Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Header
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo

Príspevok od používateľa Header »

Ja viem. :) Ja sa nepovažujem za mechanika a tiež zďaleka neviem nejake zložite pochody atd, ale išlo mi skôr o to, vedieť niečo sám pre seba, lebo nikdy nevieš čo sa ti môže posrať. Vyrastal som na dedine a asi ako každý chalan som sa zaujímal o všetko čo malo kolesá preto prirodzene mám k tomu vzťah.

V podstate áno, autoškola ti dá iba to najzákladnejšie čo môže. Ostatné je na každom. Ale prečo nevedieť o tom v čom sa vozím aspoň základy. Nikdy to nemôže uškodiť, iba pomôcť. Je len dobré podľa mňa že sa ešte údržba skúša. To prinúti aj technicé antitalenty sa do tej knihy aspoň pozrieť a chytiť aspoň hrubé rysy toho v čom sa chcú voziť. Ja viem, nič moc, ale stále lepšie ako nič.

Škoda že nepreberáme nejaké prvky zo zahraničia, kde sa okrem obyčajného jazdenia po meste za ideálnych podmienok kladie dôraz aj na iné aspekty výučby. U nás je poňaté skorej štýlom daj sem prachy, odjazdi si čo najmenej nech čo najviac zostane nám a zmizni. Robil som si VP na 3 skupiny a pri každej som sa viac či menej stretol s podobným prístupom.
Ďuľa
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Ďuľa »

Ahojte , o týždeň pravdepodobne 2.4 ma čakajú škúšky :) doteraz viem len prvých 5 testov , hádam to nejako stihnem .

Poradte niečo dobré , proti stresu , ako sa správať , načo si hlavne dávať pozor a podobne , som veľmi stresujúci typ človeka.
Autoškolu som prechádzal od začiatku ako pretekár DAKARU kedže som už dávno predtým jazdieval , no tréma urobí svoje a toho sa bojím , nemám čas čítať 60 strán v tejto téme dozadu tak preto to tu možno zase opakujem a možno pomôžete viacerým :)
Ten čas radšej venujem testom :)
HAWK

Ďakujem za každú odpoveď :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Ja som bol na testy naučený za dva dni a bez problémov na plný počet. Otázky sa časom začnú opakovať.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Veľmi súhlasím s tým, že konštrukcia by sa mala vypustiť a učiť sa skôr spomínané veci - trebárs ako vymeniť to koleso, kam čo doliať, ako skontrolovať olej, ako vymeniť stierače, ako natankovať (!), čo robiť ak sa rozbliká kontrola oleja alebo vody, nejaký zásadné rozdiely, čo sa týka vlastností pneumatík vzhľadom na čísla a zásadné rozdiely medzi jazdou na diesli a benzíne.
Určite je to x-krát užitočnejšie ako pochopiť rozdiel v dvojtakte a štvortakte, či funkciu spojky. Je to autoškola, nie kurz automechanik-amatér.
Header
Professional
Professional

Ďuľa napísal:Ahojte , o týždeň pravdepodobne 2.4 ma čakajú škúšky :) doteraz viem len prvých 5 testov , hádam to nejako stihnem .

Poradte niečo dobré , proti stresu , ako sa správať , načo si hlavne dávať pozor a podobne , som veľmi stresujúci typ človeka.
Autoškolu som prechádzal od začiatku ako pretekár DAKARU kedže som už dávno predtým jazdieval , no tréma urobí svoje a toho sa bojím , nemám čas čítať 60 strán v tejto téme dozadu tak preto to tu možno zase opakujem a možno pomôžete viacerým :)
Ten čas radšej venujem testom :)
HAWK

Ďakujem za každú odpoveď :)
Pretekári Dakaru nemajú trému, ktorá by vplývala zásadne na ich vodičské schopnosti :) Jediné čo ti pomôže je, že sa naučíš (nabifluješ) 35 testov ktoré vôbec nie sú ťažké a pôjdeš na skúšku. S jazdami asi problém mať nebudeš podľa toho ako si sa prezentoval.
Ďuľa
Amateur
Amateur

