Štúdium v UK a rada

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Niki
Amateur
Amateur

Štúdium v UK a rada

Príspevok od používateľa Niki »

Ahojte! :)
Mám 16 rokov a študujem na gymnáziu. Rozmýšľam o štúdiu v UK, čítala som si o tom už veľa, ale predsa len by som bola rada keby som našla niekoho kto má s tým skúsenosti alebo mi vie dobre poradiť.
Chcela by som študovať kriminológiu, ale akosi nikde nemôžem nájsť, ktoré odbory by som si mala vybrať, z ktorých by som mala maturovať. Kriminológiu by som študovala rada aj tu na Slovensku ak by mi to štúdium v zahraničí nevyšlo. No aj tak veľmi ťažko sa mi zháňajú informácie k tomuto odboru. Neviem či sú dejepis a NOS-ka tie správne predmety. Do konca júna sa musím rozhodnúť, ktoré voliteľné predmety budem mať v 3.ročníku a nechcem sa zle rozhodnúť.
Takže by som naozaj bola vďačná za každú informáciu ohľadom toho štúdia v zahraničí a štúdia kriminológie.
Vopred Ďakujem :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Štúdium v UK a rada

Príspevok od používateľa hughito »

NOS-ka určite a dejepis tiež.
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Na štúdium v UK si v prvom rade priprav 27000 libier (31 000 eur) za tri roky školného a ak nebudeš patriť medzi desiatich šťastlivcov, ktorým to zaplatí štát, tak ďalších aspoň 10 000 (11 500 eur) ročne za ubytovanie a živobytie.

Na Kriminológiu chceš ísť hocikde do UK, je ti jedno aká škola, alebo niektorá zo skupiny Russel Group? Ak to bude jedna z nich, tak budeš určite potrebovať certifikát z jazyka (GCSE, IELTS, TOEFL) a to s dosť vysokými požiadavkami. Požiadavky našej školy (je tam aj PDF) http://www.law.leeds.ac.uk/undergraduat ... ements.php NOSka a dejepis teda vôbec nemusia byť nutné.

Čo sa týka predmetov požadovaných v UK - pozor, konkrétne predpisy neexistujú. Prvé, čo budeš potrebovať, bude konverzia výsledkov tvojej školy na Slovensku do systému v UK. To poskytuje organizácia UCAS. http://www.ucas.ac.uk/international/ Tá na základe tvojich známok vydá hodnotenia, ktoré potom posunie tvojej vybranej škole. Kontaktovať môžeš aj Naric, ten ti poskytne informácie o študijných ekvivalentoch http://www.ecctis.co.uk/naric/default.aspx
Niki
Amateur
Amateur

S tými peniazmi,je to trochu problém, ale čítala som veľa a väčšina hovorila,že sa to dá vyriešiť.
Nie som ešte rozhodnutá, ktorá škola by to mala byť, ale rátala som s tým,ž treba robiť nejaké tie testy, hlavne čo viem tak IELTS.
Chcela som vedieť, že či tam treba konkrétne predmety tak ako u nás, takže ďakujem :)
A ešte ma zaujíma, či treba výsledky z každého ročníka koncoročných známok alebo iba maturita? Alebo záleíi na tom aká škola?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Rád by som vedel, že ako sa to dá vyriešiť :) Máš iba tri možnosti (viem z vlastnej skúsenosti) - buď budeš v tej šťastnej skupinke a zaplatí ti to slovenský štát (tam sú kvóty fakt minimálne, HLAVNE na veci spojené s právom/kriminológiou, etc), alebo si to zaplatíš sama (resp. tvoji rodičia), prípadne požiadaš o pôžičky a granty, avšak na tie máš nárok iba ak splníš isté podmienky (na grant tuším musíš pracovať aspoň 16 hodín týždenne, etc). Teda trochu brzdi s tým optimizmom, hlavne ak sú peniaze problémom...

