Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Ozaj, teraz ma napadlo. Napíšem sem jeden svoj zlozvyk, ktorého sa neviem zbaviť. Asi sa to tiahne už od autoškoly. Keď behám po sídlisku, meste, alebo proste niekde, kde sú zákruty v ostrých uhloch a treba sa (aj kvôli premávke) vliecť 20-30, tak často v takýchto zákrutách mám zaradenú dvojku, ale pred zákrutou vytlačím spojku, a spolu s plynom ju plynule púšťam až za zákrutou, alebo za polovicou zákruty, ak môžem pridať.
Totiž ak takéto pomalé zákruty prejdem na dvojke, motor je už v takých otáčkach, že už to má (podľa mňa) neprijémny zvuk, ako keby mu aj tá dvojka bola veľa. Pričom ak ju prejdem na spojke, je to (logicky) krásne plynulé.
Veľmi pri tom trpí spojka a je potrebné sa to odnaučiť? Robíte také niečo aj vy, resp. robili ste?
Totiž ak takéto pomalé zákruty prejdem na dvojke, motor je už v takých otáčkach, že už to má (podľa mňa) neprijémny zvuk, ako keby mu aj tá dvojka bola veľa. Pričom ak ju prejdem na spojke, je to (logicky) krásne plynulé.
Veľmi pri tom trpí spojka a je potrebné sa to odnaučiť? Robíte také niečo aj vy, resp. robili ste?
Nejaký odborník do tohto nie som, ale aj ja som to tak robil a myslím, že hlavne kvôli tomu, že som držal spojku do zakrúty som dostal šmyk a naštastie skončil iba v kope snehu s predným kolesom a nie v obrubníku.
A do tej zákruty proste iba pribrzdi, na dvojke ti motor neskape, nemusíš stláčať spojku a za zakrútou pridáš.
Dúfam, že netrepem
A do tej zákruty proste iba pribrzdi, na dvojke ti motor neskape, nemusíš stláčať spojku a za zakrútou pridáš.
Dúfam, že netrepem
Ja to tak tiež robím, ale v zime si na to dávam viac pozor. Ono v tých 90-stupňových a ešte ostrejších zákrutách mi to padá aj na 1000 otáčok, čo sú už voľnobežné a aj to zrýchlenie je také nijaké. A podraďovať do jednotky logicky nemá zmysel. Nie je to úplne najsprávnejší postup, ale je to komfortné. Ako som spomínal, hlavne teda v zime na to pozor.
Priznám sa občas to robím aj ja. Niekedy mi to ani nepríde. Ale väčšinou to robím vtedy, keď idem takou šuntavou jazdou. Keď sa ponáhľam tak to nerobím.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
...ja to robím tiež a je mi to jedno...keď som jazdil živšie tak som to robil stále, teraz to robím už iba zriedka...
-
audiotrack
VIP
myslím že to robíme každý. Niekedy je to také prirodzené, že sa mi to ani ako chyba nezdá.
Hmm zaujimave, tiez to tak robim a to som myslel, ze to moc ludi nerobi.
Ja som to robil tiež kým ma na to neupozornil par krát inštruktor
a chcem sa spýtať nemáte niekto materiály ohľadom konštrukcie a údržby vozidla ? prosím dajte link ak niekto máte pretože mám v utorok skúšky ďakujem
-
audiotrack
VIP
rangercar napísal:Ja som to robil tiež kým ma na to neupozornil par krát inštruktora chcem sa spýtať nemáte niekto materiály ohľadom konštrukcie a údržby vozidla ? prosím dajte link ak niekto máte pretože mám v utorok skúšky ďakujem
- Prílohy
-
- autoškola.zip
- (830.25 KiB) 69 stiahnutí
begbee: Prečo v zime pozor? Narážaš na to, že ak si niekde vo svahu tak motor prestane auto brzdiť a môžeš nechcene zrýchliť, alebo je v tom niečo technické?
No v zime ťa na neutrále (spojke jakbysmet) môže šmyknúť. Nielen, že nemáš kontrolu v priebehu zatáčky, keď ju náhodou prudšie pustíš, môže ťa trhnutie hodiť do šmyku.
veru veru, skoro som tak odrhol koleso o obrubnik ale nastastie vydrzalobegbeee napísal:No v zime ťa na neutrále (spojke jakbysmet) môže šmyknúť. Nielen, že nemáš kontrolu v priebehu zatáčky, keď ju náhodou prudšie pustíš, môže ťa trhnutie hodiť do šmyku.
