Behanie
Re: Behanie
s behom som zacal min. tyzden ale neviem presne v akych intervaloch bezat
rano odbehnem cca 5km kedze na zaciatok mi to staci ale vecer mam chut este ist. mam nehat telo radsej regenerovat alebo behat 2x denne?dik za radu
Radsej by som behal len raz denne, ci uz rano alebo vecer, kedy ti je lepsie.
-
t0m4s3
Admin
- Kontaktovať používateľa:
Naloz si rano viac - 5km mi pride ako dost malo. Aj ked som zacinal behavat, tak mi 10km nerobilo problem. Radsej 10km v pomalsom tempe ako 5km a vecer mat chut ist znovu.mulatt napísal:s behom som zacal min. tyzden ale neviem presne v akych intervaloch bezatrano odbehnem cca 5km kedze na zaciatok mi to staci ale vecer mam chut este ist. mam nehat telo radsej regenerovat alebo behat 2x denne?dik za radu
-
aviceN
Guru
Serus, pred tyzdnom som zacal behat, prvy beh svalovka, dalsi den som si nechal na regeneraciu a siel som rozbehat ten nasledujuci, svalovku som rozbehal, dalsie dni to bolo lepsie a lepsie, tymto by som sa chcel opytat, ze kolko je normalne zabehnut za hodinu pre netrenovaneho 189cm, cca 80-83kg chalana, ktory nikdy pred tym takto nebehal (sporty nepocitam). Dycham trojfazovo a tak isto trojfazovo aj vydychujem, velmi mi to vyhovuje, obcasne nieco zaboli typu pod rebrom, resp. ostatne citim len lytka. Za kazdu radu dakujem 
-
t0m4s3
Admin
Myslim si, ze nejakych 7-8km je normalny rychlost pre nesportujuceho jedinca, u mna je to vdaka vyske taka rychla chodza
-
hojko
Site Admin
Za hodinu na rovinke odbehnut nejakych 8km je pohoda, aj ked si spravis napriklad 3 pauzy na vydychanie po 15 minutach behu. Slusne bude, ak za hodinu zabehnes uz 10 a viac km.
-
aviceN
Guru
vcera som bol behat, no ak sa da verit google maps, tak trasu ktoru beham tj. cca 8 km som dal za 50 min, prestavky sa snazim co najviac obmedzovat, no cestou tam je ich viacej ako cestou s5, cestou s5 sa viem prinutit bezat dlhsie bez prestavky, taktiez nepijem pocas behu, kedze to nie je okruh, no asi to zacnem nejak riesit, sem tam chlipnut...pocul som ze v lete a horucavach je dobre si odkrojit polku citronu a raz za cas liznut, vraj to doda energiu a predlzi potrebu pitia, otec to ma od nejakeho maratonca, ktory mu to poradil, behanie ma bavi, dokazal som sa prinutit aj za skaredeho pocasia, za co som stastny, behanie ma chytilo a dufam ze nepusti
-
hojko
Site Admin
aviceN: Google Maps budu ukazovat spravne, mozno nejake to percento tam moze byt viac ci menej, nakolko GPS v mobile nie je az take presne. Tiez sa mi stava, ze prve kilometre su kriticke, kym sa rozohrejem, kym chytim dych, kym zacnu nohy pracovat, po par kilometroch mi je to uz jedno a uz beham a beham.
Dolezite je napit sa pred behom, takze pol hodinu pred behom si daj kludne pol litra vody, moze aj viac, pripadne mozes aj o nieco skor (hodinu pred behom). Vtedy sa nastartuju oblicky. Idealne by bolo pit aj pocas behu, ale nikomu sa asi nechce nosit flasku. Par krat som mal s kamaratom cez leto jablko, to sa zmestilo ci do vrecka alebo aj do ruky. Po behu samozrejme tiez vela vody.
