Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Dokazov mas kopec, len ty nechces vidiet – uz sme sa tu o tom tiez stokrat bavili – napr. Exorcizmus …
Exorcizmus je dokaz toho ze napr Matus, alebo Jan, to je uplne jedno, si nevymyslel, neklamal a ani nijak neprekrutil slova Jezisa Krista? Napr uz len to co seth citoval je presna pravda toho co povedal Jezis a dokazovat mi to ma akoze exorcizmus? No toto mi budes muset nejak vysvetlit.
tehla napísal:Co tym chces povedat? Ze vlastne to ty by si mal byt Jezis, ze by si to urcite vymyslel lepsie? Alebo dokonca Boh.... nechapem, ze ludia su furt tak blbi...ze odmietaju zakladne zivotne pravdy...jak sa k sebe chovat, jak zit atd.... vsak to su uplne elementarne veci... kazdy to ma vstepene do svojho svedomia predsa … uplne najjednoduchsie pravdy
Co su zakladne zivotne pravdy? Byt dobry, byt plny lasky, byt pokorny a odovzdany? To vobec nie su zakladne zivotne pravdy, su to len frazy a subjektivne vykonstruovane pocity zalozene na rovnako subjektivnych zivotnych skusenostiach a instinktoch vychadzajucich z pudov, objektivne ani neexistuju, to len clovek a jeho egoisticka patetickost tomu dava nejaku hodnotu a preto to razom zacne nazyvat zivotnymi pravdami. Je to az komicke jak je nabozenstvo a obzvlast krestanstvo presiaknute az do morku z kazdych stran tou ludskou citlivostou ktora ma korene v tych najnizsich pudoch a strachom pred nepoznanym, pricom uplne absentuje nejaka zdrava racionalita, odvaha, a snaha zpoznavat a zdokonalovat sa vo vsetkych zivotnych aspektoch. Nabozenstvo nie je nic ine iba naplast pre dusevne slabych.
tehla napísal:Proste nejaky Nietzche, ktoreho tu citujes je uplne nic, vymlety hlupy a nakoniec sa aj zblaznil, ale Jezis je podla teba mimo...
Jezis podla mna neexistoval, ale ak to uz mam tak brat, ano je mimo a to riadne ked porovnam jeho zivotne pravdy s pravdami Nietzscheho.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pekne ta prosim, tehla
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Kali520 napísal:No toto mi budes muset nejak vysvetlit.
Nebudem Kali, o dokazoch sme sa bavili uz tisickrat … pre teba dokaz jednoducho nebude nic, radsej si to priznaj a bude pokoj
Kali520 napísal: pricom uplne absentuje nejaka zdrava racionalita, odvaha, a snaha zpoznavat a zdokonalovat sa vo vsetkych zivotnych aspektoch. Nabozenstvo nie je nic ine iba naplast pre dusevne slabych.
Blbost, inak neviem preco mam taky pocit, ze z teba hovori cisty testosteron, muszka sila ktora neni
vyvazena duchovnostou teraz..chodis do posilky, mas nadmerne svaly atd, fajn, super... ale prava sila muza podla mna spociva aj v citlivosti a charaktere, schopnosti milovat a verit v Boha, racionalita vzisla z cirkvi, dovtedy tu zili nevzdelani barbari, prve skoly zakladala cirkev, uz sme sa o tom sto razy bavili … kks, dookola tie iste otazky
beardie napísal:pekne ta prosim, tehla
no vidis, tak sa ma diskutovat, a nie vymedzovat si pravo ze musis dokazat, musis vysvetlit..A co chces ty vlastne vediet? Dokazy alebo moje dovody, preco verim ze Boh je?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Stacia dokazy, dakujem
tehla

tak nech sa paci, si vyber daco co mozes skritizovat:

http://www.google.de/webhp?source=searc ... 80&bih=895

prosim :smt059

tento dokaz sa mi paci :
Arnošta dali rodičia do veľkého mesta na štúdiá. Na prázdniny prišiel domov do svojej dedinky. Ale bol čím ďalej tým viac pyšnejší - ako nafúknutý holub na streche.
So svojimi kamarátmi buď nehovoril alebo sa im vysmieval. Raz išli dedinskí chlapci v nedeľu zo sv. omše. Arnošt, "nasiaknutý" modernými myšlienkami z mesta, sa im na to rehotal a kričal:
"Takí dedinskí hlupáci! Vy ešte chodíte do kostola? Boh nie predsa nie je! Je to hlúposť a vy ešte tomu aj veríte! Ak však, predsa nejaký Boh existuje, tak nech pošle anjela, ktorý by mi za tieto slová dal dva pohlavky!"
Chlapci nevedeli, čo odpovedať.
Jeden z nich, statný Jozef, nedal sa zmiasť:
"Vieš, chlapče, na to nemusí byť ani žiadny anjel. To spravím aj ja!"
A kým sa milý, naškrobený študent, zbadal, pleskli dve dlane cez jeho vykŕmené líca.

