajal do PC, ktory sa na internet pripajal cez PPPoE. Rad by som ak by mi niekto zjednodusene vysvetlil ako sa to vlastne pripajalo na internet cez tu antenu ako funguje to PPPoE atd. Neskor som si kupil NB, a zaroven v tej dobre dostal od znameho toto zariadenie (Wi-Fi router predpokladam), ktore som resetoval (na povodne nastavenie) a upgradoval FW. Nasledne som nejako svojpomocne zriadil bezdrotovu siet v dome, jediny Ethernet kabel, ktory bol povodne zapojeny v PC, som dal do WAN portu WiFi routra a nasledne z jedneho jeho LAN portu siel dalsi Ethernetovy kabel do PC. NB sa pripajal na internet prostrednictvom Wi-Fi siete (DHCP), ktoru vytvaral Wi-Fi router.
Neviem ako bolo toto zariadenie nakonfigurovane, ale nemohol som sa dostat (nechcel som tam nic menit, len som sa tam chcel proste dostat
Po zmene:
zmena nastala taka, ze ISP (asi z dovodu zvysenia rychlosti predpokladam, a to ani nie je podstatne teraz) vymenil antenu na streche za toto a toto sa tam teraz uz vobec nepouziva, ale zostalo mi to
Kód: Vybrať všetko
IP Address 192.168.3.193
Subnet Mask 255.255.255.0
Gateway 192.168.3.1
Domain Name Server 195.68.234.1, 195.68.234.10Vsetko mi funguje spravne, nemam s tym ziaden problem, len ma zaujima preco je to cele tak a tak a ako to vlastne funguje.
"Problem" je to ze by som rad nejako vyuzil Wi-Fi router a zariadenie, ktore mi ostalo, tak aby som mal v dome co najvacsie pokrytie bezdrotovou sietou Wi-Fi.
Su asi 3 moznosti, ktore ma momentalne napadaju (ak tomu vsetkemu spravne rozumiem):
1. Wi-Fi Router nechat tak ako je, a do jedneho jeho LAN portu pripojit Ethernetovym kablom zariadenie co mi ostalo, dokupit k nemu Wi-Fi antenku, a spravne to zariadenie nakonfigurovat, a umiestnit ho do inej izby, pokial je mozne, a Ethernetovy kabel to dovoli.
2. Vymenit Wi-Fi router za to zariadenie, a prepojit ich bezdrotovo (asi nejaky wireless bridging predpokladam alebo nieco podobne). Nenastane v tomto pripade znizenie rychlosti internetu na polovicu ?
3. predat, resp. nejako sa zbavit obidvoch tych zariadeni, a zaobstarat si nieco ine, nove, a lepsie, za rozumnu cenu, co bude splnat moje poziadavky.
Tak a teraz po tomto dlho poste pride pointa
Dakujem vsetkym za rady