Dolezite je napit sa pred behom, takze pol hodinu pred behom si daj kludne pol litra vody, moze aj viac, pripadne mozes aj o nieco skor (hodinu pred behom). Vtedy sa nastartuju oblicky. Idealne by bolo pit aj pocas behu, ale nikomu sa asi nechce nosit flasku. Par krat som mal s kamaratom cez leto jablko, to sa zmestilo ci do vrecka alebo aj do ruky. Po behu samozrejme tiez vela vody.
máte niekto skúsenosti s iontovými nápojmi alebo energetickými gélmy/tyčinkami pri behu? respektívne, máte nejaké "vlastné" recepty a metódy v stravovaní, pri ktorých vaše telo reaguje dobre a viete, že vtedy vám to behá? ja stabilne pri behoch od 30min do jednej hodiny, behám na dvoch banánoch pred tréningom a čistej vode počas behu.. rozmýšľam však, že zaradím do tréningového jedálnička aj iné, obvzlášť pri dlhších behoch ako 1hod, respektívne pri vyšších teplotách, pretože cítim, že telu akosi dochádza "šťava" a prejavujú sa kŕče alebo kríza.. v bežeckej literatúre som sa dočítal o výrobe "domáceho" tréningového nápoja (1dcl džúsu, 9dcl vody, 4g cukru, 1g soli) čo v globále zrejme uškodiť nemôže, ale chuť moc optimálna nie je.. cez týždeň, som si zadovážil na skúšku nápoj ISORADE od Biotechu na ktorý ma naviedol predavač v obchode so športovou výživou (mal by to byť optimálny mix látok na doplnenie toho čo sa vypotí) + energy gel Carbosnack na dodanie energie.. zajtra mám oproti svojmu štandardu jeden dlhší tréning, tak uvidím ako sa bude bežať a vôbec čo to so mnou spraví.. ak ma niekto viete nasmerovať, opraviť, alebo odporučiť mi nejaké svoje poznatky a skúsenosti, budem len rád 
Ja mam skusenosti s tymto https://www.bodyworld.sk/cytosport-cytomax-680-g-278
Sprevadzal ma uz par tvrdymi treningami na thajskom boxe, absolvoval somnou moj prvy triatlon a nakopol ma pred nightrunom (pocas behu nepijem, preto "pred"), celkovo pozitivne hodnotim ci uz chut, alebo rozpustnost a hlavne ucinok. Ziadne negativum som nezbadal, tak nemam dovod menit.
Tie gely beznym smrtelnikom netreba podla mna, riesil by som ho pri maratone mozno, ono ten gel ma nevyhodu v tom, ze kedze je vysoko energeticky a je vnom mrte cukru tak do seba natiahne vela vody, ktoru je potrebne nasledne doplnit, resp. kym sa doplni tak oslabi telo kedze v takom stave v akom je pri vykone vodu potrebuje. Cize vyhody gelu prevazuju nad nevyhodami az pri naozaj velkych zatazach kedy telu nestaci energia ktore je schopne ziskat z iontaku, resp vlastnych zasob. Ja by som napriklad ten gel nebral ani na polmaraton na ktory som planoval ist (no pre zdravotne problemy nesiel).
p.s. za zmienku stoja este bcaa https://www.bodyworld.sk/cytosport-mons ... -375g-1272 , pripadne zmiesat oboje nejak podla chuti
Sprevadzal ma uz par tvrdymi treningami na thajskom boxe, absolvoval somnou moj prvy triatlon a nakopol ma pred nightrunom (pocas behu nepijem, preto "pred"), celkovo pozitivne hodnotim ci uz chut, alebo rozpustnost a hlavne ucinok. Ziadne negativum som nezbadal, tak nemam dovod menit.
Tie gely beznym smrtelnikom netreba podla mna, riesil by som ho pri maratone mozno, ono ten gel ma nevyhodu v tom, ze kedze je vysoko energeticky a je vnom mrte cukru tak do seba natiahne vela vody, ktoru je potrebne nasledne doplnit, resp. kym sa doplni tak oslabi telo kedze v takom stave v akom je pri vykone vodu potrebuje. Cize vyhody gelu prevazuju nad nevyhodami az pri naozaj velkych zatazach kedy telu nestaci energia ktore je schopne ziskat z iontaku, resp vlastnych zasob. Ja by som napriklad ten gel nebral ani na polmaraton na ktory som planoval ist (no pre zdravotne problemy nesiel).
p.s. za zmienku stoja este bcaa https://www.bodyworld.sk/cytosport-mons ... -375g-1272 , pripadne zmiesat oboje nejak podla chuti
Coldrain, ten napoj ma dobre hodnoty, ale z 25g davky dostanes 377 kJ energie. Predpokladam, ze si nedavas 100g davku, takze by som to minimalne doplnil tycinkou, 80g tycinky daju az okolo 1500 kJ, takze v tejto kombinacii by to bola fajn davka.
