Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
JCM01
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa JCM01 »

Vynatok z diskusie k predmetnemu clanku:
"Minule k článku tohto istého autora som na tému administratívnej STK písal, že takúto otázku dostal policajný viceprezident Abel asi pred mesiacom v TV, pričom odpovedal, že aj ke*ď zákon o administratívnej STK hovorí, pri zmene EVC príslušníci polície pri kontrole túto nevyžadujú, lebo vozidlo je jednoznačne identifikované VIN. "
takze asi tolko k tomuto nezmyslu..
Ja taktiez mam auto prepisane z ineho okresu a administrativnu STK/EK som neriesil a ani nemienim... Zas len tahat peniaze od ludi...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

O nic ine nedje... ziadna bezpecnost, ziadny poriadok ,ziadna regulacia cestnej kriminality...
Platit platit platit, len treba vytvarat umele dovody za co sa to zamaskuje.
Potom mi niekto hovorte nieco o ucte k policii :mrgreen:
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Za chvilu budu aj chodcom merat rychlost a povinne budu svietit... :psssst:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Chcem sa opýtať ako správne dávať prednosť/radiť sa na "križovatkách", kde sa zbiehajú dve dvojprúdovky do jednej dvojprúdovky, pričom pre každý smer ostáva jeden pruh? Tu sú dva príklady takejto "križovatky" v KE cez Street View..

Príklad č. 1
Príklad č. 2 - tu je jeden pruh hlavná cesta, dva pruhy vedľajšia cesta.

Ide o to, ako mám dať prednosť autám idúcim po hlavnej ceste, keď ja vlastne idem vo svojom pruhu? Išiel som napríklad dnes po ceste z druhého príkladu, išiel som vo svojom pruhu a sprava po hlavnej ceste smerom od Prešova som zaregistroval jedno auto, bol som na úrovni jeho zadného kolesa a keďže som videl, že chce ísť do môjho pruhu, trochu som spomalil, nech tam ide... lenže hneď za ním sa tlačila druhá dodávka a už ma takmer nabrala, keďže som s ňou veľmi nerátal a nespomalil som natoľko, aby aj ona mohla prejsť, jej vodič mi začal ukazovať kdejaké veci. Porušil som zákon a obmedzil som ho? Alebo som bol v práve ja, keďže som bol vo svojom pruhu?

Niečo podobné sa mi už pár krát stalo aj na tej prvej "križovatke" (chodím tade takmer denne).. išiel som vo svojom pruhu po vedľajšej ceste, keď sa zrazu z hlavnej prirútil jeden a chcel prejsť do môjho pruhu, no keďže som veľmi nespomalil, začal besnieť, blikať, lepiť sa mi na kufor a svietiť diaľkovými (bola tma).. pričom keď som "vychádzal na hlavnú", videl som ho v spätnom zrkadle, ale nedával znamenie o zmene smeru - že chce ísť do môjho pruhu - na preradenie do môjho pruhu mal ešte asi 200m úsek, na ktorom by ma buď predbehol alebo ak by spomalil zo 120km/h na 90km/h, zaradil by sa za mňa..

Mám pustiť komplet všetky autá idúce po hlavnej ceste do svojho pruhu? Aj keď ho vidím v späťáku bez blinkra?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

IMHO on prechadza z pruhu do pruhu, nema preco mat z toho titulu prednost. Keby daval este pred krizovatkou znamenie o zmene smeru tak by to mohlo byt diskutabilne, ale podla mna si v prave ty.

(§2 ods 2b:
dať prednosť v jazde povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby ten, kto má prednosť v jazde, nemusel náhle zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy,
- on nemusel menit smer jazdy kvoli tebe, on menil smer jazdy samovolne z ineho dovodu.
zaroven §10 ods 6:
Vodič pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi jazdiacemu v jazdnom pruhu, do ktorého prechádza; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného jazdného pruhu tak, že nie je zrejmé, ktorý z nich je priebežný, vodič jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu je povinný dať prednosť v jazde vodičovi v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie upravené príslušnou dopravnou značkou.
)
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tak čo sa týka kartičiek TK a EK, tak tie mám v peňaženke spolu s občianskym preukazom, vodičským preukazom a malým TP. Kartičky od PZP (bielu aj zelenú) mám priamo v priehradke v aute. Protokoly z TK a EK so sebou vôbec nenosím. Už sa mi stalo, že mi kontrolovali policajti aj TK a EK. No kartičky som nevedel nájsť a postačili im iba tie nálepky na skle. Vôbec ma za to nebuzerovali. Jediné čo mi povedali bolo aby som si tie kartičky našiel a mal ich pre istotu so sebou. Nakoniec som ich v tej peňaženke aj tak našiel.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ja tie karticky snad ani nemam... nastastie nosim aspon protokoly, co je po tom co som za posledny mesiac sledoval skoro zazrak, zobral som to auto po mame a co tyzden to objavujem novy dovod na pokutu... :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Fabo.. v podstate presne týmto sa aj riadim, ale potom dopravné značky hlavná cesta a daj prednosť v jazde sú na tých miestach zbytočné, pretože autá ostávajú stále vo svojich pruhoch!