"Tu máš pozdrav od milého Pána Boha!", povedal Jozef a potom kľudne povedal ostatným chlapcom: "Má dôkaz, že Pán Boh existuje!"
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

tehla napísal:tak nech sa paci, si vyber daco co mozes skritizovat:

http://www.google.de/webhp?source=searc ... 80&bih=895

prosim :smt059
hned v prvom linku je napisane, ze to v skutocnotsti nie je dokaz,
dokaz ber nico ako matematicky dokaz, alebo dokaz opakovatelnym experimentom,
dane dokazy su len na filozofickej urovni a pre vzdelaneho cloveka by nemali mat ziadnu hodnotu
tehla

ok, prejdi na druhy link... Matematicky dokaz duchovnej bytosti? co to ma byt konkretne? Boh neni hmota, o Bohu nemozes rozmyslat ako o nejakom predmete ...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

myslis 5 dokazov od Tomasa Akvinskeho?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Otázkou je, ako vieš, čo boh je a čo nie je (narážam na to "boh neni hmota), keď si ho nevidel, keď ho nevidel nik?
tehla

Nieco som nasiel tuna - dal som do googla matematicky dokaz Boha, tak si to precti :) :
Axiomatický dôkaz o Bohu

21. Júl 2010, Prečítané 2 216x, teolog, Veda,
Biblia nie je vedecká kniha. Ale kde sa dotýka vedeckých tém, tam je absolútne
pravdivá. Zoberme si tento inšpirovaný žalm napísaný Mojžišom:
“Ty si Boh od vekov až naveky.” – Žalm 90:2b (Evanjelický preklad).
Horecitované prehlásenie Božieho proroka Mojžiša je v skutočnosti matematický
axiomatický dôkaz o večnom Bohu, Všemohúcom stvoriteľlovi vesmíru a všetkého
života v nebesiach a na Zemi! Prečo je to tak a na základe akej myšlienky to
môžeme dokázať? Na (detinskú) otázku: ´Kto stvoril Boha?´ jedna teologická
internetová stránka* odpovedá takto:

“Otázka je dômyselná, lebo sa skrýva za falošným predpokladom, že Boh
prišiel odniekadiaľ a potom sa pýta, skade to mohlo byť. Odpoveď je, že
táto otázka nemá žiaden zmysel. To je ako keď by ste sa pýtali: ´Ako
vyzerá modrá vôňa?´ Modrá nepatrí medzi veci, ktoré majú vôňu, takže
otázka sama o sebe nie je platná. Na rovnaký spôsob, Boh nepatrí do
kategórie vecí, ktoré sú stvorené, vznikli alebo sú spôsobené. Boh nie
je spôsobený ani stvorený – On jednoducho existuje. Ako to vieme? My
vieme, že z ničoho sa nemôže stať niečo. Takže, ak existoval čas, kedy
nič neexistovalo, potom by nikdy nič nenastalo. Ale veci existujú. A tak,
keďže nikdy nemohlo existovať úplne nič, niečo odnepamäti (od veky-vekov)
muselo byť. To, čo odnepamäti existovalo, my nazývame Boh.”
Metematické vedy obsahujú axiomatické alebo samozrejme pravdy, ktoré nepotrebujú
dôkazy. Sú zjavné, očividné, jasné a zrejmé. A tak je to aj s Bibliou. V nej sa dá
nájsť množstvo axiomatických právd, len ich treba trpezlivo, poctivo a úprimne,
to jest s vierou hľadať. A ako povedal Boží Syn, Ježiš Kristus: ´Stále hľadajte,
a nájdete´ (Matúš 7:7)http://www.gotquestions.org/Slovencina/ ... -Boha.html.
//autoeditácia príspevku (09 Jún 2013, 18:11)
tu mas tiez nieco take: http://stettner.blog.matfyz.sk/p2381-go ... dokaz-boha

ale mne osobne to pripada smiesne, Boha treba hladat vsade okolo ... utisit mozog a vnimat jeho pritomnost
Akoby potvrdením tejto myšlienky spred vyše pol storočia bola nedávna súkromná úvaha jedného z mojich známych matematikov zo Švajčiarska. Uchvátený krásou niektorej teorémy z oblasti teórie čísiel prehlásil, že matematika je pre neho dôkazom existencie Boha. V podstate takéto chápanie Boha ako súboru matematických pravidiel, ako aj logickým spôsobom vzájomne previazaných myšlienok, propagoval už pred 26 storočiami Pythagoras v Grécku. Pod vplyvom pythagorejcov zase Platón vybudoval abstraktný svet "nesmrteľných ideí", medzi ktoré patrilo rovnako ideálne Krásno, tak aj Dobro, ako aj logická Pravda. Tieto tri šľachetné idey treba stotožniť s prirodzeným Bohom, ktorého prítomnosť pociťujú v sebe všetci ľudia natoľko vzdelaní a pozorní, aby sa dokázali samostatne pozastaviť rovnako nad svetom ako i nad sebou samým.
Seth - jak viem? ta proste viem, neviem jak....citim... to su debilne otazky proste. Jak vies, ze si sa zamiloval? podaj matematicky dokaz... proste to citis, ne?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Tento "dokaz" ma dve logicke chyby:
1) vysledok logickej uvahy sa zhoduje s jej axiomom, ktory si sama zaviedla, sice to je tautologia, ale nic nedokazuje
2) predpoklada, ze svet vznikol z nichoho, osobne si myslim, ze nas vesmir nebol ani prvy ani jediny, odporucam sa pozriet nato ako funguje kvantova mechanika (momentalne vsteko nasvedcuje tomu, ze jestvuje nekonecne (alebo nespocitalene) vela paralelnych vesmirov
2b) ked nic nevzniklo z nicho, s kade sa mohol nabrat boh? to je dvojity meter, nie? (toto je len konstatovanie)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

