Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
IceHammer
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa IceHammer »

hej na policii ta mozu drzat az 48 hod kym nezistia tvoju totoznost. Takze ked ta zoberu tak si tam posedis tak 4-5 hod.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

48? nie nahodou 24?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zadrzanie bolo na 24 hodin. V pripade obzvlast zavazneho zlocinu kedy doslo k prekvalifikacii to je az 48 hodin, resp. az 72 hodin, kym sudca nerozhodne o vzati/nevzati do vazby.

Legitimovat sa mozes aj ustne, povies svoje meno, adresu, rodne cislo, meno matky za slobodna..., policajt si to vie overit cez vysielacku. V horsom pripade ta moze predviest na stanicu.
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Povedat iniciali niekedy nestaci kedze by malo overenie byt hodnoverne. Vsetko sa da naucit ale foto sa oklamat neda a kedze vysielacky niesu farebne tak jedine co vie spravit predviest ak sa mu nieco nepozdava. Je to na rozhodnuti policajta.

Sudca rozhoduje o vzati do vazby, ale vysetrovatel podava navrh o vzati do cpz a kedze niekedy to vychadza povedzme na piatok po uradnych hodinach tak sudca vie rozhodnut az v pondelok teda ako spominal Hojko na 72 hod.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@IceHammer
ide skor o to ze neporusujes nic ked nemas ziaden doklad u seba
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal:@IceHammer
ide skor o to ze neporusujes nic ked nemas ziaden doklad u seba

Nikdy som nepisal ze tym nieco neporusujes, ale skor som mal na mysli to ze ak sa to nebude pacit policajtovy tak to bude pre teba zdlhave. Ziaden zakon nehovori o tom, ze musis mat OP pri sebe.
Ale je zakon taky cisto priklad, ak mas stratu OP a nevybavis si ho v zakonnej lehote mozes dost pokutu, tak isto ak ti padne doba platnosti a nevybavis si ho v lehote tiez pokuta toto robia povacsinou mestska policia. To len ako priklad.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Ing.Zoidberg »

tak ja som vcera dostal svoju prvu pokutu. aj ked je to pre mna skoda penazi a je to pre mna dost priznal som si to a je mi jasne co som sposobil. nezastavil som na stopke v noci a fizli cihali. ohrozil som dopravu aj vsetkych no lenze horsie je ze sa mi to stalo prvykrat v zivote a akurat tam boli. a keby som do krizovatky nevidel nevletel by som do nej. ale nevadi porusil som pravidla a obisiel som myslim si velmi velmi dobre. stalo ma to 20€. Nakolko som uz minule zakecal telefonovanie cize tam som usetril tak toto som zaplatil " s radostou "

// Podľa karmistu mam prezradit ako som zakecal telefonovanie. Bolo to teda takto. Sedel som a telefonoval. Lakeť som mal opretú o lakťovú opierku a telefón pri uchu. Vpredu sedela frajerka a vzadu jej sestra. V momente ako som uvidel fizlov som nestihol urobiť nič ine iba odtiahnut telefon od ucha asi na 10cm. otočili sa, hukačky blbosti zastavili ma a spytali sa či viem prečo. Teraz sa mi to už zdá absurdné že by naleteli skôr by som povedal že mi to jednoducho nejako odpustili. No spýtali sa prečo a ja som povedal že viem že to tak vyzeralo ale ja som netelefonoval. A oni že a čo ste robili ? Ja som podával telefón frajerke dozadu aby zavolala mojej mame. Nič iné ma nenapadlo. absolútne. aj ked vzadu nebola moja frajerka nedalo sa inak. Tak prislo ze vystupte ukazte vybavu. ukazoval som vybavu vsetko som mal na lano mi povedali ze neni vo vybave , pre mna novinka a jeden policajt uvidel ze nemam kluc na kolesa. Ja som povedal ze no a zavrel som ten kryt na rezervu a kufor a bolo :D nic sa nepytal ani nic takze to mi preslo. Potom sa nezavysle pytal bab ako som telefonoval. klamat vedeli kedze ked som to vysvetloval fizlom sedel som vnutri. fizli rozmyslali povedali sadnite si usetrili ste 20€ za to kupte nieco dievcatam dovidenia
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Na buduce ak nebudes mat kluc od kolesa a zastavia ta tak povedz ze mas poistene auto a je tam aj asistencna sluzba ktora ti to koleso pride vymenit. Inak cista buzeracia a kedze nic nenasli tak ta pustili.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Co s tym ma asistencna sluzba??? Nic. Ta sa vztahuje len na vozidla nad 3,5 tony. Tu je zakon, vid: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=59781
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Nebudem sa hadat no mladej tak koleso vymenili. je to poistke presnejsie kooperativa.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja netvrdim, ze to nespada pod asistnencne sluzby. Reagujem na to, ze zakon hovori o tom, ze mas mat sadu na opravu pneu (sprej do kolesa) alebo mas mat runflat pneumatiky, alebo tretia moznost a tou je rezerva+kluc.
Ing.Zoidberg
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Ing.Zoidberg »

