Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
ColdRain
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa ColdRain »

Zdravim kolegovci :)

Chcem otcovi kupit k narodkam prvu zrkadlovku. Rozmyslam zatial (klasicky) medzi Nikonom a Canonom. Konkretne Nikon D5200 a Canon 650D, ktore su uz na strope cenovych moznosti. Viete poradit ktory zobrat? Pripadne ak by bolo nieco o malo drahsie ale neporovnatelne lepsie tak sem stym :)

Vopred vdaka, karma Vas neminie :)
trizzo
VIP
VIP

Príspevok od používateľa trizzo »

ColdRain napísal:Zdravim kolegovci :)

Chcem otcovi kupit k narodkam prvu zrkadlovku. Rozmyslam zatial (klasicky) medzi Nikonom a Canonom. Konkretne Nikon D5200 a Canon 650D, ktore su uz na strope cenovych moznosti. Viete poradit ktory zobrat? Pripadne ak by bolo nieco o malo drahsie ale neporovnatelne lepsie tak sem stym :)

Vopred vdaka, karma Vas neminie :)
Vlez do obchodu (ak si z BA tak utekaj do Megafoto na Racianskej oproti Figaru) a odskusaj si. Pablito v Megafoto poradi, co si vybrat.
ColdRain
Addict
Addict

Vdaka :D

Este jedna otazka, pozeral som aj na Nikon D7000. Ako si stojí v porovnaní s bratom nižšej triedy, ktorý je ale novší - D5200? Je ten vek až taká podstatná vec? Prípadne rozdiel v Mpx ?
trizzo
VIP
VIP

ColdRain napísal:Vdaka :D

Este jedna otazka, pozeral som aj na Nikon D7000. Ako si stojí v porovnaní s bratom nižšej triedy, ktorý je ale novší - D5200? Je ten vek až taká podstatná vec? Prípadne rozdiel v Mpx ?
D7000 je na pomedzi Hobby a poloprofesionalnej triedy zrkadloviek s malym (APS-C) cipom. Ak to s fotenim myslis vazne, D7000 je skvela volba. Inac, kludne postacuje aj D5200. Ja by som volil D7000 na zaciatok.
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

ColdRain napísal:Vdaka :D

http://snapsort.com/compare/Nikon-D5200-vs-Nikon_D7000

Sice winner je udajne D7000 ale 5200 ma podla nich celkovo lepsiu kvalitu fotiek ? Neviem trebalo by vidiet ;)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Vcelku by ma zaujimalo, ako je merana "kvalita fotografie".
D5200 si o kustik lepsie poradi so sumom pri vyssich hodnotach ISO a ma viac Mpix. Je toto tym meradlom kvality fotografie? :)
Lebo dynamicky rozsah snimaca maju rovnaky. Nehovoriac o tom, ze aj tak bude zavisiet primarne od fotografa a pouziteho objektivu.

Ak chces vybavou/funkcne nabity fotoaparat - D7000. Ak chces proste fotoaparat a cena zohrava hlavnu ulohu, potom bude musiet postacit nizsia rada.

Ak mozem - jednu radu z hladiska ergonomie - D7000 ma stavovy displej, D5200 ma vyklapatelny displej. Ja si to bez stavoveho displeja uz predstavit velmi nedokazem, avsak niekto by dal prednost vyklapaciemu displeju - pre mna nepouzitelnemu, kedze cez LiveView kvoli prilis pomalemu AF nefotim.

.. hm, ale ako tak pozeram na rozmiestnenie ovladacich prvkov, D7000 bez debaty :)
ColdRain
Addict
Addict

Na kolko vplyva vlastne na kvalitu fotiek pocet Mpix ?
trizzo
VIP
VIP

Vyssi pocet mpix ti umozni tlacit fotografie na vacsi format papiera, bez straty kvality (resp. bez viditelneho zrnenia). S vyssim poctom mpix a samozrejme s vyssou ISO citlivostou sa ale zvysuje sum. 12mpix je napr. bohate postacujuce na tlac fotiek do formatu A4. 36mpix Nikon D800 zase ponukne tlac az na format A2 ak nie az A0 bez straty kvality. 16mpix je viac nez dost. Ja osobne, ale len preto ze uz nejaky ten piatok fotim, by som si vybral D7000.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

AK to zoberiem z hladiska velkosti snimku, tak je v tom rozdiel asi ako medzi 30cm pravitkom a 50cm pravitkom - ked ho zlomis v polovici, tak z 50cm ti ostane 25cm, s ktorym sa da dalej celkom vpohode pracovat, kdezto u toho 30cm pravitka je ten zvysok uz trosku maly.

Ak to zoberiem z hladiska pomeru velkost snimaca/snimku, tak je to stvorcekovany papier vs. milimetrovy papier - cim hustejsie body mas, tym viac detailov by si mal byt schopny zachytit. U fotoaparatu vsak vela spravi nasadeny objektiv - pokial optika objektivu nie je schopna dosiahnut potrebneho rozlisenia, je to rovnake ako keby si do milimetroveho papiera cmaral 5mm hrubou fixkou - detaily s nou nenakreslis.

