Politika

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

1. Pirátska strana - Slovensko
0
Žiadne hlasovania
2. PRINCÍP
1
3%
3. Progresívne Slovensko
10
34%
4. Spoločne občania Slovenska
0
Žiadne hlasovania
5. OĽANO A PRIATELIA
0
Žiadne hlasovania
6. Komunistická strana Slovenska
0
Žiadne hlasovania
7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
8. Vlastenecký blok
0
Žiadne hlasovania
9. Modrí, Most-Híd
0
Žiadne hlasovania
10. Spravodlivosť
0
Žiadne hlasovania
11. Slovenské Hnutie Obrody
0
Žiadne hlasovania
12. Sloboda a Solidarita
11
38%
13. SME RODINA
0
Žiadne hlasovania
14. My Slovensko
0
Žiadne hlasovania
15. Slovenská národná strana
1
3%
16. Smer - Sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
17. HLAS - sociálna demokracia
0
Žiadne hlasovania
18. SZÖVETSÉG - Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | ALIANCIA - Maďari. Národnosti. Regióny
1
3%
19. Srdce vlastenci a dôchodcovia - Slovenská národná jednota
0
Žiadne hlasovania
20. SDKÚ - DS - Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana
0
Žiadne hlasovania
21. Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko
0
Žiadne hlasovania
22. Demokrati
4
14%
23. Kresťanskodemokratické hnutie
0
Žiadne hlasovania
24. KARMA
1
3%
25. REPUBLIKA
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 29

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Politika

Príspevok od používateľa hughito »

Mzda bola 1 yuan denne (0,12 € alebo asi 3 Kč). Polmesačná výplata bola 15 yuanov (1,85 € alebo asi 47 Kč). Bola som chudera! V tom čase sa mi zdalo, že dostávať 5 juanov denne je veľký, veľký luxus. Supervízor ma poslal na výrobnú linku. Povedal, že je to forma tréningu. Tak ako v prípade mnohých študentov, ktorí vo Foxconne praxujú, pred začiatkom práce sme nepodpísali nijakú zmluvu. Po dvoch týždňoch nám dali 15 juanov.
Produkty Apple, ktoré sme vyrábali… Napríklad jeden iPhone 4S stojí vyše 4000, 5000 yuanov, ale náš podiel tvoril len jednu tisícinu z toho. Zvyšok nešiel nám. Myslím, že sme zo seba ako pracujúci vydali veľmi veľa. A napriek tomu sme stále sociálne stigmatizovaní: „To sú vidiečania, továrenskí chlapci, továrenské dievčatá…“ Nedostáva sa nám nijakej úcty, nikto neuznáva našu hodnotu.
Aj takto sa pracuje. Zdroj.

Prídi na:

Kód: Vybrať všetko

Prezentácia Gongchao.org prostredníctvom slov, fotografií a filmu predstaví situáciu vo fabrikách elektrotechnickej spoločnosti Foxconn – v Číne i v Európe. Diskusia sa zameria na spôsoby, ako vyjadriť podporu čínskym „iOtrokom“ a ako prepojiť ich zápasy s našimi vlastnými.
Udalost: http://www.facebook.com/events/362470363866306/
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

And? Ináč názov toho webu ma doslova fascinuje...Kolektívne proti kapitálu. LOL.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

hughito pozri si toto http://www.zlo.cz/china-blue.php

kazdopadne pred tym nez zacnes nadavat na zly vykoristovatelsky kapitalizmus, tak sa opytaj sam seba, preco stat zakazuje sukromne skolstvo, ked sam nie je ochotny budovat to statne a udrziava tak vacsinu populacie hlupu a nevzdelanu, z ktorej nic ine ako lacna pracovna sila nikdy nebude... zly kapitalista len vyuzil to co sa nachadzalo na trhu, ale pricina celeho tohto vykoristovania je niekde uplne inde... tak ci onak, je to smutny pribeh...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ten dokument som videl asi pred tromi rokmi. A práve to je kapitalizmus vo svojej voľnej, neregulovanej forme. Taký, aký bol napr. v Anglicku v prvej polovici 19.st., keď začali degenerovať celé generácie, 6-ročné deti robili 15hodín denne až štát musel zasiahnuť - samozrejme v súbehu so vznikajúcimi robotníckymi hnutiami.

seth: A? Nič, dúfam, že si užívaš svoj iPhone.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

FAIL. Ja nemám iPhone. A máš o Číne zjavne dosť malé vedomosti, ak si myslíš, že také podmienky, aké sú vo FoxConne (čo je mimochodom tak stará informácia ako svet sám), nevládnu v podstate v každej fabrike, z ktorej pochádza niečo z exportu na západ. A tých fabrík je, ako si vieš iste predstaviť, neúrekom. Poznám dosť Číňanov na to, aby som o týchto veciach vedel...Teda, z akého počítača teraz prispievaš na fórum? Aký máš telefón? Máte doma televízor? Máte doma modem? Máte doma satelitný prijímač? Nože...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ešte raz.

