Môj útek do divočiny

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Môj útek do divočiny

Príspevok od používateľa vendo »

brainwirm napísal:zaujimave ze ja som nasiel divoke, konkretne v slovenskom rudohori za zlatym stolom na planinach medzi starou vodou a uhornou, na vresovisku do 2 hodin sme mali hniezdo vystopovane, a to hniezdo bolo kur*a velke, a taky vresovy med.. mmm.. len hovorim nemali sme so sebou vcelarske nacinie a bez toho neviem ci by si nekto trufol :D a to v okruhu 5 km minimalne ziadne vceliny, ziadna civilizacia ziadne nic.
bud ste mali naozaj neskutocne stastie a ide o divu vcelu ktora si ako tak vie poradit s kliestikom (co keby sa dozvedel nejaky domaci vcelar tak by okamzite mal zozbierat chovny material, pretoze taketo divoke vcelstva su neskutocne vzacne a raritne) alebo to bol jednoducho roj, ktory sa tam ten rok usadil, a buduci by tam uz nebol takze zase ste mali stastie :D

inac, nespojlujte tu ten film :| chcel som si ho pozriet
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

ano inym sa to moze zdat hlupe, ale nasledoval svoje srdce...niesme vsetci tak trochu blazni ked ideme za hlasom svojho srdca a ignorujeme varovne signaly mozgu ? vsetci mame nejake presvedcenia kt. nam nik nevyvrati, toto bolo jeho. podla mna ma aj tak vsetko v zivote svoj zmysel.

inac k tym divokym vcelam, to by som nechcela stretnut a uz vobec im vyberat med (a to je moj ocko vcelar a ja aktivne pomaham), dive vcely su agresivne a ich zihadla velmi nebezpecne, hlavne ked ich je vela.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Film bol zaujimavy, ale chalan vyuzival vydobytky modernej doby, vozil sa nacierno vlakmi atd. Ono to v skutocnosti az tak jednoduche nie je, tak ci onak tiez chcem jedneho dna odist z tohto konzumneho sveta. Rozmyslam, ze sa stratim niekde v nejakej bohom zabudnutej dedinke v Cine.
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa rastikbart »

brainwirm napísal:...a teraz ma napadlo, vceli ul sa da takisto jednoducho vystopovat metodou oznac si svoju vcelu :D (odskusane) akurat neviem uz ci je take jednoduche dostat sa k plastom bez potrebneho naradia, to som skusat nechcel. :D
zaujimalo by ma aka to je metoda? ako si ju oznacis?
DEVZYO1G napísal:Podobný film je aj '23 feets' .
nejaky zdroj kde sa to da zhliadnut nemas?
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Myšlienka je to pekná, ale treba povedať, že u nás nelegálna. Po nejakom čase pytliačenia by sa takéto dobrodružstvo určite skončilo ďalším dobrodružstvom - pobytom vo väzení :D
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Muffi napísal:Myšlienka je to pekná, ale treba povedať, že u nás nelegálna. Po nejakom čase pytliačenia by sa takéto dobrodružstvo určite skončilo ďalším dobrodružstvom - pobytom vo väzení :D
A preto sa divim obhajcom etatizmu, ktori ziju v iluzii slobodnej spolocnosti...
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

zaujimalo by ma aka to je metoda? ako si ju oznacis?
prva vec je ze musis najst vcelu, ale ne taku co zbiera pel ale nektar, musis mat pri sebe kus medu nejaku skatulku a farbu.. vcelu chytis do skatulky a prilozis k medu, ona si ten med najde a zacne cucat, potom odleti privolat kamosky... mozes sa presunut trocha v smere jej letu a cakat.. mala by prist, aj s inymi vcelami... tak ju znova chytis, ale tentoraz ju musis oznacit farbou, a posunies sa s nou v smere letu 30-50 m cca, znova ju pustis na med a potom vypustis, odleti, zas sa vrati s kamoskami, a takto postupujes az kym nenajdes hniezdo... len pri tom treba trpezlivost, nam sa to tiez na prvy krat nepodarilo, najhorsie bolo najst prvu vcelu :D
rastikbart
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa rastikbart »

ked uz pouzivas taketo sofistikovane metody podla mna by lepsie na nu tym medom prilepit (alebo priviazat) nejaky cerveny papierik a potom za nou utekat :-D
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

ja to nepouzivam, skusal som to raz, ale takto vcelari resp. ludia ktori maju dovod hladat dive vcely hladaju dive vcely :D, a neviem si celkom dobre predstavit ako taka vcela leti s priviazanym papierikom :DDD
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

nechcem rypat, ale predstavy o pitnej vode mi pridu velmi idealisticke.
aj ked by bolo miesto na utek v podmienkach, kde je povrchova tecuca voda, nebolo by iste ci je nazavadna...