-
erytrocyt
VIP
Tak a mám to za sebou. V piatok som mal skúšky na nákladné auto a autobus. Na skúškach sme boli traja. Ja, potom dievčina čo robila BE kvôli prívesu na koňa, a chlapec čo robil tiež BE kvôli karavanu na ryby. V miestnosti v autoškole sme na policajta čakali bledí ako stena
Čakali sme čo sa bude diať a aký smrad dôjde. Ale prišlo prekvapenie. Absolútne v pohode policajt, kedy sa dalo posrandoval s nami, úplne nás všetkých ukľudnil, uvoľnil atmosféru, dokonca tiež rybár, takže sme v miestnosti boli traja rybári (aj ja som). Vysvetlil nám ako a čo na testoch, rozdal, odovzdali sme, všetci sme urobili na 55 bodov. Mňa sa týkala aj konštrukcia, takže tí dvaja na mňa museli počkať. Sadol som si k nemu, niečo sme málo pokecali, a hovorí, no tak niečo mi povedzte o rozpoznávaní chýb v riadení vozidla. Tak niečo zo mňa vypadlo, ďalej elektroinštalácia vo vozidle /tajne som dúfal v tú otázku, tú som mal namakanú/, začal som zo seba sypať veci o alternátoroch, žhaveniach, na čo ma zastavil, že stačí, vidí, že to viem, nemá zmysel to naťahovať. Zasa sme prehodili pár slov o rybačke a už sme cestovali na kužeľky. Tých som sa bál najviac. Som si myslel, že áno test a konštrukciu som zrobil, ale s kužeľkami si dám repete. Rozložili sme kužeľe pre BE, prvá išla kočka. Policajt prišiel k nej, a povedal jej, nech sa v prvom rade ukľudní, že od nej chce len to, čo si nacvičila v predchádzajúce dni. A že a to zdôraznil, nikto od nej nechce aby zacúvala na prvý krát. Ak sa jej bude zdať že nevojde, že nevychádza, nech to skúša dovtedy kým to nepôjde tak ako má. Ale že z voza nesmie vystúpiť alebo zvaliť kužeľ. Kočku tak ukľudnil, že zacúvala parádne. To isté ten chlapec a teraz som bol narade ja. Rozložili sme kužele na náklaďák, zasa prišiel za mnou, že sa mám ukľudniť, že nemám robiť hlúposti a nemám sa báť. A takisto, ak sa mi bude zdať že mi to nejde, že nevychádza, mám to skúšať dokiaľ to nebude v pohode. Ľudia ja som tie kužeľe urobil na prvý krát a to vzorovo ! Potom sme šli jazdiť, jazda prebehla bez zaváhania. Autobus, to bolo to isté. Ten človek ma absolutne ukľudnil, uvoľnil atmosféru. Kužeľky aj jazdu som spravíl bezchybne.
Chyba je tá, že som zabudol jeho meno. Takže od piatku mám vodičák na autobus a nákladné auto. Ale poviem vám, bál som sa neskutočne, ale ten policajt, to bol PÁN policajt. Nič nám nedal zadarmo aby si niekto nemyslel. Urobili sme všetko podľa prepisov. Ale tým jeho prístupom nám to jednoznačne uľahčil. Po čase som nemal pocit, že som na skúške, ale na priateľskom stretnutí. A my traja čo sme boli skúšaní, nikto z nás nečakal taký prístup od policajta. Toto nás všetkých doslova zarazilo.
Chyba je tá, že som zabudol jeho meno. Takže od piatku mám vodičák na autobus a nákladné auto. Ale poviem vám, bál som sa neskutočne, ale ten policajt, to bol PÁN policajt. Nič nám nedal zadarmo aby si niekto nemyslel. Urobili sme všetko podľa prepisov. Ale tým jeho prístupom nám to jednoznačne uľahčil. Po čase som nemal pocit, že som na skúške, ale na priateľskom stretnutí. A my traja čo sme boli skúšaní, nikto z nás nečakal taký prístup od policajta. Toto nás všetkých doslova zarazilo.
Čaute neviete prosím vás niekto, či je pravda, že sa bude znova zdražovať vodičský na auto.
-
spojka13
Darca
nechcem zakladat novu temu, tak sa tu opytam
ako to je s vodičakom na motorku, terba to robit postupne, či sa da ihned spravit na velku motorku?
ako to je s vodičakom na motorku, terba to robit postupne, či sa da ihned spravit na velku motorku?
-
audiotrack
VIP
ako postupne?
Jasné že sa dá hneď, podáš si žiadosť o vodičské oprávnenie skupiny A, absolvuješ prehliadku u lekára, absolvuješ kurz, spravíš skúšky a kúpiš motorku
Jasné že sa dá hneď, podáš si žiadosť o vodičské oprávnenie skupiny A, absolvuješ prehliadku u lekára, absolvuješ kurz, spravíš skúšky a kúpiš motorku
-
spojka13
Darca
lebo som rozmyšlal, že na všetkom som sa už vykotil, len nie na motorke 
Tak to ani nechci. Zaujímavý podnet pre urobenie vodičského oprávnenia. 
Konkrétne aké testy vám robili u doktora, pri prehliadke o zdravotnej spôsobilosti?
Zrak, farbosleposť a krvný tlak.