Gramaticke Okienko!
Re: Gramaticke Okienko!
Slovenskú mládež učiť jazyk nemožno. tá ma jazyk svoj. ale ak môžem prispieť, najčastejšia chyba na JOJke napríklad je:
ŠAMPANSKÉ - a nazvú šampanským nejaký hubert. Sakra ŠAMPANSKE je len take vino, kde nie je chemia a musi byt vypestovane v oblasti Šampaň - Champagne. To je ako nejaké čučo nazvať Tokajským. To isté.
JOJka je tiež plná Napadlo ma alebo napadlo mi (a to si hovorí televízia):
"Napadlo ma, že" ale pritom myšlienka nenapáda ale napadne. Čiže majú hovoriť "Napadlo mi". a to isté aj ľudia tu. Len či sa vôbec z toho napadnutia aj spamätajú, lebo každú chvíľu ich myšlienky napádajú a nie im napádajú.
A najčastejší problém, ktorý neovládajú slovenskí zubári a ani schvaľovatelia reklám, lebo doporučujú zubné pasty. Na Slovensku sa ODPORÚČA a nie DOPORUČUJE. Ježiši
ŠAMPANSKÉ - a nazvú šampanským nejaký hubert. Sakra ŠAMPANSKE je len take vino, kde nie je chemia a musi byt vypestovane v oblasti Šampaň - Champagne. To je ako nejaké čučo nazvať Tokajským. To isté.
JOJka je tiež plná Napadlo ma alebo napadlo mi (a to si hovorí televízia):
"Napadlo ma, že" ale pritom myšlienka nenapáda ale napadne. Čiže majú hovoriť "Napadlo mi". a to isté aj ľudia tu. Len či sa vôbec z toho napadnutia aj spamätajú, lebo každú chvíľu ich myšlienky napádajú a nie im napádajú.
A najčastejší problém, ktorý neovládajú slovenskí zubári a ani schvaľovatelia reklám, lebo doporučujú zubné pasty. Na Slovensku sa ODPORÚČA a nie DOPORUČUJE. Ježiši
To Napadlo ma/mi nieje náhodou dvojtvar?
Merco píše dobre. Tu sa to už preberalo a páni z fóra, čo do toho vidia viac, písali, že je to dvojtvar. http://www.hojko.com/post1698567.html#p1698567, http://www.hojko.com/post1699380.html#p1699380
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Rochl: pises dobre, ale ak sa chces v slovencine pohybovat na urovni, co z Tvojich prispevkov priam srsi, popracuj este na ciarkach 
pinco: ...a Tebe tam tiez jedna chyba
// nechcem za tu slovencinu moc sekirovat, ale ked tu uz mame tuto temu....
pinco: ...a Tebe tam tiez jedna chyba
// nechcem za tu slovencinu moc sekirovat, ale ked tu uz mame tuto temu....
Ratzi, a kde?
Za "Merco", nie. Nie je to oslovenie.
Tak jedine "Tu, sa to už preberalo..." Správne?
Za "Merco", nie. Nie je to oslovenie.
Tak jedine "Tu, sa to už preberalo..." Správne?
-
Grim
Darca
...ja by som dal za "preberalo"...je to tak správne?...
No neviem. Ja som vychádzal z toho, že za "preberalo" sa nepíše čiarka, lebo čiarka sa píše v spojeniach "a tak", "a pritom", "a preto" atď.
-
RATZINGER666
Darca
hej, myslel som za "preberalo", ale blbo som si pozrel tu vetu, bol som po nocnej 
pred "a" sa ciarka pise sice aj v pripadoch "a tak", "a pritom", "a preto", ale aj pri oddeleni vedlajsej vety od hlavnej v podradovacom suveti... a prave toto som si blbo pozrel, ospravedlnujem sa
ale hore pred "nie" nema byt tiez...
pred "a" sa ciarka pise sice aj v pripadoch "a tak", "a pritom", "a preto", ale aj pri oddeleni vedlajsej vety od hlavnej v podradovacom suveti... a prave toto som si blbo pozrel, ospravedlnujem sa
Zdravím,
píšem diplomovku a dosť často pri tom používam slovo snímka. Momentálne som bol "nútený" použiť genitív množného čísla a zaskočilo ma, že podľa internetov má toto slovo v tomto páde tvár snímk
To ako fakt alebo si niekto robí zo mňa srandu?
Veď to vôbec nejde do úst, napr pri spojení "úložisko snímk" 
píšem diplomovku a dosť často pri tom používam slovo snímka. Momentálne som bol "nútený" použiť genitív množného čísla a zaskočilo ma, že podľa internetov má toto slovo v tomto páde tvár snímk
-
Grim
Darca
...zrejme je tam chyba...má to byť snímok...
A singulár je snímok alebo snímka ?
To je rovnaké, ako slovo zápcha. Genitív je správne zápch, takže, podľa mňa, aj toto bude správne snímk, aj keď google vyhadzuje pri tomto slove len české stránky. Čo ty na to ratzi, beardie?
Merco: Podľa všetkého je to ženský rod, takže snímka...
Dúfam, že skloňovanie sa nestane hlavným highlightom mojej obhajoby
Dúfam, že skloňovanie sa nestane hlavným highlightom mojej obhajoby
-
RATZINGER666
Darca
spravny tvar je pochopitelne "snímok", ziadne "snímk"... singular znie "snímka"... v pripade slova "zápcha" je tato uvaha spravna, ale v tomto pripade to neplati...
Mám tu takú menšiu debatu. Je sloveso "súbojiť" odvodené od podst. mena súboj spisovné slovo? Resp. ak nie, aký je správny tvar?
-
RATZINGER666
Darca
nie je spisovne, nie je zapisane v ziadnom slovniku...
pokial sa to slovo vyskytuje v nejakom starsom diele a ma charakter historickeho suboja alebo duelu (kolty, mece apod.), uznal by som ho este za archaizmus... ale inak urcite nie...
spravny tvar, resp. alternativu alebo synonymum si urcite domyslis, bojovat, bit, ruvat sa, zapasit, apod., zalezi od kontextu... ak ide o vytvorenie slovesa z daneho podstatneho mena, nie vzdy sa to da... neda sa to ani v tomto pripade...
pokial sa to slovo vyskytuje v nejakom starsom diele a ma charakter historickeho suboja alebo duelu (kolty, mece apod.), uznal by som ho este za archaizmus... ale inak urcite nie...
spravny tvar, resp. alternativu alebo synonymum si urcite domyslis, bojovat, bit, ruvat sa, zapasit, apod., zalezi od kontextu... ak ide o vytvorenie slovesa z daneho podstatneho mena, nie vzdy sa to da... neda sa to ani v tomto pripade...
-
Dumbo
Amateur
Aj ja prispejem mojim "vycucom" z mojho fake konta na FB, kde mam svojich "priatelov" - malych dementov.
Mam taku dilemu, mnozne cislo od "spoločníčka" je... "Viac spoločníčok, alebo spoločníčiek?"
od mamiciek, spolocniciek, asi druha volba? ci
od mamiciek, spolocniciek, asi druha volba? ci
-
uplink
VIP
čiek.