O predmetoch som už písal - každá fakulta má svoje vlastné pravidlá a veľmi závisí na tom, že kam sa budeš hlásiť. Školy z Russel Group majú požiadavky prísnejšie, ten zvyšok pomenej. Ak chceš vedieť detaily, musíš sa rozhodnúť, že kam chceš ísť (môžeš si predsa vybrať viacero cieľov, v UK platí, že príjmu väčšinu, nie sú tam prijímačky, na druhej strane ťa ale veľmi ľahko vyrazia), ak budeš vedieť ciele, je najmenej im napísať e-mail - britské školy berú e-mailovú komunikáciu vážne. Okrem toho, na väčších univerzitách sú aj International Offices a tam sa tiež môžeš spýtať.

Čo sa týka známok - opäť závisí od toho, že kde študuješ teraz a ako ti to UCAS uzná. Nemám v tom taký prehľad, to vedia snáď iba oni sami, im tiež môžeš napísať.
Niki
Amateur
Amateur

Asi som fakt príliš optimistická s tými peniazmi :D ale podľa toho ako som to všade čítala to nevyzeralo až tak zložito, všade ľudia píšu, že sa to dá vyriešiť takže som preto aj sem písala chcela som vedieť konkrétnejšie ako to chodí :) A čo sa týka tak napr. tej pôžičky viem akurát, že podľa príjmu rodičov alebo niekde iba občianstvo členskej krajiny EÚ. Ale ešte by ma teda zaujímalo ako to je potom v Škótsku pretože tam sa vraj školné neplatí, no niekto tvrdil, že tam veľmi neuznávajú naše školstvo, ale aj tak sa tam veľa Slovákov dostalo.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pozri sa na SAIA http://www.saia.sk/sk/main/studium-v-zahranici/ a priamo na SAIA ťa odkážu tam, kde som ťa odkázal ja http://www.saia.sk/sk/main/studium-v-za ... a-britania Existujú aj iné štipendiá http://www.stipendia.sk/sk/main/o-programe/ ale tie sa týkajú žiakov, ktorí študujú na SK univerzite a chcú si v zahraničí skúsiť jeden, dva semestre. Ja osobne som sa pred niekoľkými rokmi informoval v SAIA osobne a ukázali mi rovno stredný prst, všetko som si teda platil sám.

Nuž a keď ľudia píšu, že sa to vyriešiť dá, tak sa ich spýtaj, možno sa niečo zmenilo. Na pôžičku nepotrebuješ ani príjmy rodičov a ani občianstvo (to v UK dostaneš až po piatich rokoch trvalého pobytu, sám som cez to prechádzal), stačí, ak máš brigádu. Sme predsa v EÚ a oni si tú pôžičku vedia vymáhať aj v členských štátoch. V Škótsku je to zadarmo, to je pravda a s tým naším školstvom a jeho uznávaním - nuž, tam to ide tiež cez UCAS. V Škótsku sú ale iba 4 školy, ktoré ponúkajú štúdium kriminológie http://www.hotcourses.com/uk-courses/Cr ... 0/page.htm
Niki
Amateur
Amateur

Dobre, ďakujem dosť si mi pomohol, mám v tom už teraz oveľa viac jasno :) :wink: tak sa snáď aj rozhodnem správne :)
Martinna
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Martinna »

Ahoj Niki,

Osobne mam skusenost zo studiom v UK. Studovala som na univerzite v Huddersfielde, kde som nemusela robit ziadne jazykove testy a uprimne povedane, bolo to moje najlepsie rozhodnutie v zivote. Univerzitu som dokoncila uspesne s vyznamenanim a dnes pracujem na univerzite v Oxforde.
Ak chces ziskat akreditovany titul z UK, vobec nie je pravda, ze budes potrebovat tolko vela penazi (britska vlada poskytuje na studium v UK pozicku!) Ja som si titul urobila za 9 mesiacov!!! A ked som to dokazala ja, tak to dokaze kazdy!
Zhodou okolnosti, moj kamarat studoval v Huddersfielde kriminologiu, tak preto ti pisem.
Vo svojom volnom case pomaham slovenskym studentom dostat sa na univerzity tu v UK, preto ma nevahaj kontaktovat a velmi rada ti poradim a pomozem.