Este sa skus pozriet aj na glukozu, ale treba pozriet kombinaciu s tym co uviedol Coldrain, pretoze to uz obdobne zlozenie ma. O BCAA je vela clankov, pred vykonom su vraj zbytocne, pocas tiez a hned po vykone treba.dat poriadnu davku, realne davkovanie zalezi od vahy a je par krat vyssie ako sa uvadza na obale.
Este sa skus pozriet aj na glukozu, ale treba pozriet kombinaciu s tym co uviedol Coldrain, pretoze to uz obdobne zlozenie ma. O BCAA je vela clankov, pred vykonom su vraj zbytocne, pocas tiez a hned po vykone treba.dat poriadnu davku, realne davkovanie zalezi od vahy a je par krat vyssie ako sa uvadza na obale.
Nenapisal si klucovu vec. Akym tempom behas? Osobne som nazoru, ze treningy do 1h sa daju vydrzat bez doplnania tekutin pocas behu (samozrejme zalezi od teploty a od tempa). Dolezity je ale predovsetkym pitny rezim POCAS celeho dna, ked mas ist napr. vecer behat. Maj napamati, ze zdrave muzske telo viac ako 0,8L tekutiny za hodinu nedokaze spracovat. Pi vela nesladenych tekutin cez den, pred treningom trosku uber, aby si nemusel zastavovat na malu pocas. Osobne si davam po treningu iontak, pocas behu len cistu vodu. Beham tempom 11,5-12,5km/h.Dingo1942 napísal:máte niekto skúsenosti s iontovými nápojmi alebo energetickými gélmy/tyčinkami pri behu?
Ono ale naroky na energiu/tekutiny su zlozita zalezitost. Nestaci vediet svoje BMI. Potrebujes vediet, kolko mas tuku v tele, kolko vody. To ti dnes pomera aj priemerna osobna vaha s uspokojivou presnostou. Energeticke gely su podla mna v ramci treningu zbytocne. Ani na dlhych treningoch (21km) take nieco nepotrebujem. Ale pripustam, ze to je individualna zalezitost. Samozrejme, gely su super na preteky, pretoze nemusis dopredu zatazovat travenie vahou jedla, ale len lahkou stravou a nasledne energiu doplnis pocas behu. Namiesto gelov radsej investuj do klbovej vyzivy, ak vela behas (+150km mesacne aspon). Colafit+MSM, inovo5 a podobne veci.
Chutny a pomerne lacny iontak zozenies v DMku, mozem odporucat... na treningy ako sity.
