Wi-Fi siet v celom dome

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Ka-EM
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Wi-Fi siet v celom dome

Príspevok od používateľa Ka-EM »

Zdravim,

potrebujem pomoct co najlepsie spravit Wi-Fi siet v dome, ocenim kazdu radu, hlavne tych, co sa do toho vyznaju, by som poprosil o poriadne vysvetlenie preco tak a preco nie, a hlavne ako to cele funguje, kedze mam v tom gulas. Najprv popisem situaciu aka bola pred zmenou a potom po zmene. Internet je stale od toho isteho ISP. Doma sa pouziva jeden stary stolny pocitac (PC), ktory nema Wi-Fi, len klasicku sietovu kartu pre Ethernet kabel a moj notebook (NB), ktory samozrejme Wi-Fi ma.

Pred zmenou:

to fungovalo tak, ze na streche domu bola antena, z ktorej viedol 1 kabel (tenky cierny) do zariadenia, ktore je napajane klasickym adapterom do elektriny, a ma 1 port pre Ethernet kabel . Ten Ethernetovy kabel viedol do izby, kde sa napajal do PC, ktory sa na internet pripajal cez PPPoE. Rad by som ak by mi niekto zjednodusene vysvetlil ako sa to vlastne pripajalo na internet cez tu antenu ako funguje to PPPoE atd. Neskor som si kupil NB, a zaroven v tej dobre dostal od znameho toto zariadenie (Wi-Fi router predpokladam), ktore som resetoval (na povodne nastavenie) a upgradoval FW. Nasledne som nejako svojpomocne zriadil bezdrotovu siet v dome, jediny Ethernet kabel, ktory bol povodne zapojeny v PC, som dal do WAN portu WiFi routra a nasledne z jedneho jeho LAN portu siel dalsi Ethernetovy kabel do PC. NB sa pripajal na internet prostrednictvom Wi-Fi siete (DHCP), ktoru vytvaral Wi-Fi router.

Neviem ako bolo toto zariadenie nakonfigurovane, ale nemohol som sa dostat (nechcel som tam nic menit, len som sa tam chcel proste dostat :) ) do jeho nastaveni, ked som zadal do address baru browsera default gateway, tak to proste neslo, raz ked som sa "bavil" :D tak som to zariadenie zresetoval, nastavil v PC staticku IP na 192.168.1.2 a masku 255.255.255.0 (tak ako som sa docital v manuali), a do nastaveni zariadenia som sa uz vedel v pohode dostat, avsak som tym resetom zmazal nastavenia a tym padom mi nesiel internet. Naspat mi to nastavil az pracovnik ISP. Znova ako mi to nastavil, tak net uz fical, ale zase som ja nevedel dostat do tych nastaveni. Otazka znie, preco som sa tam nevedel dostat ? Do nastaveni Wi-Fi routra som sa vedel dostat za kazdych okolnosti.

Po zmene:
zmena nastala taka, ze ISP (asi z dovodu zvysenia rychlosti predpokladam, a to ani nie je podstatne teraz) vymenil antenu na streche za toto a toto sa tam teraz uz vobec nepouziva, ale zostalo mi to :!:. Antena mi nezostala. Z tohto zariadenia vedie len jeden jediny Ethernet kabel do izby, kde je PC (tak ako predtym - kabel je ten isty), a je zapojeny do akejsi krabicky (predpokladam napajanie toho noveho zariadenia na streche cez Ethernet kabel), ktora je napojena do elektriny, a z nej vychadza dalsi Ethernet kabel, ktory je zapojeny do WAN Portu Wi-Fi routera. Cize v izbe je kablovanie po starom, akurat pribudla ta krabicka na napajanie, ale tomu chapem, ze preco :). Wi-Fi router s povodnym nastavenim pre PPPoE uz nechcel fungovat. Po nejakom skusani som ho konecne nastavil aby spolupracoval s tym novym zariadenim, a namiesto PPPoE, som tam musel dat Dynamic IP Address, co by malo znamenat dynamicku IP od ISP ale nesprava sa to tak pokial tomu spravne chapem. Vo Wi-Fi routri su pri Dynamic IP Address nastavenia taketo:

Kód: Vybrať všetko

IP Address 192.168.3.193
Subnet Mask 255.255.255.0
Gateway 192.168.3.1
Domain Name Server 195.68.234.1, 195.68.234.10
a tieto hodnoty sa nemenia, su stale rovnake. Otazka znie, ze preco ? Do nastaveni tohto sa viem dostat, kedze to je Gateway (192.168.3.1) Wi-Fi routra.

Vsetko mi funguje spravne, nemam s tym ziaden problem, len ma zaujima preco je to cele tak a tak a ako to vlastne funguje.

"Problem" je to ze by som rad nejako vyuzil Wi-Fi router a zariadenie, ktore mi ostalo, tak aby som mal v dome co najvacsie pokrytie bezdrotovou sietou Wi-Fi.

Su asi 3 moznosti, ktore ma momentalne napadaju (ak tomu vsetkemu spravne rozumiem):

1. Wi-Fi Router nechat tak ako je, a do jedneho jeho LAN portu pripojit Ethernetovym kablom zariadenie co mi ostalo, dokupit k nemu Wi-Fi antenku, a spravne to zariadenie nakonfigurovat, a umiestnit ho do inej izby, pokial je mozne, a Ethernetovy kabel to dovoli.
2. Vymenit Wi-Fi router za to zariadenie, a prepojit ich bezdrotovo (asi nejaky wireless bridging predpokladam alebo nieco podobne). Nenastane v tomto pripade znizenie rychlosti internetu na polovicu ?
3. predat, resp. nejako sa zbavit obidvoch tych zariadeni, a zaobstarat si nieco ine, nove, a lepsie, za rozumnu cenu, co bude splnat moje poziadavky.

Tak a teraz po tomto dlho poste pride pointa :D prosim o radu, ktora moznost je najlepsia (pripadne aj ina, ktora ma nenapadla), aby nedoslo k nejakemu vyraznemu spomaleniu rychlosti internetu a dosiahlo sa co najvacsie pokrytie domu. Nie je problem poskytnut manualy alebo screeny z nastaveni oboch zariadeni.

Dakujem vsetkym za rady
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Wi-Fi siet v celom dome

Príspevok od používateľa hojko »

Mam v tom uplne gulas co si napisal, ale tak skusim len tak odhadom. Zmena na Nano M5 bude zrejme kvoli technologii, teda prechod na 5GHz. Nano M5 ma PoE napajanie, takze na ethernetovy kabel sa pripoji rozvadzac a do neho sa pripoji napajanie z adaptera. Ak chces pripojit wifi router, tak sa treba pozriet na nastavenie sietovej karty v pocitaci. To budu udaje, ktore zadas v administracii routra ako WAN udaje. Co sa tyka LAN a WLAN (wifi), tak to mozes dat vsetko na DHCP, rovnako tak das aj pocitac na DHCP, ktory bude s routrom prepojeny kablom.

Do nastaveni routra si sa predtym nevedel dostat zrejme preto, lebo bezal na inej IP alebo na inom rozsahu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

hojko napísal:na inom rozsahu.
na inom subnete odbornejsie povedane
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

K comu tato tvoja zbytocna odbornost? Chcel si sa pochvalit cudzim slovom alebo o co ti islo? K veci si nic poriadne nenapisal, len zbytocny komentar.

Ak sa ti neda pripojit cez dve zariaeenia, skus vsade zmenit masku na 255.0.0.0 alebo si rovno to zariadenie pripoj priamo k pocitacu.
Napísať odpoveď