V neposlednom rade je to o velkosti z hladiska objemu dat - 16Mpix je pri surovom nekomprimovanom formate nieco cez 20MB, 24Mpix je vyse 30MB. Nie je to len o uloznom priestore (ten je dnes lacny), je to aj o vykone PC, v ktorom tie fotky dalej spracuvas. Cas potrebny na nacitanie fotky, vykonanie akychkolvek zmien na nej ako aj jej vyexportovanie do jpg, je priamo umerny jej velkosti.

.. kratky suhrn - pokial by som fotil cisto do JPG, a dalej sa s fotkou uz nepiplal (max. orez), siahol by som po 24Mpix (keby zohladnujem iba tie Mpix a ostatne aspekty fotoaparatu zanedbam)

(vidis, uplne som vynechal to, co spomina trizzo - to je hadam najpodstatnejsi detail - ak fotky dalej tlacis - pri 300dpi by 16Mpix zodpovedal rozmeru A3, pri polovicnej rozlisovacej schopnosti - zohladnuje sa vzdialenost pozorovatela od obrazu - kludne aj A1 plagat)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ci uz 12 alebo 16mpix, je to hadam jedno, aj tak ide o objektiv. A preto si myslim, ze 12mpix a poriadny objektiv da urcite lepsiu kvalitu fotky ako 16mpix a setovy objektiv. Kolko z nas si dava fotky tlacit na A3 a lepi si ich na stenu??? Myslim, ze nikto, mozno jeden z nas. Aj tak si myslim, ze foto sa da spravit kludne aj z 12mpix a pekne si ju zaramovat, hoci ta kvalita uz nebude extra, ale na taku velku fotku sa predsa nedivas z blizkosti 40cm, ale mas ju niekde na stene a divas sa mozno cez celu miestnost.
Virus.k.o
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Virus.k.o »

Poraďte mi prosím vás nejaký vodotesný kompakt do 300€
zatiaľ mám vyhliadnutý Olympus TG-820, avšak do fotoaparátov som amatér, preto si nehám poradiť.
ešte by ma zaujímalo či by nebolo lepšie kúpiť rovno GO PRO kameru, namiesto vodotesného kompaktu
mr.joda
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mr.joda »

tiež pozerám po nejakom foťáku, zaujal ma Nikon J1 alebo Lumix LX5 čo vy na to ?

olympus nechcem ani vidieť , mal som tri a všetky stáli za p... veď viete čo , ten SW je uplne tragický , automatika nefunguje a focusuje si to kam chce.

zrkadlo chcem aj nechcem , pripadá mi ako zlý vtip riešiť clonu a čas cez ten posraný krúžok vzadu , to môžem točiť aj mojou FZ45kou , navyše je to veľke ťažke , radšej nejaké mirorrless s lepším sklom
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

nikon d7100 ohlaseny, nastupca d7000....

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d7100/index.htm
ColdRain
Addict
Addict

No tak ja si s tou kupou fotaku este pockam. Prislo to velmi vhod a myslim ze mam vitaza :). Nevieme kedy bude dostupny v SR ?
Mustafa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mustafa »

Ahojte, potreboval by som poradiť aký fotoaparát kúpiť, avšak v nízkej cenovej hladine, t.j. do 150eur (prípadne jemne nad). Som úplný amatér čo sa fotografovania týka a chcel by som sa s tým troška oboznámiť a naučiť sa nejaké základy. Čo sa využitia týka, išlo by o také viac-menej bežné fotografovanie prírody, rodinných udalostí, dovoleniek a prípadne ešte aj dokumentácia prednášok v škole. Keďže sa v tom veľmi nevyznám, nechám si tu od vás poradiť. Nepreferujem žiadnu konkrétnu značku, fotoaparát nemusí byť nový, ak náhodou niekto máte na predaj niečo vhodné pre mňa, rád sa dohodnem. Prípadne, ak sa v danej cenovej hladine nedá kúpiť nič vyhovujúce, rovno mi to sem napíšte a nebudem nad tým ďalej premýšľať. :)
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Na zaciatok by mohlo stacit aj toto
http://www.alza.sk/nikon-coolpix-s6300- ... 298047.htm
Mustafa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Mustafa »

// vybavené
jarek_k
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa jarek_k »

chalani, poradite nejaky fotobatoh aj na outdoor? cize fotak, objektivy a plus nejake veci - bunda, tricko, jedlo, flasa vody? najlepsie by bolo zboku vyberatelne telo s nasadenou 70-200, cize lowepro photo sport 200 aw je nepostacujuci, kedze tam to tele nevojde :)

dik za akykolvek napad alebo ako to riesite vy?
jarek_k
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa jarek_k »

ahoj Mato

no 7D s nasadenim 70-200/f4, potom 17-55 a macro 100 to by som chcel nosit zo sebou a este asi pribudne nejaky fisheye :P
tie lowepro musim pokukat blizsie, kolko toho vojde na veci

nieco na sposob tohoto
http://www.clikelite.com/products/contrejour-35/ len ta cena :smt081
Napísať odpoveď