Aký kávovar (kapsulový systém) kúpiť ?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Aký kávovar (kapsulový systém) kúpiť ?

Príspevok od používateľa Stoporko »

Ratzi - vďaka :) No mám pochybnosti o dĺžke varenia. Ľudia, čo majú za sebou baristický kurz mi tvrdia, že pri dlhej extrakcii rastie obsah kofeinu a stráca sa chuť. Vyskúšam.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ano, preto treba zohladnovat aj druh kavu a jej zrnitost... najlepsie je vyskusat, tak vyskusaj a daj vediet :)
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Ratzinger, to, ci sa espresso da specifikovat na objem, je diskutabilne. Pri presse, ktore si robis sam v manualne nastavovanom stroji, musis vediet, kolko kavy dat, ako hrubo ju namliet a ako silne utampovat. Ak sa casom naucis a najdes si presny pomer tychto 3 veci, malo by ti za 25 sekund pri tlaku 15 barov pretiect 25(+-3)ml kavy. Pri double shote je to presne ten isty cas, ale 2 nasobne mnozstvo (double sitka maju 2x vacsi objem na kavu a takisto 2x viac dierok v sitku, takze cas extrakcie zostava rovnaky).

K teme: ako bolo povedane - dobra kava a kapsule - tato kombinacia neexistuje.

//edit: zle som sa vyjadril Ratzinger, nie je to diskutabilne...skratka nemas pravdu :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Je tu nejaký fanúšik moka kávovarov?
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Ja každé ráno pijem kávu z "koťogó".Mne šmakuje najviac zo všetkých čo som zatiaľ skúšal, ešte k tomu je to aj veľmi lacná záležitosť a tu ide väčšinou o kvalitu kávy ako o typ kávovaru.Po obede pijem už len kávu z pressa (KRUPS XP4000 - je to stará šunka ale varí dobrú kávu).
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

unreal: verim Ti, ze urcite pises dobre, presne hodnoty si ja uz nepamatam, ja som to nauceny takto, ale v podstate ide opat o to iste, co som pisal predtym, ze v praxi je to kopukrat inak, napriklad na inych strojoch, inych kavach a podobne, preto by som to nerad zovseobecnil na nejake konkretne casy alebo objemy, kedze ked Ti vypadne jeden z tych idealnych faktorov, musis sa drzat inych poznavacich znakov... ale verim, ze ak mas vsak mimo ineho dobre zomletu kavu a dobry stroj, ktory tych 15 barov utlaci (kedysi bola norma 8-10 barov, odtial si to ja pamatam a asi preto to mam v hlave inak), tak nemozes mat problem spravit tymto postupom najidealnejsi espresso :) snad este dodat, ze voda by mala mat idealne 90°C... ale dakujem, zapamatam si :)

// napisal som to trochu kostrbato, v skratke: postavis sa k neznamemu stroju, nevies, kolko tlaci, kolko maju salky presny objem, nepoznas presnu hladinu, pokial vychadza napr. danych 30ml, nevies, aka je tam kava alebo aspon zmes, nevies podla oka odhadnut, ako je zomleta apod., takze sa musis riadit aj inymi "parametrami" :)
Prílohy
espresso po 25ml.jpg
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

deszka3 napísal:Ja každé ráno pijem kávu z "koťogó".Mne šmakuje najviac zo všetkých čo som zatiaľ skúšal, ešte k tomu je to aj veľmi lacná záležitosť a tu ide väčšinou o kvalitu kávy ako o typ kávovaru.Po obede pijem už len kávu z pressa (KRUPS XP4000 - je to stará šunka ale varí dobrú kávu).
Ja varím doma kávu iba v koťogó. Najlepšia káva v pomere cena/výkon a s kvalitnou kávou sa dajú urobiť zázraky. Ale v podstate aj hocaká "Poprad špeciál" je o 2 triedy lepšia ako z nejakého prekvapkávaného. Najčastejšie používam zlatú Lavazzu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

kotogo/moka pouzivam sem tam aj ja a presne ako pise begbee tak moze to byt ale nejaka lacnejsia kava a bude 100x lepsia nez klasicky len zaliata alebo prekvapkavana
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

kde zozeniem to kotogo?
kedysi sme to mali doma, ale uz nemame.
Kavu milujem, ale na drahy kavovar, aby som si kvalitne espreso vychutnal aj doma zatial nemam keše :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.moka.sk/novinky/hlinik/
Doporučujem hliník. Pre 1-2 osoby doporučujem veľkosť 3, pre 3-4 osoby veľkosť 6.

Tu máš niečo o príprave a fintách, čítaj aj diskusiu:
http://domacnost.sme.sk/c/6296498/kotog ... tasky.html
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

RATZINGER666 napísal:// napisal som to trochu kostrbato
Je jedno ako kostrbato pises, ale tu lavu kavu by som skusil :]]

//ale teda k veci... :D

Porovnavat ako ma vyzerat kvalitne espresso vs. panensky dotyk noveho kavovaru, neznamej zmesky pri ktorej tipujes stupen namletia je mierne z cesty. Espresso ma mat skratka 25 - 30ml (dokazes to odhadnut). Ak by sa druhy kav neodlisovali napr. aj objemom, tak teoreticky neexistuje rozdiel medzi espressom a ristretom (ak neberiem do uvahy pohar, do akeho sa robia). Skutocny rozdiel je ten, ze v oboch je rovnake mnozstvo kavy (7-9 gramov), az na to, ze ristreto je koncentrovanejsie a jeho objem je 15 +- 2ml.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no ved preto som Ti aj dal za pravdu, lebo pises bezchybne :) ja som to chcel len uviest viac do praxe, ako to moze vyzerat v roznych podnikoch... ale ked sa budeme bavit cisto o tom idealnom espresse, tak je to porovnanie zcestne, to mas pravdu :)
Napísať odpoveď