Taktovanie i5 2500k

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Taktovanie i5 2500k

Príspevok od používateľa Sh4d0W »

Ahojte,

Vedeli by ste mi poradit pri taktovani Intelu i5 2500k?

MB mam MSI Z77A-G43
a chladic idem kupit Coolink Corator DS

Pozeral som nejake navody ale neviem ako je to na MSI BIOSe, inak sa volaju tie nastavenia v porovnani s inymi a nerad by som nieco ponastavoval co netreba.

Vopred Vdaka :wink:
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Taktovanie i5 2500k

Príspevok od používateľa jorg22 »

Poradit ti neviem ale zaji ma ma naco to chces taktovat? Procesor patri takmer medzi najlepsie v desktopoch, lepsia je uz len i7.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

jorg22 - 2500K na základnom takte nenakŕmi 680, 770, 780...tak možno preto. Alebo chce renderovať.

Čo sa týka OC Ti moc nehelfnem, vždy to robím len odomknutým násobičom a zvyšovaním FSB, proste základ. S voltážou sa hrám len keď je to nutné a nebaví ma to ak Ti mám pravdu povedať. Nepáčia sa mi stúpnuté teploty :)
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Idem menit chladic tak chcem mu trosku dvihnut vykon (aspon na tych 4-4.5GHz), co by nemal byt problem len podla navodov co som pozeral, vacsina boli ine dosky, BIOSy cize inak sa to vola, alebo tam take moznosti ani niesu a pod.

Ved 2500k ma odomknuty nasobic nie?

Nechcem to hnat nijak do extremov len trochu zvysit vykon a ak by boli vysoke teploty tak to vratim spat. Hlavne ho kupujem aj kvoli tomu ze ten BOX chladic je hrozne hlucny a napr. pri hrach ide na 100% na neviem kolko, mozno 2,5k RPM co je dost rusive, tak preto :)
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

napätie pre jadro - 1,35v, zvýš násobič aby si dosiahol frekvenciu 4,5GHz (malo by to byť 45)
VDroop control nastav na High.
Potom vypni CPUID maximum, OverSpeed a power technology
Potom otestuj stabilitu - OCCT, Prime95 a Intel Burn test aspoň zopár hodín
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Viem ze CPU Ratio sa nastavuje frekvencia, ostatne tie nazvy tam neviem najst.
Ok nasiel som aj Limit CPUID - to uz mam default vypnute.
Power Technology momentalne na custom - dam disabled
OverSPeed momentalne enabled - dam disabled

Inac mam nainstalovany ClickBios takze mozem poslat screeny ako to tam vyzera.

// Screeny v prilohe

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2013, 23:06)
Ok, uz viac menej viem co znamenaju tie moznosti ale niesom si isty s niektorymi.

Nastavenia DRAM sluzia na taktovanie RAMiek?

Z toho co som sa docital, v podstate zmenim CPU Core Voltage z Auto na 1.20V a potom len upravujem CPU Ratio na 40-45? Len ako viem ci ta voltaz staci? Ked nabootuje alebo az po testoch?

Potom este pre tieto nastavenia som nasiel rozne hodnoty:

Intel Turbo Boost - default je Enabled
Internal PLL Overvoltage - default je Auto, v tutoriali Disabled
C1E support - default je Disabled, v tutoriali Enabled
OverSpeed Protection - default je Enabled
Intel C-State - default je Enabled
Package C-State limit - default je Auto

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2013, 23:34)
+ technicka otazka, mozem pouzit namiesto liehu technicky benzin na odstranenie starej pasty z CPU? Alebo radsej vodku?
Prílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Excallibur
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Excallibur »

Nazdar,
ja vam tu do toho nechcem kafrat, nie som ziaden OC odbornik, ale 2500k som pred tyzdnom dotaktoval a ide na 4,6ghz pri 1,320 so znamkou "super stable" takze zase nie som ani nejaky rozpravkar ale:

Ak chces taktovat, tu je zoznam:
1. Chladic - pre 2500k bohate staci Gelid Terquillo v.2
2. Teploty - drz ich pod 70°C (dlhodobe pouzivanie nad tieto teploty nie je procesorom vitane) - samozrejme cim nizsie tym lepsie
3. Zaciatok taktovania - na zaciatok staci dvihat nasobic - kedze kazdy kus cpu ma svoje vlastne hranice, treba ist postupne a pomaly - zakazdym vyskusat stabilitu systemu.
4. Volty - ked uz po zdvihnuti nasobicu nastava pri teste BSOD -modra obrazofka- (koncovka erorru 124 oznacuje malo voltikov pre CPU) je cas zdvihnut volty - opat plati, dvihaj pomaly a zakazdym otestuj. (dvihat nad 1,37 neodporucam ja - lebo ked cpu idluje moze si ak mas ppl zapnute sosnut o dalsie dve stotiny viac. Dvihat nad 1,40 -dlhodobo- neodporuca asi nikto)

Co sa tyka tych veci co povedal michalqo ze mas vypnut, pri OC sa vypinaju pretoze to zvysuje stabilitu - setriace systemy nekyvu s V cpu - ja vsak testujem s tymi vecami zapnutymi, nakolko chcem zistit realnu stabilitu pri pouzivani systemu aj so setriacimi progmi.

