Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa hughito »

Ako mňa toto už nebaví, lebo sme to s kalim rozoberali snáď stokrát. Mňa by skôr zaujímal názor ľudí, čo študujú medicínu, lebo tam toto určite riešia. Čo viem, u nás sa učí stále tá klasická "teória" aj napriek tomu, že na Západe je už koncept rás desiatky rokov spochybnený.
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Ale tak to proste nie je, farba pleti nie je primárny znak, to sú len také jednoduché predstavy. Veď už z toho pozorovania obyčajného, na ktoré sa neustále odvolávaš. Neexistuje žiadna čierna, biela a žltá farba. Tých odtieňov je ako na škále katalógu maliarskej firmy.
Ale rasa sa neurcuje iba podla farby pleti, si snad nechapavy?
Mňa by skôr zaujímal názor ľudí, čo študujú medicínu, lebo tam toto určite riešia
Ano mas pravdu, riesi sa to. Napr taka cysticka fibroza postihuje iba bielu rasu, to tiez nejak do tvojho konceptu nezapada.
Čo viem, u nás sa učí stále tá klasická "teória" aj napriek tomu, že na Západe je už koncept rás desiatky rokov spochybnený.
Neni spochybneny, je to len ucelovo zmanipulovany vyklad istych faktov. Vazne je to tak tazke pre teba pochopit ze to nacom je postaveny cely ten tvoj argument je totalna blbost? Preto to tu riesime stokrat, lebo furt mi sem posles nieco co stale vychadza z tejto blbosti. Rasa sa spochybnit neda, to je hlupost ktora nema logiku, a tie clanky co sem davas a aj ta pi*a Smausova jedine co dokazali je, ze rasy postupne naozaj zanikaju a ludia sa cim dalej tym viac miesaju, a z toho dedukuju furt ten svoj posvetny argument o rozdieloch medzi jednotlivcami.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale rasa sa neurcuje iba podla farby pleti, si snad nechapavy?
VŠAK práve, ale 99% ľudí to podľa toho určuje, lebo nemajú tušenia o tejto problematike.
Ano mas pravdu, riesi sa to. Napr taka cysticka fibroza postihuje iba bielu rasu, to tiez nejak do tvojho konceptu nezapada.
o tomto tzv. rasovom liečení, hlavne v Amerike som už tiež čo to čítal a dosť to napádali, napr. ide o biznis. Treba mať dva sady liekov.

A to, že v určitých častiach sveta sú špecifické choroby alebo odolnosti voči chorobám vzhľadom na iné podmienky je jedna vec, druhá vec je realita. Ono ty môžeš zobrať dvoch "čiernych," ale oni spolu nemusia mať nič spoločné. Môže byť medzi nimi viac rozdielov ako medzi "čiernym" a nejakým "bielym."
ucelovo zmanipulovany vyklad istych faktov
A to povedal kto? Ty? Alebo niekto na videu z jútube? Prepáč, ale viac dôverujem prehláseniam celých vedeckých inštitúcií alebo katedier prestížnych univerzít, ako tebe, resp. tvojim videám z jútube.
kali520
Darca
Darca

A to povedal kto? Ty? Alebo niekto na videu z jútube? Prepáč, ale viac dôverujem prehláseniam celých vedeckých inštitúcií alebo katedier prestížnych univerzít, ako tebe, resp. tvojim videám z jútube
Logika mi to kaze, presne tak ako to co si napisal vyzsie citujem:
Ono ty môžeš zobrať dvoch "čiernych," ale oni spolu nemusia mať nič spoločné. Môže byť medzi nimi viac rozdielov ako medzi "čiernym" a nejakým "bielym."
Ano moze, ale pochop ze tento koncept nijak nespochybnuje rasu. Ty nemozes na zaklade dvoch nahodnych jednotlivcov spochybnit vsetkych.