V prvom rade beriem späť tú otázku na teba, to mi ušlo a je to úplne irelevantné, či máš alebo nemáš iPhone či iPod.

Neviem kde si nabral, že si myslím, že vo všetkých čínskych fabrikách sú také podmienky.

O FoxConne sa jedná aj preto (odhliadnuc od tých hrozných podmienok), lebo majú pobočky aj na SK či v CZ, preto tá prezentácia a informácie.

Ešte sa vrátim k tomu príkladu na začiatku:

:arrow: Mzda bola 1 yuan denne (0,12 € alebo asi 3 Kč).
:arrow: Napríklad jeden iPhone 4S stojí vyše 4000, 5000 yuanov

Komu ide profit, keď tým, čo sa o výrobok zaslúžia, ide hovno?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Wat...Ja som napísal, že v čínskych fabrikách také podmienky sú, pýtal som sa básnicky, či si myslíš, že v ostatných také nie sú...Alebo mi niečo ušlo...

No a čo, že má FoxConn pobočku aj na Slovensku? Huawei má pobočky v celej Európe, vrátane Česka (na Slovensku zatiaľ nie je). V Číne majú pracovníci tejto firmy rovnako biedne podmienky, ako tí vo FoxConne. To platí aj pre Lenovo, pre ZTE, pre Asus v Taiwane, pre Acer v Taiwane, pre všetkých...Ten FoxConn je medializovaný kvôli Apple, Apple je totiž firma známa tým, že to preháňa so svojimi marginmi. Teda tí bojovníci proti kapitalizmu mali myslieť aj na to a hlavne by som sa ich rád spýtal na to, že na ako počítači vytvárali svoj web a na akom serveri funguje. Keď už bojujú proti kapitalizmu, tak poriadne hádam..A je úplne jedno, komu ide profit.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

My chces povedat, ze tam robia za 2 rozky denne ???? Dobrovolne ??
hughito
Redeemer
Redeemer

Wat...Ja som napísal, že v čínskych fabrikách také podmienky sú, pýtal som sa básnicky, či si myslíš, že v ostatných také nie sú...Alebo mi niečo ušlo...
Jáj tak - no samozrejme, platí aj to a platí aj to, že Čína je obrovský, rozdielna a nie všade to musí byť vyslovene takéto.
No a čo, že má FoxConn pobočku aj na Slovensku?
No to, že preto sa čosi takéto koná, je k tomu plno článkom, môžeš si tie dôvody prečítať :arrow: http://protikapitalu.org/blog/
Teda tí bojovníci proti kapitalizmu mali myslieť aj na to a hlavne by som sa ich rád spýtal na to, že na ako počítači vytvárali svoj web a na akom serveri funguje. Keď už bojujú proti kapitalizmu, tak poriadne hádam.
Ale nikde sa nepíše o žiadnom bojkote, lebo je to zlý kapitalistický výrobok. Samozrejme, že všetci dennodenne využívame výrobky vyrobené v Číne.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Bobala napísal:My chces povedat, ze tam robia za 2 rozky denne ???? Dobrovolne ??
ano, a dokonca su za to radi
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

ked si pozries video co poslal tomyhot, tak uvidis ze ta praca nie je ani zdaleka taka dobrovolna ako vyzera
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Voľný pohyb kapitálu a tovarov je v záujme predovšetkým bohatých krajín.

Faktom je, že bez investícií žiadna krajina nemá šancu úspešne fungovať, žiaľ tu a v ostatných komunistických a iných totalitných krajinách sa všetko zoštátnilo, prejedlo, neinvestovalo a keď aj áno nezmyselne a neefektívne.

Preto je potreba investícií a keďže domáci nemajú kapitál, ani know-how je tu potreba zahraničných investícií. Tie investície by nemuseli byť zahraničné ale kto tu už toto začne od nuly vyvíjať autá, televízory, ako a hlavne z čoho?

