Ernesto "Che" Guevara a iné kontroverzné osobnosti

Diskusie na politické témy...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ernesto "Che" Guevara a iné kontroverzné osobnosti

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Zdravím, téma o tejto ikone tu ešte nie je a mohli by sa tu zísť zaujímavé názory. :)

Aký máte názor na túto osobnosť ?
Jednými nenávidený, druhými zbožňovaný.
Nepochopený revolucionár, alebo sprostý vrah ?

Ako reagujete na ľudí ktorí ho majú na tričku, na plagáte, kdekoľvek ? Sčítaný intelektuál alebo hlupák ktorý o ňom nič nevie ?

Teším sa na diskusiu. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Ernesto "Che" Guevara - názory

Príspevok od používateľa hughito »

Odporúčam prečítať. Vôbec to s ním nie je ružové. A tí, čo ho nosia kde tade - pochybujem, že vôbec vedia kto to bol a čo robil.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Podla toho mala vedomosti, co mam, je pre mna sprosty vrah
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Myslím, že to hovorí za všetko...
Prílohy
rect-commies.jpg
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Takých ako on by sa dalo nájsť desiatky v každej dobe. Len chlapec bol proste sympaťák a marketingu ide o to predať, nie šíriť názory. Takže kapitalisti s radosťou dávajú na trička komouše pokiaľ to predáva. S intelektom toto nemá nič spoločné, v skutočnosti ani nerozumiem prečo vôbec sa intelektuál a tričko s Guevarom spája. A som si úplne ale úplne istý, že 80% ľudí by nevedelo o ksychte na svojom tričku povedať úplne nič. Zvyšných 19% by zabľabotalo niečo s revolúciou a Kubou a možno jedno percento by vedelo trošičku viac. A na záver snáď už len dodám, že toto vyťahovanie historických postáv s ľudovou slovesnosťou medzi prostý plebs je na škodu. Zvyčajne sa títo ľudia in memoriam len zneužíjú, a zneužitie na zárobok na suveníroch je ešte ten lepší prípad..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Che bol idealista ktory sa rozhodol za svoje presvedcenie bojovat.Na svoju dobu a miesto kde posobil bol nadpriemerne vzdelany a rozhladeny- aj ked z dnesneho pohladu sa nam to moze javit trochu smiesne. Tym ale jeho ciny nijako neospravedlnujem ani neobdivujem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Iste bol aktívny, presvedčený, v podstate naozaj taký prototyp romantického revolucionára, ale mne ako anarchistovi vadí to ideologické pozadie.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Nemam jeho zivotopis nejako extra nastudovany, ale niektore zdroje tvrdia, ze jeho priklon ku povedzme "stalinizmu" bol viac pragmaticky ako ideologicky. Videl v Moskve spojenca, pomocou ktoreho sa da dosiahnut zmena. Jeho hlavnym motivom bolo odstranenie nim vnimanej nespravodlivosti, ktoru videl v neokolonializme a imperializme zapadnych mocnosti voci tretiemu svetu. Toto povazujem z myslienkoveho hladiska za celkom spravny pohlad na vec, ktory sa neda kritizovat. To ze lavicove smery v tom case povazovali revoluciu a vecny boj za lepsie zajtrajsky za jedinu cestu ku naplneniu svojich zamerov je druha vec. Na jednu stranu sa ich metody a niektore ciny priecia zakladnym principom humannosti, na druhu stranu to mozeme vidiet ako prejavy zufalstva v suboji voci radovo silnejsiemu protivnikovi. Z mojho osobneho hladiska oblubujem ten uz spomenuty historicky romantizmus revolucionarov, ktory z dzungle bojuju za socialnu spravodlivost a takisto ma fascinuje cela ta mytologia leninistickej revolucie. Tento pohlad je vsak cisto historicky, tak ako niektori ludia obdivuju svet starych rimanov a podobne. Che Guevara je uz sucastou dejin, takisto ako myslienkovy smer ktory zastaval a takto sa na to treba pozerat. To ze sa okolo neho vytvorila legenda je len vysledkom ludskej povahy.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja som ho nosil na tričku a viem o ňom kto bol, čo bol a ako skončil. Tričko bolo fajn, vzadu som mal cool kubánsku vlajku...