Martina
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ehm - univerzita v UK sa dá skončiť "s vyznamenaním"? Ak myslíš "with honours", tak to je iba rozdielny systém medzi "ordinary degree" a "honours degree". Teda každý, kto študuje "honours degree", kde nestačí iba pass, dostane "vyznamenanie", teda Hons. Rozdiely sú v známkach (first class, upper second, lower second, third).

Ak chce niekto študovať v UK undergraduate degree, teda prvé tri roky, čo sa samozrejme vzťahuje na Niki - MUSÍ študovať ASPOŇ tri roky, v niektorých prípadoch (napr. v mojom) až štyri. Silne teda predpokladám, že ten titul, ktorý opisuješ ty, ktorý si spravila vraj za 9 mesiacov, je postgraduate (MA, MSc, MBA, LLM, atď). A ten je spravidla OVEĽA lacnejší, ako undergraduate, už len z toho dôvodu, že trvá rok-18 mesiacov.

Teda na tvojom mieste by som šetril s bombastickými oznamami plnými výkričníkov, pretože 1) to, čo sa týka Niki, platí stále a teda 3x minimálne 8000 libier ročne IBA za poplatky za štúdium (bez ohľadu na to, či si môže alebo nemôže vziať pôžičku) a 2) Neviem, ako si spravila za 9 mesiacov titul, ja som prešiel v UK všetky stupne univerzitného štúdia, mám X priateľov a známych a nik to nespravil za 9 mesiacov...Teda ak nepočítaš iba výuku, i.e. prednášky a cviečenia a oba semestre. Netreba zabúdať na zvyšok, dizertačka a výskum a podobne. A ešte mi je záhadou, že AK si robila postgraduate, ako je možné, že ťa prijali bez jazykového certifikátu, keď ja som v UK vyštudoval undergraduate, potom som robil aj PG Dip Law a na LL.M aj napriek tomu požadovali certifikát TOEFL alebo IELTS. Nehovoriac o tom, že Niki má 16 a ten cert bude potrebovať na milión percent.

Mimochodom - kriminológiu (MSc Criminology) študovali aj moji kamaráti na našej fakulte a trvalo im to 15-18 mesiacov ako mne LL.M. Nehovoriac o tom, že na postgraduate pôžičku od štátu nedostaneš.
Penguin
Star
Star

Príspevok od používateľa Penguin »

Titul za 9 mesiacov ?
Fuuu,tak nato sa nechytaju ani slovenske rychlokvasne.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Martinna - a potom ju svišť ballil do fólie, že? A ja som zase skončil za 2 týždne jadrovú fyziku aj s vyznamenaním najlepší o*ebávač v okolí.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mne ta Martina smrdi niekym, kto ma co docinenia s obchodovanim s ludmi...
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

pokial nemaju ludia peniaze na studium, aka bohatych rodicov, nech nad studiom v zahranici (UK) ani nepomyslaju. Zohnat tam pracu/brigadu take jednoduche nie je. Mozno o nieco jednoduchsie ako tu, ale mnohi si to predstavuju stylom, ze "a ved pojdem do UK na skolu, budem tam studovat, popri tom si hned najdem nejaku fajnu roboticku z ktorej si vsetko poplatim". Hehehe. Asi nie. To sa podari velmi malo ludom, ktori su bud naozaj velmi sikovni, alebo mali stastie. A hlavne, pokial ti ludia ani pocas strednej nepracovali nikdy, na ziadnej brigade, tak pre nich to bude teda kruty dopad do reality, ked budu musiet minimalne tych 20 hodin tyzdenne - 2-3 dni stravit nie hranim sa na compe, ale nejakou castokrat podradnou pracou. Vacsina sa po par tyzdnoch bude musiet otocit domov z nedostatku penazi. Studium v zahranici je v prvom rade velmi DRAHE. Nemajte predstavu, ze to bude ako niekde v americkych filmoch, easy, cool a ze ozieracky kazdy druhy den bez problemov. Sam som to zazil, tak viem o com hovorim.
Martinna
Novice
Novice