pravidelne chodievam na expedicie do pohoria Jakupica v centralnom Macedonsku. zakladny tabor mavame vo vyske cca 2000m n.m.. najvacsi problem je tam pitna vodna. na celej nahornej planine je len jediny pramen, o ktorom sa vie, ze sa z neho da pit. na celej planiny su totiz pasene ovce a kozy a zvysnych par pramenov kontaminuju. inak vsetka voda steka po zavrtov, takze planina je celkom velmi sucha. dalsi podstatny problem pre upravu vody a jedla je palivove drevo. kosdrevina tam sice rastie, ale nie velmi hojne. pastieri si hrubsie polena vozia z podhoria. zverina - takmer ziadna. okom by sli zajace a sviste pochytat, ale jest to dhodobo... na kamzika a kozoroha by to chcelo zbran...

na opacnej strane pohoria je tu este kludnejsie = ani len pastieri. tam je postaveny kammeny domec. chrani pred vetrom a podobne, ale v tejto casti nie su ziadne pramene, preto nam vodu vozia vojaci z podhoria kazdy vecer. ak by som vsak nasiel support team, ktory by mi pravdelne vozil vodu a menil knihy, alebo aspon palivo do generatoru (lebo Kindle sa raz vybije) tak by som vedel predstavit utek tam, aj ked by to nebolo take prezitie ako pisete vy. prave s tou nudou tam byva najvacsia otrava. hlavne ked stale niekto musi ostat v tabore. pre pripad, ze sa zvysku nieco v jaskyni stane a budu potrebovat pomoc z civilizacie. najlepsie na vydrzanie su knihy. ale kedze miesto v batozine je limitovane, Kindle sa mi osvedcila ako najlepsie riesenie.

ale to je moj pripad. na vyssie opisavany utek do divociny by som sa nedal. niekolko krat rocne mi toto staci :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

jackb - ešte, že u nás ani v lesoch smerom na východ od SR voda kontaminovaná nie je. Maximálne ju stačí pre pocit bezpečia prevariť :) Bavíme sa samozrejme o oblastiach mimo ľudských obydlí a mimo turistických trás.
jackb
Redeemer
Redeemer

no, za kontaminaciu povazujem aj to ked sa do tej vody vyspini hospodarske zviera. preto v tom Macedonsku pijeme vodu zo studne o 8km daleko, ako pit s pramenov, do ktory sa vyprazdnuju ovce a kozy :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Čo takto filter s reverznou osmózou? Stojí to síce pár bubákov, no môžeš s ním piť vodu prakticky aj z Dunaja poniže Eurovei.
jackb
Redeemer
Redeemer

cena aj portabilita su velkou prekazkou. aspon podla toho co na mna vyplul google z prvych par linkov...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jackb - asi sa nerozumieme. Ja myslím niečo takéto: http://www.hanibal.cz/turisticke-vybave ... dyn-combi/ Ručne pumpuješ a pretláčaš vodu cez filter proti koncentračnému gradientu - odtiaľ reverzná osmóza. :) Takéto hračky stoja od cca 150 € hore, no čo som ich mal pár v ruke, tak sa skutočne oplatia, pokiaľ sa niekto bojí piť preváranú vodu, resp. ide do skutočne rizikových oblastí.
jackb
Redeemer
Redeemer

:idea: :oops:
no toto stoji za uvahu :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jackb - pokiaľ ti nestačí vodu prevariť (mne zatiaľ vždy stačilo, vrátane ukrajinských hôr, Fínska...), tak je toto skvelou voľbou. Kukni si nejaké recenzie, prípadne špecializované fóra. Dajú sa zohnať aj "slamky" obsahujúce filter priamo na pitie z mláky, no ich životnosť je rádovo 50 litrov.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Rozmyslam o tom cely zivot, Into the Wild som videl aspon 10 krat, je to vyborny kusok.

Urcite si to raz na par dni vyskusam, aspon na chvilu mat pokoj od toho odpadu ktory sa vydava za moderny zivot.
Fondo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Fondo »

Niektorí ľudia využívajú na čistenie vody aj obyčajnú plastovú fľašku.. Napustia ju vodou a nechajú na priamom slnku niekoľko hodín. Samozrejme nie je to vždy použitelné a neodstráni to chemické znečistenie, a pod. bordel. UV žiarenie tak zlikviduje okolo 90 % baktérií.. nie je to úplne super ale lepšie ako nič.

Takisto som chcel niekedy vyskúšať získať vodu zo stromu. Dať igelitové vrece na nejaký konár, riadne utesniť a dolu ho zaťažiť kameňom. Voda, kt. sa odparuje z listov by sa mala kondenzovať a po igelite stiecť až dolu.

//autoeditácia príspevku (22 Mar 2013, 9:52)
Inak odporúčam tento seriál http://www.csfd.cz/film/232816-co-clovek-dokaze-prezit/ . Ten pán je frajer.
jackb
Redeemer
Redeemer

stoporko - ta slamka znie pre mna najlepsie. to by okrem vody pocas taborenia na povrchu vyriesilo aj pitie v jaskyni. tam sa totiz pije rovno z jazierok. no netopiere toho prenasaju vselico. hlavne je osemtne skoro dva mesiace zenskej hovorit, ze sa bozkavat nemozem, ze mozno prenasam mononukleozu :D
Napísať odpoveď