Dovtedy, pokým bude väčšina pracovných miest závisieť od vôle a nálady zahraničných investorov tu nebude lepšie. Iné by to bolo, keby tu bol veľký počet malých a stredných podnikov, ktoré by pôsobili na domácom trhu. Na západe nerobia všetci vo veľkovýrobách, automobilkách, sú tam mnohé malé firmy.

Na Slovensku na vidieku, na dedinách skoro nič nie je okrem chátrajúcich poľnohospodárskych družštiev, tak ako by tu mohlo byť dobre? Keď si pozrieš podobné obce na západe, tak tam je na každom rohu nejaká firma, voľačo. Tuto?
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Bobala napísal:ked si pozries video co poslal tomyhot, tak uvidis ze ta praca nie je ani zdaleka taka dobrovolna ako vyzera
Ta praca je dobrovolna, pretoze nikto ta nenuti tam sediet. Ak chces peniaze, tak pracujes. Ak nechces, tak pracujes inde, alebo nepracujes vobec. Problem ciny je, ze ludia su nevzdelani a kedze na vzdelanie tam ma monopol stat, tak on rozhoduje v akej miere bude svoje obyvatelstvo drzat nevzdelane. Kapitalista len vyuziva to co mu ponuka trh a situacia je taka, ze trh je nasyteny nevzdelanou lacnou pracovnou silou. Na slovensku sa tiez zarabaju susne, ale kopu ludi tu zaraba nadpriemerne len preto, ze su vzdelani, resp v niecom napreduju oproti ostatnym ludom na trhu prace. A tak je to vsade na svete...

hughito sorry nechce sa mi stale dokola s tebou natahovat o tom, co je neregulovany kapitalizmus. Faktom ostava, ze kapitalizmus nie je len o trhu, ale je to komplexny system zastresujuci rozne aspekty zivota (resp davajuci ti absolutne slobody) a faktom taktiez ostava, ze cina je regulovana az az a preto kapitalizmus tam nemoze uplne fungovat. Lepsie su na tom juhovychodne velke mesta, kde je podstatne vyssia zivotna uroven, co je sposobene tym, ze tych slobod je tam podstatne viac.

//autoeditácia príspevku (27 Mar 2013, 7:33)
Cesar Cina ma vela zahranicnych investicii, ale velmi casto su to investicie od cinanov vlastniacich offshore firmy. Cina je velmi dobra v prekrucani reality...
hughito
Redeemer
Redeemer

K tej dobrovoľnosti som sa tu alebo niekde inde vyjadroval, pod. aj k tomu, čo je to kapitalizmus, tiež ma to nebaví sa opakovať. Len toľko, že kapitalizmus si tiež prechádza nejakým vývoj a neznamená, že ak tu dnes nemáme presne to, čo opisoval Adam Smith pred x rokmi, že tu nie je kapitalizmus. Chápem, že pre ľudí ako ty je to jediný spôsob, ako si zachovať kožu - pozrite sa, to čo tu dnes je, nie je kapitalizmus (a tých x rôznych názvov, od fašizmus po socializmus, čo je mimochodom úplne nezmyselný terminologický mišmaš), keby tu bol ten pravý, tak je tu raj na zemi - ľudia ako ja hovoria, že nie, aj keby tu bol ten "pravý," dobré by to určite nebolo a neslúžil by ani zďaleka v prospech všetkých ľudí, ale iba úzkej časti.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