Ano, mozno sa zda neuveritelne, ze by sa dal urobit titul za 9 mesiacov, ale je to pravda. O tejto moznosti som velmi dlho nevedela. Velmi som tuzila ist na univerzitu do UK, ale predovsetkym mi to nedovolovali financie a ked som obvolavala agentury na SR, nevedel mi nikto poradit a jedine, co mi vtedy ponukli bolo studium v Izraeli. Nie zrovna podla mojich predstav :)
Bolo to zaciatkom juna, ked ma jeden moj kamarat kontaktoval a povedal mi, ze sa chysta na studium do UK na rok s tym, ze po skonceni obdrzi bakalara. Samozrejme som sa toho chytila a kontaktovala pana, kt. mal na ich univerzite prednasku o moznostiach studia (undergraduate + postgraduate) v UK. Podarilo sa mi behom mesiaca vyplnit vsetky potrebne dokumenty (co bolo casovo naozaj narocne!) a v juli som obdrzala unconditional offer, v septembri nastupila na studium do UK. Na moje prekvapenie som stretla par Slovakov, kt. prisli robit bakalara, podobne ako ja, cize som tam nebola uplne sama :)
Skoncila som First class - awarded by Oxford University Press Prize, co bol pre mna uprimne sok, pretoze som si myslela, ze nemam na to, aby som tu univerzitu vobec dokoncila...Myslim, ze ako kazdy, kt. pride do UK, tak som si neverila a mala stresy z anglictiny, co som vtedy povazovala za svoju najvacsiu barieru. Na univerzite som sa vsak zapisala na anglicky kurz, co si myslim mi pomohlo najma pri pisani prac atd..Taktiez som chodila na skills courses, kde sa tutori venovali specialne international students a pomahali nam ci uz pri pisani dizertaciek alebo s prezentaciami.
No a ako je mozne, ze som to zvladla za 9 mesiacov? Pretoze som nastupila rovno do tretieho rocnika. Je taka moznost, ze ak mate vystudovane min. 2 roky na VS, tak vam tieto dva roky uznaju (velmi vsak zalezi na dobrom priemere) a ak sa podari, tak mozete nastupit priamo do 3.rocnika. Tym sa daju usetrit 2 roky skolneho, co je z financneho hladiska naozaj obrovska pomoc!
Takze to je v skratke moj pribeh :) A ako som povedala uz predtym, bolo to moje najlepsie rozhodnutie v zivote :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Pri písaní dizertačiek? :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Martinna: Tak vidíš, ty píšeš o štúdiu po bakalárovi, slečna vyššie má ale 16 a zaujímala sa o štúdium od začiatku.

Ďalej: "Bolo to zaciatkom juna, ked ma jeden moj kamarat kontaktoval a povedal mi, ze sa chysta na studium do UK na rok s tym, ze po skonceni obdrzi bakalara." - tak tomuto by som neuveril, ani keby si ma ako presviedčala. Celé si to ozrejmila až v ďalšej časti príspevku, keď si napísala, že dva roky niekto študoval na Slovensku a tretí rok spravil v UK, kde mu udelili BA. Nikdy som síce o takejto možnosti nepočul, ale tak vzhľadom na to, že tá škola nie je v Russell Group, ma to ani tak neprekvapuje...

Ďalej, Oxford University Press Prize sa udeľuje aj študentom, ktorí predvedú najlepšie zlepšenie svojich výsledkov počas jedného roka na celom Campuse :) Prípadne za nejaké práce.

Teda asi tak nejak to je - vidíš, nakoniec to nie je zadarmo a tvoj príspevok smerovaný na slečnu vyššie nebol pre ňu až tak vhodný, keďže sa týkal niečoho úplne iného, o čo sa zaujímala ona...

Hughito: V UK sa každá záverečná práca volá Dissertation...
Martinna
Novice
Novice

Reagovala som na tento prispevok v domienke, ze by moja osobna skusenost so studiom mohla pomoct aj dakomu inemu :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Určite si pomohla, o takej možnosti (teda začať na Slovensku a doštudovať v UK) som nevedel ani ja - možno niekto bude mať záujem...
Martinna
Novice
Novice

Priznam sa, ze ani ja som donedavna nemala ani tusenie, ze sa nieco podobne da :) Vyhodou je naozaj to, ze sa takto daju usetrit 2 roky skolneho. Seth a ty zijes teraz v UK?
Napísať odpoveď