Chalani , kde nájdem konštrukciu na prečítanie (aspoň) , knihy a takéto veci som nedostal " aj tak by som do toho nepozrel"
spolieham sa na testy 2013 ;)
Header
Professional
Professional

Stará dobrá údržba ešte ked som robil Bčko ja. Už to tu dávam 2x asi. Inak na nete su toho tony, od najjdenoduhšej až po podrobne.

a ked by si sa do toho nepozrel ani keby to maš pri sebe, tak potom čo čakaš od toho všetkeho ?
Prílohy
udrzba.zip
(1.77 MiB) 65 stiahnutí
Ďuľa
Amateur
Amateur

Header napísal:Stará dobrá údržba ešte ked som robil Bčko ja. Už to tu dávam 2x asi. Inak na nete su toho tony, od najjdenoduhšej až po podrobne.

a ked by si sa do toho nepozrel ani keby to maš pri sebe, tak potom čo čakaš od toho všetkeho ?
pozri čítať litánie keď sa to dá obkecať , hlavne keď stým robíš od malička ..
niečo stručné na cheknutie mi stačí (ako si pridal) takže díky :)

//autoeditácia príspevku (26 Mar 2013, 7:34)
Chalani --> školská zóna <--
20km/h alebo 30km/h ??
nechcem si to pomýliť na skúškach :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ďuľa.. a čo tak google? :)

http://goo.gl/Q0ax5
Kenyon6
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kenyon6 »

Povolenú rýchlosť v školskej zóne nezabudnem, keďže som cez ňu išiel na skúškach a akosi som si to ani neuvedomil :D. Ale dodržuje to málokto, preto z toho ani policajt nerobil veľký problém.
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Sh4d0W »

Mam jednu otazku, ako sa rozbiehate vy? Najprv spojku do zaberu a vtedy plyn alebo najprv trochu plynu a potom spustate spojku?
Vodicak uz mam, len tak zo zaujimavosti :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Na benzíne najprv plyn tak 2000, na dízli stačí aj spojku a podľa potreby plyn.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

To je ale dobrá otázka :D Ja si to už ani neuvedomujem, deje sa to automaticky. Ale povedal by som že to ide súčasne, akurát na benzíne ideš viac do plynu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A čo je šetrnejšie pre spojku?
1. plyn pustiť - spojka - podradiť - spojka - plyn
2. plyn držať - spojka - podradiť - spojka
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@begbeee
s vymacknutou spojkom je nezmysel aby bol zatlaceny plyn
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Zle som to asi napísal, či sa snažiť plynom zrovnať otáčky - falošný medziplyn, alebo je to zbytočné.
Resp. pri podradení ... keď veľmi vyletia otáčky.. je lepšie snažiť sa ich plynom dorovnať alebo bez plynu radiť..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

wladas neni, ked podradzujes. setris spojku ked roztocis motor lebo sa nemusi roztacat cez trenie od spojky.

Z hladiska rozpajania je teoreticky idealne mat plyn na takej urovni aby v priebehu rozpojenia spojky drzal motor konstantne otacky. Ja to robim tak nejak tak, ze mierne plyn so stlacenim spojky pustim, ale nie uplne, a potom po rozpojeni zas trochu pridam aby boli otacky blizsie tomu, co zodpoveda nizsiemu prevodovemu stupnu. Pri radeni hore pustam uplne a nechavam klesnut.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

rozbiehat sa jednoznacne pod plynom, nech je tam motor, aky chce... ak to robi niekto inak, tak ma to ako spolujazdca neuveritelne rozculuje, nevidim na to dovod, je to pomale, trpia tym ulozenia a aj cele auto, ked s nim dobre trasie... spojka nie je vsetko, tie taniere vydrzia vydrzia 150-200 000km a vzhladom na tento najazd to nie su az take drahe komponenty...

begbeee: ak myslis podradenie, tak jednoznacne: pustit plyn - brzda - spojka - vyradit- spojka - falosny medziplyn (ak potrebujes brzdit, tak medziplyn patou) - podradit - plyn a spojka viacmenej naraz...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

patou??
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

...tak ked stojis spickou na brzde... preto pisem, ze iba v pripade, ze treba dalej brzdit...
Napísať odpoveď