ja kluc mam ale akurat som ho nemal zo sebou lebo to bolo v case ked som menil zimne/letne a zabudol som ho v garazi. po prichode domov som ho hned hodil do auta a odvtedy ho mam stale
IceHammer
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Hej suhlasim hojko len keby sa kazdy drzal zakona ako ma byt nepotrebovali by sme policiu. Polisi to niekedy zvelicuju koli tomu ze ich tahaju do takych extremov v ramci plnenia stat kasy ze uz nevedia odkial kam. Osobne skusenosti. Ale zas zalezi od cloveka ako sa k tomu postavy.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Aká je pokuta za jazdu bez vodičáku? že som ho zabudol doma .. nie že by som nemal :)

Minule som šiel totiž do mesta a až keď som šiel tankovať a chcel sa kuknúť do peňaženky za koľko môžem nacucakť, som zistil že ju nemám.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

30€
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Ako je to so zadržaním VP ? Včera som išiel odviezť kamaráta o polnoci cez mesto, pomaly som prešiel križovatkou (plná výtlkov, tak som nevedel, kam skôr točiť volantom) a cca 5-10 km rýchlosťou prešiel cez križovatku (nešlo žiadne auto, prázdne mesto) po cca 300m majáky a už som stál na krajnici a podával doklady príslušníkovi, že či som si vedomý, čoho som sa dopustil. Nie niesom. Prešiel som na stopku a hneď pokuta na miesto 60 alebo 150 v konaní s tým, že mi zadrží VP - išiel by som do toho, pretože by sa to dalo obhájiť, prípadne "zariadiť". Ale VP potrebujem a nemôžem si dovoliť byť bez auta. Tak som sa skúšal ROZUMNE z toho dostať - prázdne cesty, nikoho som neohrozil, neobmedzil, prešiel som pomaly, výtlky... Predpis je predpis atď. paragrafy bla bla bla. Nakoniec, keď sa nedalo rozumne (aj policajti uznali, že je tam tá stopka zbytočná, ale zákon je zákon) tak nech mi ukážu záznam a tak. Na zázname bolo vidieť len obrys auta ( štandardná kamera bez nočného videnia, slabo osvetlená cesta a kamerované asi 100 metrov od križovatky) žiadne evidenčné číslo ani nič také. Takže otázky :
Keď nezaplatím a posuniem to do správneho konania tak mi hneď na mieste odoberie VP ?
Sú poliši povinný ukázať mi záznam ? resp. nie povinný, ale môžu mi ho ukázať ?
Keď na zázname nevidno žiadny dôkazový materiál ?
Ako by ste to riešili vy ? Mne sa to stalo prvý krát (vlastne prvá pokuta v živote a to jazdím už dlho)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

