asi ta sklamem ale nemam konkretnu literaturu ktoru ti odporucit
historia je moj konicek a k tomu patri ziskavanie informacii o obdobi ktore ma zaujima, no vo vseobecnosti ma bavi historia od vzniku sveta az po 2. svetovu vojnu.
modernu vojensku historiu od 45 po sucastnost nesledujem to uz je mimo moj zamer, naopak najvacsi zamer ma 1 a 2 svetova vojna, rim a egypt
takte citam knihy prevazne s touto tematikou ale nepohrdnem cimkolvek co dokaze rozsirit obzor, ako napriklad naposledy sa mi dostala do ruk kniha od tim newarka - rozhodujuce bitky dejin
http://www.martinus.sk/?uItem=19029
takze to spektrum je siroke
pri preberani sa historiu sa postupne dozvedas priciny vzniku vojen a konfliktov, ci uz su overene alebo nie, to uz je na tebe aky postoj k tomu zameras no v podstate na tvoju otazku mam mnou vyssie spominany...
pojem vojna je sam o sebe moc siroky a v dnesom svete tych bojov existuje viacero no v podstate ma jedneho menovatela - dosiahnut ciel akymkolvek sposobom
k tym atributom neviem presne co povedat, pretoze neviem ako ty myslis, v podstate by sa v modernych dejinach mala viest vojna na zaklade zenevskych konvencii no najvacsi paradox je ten ze samotna vojna je popretie zenevskej konvencie a casto krat sa vojna vyhrava prave pri porusovani tychto nariadeni a to vdaka zakulisnym vojnam ako je napriklad ziskavanie a mucenie zajatcov, produkcia zakazanych zbrani ci zneuzivanie civilneho obyvatelstva atd...