To je to generalizovanie, vytvorenie akehosi priemeru na zaklade nejakych podobnosti, kde uz neplati tento tvoj koncept s jednotlivcami. Rozdieli medzi negerijcanmi a svedmi su vacsie ako rozdieli medzi nigerjicanmi a kameruncanmi. Vidis uz jaka to je blbost ten tvoj argument.
hughito
Redeemer
Redeemer

Čím viac ľudí budeš brať, tým viac "typov" začneš dostávať. Ono áno, dajú sa nachádzať spoločné znaky a bla bla, ale to by tých rás bolo niekoľko desiatok až stovák. Ale hovoriť o čiernej, bielej a žltej rase, to je proste nezmysel.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

ale to by tých rás bolo niekoľko desiatok až stovák.
Keby sme zachadzali do najpodrobnejsich genetickych odlisnosti tak urcite. Ale predpokladam, ze existuju aj geneticke rozdiely, ktore maju limitne minimalny vplyv na vlasnostnosti cloveka. Ide o to vytvorit akesi kriterium, ktore uz odlisuje jednu rasu od druhej. A potom tie rozdiely bude vidno pekne a budu markantne a pozorovatelne.
Si jednoducho ignorant ak tvrdis, ze jedine co odlisuje od seba "rasy" je farba pleti. Nieco take ako ked si tvrdil, ze cigani maju v sebe zakodovany kocovny sposob zivota ale veci ako, ze nepremyslaju do buducna, nemaju v sebe zakodovane socialne citenie, zmysel pre spolocnost, atd. si uz ignoroval... Vyberas si len veci, ktore sa hodia do tvojho konceptu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kde som toto tvrdil:
Si jednoducho ignorant ak tvrdis, ze jedine co odlisuje od seba "rasy" je farba pleti.
Toto už je groteska fakt..tak aj čo tu presadzujem, že určite "rasovosť" nie len o farbe pleti, tak mne bude vytknuté, že toto tvrdím, som ignorant a na základe dojmov z toho ešte vytváraná nejaká konšpirácia.

Toto už prestáva byť sranda..
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Čím viac ľudí budeš brať, tým viac "typov" začneš dostávať. Ono áno, dajú sa nachádzať spoločné znaky a bla bla, ale to by tých rás bolo niekoľko desiatok až stovák. Ale hovoriť o čiernej, bielej a žltej rase, to je proste nezmysel.
Na zaklade coho je to nezmysel? Toho debilneho argumentu s tymi jednotlivcami? Toto rozdelenie co pises je zakladne a najjednoduchsie rozdelenie zalozene na antropologickych znalostiach ako je tvar lebky, farba pleti, telesna struktura.
Toto už je groteska fakt..tak aj čo tu presadzujem, že určite "rasovosť" nie len o farbe pleti, tak mne bude vytknuté, že toto tvrdím, som ignorant a na základe dojmov z toho ešte vytváraná nejaká konšpirácia.
Ano si ignorant, a dokazujes to aj tymto prispevkom kedze si zareagoval iba na cast prispevku uzivatela KaptMichal, ktory to tam vyslevtlil dost jasne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Toho, že na základe genetiky niet rasových rozdielov a na základe vonkajších fyziognomických znakov rozdiely sú, ale je ich veľmi veľa a museli by sme vytvoriť x skupín - to nemám z mojej hlavy, všetko som to tu podkladal štúdiami vedcov či prehláseniami celých vedeckých asociácií. Príklad jednotlivcov bol na zjednodušenie.

Na Michala sa neoplatí reagovať dovtedy, dokiaľ nedokáže, kde som napísal, že, citujem: "Si jednoducho ignorant ak tvrdis, ze jedine co odlisuje od seba "rasy" je farba pleti."

Takisto jeho prvá časť príspevku, kde niečo tvrdí - v poriadku, ale mám veriť jemu alebo konsenzu vedcov z prestížnej americkej univerzity, konkrétne katedry genetiky a biológie?
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Toho, že na základe genetiky niet rasových rozdielov a na základe vonkajších fyziognomických znakov rozdiely sú, ale je ich veľmi veľa a museli by sme vytvoriť x skupín - to nemám z mojej hlavy, všetko som to tu podkladal štúdiami vedcov či prehláseniami celých vedeckých asociácií. Príklad jednotlivcov bol na zjednodušenie.
kali520 napísal:Ty nemozes na zaklade dvoch nahodnych jednotlivcov spochybnit vsetkych.