:hmm:
JCM01
Light Professional
Light Professional

Radujme sa, konecne to Novotnemu doslo..
http://auto.sme.sk/c/6779926/mate-auto- ... ujete.html
MFa
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa MFa »

Super. Vzdy lepsie preventivne vymenit olej nez platit byrokraciu...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

RAKUSKO vs SLOVENSKO
Prekročenie rýchlosti v obci 16-19 km/h 21 € |||||||||| Prekročenie rýchlosti v obci 16-19 km/h 60 €
Prekročenie rýchlosti v obci 20-25 km/h 29 € |||||||||| Prekročenie rýchlosti v obci 20-25 km/h 90 €
Prekročenie rýchlosti v obci 26-30 km/h 36 € |||||||||| Prekročenie rýchlosti v obci 26-30 km/h 140 €
Prekročenie rýchlosti v obci 36-40 km/h 70 € |||||||||| Prekročenie rýchlosti v obci 36-40 km/h 280 €
Prekročenie rýchlosti mimo obce do 25 km/h 29 € |||| Prekročenie rýchlosti mimo obce 16-25 km/h 40 €
Prekročenie rýchlosti mimo obce 26-29 km/h 36 € |||| Prekročenie rýchlosti mimo obce 26-29 km/h 60 €
Prekročenie rýchlosti mimo obce 36-40 km/h 70 € |||| Prekročenie rýchlosti mimo obce 36-40 km/h 200 €
(sranda ako rýchlo naša legislatíva zbavila Slovákov strachu z pokút u našich susedov...)
(priemerný hrubý plat v Rakúsku je 2393 €, na Slovensku 875€)
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Uz to tu bolo davno v podobe obrazku, kolovalo to na FB niekedy cez zimu.

V Rakusku je podstatne vacsia disciplina na cestach, aspon co mam ja skusenost.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Hegy: áno už to tu kolovalo dávnejšie. Absolútne súhlasím že je to chrapúnstvo a buzerácia ako sa patrí. ALE - (tým nechcem povedať, že som za to aby to tak zostalo, samozrejme že nie) vieš si predstaviť že by boli u nás takéto sumy za prekračovanie rýchlosti ? Pozabíjali by sa na cestách.

Niečo načrtol test a ja iba súhlasím. V nemecky hovoriacich krajinách všeobecne panuje na cestách akási iná mentalita. Určite to poznáš aj sám ak si bol už za hranicami.

Druhá vec je, že by to mohli tí polobohovia v parlamente a na iných teplých miestach v štátnej správe aspoň skúsiť a zaviesť systém, kde prioritne nebude hrozba trestu za nedodržanie disciplíny na ceste rádovo v stovkách eur.
Rozhodne zamrzí keď sa človek takto pozrie na tie rozdiely v pokutách (a platoch tiež).
Podla toho porovnania platov a pokút by si mohli Rakúšania dovoliť jazdiť každý deň po obciach 150 (obrazne) a aj napriek tomu by ich peňaženka rapídne nezaplakala. Robia to ? Nie.
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

ono by stacilo, kebyze aspon tie pokuty za nizsie rychlosti su primerane, za prekrocenie o 50 nech je kludne aj 5kilo

nejake slusne ceny v obci do 20 a mimo do 30 potom nech to narasta geometrickym radom, nejde mi ani tak o prekracovanie az o taku hodnotu, ako skor o nezmyselne cedule s obmedzenim rychlosti, ako je napr tu http://goo.gl/maps/tL0EV, 40ka na zjazde z obchvatu pred sitinou, preco preboha ? aby mohol za rohom pajac vyberat na tom...
alebo zememeraci za cedulou obce, alebo aj ta skvela 70ka na LaFranconi moste, kde problem so zlou diletaciou vyriesili svojsky

kazdopadne toho sa nedockame a som teda zvedavy ako bude fungovat to poistenie proti pokutam :) lebo ak to bude pravda, radsej dam peniaze takemuto chytrakovi, ako tomuto statu...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mrk napísal:40ka na zjazde z obchvatu pred sitinou, preco preboha
nevidim ju tam, odkial mas ze tam je 40? (nechodievam tadial)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Mrk napísal: alebo zememeraci za cedulou obce, alebo aj ta skvela 70ka na LaFranconi moste, kde problem so zlou diletaciou vyriesili svojsky.
Jojo okrem toho ze tam vytvorili paradnu brzdu premavky, tvoria sa zacpy na hlavnom tahu na zahorie, tak vecer mozno vidiet merajuci golf na 40metrovom useku znizenej rychlosti na 70kmh lebo uz 2 roky nevedia opravit mostny spoj. Okrem toho ze tym ze idem kilo si "nicim" svojvolne svoje auto sam tak tam este ti idioti stoja a cakaju kym budu moct ulozit pokutu v duchu "najnezmyselnejsia pokuta za prekrocenie maximalnej povolenej rychlosti"
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Hegy napísal:"najnezmyselnejsia pokuta za prekrocenie maximalnej povolenej rychlosti"
ta by mohla vyhrat cenu roka :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ako je to s tým zasielaním domov? Dnes ma 100% namerali pri predbiehacom manévri, ale opäť nezastavili. Prekročenie do 30 kmh.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

IMHO to este nefunguje, na 99% ak by ta cvakli tak si ta zoberu, zrejme si pri predbiehani clonil radaru nejak alebo mali namierene do ineho pruhu ak to bol laser
JCM01
Light Professional
Light Professional

Ale urcite to tak nefunguje? Lebo viem ze mna s kolegom namerali pri Strecne co tam je ta 60tka, a sefovi potom prisiel pozdrav domov aj s fotkou...
//P.S. Bolo to mozno ze pred dvoma rokmi..
Napísať odpoveď