http://www.vladozlatos.com/files/images ... -drink.jpg
Behám tempom medzi 4:45min/km - 5:30min/km, pričom na behy zhruba do 40min behám bez tekutín, a nad 40min už s tekutinami lebo cítim zjavný deficit. Pri aktuálne nastavenej intenzite tréningu, sa objemom pohybujem práve zhruba na hranici 150km, skôr sa však moje tréningy vmestia do tohoto objemu. Doplnkovú podporu, by som chcel voliť hlavne na behoch dlhších ako 60min respekt. 12km, v podobe ionťáku a pri ešte dlhších behoch (povedzme 16 - 21km) by som siahol či už po gély, alebo niečom obdobnom (práve študujem carbonex od nutrendu), pričom základom by zrejme okrem energie mala byť aj nejaká prevencia proti kŕčom (nakoľko sa pri športe nadpriemerne potím, a pri dlhších behoch a vyšších teplotách cca nad 26° som už dosť "odsolený" a miestami dostávam kŕče napriek tomu, že denne vypijem nad 2l tekutín). V skratke snažím sa nájsť niečo v štýle, čo v pohode odnesiem, bude cenovo dostupné, a v prípade potreby ma zachráni pred "krízou" 
Nad 2L denne je malo (aj ked neviem, kolko vazis a kolko mas % vody v tele), ja pijem cez 4L a aj to sa mi zda malo. Co sa tyka krcov - tu vplyva cela rada skutocnosti, pocnuc stravou a konciac obsahom horcika v tele. Kazdopadne, horcikovy sumak by si si mal dopriat par krat do tyzdna (aspon 250mg v jednej davke) pripadne nejaky zinok navyse (neviem ako sa stravujes, ale zinok je jedna z klucovych latok pri latkovej premene pocas vykonu). Nutrend nieje prave najlacnejsi vyrobca vyzivovych doplnkov (nepopieram vsak jeho kvality). Osobne si ale myslim, ze jedina moznost, ako prist na to, co prave tebe bude sediet je proste jedine skusit. Pohladaj na webe, kup po 2 kusy z nejakych lacnejsich a skusaj (to, ze ti raz gel nesadne neznamena, ze Ti na druhykrat nesadne taktiez). Moj skromny osobny nazor je taky, ze kazdy clovek ma v tele ine pomery mineralov a inak fungujuci metabolizmus. Gel, ktory jednemu vyhovuje moze byt pre ineho nepouzitelny. Tu by som sa spolahol skor na vlastny pocit po poziti, nez na nazory ostatnych.
nevie niekto poradit nejake vhodne tenisky na beh do 40€?
co hovorite na tieto? http://www.agilesport.sk/obuv/adidas-va ... antId=8826
Myslím si že tým nepokazíš nič. Lepšie ako behať v "číňakoch" 
Podla mna ziadna vyhra, ale fakt lepsie ako cinany...za tuto sumu je to asi jedno, pozri aj recenzie na nete, pri tych najvacsich shitoch to tam uz niekto napise, normalne daj adidas + nazov modelu + review a najde toho dost.
a to mate odkial, ze beham v cinakoch
praveze beham v adidasoch ale takych skor teniskovych. tak mi skuste nejake poradit, odporucit ked to nieje ziadna vyhra, nevyznam sa do toho 
To nikto netvrdí že v nich beháš
To je len také.. preventívne upozornenie 
Ono tie bezecke tenisky su dost drahe tak vseobecne kedze ak behas po spevnenom povrchu (asfalt, beton, dlazba) tak je beh velmi velka zataz na klby a treba tie narazy tlmit a aby to ta teniska zvladla tak musi byt kvalitne urobena + tie lepsie firmy (asics, mizuno) maju kazda vlastnu technologiu ktoru este pridaju k beznej gumenej podrazke ktora to tlmi este viacej a samozrejme si za to aj primerane vypytaju.
Dalsia vec je, ze pri bezeckych teniskach je nutnost si ich vyskusat, ako sedia, ci netlacia, ako sa ti vnich chodi + ked kupujes bezecke tenisky, tak vzdy sa kupuju o pol cisla vacsie ako normalne, kedze noha pri behu trochu spuchne po case a teda to moze tlacit (a kedze co firma to vlastny strih tenisky a aj cislovanie o dovod viac ich skusat).
Dalsia vec je to aky mas typ chodidla, ci mas vysoku klenbu alebo nizku. Takisto aky mas doslap, ci dopadas na vonkajsiu cast chodidla alebo na vnutornu, alebo mas pekny neutralny doslap kedy ti noha dopada "spravne" (takto to ma asi len 10% bezcov, cize preto dolezite to zvazit) v skratke povedane ci je u teba tzv pronacia alebo supinacia alebo neutralny doslap.
Osobne by som na tvojom mieste zvazil navysenie rozpoctu, kvalitne bezecke topanky kupis podla mna okolo 100€ a isiel by som prave po znackach asics a mizuno a vyhol by som sa klasickym znackam Nike, Adidas, Puma, Reebok etc kde teniska za rovnaku cenu bude vzdy o triedu nizsej kvality ako u asics/mizuno, kedze tieto znacky sa specializuju na vyrobu bezeckej obuvy a proste to vedia.
