Tvrdy brzdovy pedal, vrzganie (asi laniek) na bubnoch

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Suffel
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Tvrdy brzdovy pedal, vrzganie (asi laniek) na bubnoch

Príspevok od používateľa Suffel »

Ahojte, potreboval by som help jedna sa o Ford Focus I 1.6, 74kW r.v. 1999...
idem od zaciatku, este minuly rok som mal robene zadne bubnove brzdy.. bubne boli stocene a vymenene nove pakne.. mechanik mi povedal ze aj tak to nebrzi ako by si predstavoval, s dovodu ze su tam vytahane lanka.. no nejako nebolo casu to riesit a auto brzdilo dostatocne, tak som to neriesil.. minuly tyzden sa mi stalo ze som postal a po zatiahnuti rucnej brzdy ktora vobec nebrzdila (kedze su tam vytahane tie lanka) tak mi auto uslo.. nastastie sa nic nestalo, ale nedalo mi to a tak som sa rozhodol ze rucnu trocha dotiahnem.. ako som ju dotiahol a isiel vyskusat, tak parada na 6 zubov mi auto flekovalo.. lenze ako som sa dotkol noznej brzdy, tak som zistil ze je "zavzdusnena" t.j. brzdovy pedal bol tvrdsi ako obvykle a po par stlaceniach stvrdol este viac aj ked auto na brzdnom ucinku nestratilo.. ptm mi doslo ze zrejme ako som dotiahol to lanko, tak to bolo moc a pakne stale brzdia.. tak teda ze to povolim ako som to aj povolil, tak nozna brzda ostala rovnako natom teda stale tvrda.. tak som to povolil uplne tak ze rucna teraz ani uplne hore nebrzdi ale noznu brzdu mam stale rovnako tvrdu a "zavzdusnenu".. co som si hned po tom povoleni vsimol, ze pri sltaceni noznej brzdy mi nieco vrzga, proste ako keby sa lanko o nieco trelo alebo daco take.. brzdny ucinok sa mozno o cosy znizil, ale brzdit brzdi stale dobre len ten brzdovy pedal je strasne tvrdy.. a este taky postrech ked na volnobehu asi 6-7x stupim na brzdu, tak mi zacnu kolisat otacky od 750 - 1100ot/min.. budu to robit tie lanka alebo sa tam mohlo aj nieco ine stat s tou dotiahnutou rucnou?

http://www.youtube.com/watch?v=v3azn5YA ... e=youtu.be

Vopred dakujem za vsetky rady :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Tvrdy brzdovy pedal, vrzganie (asi laniek) na bubnoch

Príspevok od používateľa Fabo »

zavzdusnena brzda by nebola tvrda. toto bude asi nieco s posilovacom.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

hej opravujem sa auto brzdi takze zavzdusena nebude.. ale je tvrdy pedal.. len nechapem aky to ma suvis s tym, ze sa to stalo hned potom ako som dotiahol tu rucnu a uz ked ju aj povolim je to rovnake, len s tym ze mi vrzgaju tie lanka..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tak vrzgat ze vrzgaju lanka pochybujem, suvis to moze mat nemusi... neviem ani ake mas auto, neviem aky je tam posilovac, brzdy... netusim ci tam mohlo nieco byt zle z toho ze bubny boli pribrzdene bez tlaku v kvapaline...
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

ono ak mas zadne brzdy bubnove, tak sa steluju aj lankami rucnej... na novysich autach, s kotucom vzadu, sa rucna steluje automaticky dotahovanim rucnej brzdy, adekvatne tomu ako sa deru platnicky. ono ty ako si to pritiahol, tie lanka, tak ti isiel tvrdsie pedal preto, ze zacali brzdit aj zadne brzdy, teda zacali brzdit pri mensom stlaceni brzdoveho pedalu...
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

len potom nechapem preco sa to nevratilo do povodneho stavu ked som tu rucnu uplne povolil.. teraz ju mam uplne povolenu ze s nou ani poriadne nespomalim a brzdovy pedal mam stale tvrdy...

jedna sa o Ford Focus I 1.6, 74kW r.v. 1999.. tu je "video" toho vrzgania: http://www.youtube.com/watch?v=v3azn5YA ... e=youtu.be
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tak toto nema s lankami absolutne nic podla mna. Odkial to ide?

