Mzda bola 1 yuan denne (0,12 € alebo asi 3 Kč). Polmesačná výplata bola 15 yuanov (1,85 € alebo asi 47 Kč). Bola som chudera! V tom čase sa mi zdalo, že dostávať 5 juanov denne je veľký, veľký luxus. Supervízor ma poslal na výrobnú linku. Povedal, že je to forma tréningu. Tak ako v prípade mnohých študentov, ktorí vo Foxconne praxujú, pred začiatkom práce sme nepodpísali nijakú zmluvu. Po dvoch týždňoch nám dali 15 juanov.
Aj takto sa pracuje. Zdroj.Produkty Apple, ktoré sme vyrábali… Napríklad jeden iPhone 4S stojí vyše 4000, 5000 yuanov, ale náš podiel tvoril len jednu tisícinu z toho. Zvyšok nešiel nám. Myslím, že sme zo seba ako pracujúci vydali veľmi veľa. A napriek tomu sme stále sociálne stigmatizovaní: „To sú vidiečania, továrenskí chlapci, továrenské dievčatá…“ Nedostáva sa nám nijakej úcty, nikto neuznáva našu hodnotu.
Prídi na:
Kód: Vybrať všetko
Prezentácia Gongchao.org prostredníctvom slov, fotografií a filmu predstaví situáciu vo fabrikách elektrotechnickej spoločnosti Foxconn – v Číne i v Európe. Diskusia sa zameria na spôsoby, ako vyjadriť podporu čínskym „iOtrokom“ a ako prepojiť ich zápasy s našimi vlastnými.