Ak si ale obmedzeny rozpoctom tak by som len doporucil zamerat sa na "klasicke" pekne polstorvane a tlmene tenisky (je asi jedno ci adi ci nike) a vyhnut sa "modernej" minimalistickej obuvy, kadejake realfeel, superflex, realflex atd kde je vrstva tlmiacej hmoty mala kedze ich ciel je "skutocny" pocit z behu a teda netlmia moc co si nasledne odseru tvoje klby.
Opat ale potrebne odskusat, ako sa ti vtom chodi, ci ta teniska nie je tvrda, kedze ak je tvrda tak opat to iste, netlmi naraz a energia sa prenesie na klby a to nie je dobre, normalne by som zobral tenisku do ruky a pri pate ju stlacil zhora na dol, kolmo, ak topanka tlmi mal by si byt schopny tu gumu mierne stlacit, ked je ta pdorazka ako beton tak je to zle, neber to, budu ta bolet kolena.
//autoeditácia príspevku (14 Jún 2013, 10:08)
Este som zabudol, celkom pozitivne hodnotenia su na tenisky New Balance, nova znacka co na slovensku dlho nebola dostat, no za hranicami vcelku slusne etablovana a robi dobru bezecku obuv za primerany peniaz (nie je to ziadny zazrak pochopitelne ale daju sa zohnat kvalitne kusky aj lacno)
Dalsia vec je, ze pri bezeckych teniskach je nutnost si ich vyskusat, ako sedia, ci netlacia, ako sa ti vnich chodi + ked kupujes bezecke tenisky, tak vzdy sa kupuju o pol cisla vacsie ako normalne, kedze noha pri behu trochu spuchne po case a teda to moze tlacit (a kedze co firma to vlastny strih tenisky a aj cislovanie o dovod viac ich skusat).
Dalsia vec je to aky mas typ chodidla, ci mas vysoku klenbu alebo nizku. Takisto aky mas doslap, ci dopadas na vonkajsiu cast chodidla alebo na vnutornu, alebo mas pekny neutralny doslap kedy ti noha dopada "spravne" (takto to ma asi len 10% bezcov, cize preto dolezite to zvazit) v skratke povedane ci je u teba tzv pronacia alebo supinacia alebo neutralny doslap.
Osobne by som na tvojom mieste zvazil navysenie rozpoctu, kvalitne bezecke topanky kupis podla mna okolo 100€ a isiel by som prave po znackach asics a mizuno a vyhol by som sa klasickym znackam Nike, Adidas, Puma, Reebok etc kde teniska za rovnaku cenu bude vzdy o triedu nizsej kvality ako u asics/mizuno, kedze tieto znacky sa specializuju na vyrobu bezeckej obuvy a proste to vedia.
Ak si ale obmedzeny rozpoctom tak by som len doporucil zamerat sa na "klasicke" pekne polstorvane a tlmene tenisky (je asi jedno ci adi ci nike) a vyhnut sa "modernej" minimalistickej obuvy, kadejake realfeel, superflex, realflex atd kde je vrstva tlmiacej hmoty mala kedze ich ciel je "skutocny" pocit z behu a teda netlmia moc co si nasledne odseru tvoje klby.
Opat ale potrebne odskusat, ako sa ti vtom chodi, ci ta teniska nie je tvrda, kedze ak je tvrda tak opat to iste, netlmi naraz a energia sa prenesie na klby a to nie je dobre, normalne by som zobral tenisku do ruky a pri pate ju stlacil zhora na dol, kolmo, ak topanka tlmi mal by si byt schopny tu gumu mierne stlacit, ked je ta pdorazka ako beton tak je to zle, neber to, budu ta bolet kolena.
//autoeditácia príspevku (14 Jún 2013, 10:08)
Este som zabudol, celkom pozitivne hodnotenia su na tenisky New Balance, nova znacka co na slovensku dlho nebola dostat, no za hranicami vcelku slusne etablovana a robi dobru bezecku obuv za primerany peniaz (nie je to ziadny zazrak pochopitelne ale daju sa zohnat kvalitne kusky aj lacno)