Ako neviem, ale podtlakovy posilnovac na FoFo1 sa zvykne spravat obcas divne. Skus sa viac rozbehnut a potom co najprudsie zabrzdit (niekde kde to je bezpecne a nikto za tebou nejde!), co to spravi.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

ide to od zadnych bubnov.. tak ja neviem co to potom je ak nie lanka ale vrzga to neskutocne pri brzdeni.. skusal som vsetko mozne.. skusal som aj brzdit s rucnou a potom s noznou aj zaflekovat ale nepomohlo nic stale to ide rovnako.. jedine co ma napadlo, ze som neskusal chytit zadne kolesa ci sa po jazde nehreju.. ale myslim zeby nemali..
Fuxxo
Darca
Darca

ja by som rozobral hlavne ten bubon, odkial ide ten zvuk... ktovie v akom stave mas valceky...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tiez by som siel tym smerom. Ci sa tam daco neporobilo co sa nemalo ked si to mal natiahnute prilis.
Fuxxo
Darca
Darca

ak to aj mal dotiahnute prilis, tak by citil zasadny odpor pri rozbiehani... ak by za studenych pakni roztiahol jednotku, isla by tuhsie a pri vytlaceni spojky pri preradovani by ho znacne zabrzdilo.. uz potom by ho ani nezabrzdilo ako by ich prehrial, ale to by citil brzdovy smradek aj 10 metrov od auta..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak sa nieco vplyvom prilisneho zabrzdenia poskodilo, nemusi to nutne po uvolneni koleso silno brzdit, ale myslim ze takyto zvuk to vydavat moze...
Zelo_005
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Zelo_005 »

A nebolo by rýchlejšie, jednoduchšie a hlavne vyriešitelné ísť s tým na najbližší zdvihák. Zhodiť dole bubny, skontrolovať laná a prípadne vymeniť pakne, valčeky, odvzdušniť brzdy, nastaviť ručnú, vymeniť bubny.... ? :)
Na bubnovej brzde sa nemá čo pokaziť a aj keď sa pokazí tak sa to prejaví buď buchotom/permanentním brzdením kolesa alebo nefunkčnosťou brzdy.
Keďže píšeš že auto brzdí tak to treba len nastaviť prípadne vymeniť obloženie, bubon, laná ručnej....

Vŕzganie môže byť od rozperného mechanizmu keď sa šúcha o štít alebo to môže byť vrzganie/škrípanie "kov na kov" keedy máš obloženie totálne zodrané, alebo grance na bubnoch.

//To mi chceš povedať že v okruhu 30km nemáš žiadny serivs? žiadny dedinský dedo opravár? :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

komu ako :) ja zdvihak poruke nemam. naradie tiez nie, ale to by sa naslo este vcelku rychlo.
Suffel
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

nie nie, tak to dotiahnute nebolo zeby zadne kolesa mali odpor, nato som si dal pozor aby som to dotiahol tak aby to az tak netahalo.. teraz ked to mam uplne povolene a zatiahnem rucnu tak citim ze ma nieco "brzdi" pri rozbiehani.. a smrad tiez nebol.. ja som to tak dotiahol, presiel som asi tak 150 metrov, dal jednu otocku na rucnej a zistil ze mam tvrdy brzdovy pedal.. ale toto som robil uz na viacerych autach ale zatial sa mi nic take neprihodilo..

co sa tyka tych pakni mam tam ATE-cka ktore maju cca 13 000km neverim ze za 13 000km by som zodral oblozenie na kov :D.. jazdim viac dialnice a okrsky ako mesto tak aj to nieco setri brzdy.. bubne boli stocene pri vemene pakni takze tomu nechapem.. ked to robil mechanik hovoril ze valceky su v poriadku ze tie netreba menit inak by vymenil aj tie.. tak ale je to uz par mesiacov co to bolo robene tak mozno tie valceky alebo tie lanka kedze tie boli vytahane uz vtedy ako mi to robil..
Tunni
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Tunni »

zdravim
ja sa chcem spytat ako je mozne ze mam makku spojku?? ved by mala byt tvrda ako ma vacsina aut... viem ze kazde auto ma inu spojku ale makku som este nezazil... bude to problem?

spojka je makka odkedy som ju vymenil
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

spojka vobec nemusi byt tvrda... ak mas hydrauliku, bude urcite makksia ako na inych autach... ak zmakne, vacsinou to byva zodratim lamiel, ale to nebude Tvoj pripad, kedze je nova... nezmenila sa aj vyska jej zaberu? nemusis si s tym robit starosti, za chvilu si zvyknes...
Fuxxo
Darca
Darca

spojka ti pojde lahucko dovtedy, kym sa ti nezmiesaju ciastocky z lamely ktore sa trusia v oblasti hriadela spojky a nezmiesaju sa s mazivom, ktore si dal na hriadel.. potom pojde spojka cim dalej tym tvrdsie ;) ale ty to budes mat ako normal, lebo ti pedal bude tuhnut postupne.. cize to, ze ide lahko, je absolutne v poriadku
Tunni
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Tunni »

OK diky.... no spojka zabera v polke... a veru, uz som si zvykol... len predtym som mal auto so spojkou ktora bola azda tvrdsia ako brzda... preto som bol z toho vyhukany... ale par zdochnuti a uz je to v poho :)
Fuxxo
Darca
Darca

ja ked som vymenil spojku, tak som hriadel nastriekal silikonovym olejom :) a ked som prrvy krat sadol do auta, tak som si skoro vykopol predne svetlo, co som necakal, ze pojde az tak lahko :D
Napísať odpoveď