Keď máte na tričku Tenis Club 69, University of North Dakota alebo Monster Drink, tiež máte potrebu to vysvetľovať?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tie veci asi nereprezentujú / nevelebia politický režim alebo politika, ktorý nemusí byť každému po srsti...Ak by niekto chodil po meste s tričkom SDKÚ alebo SAS, tiež by som si o ňom pomyslel svoje, tak ako sa ja musím v tejto gubernii zmieriť so zadivenými pohľadmi, keď chodím po uliciach mesta na Slovensku s mojimi veľkými slúchadlami na ušiach...Zvykaj si.
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

Ked som pracoval v jednej firme v Regensburgu tak po celom poschodi mali vsade polepene nalepky Che Guevaru, vsade aj na tlaciarniach oknach no proste všade :D Od Che sa mi velmi páči a stotoznujem sa s jeho vyrokom. "Zákony kapitalizmu, slepé a neviditeľné pre väčšinu, riadia jednotlivca bez toho, aby si to uvedomoval."
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Zákony každej spoločnosti riadia jednotlivca, pričom v niektorých iných zriadeniach (totalita, diktátorské režimy) sú viditeľné aj pre väčšinu a to poriadne...
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

ale tu ide o to, ze sa ti zdá, ze ty nieco ovladas v demokrací, ale pravdou to nie je. Ja neobhajujem ostatné zriadenia.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Mne sa aspoň niečo zdá, v iných režimoch sa nikomu nezdá nič. A či niečo ovládam v demokracii? No minimálne pri priamej voľbe prezidenta to môžem ovplyvniť, hoci na výber sú kandidáti vyberaní frakciami. Ale technicky ho volíme a vyberáme nakoniec iba my...
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

tak vidis, ze nic neriadis v konecnom dosledku :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

V konečnom dôsledku je to v porovnaní s inými režimami stokrát lepšie...Výrok od Che je teda alibisticko-populistickým žvástom, ktorý neponúka žiadne riešenia...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

seth82 napísal:Tie veci asi nereprezentujú / nevelebia politický režim alebo politika, ktorý nemusí byť každému po srsti...Ak by niekto chodil po meste s tričkom SDKÚ alebo SAS, tiež by som si o ňom pomyslel svoje, tak ako sa ja musím v tejto gubernii zmieriť so zadivenými pohľadmi, keď chodím po uliciach mesta na Slovensku s mojimi veľkými slúchadlami na ušiach...Zvykaj si.
Však nech si myslí, kto chce, čo chce. Keď sa na teba a tvoje ubermegasupercool sluchátka zadíva starší alebo černejší spoluobčan hneď si žhavý mu vysvetliť prečo to nosíš? Alebo naopak máš povinnosť mu to vysvetliť?

Myslím, že ani jedno ani druhé. Keď budem mať na tričku hovno v pozlátke, môže si každý myslieť, čo chce a zároveň nikomu to nie som povinný vysvetlovať čo sa za tým hovnom v pozlátke skrýva. Pokiaľ viem, zatiaľ sú zakázané nacistické symboly a aj to je diskutabilné. Che Guevara je len taký prd v popkultúre. Ak by nebola jeho slávna fotografia, tak po ňom okrem ľavicových intelektuálov neštekne nikto, tak ako nikto nešteká po Levovi Trockom a to bol ešte väčší frajer ako nejaký Che. Discovery by o nich mohlo spraviť nejaký super dokument ako Neohrození revolucionári - Che vs. Lev.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ napísal:"Zákony kapitalizmu, slepé a neviditeľné pre väčšinu, riadia jednotlivca bez toho, aby si to uvedomoval."
Ake su to zakony? Mozes ich specifikovat?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

begbee: Ja nenosím slúchadlá kvôli tomu, aby som bol cool, ale aby som mohol počúvať svoju hudbu a nie to, čo sa deje na okolí. Nie, nemienim nikomu nič vysvetľovať - ty hádam svoje tričko s komunistom niekomu vysvetľovať musíš? Ja ti neodporujem - nos si čo chceš, tak ako si ja nosím, čo chcem, akurát som nadhodil, že si jednoducho zvykaj, že ľudia na to budú reagovať rôzne, možno aj negatívne. Neviem teda, prečo mi tu vysvetľuješ, že či je Che zakázaný alebo nie, keď je to voči našej diskusii totálne irelevantné :3
hughito
Redeemer
Redeemer

Niečo mierne tematické, čo ma pobavilo. :D
Naposledy upravil/-a kinjeril v 05 mar 2013, 14:04, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Obrázok alebo obrázky v príspevku nie sú v prílohe.
Napísať odpoveď