Fenomén vojny a jeho atribúty - kedy to zacalo?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Peter_Novak
Zablokovaný
Zablokovaný

Fenomén vojny a jeho atribúty - kedy to zacalo?

Príspevok od používateľa Peter_Novak »

Fenomén vojny a jeho atribúty

Prvé prípady kolektívneho ozbrojeného boja predchádzajú písomne zaznamenanú históriu a je otázne odkedy možno tieto pred-historické konflikty označovať termínom „vojna“ a čo tento typ ozbrojeného násilia najčastejšie vyvolávalo.

Ake su vlastne idey vojny najmä s ohľadom na príčiny, vznik a konceptuálne uchopenie vojny v ranných počiatkoch formovania prvých štátnych útvarov?

Začinam čitat knihu od J. Keegana - Historie Valecnictvi aby som lepšie pochopil kedy vojna vznikla a koli comu, a co Vy?

Citali ste nejaku knihu na tuto temu? Budem vdacny za kazdy nazor, radu, postreh a diskusiu na urovni. :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fenomén vojny a jeho atribúty - kedy to zacalo?

Príspevok od používateľa Fabo »

Keď chcela väčšia tlupa vyhnať menšiu z dobrého loviska, najľahšie asi bolo zmariť zmlátiť ich...
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

to je strasne siroka tema a neda sa zhrnut do jednej poucky...

prve pociatky su davne pred nastupom ludi dnesneho typu na vrchol pyramidy...

osobne by som oznacil prvopociatky vojny za teritorialne a teda boj o nadvladu uzemia koli priestoru na zivot, potrave atd... to je mozne pozorovat dnes najma u zvierat a my sme to od nich prevzali...

k tomu sa postupom casu a najma s narastom nasho mozgu zacali pridavat emocie a pocity, ktore uz zvierata pravdepodobne nepocituju, a to je zavist, tuzba, pocit nadradenosti, chamtivost a pod... resp si myslim ze nepocituju niektore z nich...

ci uz je vznik vojny z presvedcenia nech je akekolvek, alebo teritorialneho pripadne ineho pohnutku, ide len o tuzbu mat viac, ovladat viac, jednoducho osobny prospech...

mozno sa to zda velmi zjednodusene ale ono to v skutocnosti tak je a je jedno v ako mene vediete danu vojnu
Looker
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Looker »

Dakujem Polo-X, mohol by si mi odporucit nejaku literaturu z ktorej cerpas???? Budem velmi vdacny.
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

asi ta sklamem ale nemam konkretnu literaturu ktoru ti odporucit

historia je moj konicek a k tomu patri ziskavanie informacii o obdobi ktore ma zaujima, no vo vseobecnosti ma bavi historia od vzniku sveta az po 2. svetovu vojnu.

modernu vojensku historiu od 45 po sucastnost nesledujem to uz je mimo moj zamer, naopak najvacsi zamer ma 1 a 2 svetova vojna, rim a egypt

takte citam knihy prevazne s touto tematikou ale nepohrdnem cimkolvek co dokaze rozsirit obzor, ako napriklad naposledy sa mi dostala do ruk kniha od tim newarka - rozhodujuce bitky dejin
http://www.martinus.sk/?uItem=19029

takze to spektrum je siroke

pri preberani sa historiu sa postupne dozvedas priciny vzniku vojen a konfliktov, ci uz su overene alebo nie, to uz je na tebe aky postoj k tomu zameras no v podstate na tvoju otazku mam mnou vyssie spominany...

pojem vojna je sam o sebe moc siroky a v dnesom svete tych bojov existuje viacero no v podstate ma jedneho menovatela - dosiahnut ciel akymkolvek sposobom

k tym atributom neviem presne co povedat, pretoze neviem ako ty myslis, v podstate by sa v modernych dejinach mala viest vojna na zaklade zenevskych konvencii no najvacsi paradox je ten ze samotna vojna je popretie zenevskej konvencie a casto krat sa vojna vyhrava prave pri porusovani tychto nariadeni a to vdaka zakulisnym vojnam ako je napriklad ziskavanie a mucenie zajatcov, produkcia zakazanych zbrani ci zneuzivanie civilneho obyvatelstva atd...
Napísať odpoveď