V prospech vsetkych ludi nebude sluzit nikdy ziaden system, ci delba moci, rovnako nebude nikdy raj na zemi. Urcite tu nikdy nikto nepovedal, ze je cisty kapitalizmus dokonaly, tak to neprekrucaj. Ani ty nehovoris o anarchii, ze by bola dokonala :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Rozdiel je hovoriť o dokonalosti a raji na zemi a o systéme, v ktorom zo samotnej podstaty vznikajú nerovnosti vedúce k rozdielom a neslobode (a teda v protiklade o systéme, ktorý chce tieto prvky eliminovať).
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hughito ty tu v jednom kuse omielas Smitha, ale ten je uz z pohladu kapitalistov neaktualny a ako celok su jeho myslienky nepouzitelne. Takisto ako je uplne neuktalna Marxova Teoria kapitalu, ktoru vyvratil Böhm-Bawerk (http://www.mises.cz/clanky/zivot-a-dilo ... a-605.aspx) a ty sa aj napriek tomu pozeras na kapitalizmus cez zastarale poucky.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie sú to Biblie, je tam ten časový odstup a mnohé veci sú zastaralé (napr. Marx prirodzene stále operoval s tým, že peniaze sú kryté zlatom), ale tak najprv treba naštudovať tieto diela klasické, ak sa chce človek posunúť ďalej a pochopiť napr. aj tým novším veciam, ktoré aj tak vychádzajú iba z tých starých diel. A neviem ako to je so Smithom, ale taký Marxov Kapitál sa dodnes deň študuje po celom svete, takže až také zastaralé to nebude. Ďalšia vec - Smith prezentoval svoju ideálnu víziu a Marx kritizoval a analyzoval práve tú jeho dokonalú víziu, nie realitu, ktorá nikdy nebola taká, aká Smithová vízia - chápeme? :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:... keby tu bol ten pravý,tak je tu raj na zemi...
To tu netvrdi nikto. Raj na zemi je podmieneny moralkou, nie ekonomickym systemom. Kapitalizmus nie je v tomto dokonaly ale tak v rozvinutejsej forme dava podstatne menej moznosti podvadzat ako akykolvek system zalozeny na viac ci menej kolektivnom vlastnictve. Kapitalizmus kur*i moralku v inej sfere ako ekonomickej...
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

hughito napísal:Ten dokument som videl asi pred tromi rokmi. A práve to je kapitalizmus vo svojej voľnej, neregulovanej forme. Taký, aký bol napr. v Anglicku v prvej polovici 19.st., keď začali degenerovať celé generácie, 6-ročné deti robili 15hodín denne až štát musel zasiahnuť - samozrejme v súbehu so vznikajúcimi robotníckymi hnutiami.

seth: A? Nič, dúfam, že si užívaš svoj iPhone.
Aj dnes robia deti 15 hodín denne a degenerujú. V rozvojových krajinách je to realita.

To tvoje "štát musel zasiahnuť" a "vznikajúce robotnícke hnutia", to je s prepáčením taká hlúposť až v Bratislave nasnežilo. Áno, môže sa to tak javiť. V konečnom dôsledku je pravda, že zákonodárne kroky nikto iný než štát spraviť nemohol a samozrejme nebol dôvod prečo by ho v tom nejaké robotnícke hnutie nemalo podporiť. Ale ak si skutočne myslíš, že je to ich zásluha, tak si naivka.

Vieš prečo dnes nerobia v modernom svete malé deti v baniach? Lebo už sú na to obrovské raziace mašinérie, stroje, technológie a tie deti tam už jednoducho netreba. Dnes potrebuješ pracovníka v IT, v medicíne, v strojárstve. A to nemôže byť neandrtálec čo sa dožije 25 rokov a umrie. Na to aby sa moderná spoločnosť mohla realizovať jednoducho potrebuje zodpovedajúci sociálny systém. Ten jestvuje nie preto, že tu boli nejakí bojovníci za slobodu. Jestvuje preto lebo ho jednoducho je treba. V Afrike je situácia iná, preto tam dodnes dieťa robí za jednu rybu na deň, alebo v ázii chodia ľudia do krátera po síru, len tak na peši a na hlave ju odnesú. To, že sa tam otrávia a pomaly kapú asi nikoho z nich neteší.. a ver mi nieje to nedostatkom štátu ani robotníckych hnutí.

.. pravda je, že život je proste krutý a tvrdý. A že táto západná spoločnosť vrátane teba, sa už dosť rozmaznala a zabudla na to z čoho vzišla. A pamätaj si, nie kapitalizmus, ale ľudia nútia robiť deti, ničia prostredie, ničia iných ľudí a tak ďalej. Kapitalizmus s tým nič nemá, že naša spoločnosť je v mnohom stále ešte zverinec. Ide o vyspelosť spoločnosti. Tu nezmeníš svojimi detskými predstavami o ideálnom režime a podobné kraviny. To čo robíš ty, je knižkový a ukážkový prípad prenášania zodpovednosti. Ľudia sú hovná, tak potrebujú zvaliť buď vinu na druhého, na boha, na systém.. na hocičo, len aby si nemuseli pripustiť, že to oni sami sú na vine. Anarchiu. O áno, myslíš si že sa ľudská povaha dá skryť za systém. Bullshit.
Napísať odpoveď