No toto je na dlhe lakťe...
Vždy som sa snažil riešiť veci na mieste, obvykle som sa vyospravedlňoval za telefon, svetlá, pásy, policajt bol chápavý, buď ma pustil alebo si vypýtal symbolických 10€ a to nemám problém zaplatiť (nenosím pásy tak mi treba)...
Už som tento postoj však zmenil, "atmosféra" v PZ sa zmenila o hodne, všeci si dokazujú akí sú oni zemepáni a že pravidlá určujú oni... Mýlia sa a treba im to ukázať!
Musíš byť ale na to povaha, nenechať sa zastrašiť rečami do vetra a hlavne poznať dobre vyhlášku.
Pokiaľ si sa priestupku dopustil (v tomto prípade celkom evidentne áno), lepšie je sa slušne dohodnúť na dvacke, vyplakať sa trošku skrz tie výtlky a v kľude odísť a na STOPke zastaviť...
Záznam bez ŠPZ je neplantý. VP ti môžu odobrať v prípade dokázania priestupku alebo pri podozrení zo spáchania vážneho priestupku a tým aj odobrať vodičské oprávnenie (od toho momentu nesimieš šoférovať) až do doby objasnenia prípadu na dopravnom... Môže to trvať aj mesiac-dva. Ale, ak by mal ten záznam ktorý mal a ten by samozrejme neprešiel ako dôkaz, mohol by si urobiť takú vec že si dať nahradiť veškerú dennú dopravu (taxi napr.) dohodneš sa s taxikárom a ten ti urobí faktúru na 5000€ a on je povinný ti túto škodu uhradiť (myslím že fízli sú na tieto prípady poistení, ale si piš že ďalší mesiac bude zbierať hovná po chodníkoch).
Treba postupovať rozumne. V tomto prípade si sa dopustil jasného priestupku i keď možno ťažko dokázateľného no kôli pár eurám pobehovať po inšpektorátoch...
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Priestupku som sa dopustil, aj som to priznal, týmto sa chcem len "zabezpečiť" do budúcna. Zaujíma ma ale to s tým VP. On mi ho chcel v prípade nezaplatenia pokuty na mieste automaticky odobrať.
Ďalej ten záznam vyzeral nasledovne :
Modrá som ja a červená sú police. Ja som prešiel (na zázname vidno len ako som prešiel križovatkou - obrys auta, žiadne konkrétne znaky), ďalej naštartovali a museli vyraziť cez križovatku, otočiť sa a po cca 500 m ma dobehli.
Ako píšem, priestupok sa stal, pokuta je zaplatená, ale aj tak ma zaujíma, či by s takýmto záznamom uspeli.
Prílohy
bez_názvu.JPG
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Neuspeli by.
Chcel ti odobrat VP ako zabezpeku o zaplateni pokuty.
Teda ak do 30 dni nezaplatis, stracas automaticky vodicske opravnenie a nemozes jazdit.
Po dobu platnosti 30 dni mas vypisany nahradny doklad o sposobilosti vedenia vozidla, teda nieco ako docasny vodicak. Vodicak (karticku) ti sice zadrzia, ale neprichadzas o vodicske opravnenie.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

A coho si sa dopustil, lebo to nie je z toho co pises vobec zrejme. Nezastavil si na stopke??? Ak ano, tak ti treba, co ine ti povedat. Kolko frajerov si mysli, ze v noci nemusi stat na stopke. Mohol ti dat pokutu vari az 150 eur, takze ak si dostal 60, tak mozes byt rad. A ked si nemal na zaplatenie, tak ti moze odobrat vodicsky preukaz s tym, ze mas vari 15 dni na zaplatenie a zatial mozes jazdit s dokladom, ktory ti vystavil, ale len na Slovensku. Ked to das na spravne konanie, tak policajti maju 1 mesiac na pripravene podkladov pre dopravny inspektorat a tam pocitaj, ze dalsi mesiac budes cakat na spravne konanie. Za spravne konanie zaplatis 16 eur a moze to skoncit maximalnou pokutou, ktoru mozu udelit za takyto priestupok.

Video z kamery ti nemusi na mieste ukazat, mali by ti ho predlozit na spravnom konani. Ci tam je nieco vidiet a ci by to vedeli dokazat, to je uz dost diskutabilne. Nabuduce budes aspon vediet, ze stopka plati aj v noci.

Hegy: Tu je nieco podobne: http://presov.korzar.sme.sk/c/6722393/p ... i-sud.html
Napísať odpoveď