"A tak je to aj s Bibliou. V nej sa dá nájsť množstvo axiomatických právd, len ich treba trpezlivo, poctivo a úprimne, to jest s vierou hľadať."
Ak mám niečo dokázať, tak to treba dokazovať bez akejkoľvek zaujatosti. V tomto prípade viera je zaujatosť, lebo hľadá niečo v niečom a pritom to tam vôbec nemusí byť.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Moje otázky nie sú debilné. Tvoje odpovede áno (ako ty do mňa, tak ja do teba). Ak niekoho milujem, to je markantný rozdiel, lásku vysvetliť neviem, ale mňa zaujíma, ako ty dokážeš pociťovať v láske k bohu tak konkrétne fyzikálne fakty, aké tu tvrdíš (či je boh hmotný alebo nie)...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Nebudem Kali, o dokazoch sme sa bavili uz tisickrat … pre teba dokaz jednoducho nebude nic, radsej si to priznaj a bude pokoj
Teraz sa bavime o inych, by som povedal realne dokazatelnych veciach. Kazdopadne toto berem uz ako tvoju kapitulaciu.
tehla napísal:Blbost, inak neviem preco mam taky pocit, ze z teba hovori cisty testosteron, muszka sila ktora neni
vyvazena duchovnostou teraz..chodis do posilky, mas nadmerne svaly atd, fajn, super... ale prava sila muza podla mna spociva aj v citlivosti a charaktere, schopnosti milovat a verit v Boha, racionalita vzisla z cirkvi, dovtedy tu zili nevzdelani barbari, prve skoly zakladala cirkev, uz sme sa o tom sto razy bavili … kks, dookola tie iste otazky
Toto sa vobec netyka predmetu diskusie a nijakym sposobom neraguje na podstatu toho co som pisal, zbabele odvracanie pozornosti od vlastnej neschopnosti adekvatnej reakcie. V tom pripade musim zareagovat iba na tu cast o barbaroch. A sice, nezda sa mi ze by anticke Grecko a Rim boli barbari ak si myslis opak vysvetli, lebo v tom pripade pytagorovu vetu, archimedov zakon, pravo, filozofiu atd atd mozme s cistym svedomim nazvat barbarskymi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

dovtedy tu zili nevzdelani barbari
Ten tehlov historický analfabetizmus som si všimol až teraz a celkom ma fascinuje. :lol:
Blackout147
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Blackout147 »

Seth - jak viem? ta proste viem, neviem jak....citim... to su debilne otazky proste. Jak vies, ze si sa zamiloval? podaj matematicky dokaz... proste to citis, ne?
Ked sa zamilujes, tak sa ti uvolnia urcite hormony v tele a pod, takze dokaz tu je :D
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Nuz emocie prezivane prostrednictvom viery sa tiez prejavia aj chemicky (inak by to necitil) takze ak ti to staci ako "dokaz"...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

tehla napísal: Seth - jak viem? ta proste viem, neviem jak....citim... to su debilne otazky proste. Jak vies, ze si sa zamiloval? podaj matematicky dokaz... proste to citis, ne?
On sa nepyta na dokaz zamilovanosti, ale na dokaz boha. Zamilovany moze byt clovek aj do imaginarnej osoby, ako napr. v tvojom pripade.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

tehla napísal:A tak je to aj s Bibliou. V nej sa dá
nájsť množstvo axiomatických právd, len ich treba trpezlivo, poctivo a úprimne,
Ako sa pri svojej argumentacii mozete pred ateistami ohanat bibliou? Keby sa moslim pred vami ohana koranom, zmenilo by to nieco na vasich nazoroch? O co si myslis, ze je biblia pre ateistu doveryhodnejsia, ako koran pre krestana? Tak s tym uz prestan a ponukni skutocne dokazy.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Korán, ale čo také Védy, ktoré uzreli svetlo sveta ešte vtedy, keď sa kresťanom (ani židom) nechyrovalo, že raz vôbec nejakí židia a kresťania budú. :lol: To boli čo? Heretici a ešte o tom ani nevedeli?
Napísať odpoveď