Optimalizovanie - vaše názory, skúsenosti ?

Singleplayer, multiplayer, novinky, návody...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Optimalizovanie - vaše názory, skúsenosti ?

Príspevok od používateľa DropDead »

Dnes večer mám asi slohovú náladu a irituje ma pohľad na testy kompletne nových 700viek od Nvidie, ktoré segýňatka Crysis 3 a Metro 2033: Last light pri max nastaveniach zvládajú ledva pod 40fps - hovorím konkrétne o GTX770, čo je pre mňa rajská záhrada, t.j. o 150-200€ lacnejšia 680tka s pekným taktom :) a vlastne metro môžem vynechať, tiež je to pekný papkáč, ale Crysis je doslova žráš, ste spokojní s touto situáciou ? kam sa hrnie herný priemysel ?

ako môžu tí vývojari vypustiť hru, ktorá je tak špatne optimalizovaná, že tieto high-end karty majú problém ich udržať na príjemných frejmoch, alebo čí je to problém ? Ovládače alebo nedostatok pozornosti optimalizácií herných štúdií ? a to hovorím o testoch na full hd monitoroch, reč, že niečo si zapnút na 2560x1600/1440 monitoroch je už tabu pomaly..kedysi som mal pocit, že každou novou radou kariet hry lepšie a dlhšie zvládali plynulo a na max všetky hry...teraz ? mám pocit, že to môže byť len naschvál, že tu človek si kúpi pred rokom GTX680 (nie ja), o ktorej sa hovorí ako o poriadnom silákovi...a teraz ? má problém napríklad v crysise vytiahnúť 30+fps...čo je nemysliteľné !!!

recenzie:
http://pctuning.tyden.cz/hardware/graficke-karty

vážení, toto je absolútne v pi**...či je to znovu len marketing ? chcú takto bežných smrteľníkov prinútiť aby hlúpo každý rok kupovali najnovšie grafické karty ?

kde sú tie časy tri roky dozadu, keď som si kúpil horúcu novinku GTX275 a dva a pol roka som frčal na čomkoľvek na max bez klesnutia fps pod 30 ? ...

dúfam, že táto téma by nemala patriť inde, prípadne, že už aj neexistuje, ak áno, ospravedlňujem sa Vám kolegovia :wink:
Curuj
Addict
Addict

Re: Optimalizovanie - vaše názory, skúsenosti ?

Príspevok od používateľa Curuj »

tak zrovna Crysis 3 a Metro 2033: Last light sú hry, ktoré majú hromadu nových technologii na výpočet pre kartu - krajšia grafika. a si zober, že bud budeš mať grafickú kartu, ktorá ti vydrží trebárs 5 rokov a hry stále rovnako "škaredé" alebo každý rok novú grafiku a krajšie hry. čo je samozrejme prijateľnejšie pre výrobcov grafických čipov a aj herných vývojárov. jedno bez druhého by neexistovalo a každý potrebuje zarobiť :)
ak nie si spokojný, že by si potreboval každú chvíľu novú grafiku, tak nehraj hry alebo si kúp konzolu. tá ti vydrží tých 5 rokov :wink:
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

Ked začali s vývojom, zrejme počítali s tým, že kým hru vydajú, grafické karty budú viac výkonné :).
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

hru robili primárne na Xbox, takže po dokončení hry iba pridajú HR textúry a nabalia tam efekty
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Toto je odveky problem PC hier minimalne od cias 3Dfx. Pocas poslednych rokov to nebolo take vyrazne kvoli tomu, ze PS3 a X360 boli na trhu dlho a vykon PC v hrach dost predbehol konzoly. Prikladom je vela novych multiplatformovych hier, ktore je mozne hrat na plnych detailoch aj na 2 rocnom PC. Niektore hry vsak na PC vyuzivaju specialne technologie, ktore vylepsuju vzhlad oproti konzolam, ale podpisuju sa aj na vykone (svojho casu BF3, teraz Crysis 3, atd.) a niektore hry su proste zle optimalizovane (GTA IV).
A preco to tak je? Na PC mas kopu roznych konfiguracii a je prilis nakladne optimalizovat hru pre vsetky moznosti, preto to firmy flakaju, navyse zisky z predajov su na PC o nizsie ako pri konzolovych verziach. Je mozne, ze mas len smolu a prave s tvojou kartou to nejde ako ma, takze mozes cakat na patch hry alebo na nove ovladace.
S prichodom novych konzol by sa to mohlo zmenit, pretoze prejdu na PC architekturu, cim sa optimalizacia vyrazne zjednodusi.
PS: moja skusenost je ta, ze nove graficke technologie su uz dost kozmeticke. Napriklad taky Far Cry 3 vyzera na vysokych detailoch vyborne a bezi celkom dobre (~40 fps), ked som dal ultra detaily, tak fps spadlo niekde ku 25, ale taky vyrazny rozdiel v grafike som nezaznamenal. Je mozne, ze tiene boli detailnejsie, ze steblo travy malo o 100 pixelov viac, atd., ale to je pri celej scene nepodstatne. Preto sa skus pohrat s nastaveniami a mozno dojdes k tomu, ze nepotrebujes najvyssie detaily na to, aby stale vyzerala velmi dobre.
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

ja sa až tak nesťažujem, mám tú svoju GTX275 a stále nemám výraznejšie problémy, no to nie je výhovorka, že ide technológia v vytváraní hier a nových trendov príliš rýchlo, karty postupujú rovnako, tak ako posledný rok a pól prišlo toľko nových vecí z hľadiska SW prišlo rovnako toľko inovácií z hľadiska HW, takže teoreticky by to malo byť uplatnenie priamej úmernosti, no je to naopak...

na druhú stranu herný trh (a nie len herný trh) sa už príliž zglobalizoval...PC,konzoly a teraz posledné roky mobilné zariadenia..štúdiá začínajú za každú cenu chŕliť tituly, čo neznamená, že nie sú kvalitné, ale nie sú dotiahnuté práve po stránke optimalizácie a precíznosti, pravdepodobne si myslia, že celý svet funguje na systéme - konzum ala USA, kde nie je problém si každý rok kúpiť niečo nové, tak to flákajú, bohužiaľ tým pádom to vypovedá len o spoločnostiach ako celku, kvantita prevažuje nad kvalitou

ale čo s tým spraviť...nič, pravdupovediac, ako som a písal, tento "trend" postihuje všetky oblasti
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Crysis bol vzdy skor o ukazani novej generacie grafiky tak sa netreba divit ze je to tak narocna hra :)
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

crysis jednotka možno hej, ale dvojka na tom bola zle a trojka je natom tiež zle. Tvárička psycha je možno fajn ale fyzika je úplne jednoduchá, tesselácie je tam oveľa menej ako v dvojke....
Napísať odpoveď