Intel Turbo Boost - vypni - predsa boostujes teraz manualne :)
Internal PLL Overvoltage - default je Auto, disabled je pre mensie OC, enabled zase skracuje zivotnost cpu (nejde o radikalne znizenie zivotnosti, cize sa nemusis bat ze by bol po troch rokoch kaput. Nevydrzi vsak asi dalsich desat)
C1E support - setriaca fcia- vysvetlene vyssie

Bus speedu sa chystat netreba, hlavne nie pri SandyBridge cpu's.
Ja osobne mam nazor ze pri taktovani do 4,7ghz si veselo vystacis s testovacim programom, nasobicom a zmenou voltaze. Cim menej toho menis, tym menej pokazis.
Ja teraz este riesim to ppl - resp automaticku zmenu voltaze, aby sa dokazal podvoltovat, ale aby nesiel priliz nad stanovenu hranicu voltaze ktoru som udal ja.

Btw nepouzivaj vodu!! Alebo aspon destilovanu :D mne isla pasta dobre bez oderu aj suchou vreckovkou, ak je tuhsia, tak nejaky druh riedidla, aj ked viem ze niektore nevyhovovali, lebo neviem co :D popozeraj po nete, urcite najdes.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

prečo by nemohol použiť vodu na očistenie pasty z chladiča? Všetko je lepšie ako to dávať dole suchou vreckovkou..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Voda Ti skoro vôbec nepomôže, keď, tak voda s citrónom, samozrejme len navlhčiť. A potom klasika, technický benzín, metylalkohol, etc.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Ako kedy.. Ja ju nepoužívam ale raz som s ňou skúšal očistiť Arctic MX-2 a išlo to fajn
Excallibur
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

vodu nepouzivat z dvoch dovodov - prvy je, ze tie plochy ktore chceme zbavit tej pasty byvaju mastne... a to vodou moc nejde. Druhy dovod, voda je dobry vodic a uz len tak z principu nie je uplne dobre motat sa s nou medzi citlivymi suciastkami. Ale to je iba moj nazor :D pokojne to umyte aj v lavore ak chcete :)

A nerozumiem preco "vsetko lepsie ako suchou vreckovkou" - na toto vsetci argumentuju ze sa poskriabu sticne plochy. Hlavne ze aj na cipe aj na chladici su vidiet stopy sustruzenia (aspon v mojom pripade) co je pri dobrej voli Ra 3,2 - ta pasta urcite zotieranim nedokaze spravit vacsie skrabance ako to co tam uz je.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ak máš tampóny, nepoškriabeš ju na sucho ani keby si čo robil, servítkami pokiaľ nie sú extra jemné, tak z toho povrchu spravíš na sucho šmirgeľ. Ja osobne používam tie Arcticlean tekutiny. Nestojí to moc a vydrží mi sada asi mesiac. Pre bežného užívateľa +- "navždy"...

http://www.arcticsilver.com/arcticlean.htm
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

po akom case (mesiacoch) davate novu pastu?dik
Excallibur
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Myslim, ze ak mas dobru pastu (zvacsa to je tak - stock pasty nebyvaju dobre) tak nie je potrebne prepastovavat pokial nie je nejaky pokles chladenia alebo iny podobny problem. Ja osobne davam na zaciatok dobru pastu a potom nech to drzi dozivotne.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nt-h1 som zatiaľ neprebaľoval, mx-2 a mx-4 už neraz.
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

No ja som tu pastu daval dole s izopropylalkoholom. Nieco sa ale potom pokazilo na mb a musel som ju dat reklamovat, no a potom to uz montoval nejaky technik v servise. Neviem ci tam nechal tu pastu alebo pouzil nejaku inu, takze neviem teraz ci mam taktovat alebo nie.

Inac ten chladic je celkom hlucny, to som im tam spomenul a nastavili mi to ako som to mal aj predtym, cize pod 55°C ide na 37%, co je nejakych 1200 otacok asi.

Tak neviem ci mam skusat alebo nie. Alebo aspon na tych 4.0GHz, aby neboli velke teploty?
Excallibur
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

no sak vyskusaj a uvidis :) ked budu skakat nad 70 vysoko, vypni burn a zniz nasobic... ak budu okolo 58-68 tak je to ok, lebo taky vykon ako v burne v hre nedosiahnes.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

1200RPM je na 120mm fan pomerne dosť.. Taktuj koľko len vieš a je* na teploty. Upiecť sa neupečie.
Sh4d0W
Light Professional
Light Professional

Akym programom potom skusat stabilitu a vykon?

No je to dost, neviem ci je niekde chyba ale nemalo by to ist takto vysoko. Ved na 100% isiel na 1900 rpm a to hucalo jak vysavac.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

prime 95, occt
Napísať odpoveď