To je to generalizovanie, vytvorenie akehosi priemeru na zaklade nejakych podobnosti, kde uz neplati tento tvoj koncept s jednotlivcami. Rozdieli medzi negerijcanmi a svedmi su vacsie ako rozdieli medzi nigerjicanmi a kameruncanmi.
kali520 napísal:toto rozdelenie co pises je zakladne a najjednoduchsie rozdelenie zalozene na antropologickych znalostiach ako je tvar lebky, farba pleti, telesna struktura.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale nemusíš ísť ani do Švédska. Stačí ti k tomu Nigérijcovi pribrať suseda z opačného štátu a potom iného a iného a zachvílu zistíš, že len pri Afrike by si vedel určiť x typov. A to stále netreba zabúdať na to, že ide iba o isté umelé skupiny, ktoré sa museli pracne hľadať a skúmať. Proste na bežnej úrovni by ľudia aj tak hodili jedného černocha s druhým do tej istej skupiny len preto, lebo je "čierny."
kali520
Darca
Darca

Tak znova
kali520 napísal:vytvorenie akehosi priemeru na zaklade nejakych podobnosti
doplnim dedicnych podobnosti
kali520 napísal:rozdelenie co pises je zakladne a najjednoduchsie rozdelenie zalozene na antropologickych znalostiach ako je tvar lebky, farba pleti, telesna struktura.
A tu este doplnim o kulturne atrbibuty ako je vytvorenie specifickej kultury.
KaptMichal
King
King

Ano, tvrdis, ze sa neda jednoducho povedat, ze tento je cierny, biely, zlty ale ze v pdostate existuju stovky druhov "podras" a preto taketo zovseobecnenie nemoze fungovat. Cize nie je cierny ako cierny atp... Cize v podstate hovoris to, ze rasy ako ich dnes chapeme su len akysi ludia odliseni farbou pleti ale zaroven aj medzi nimi existuju este rozne poddruhy. Z toho a z inych prispevkov vyplyva, ze povazujes kazdeho cloveka za rovnocenneho v zmysle vlastností a preddispozicií, a skatulkovanie do ras nema vyznam, lebo ide len o farbu pleti. Zda sa, ze sam nevies co vlastne povazujes za pravdu a uz sa v tom zacinas motat za tie roky co tu prispievas.

Raz cigani maju geneticky dane vlastnosti, raz nie. Raz su vsetky rasy sebe rovne, potom zas nie su.

Ak hovorim o nejakej rovnosti, nemam na mysli rovnost pravnu (I ked niektorym nasim spoluobcanom by mali odobrat obcianske prava)
hughito
Redeemer
Redeemer

kali ale však choď písať tieto rozumy americkej asociácii antropológov, možno získaš Nobelovku. Potom ti prídem zagratulovať. :wink:

http://understandingrace.org/about/statement.html

Michal: veľká časť cigánov dlho tvorilo uzavretú etnickú skupinu, čiže to je úplne čosi iné, ako žvachtlanie čosi o nejakej "bielej" či "čiernej" rase.

Ďalej, ja nie som biológ, ani antropológ ani genetik, ja tu len reprodukujem názory dosť silnej majority vedeckého sveta, ktoré hovoria to, čo hovoria. To, že sa s tým nedokážete zmieriť je váš problém.

Ak chcem hodnotiť a škatuľkovať nejaké typy ľudí, farba pleti je iba jedným z ix faktorov, nevraviac o tom, že aj tie farieb je x - dával som sem prirovnanie s maliarskym katalógom a nie je to ani moc prehnané. Naopak, písal som tu, že toto väčšina ľudí neregistruje, proste zbadá černocha a automaticky - čierna rasa. Pritom to je smiešne. Ale tak je to pozostatok školských osnov, aj ja si pamätám, že sme sa to takto učili. Europoidná, negroidná a mongoloidná rasa. Tell me more about it. :wink:

Ešte k tým biológom:

Kód: Vybrať všetko

Při zkoumání biologických rozdílů pod mikroskopem (jehož schopnost detailního rozlišování
se neustále zvětšuje) se ukazuje, že sice s určitým úsilím lze ustanovit společnou podstatu
lidských živočichů v odlišnosti od zvířat [srv. Beneš 1995], že ale přes variabilitu vnějších
fyzických znaků lidských skupin nelze v jejich vnitřní somatické struktuře odhalit
rozdíly, které by bylo možné označit za „podstatné“. Skutečnost se vzpírá jednoznačné,
objektivní klasifikaci rozdílů mezi lidskými skupinami.2 Lidstvo má společnou pramatku,
pravděpodobně afrického původu [srv. Cavalli-Sforza, L. a F. 1993: 47 an., 95 an.].
zdůrazňuje Montagu, probíhal logický úsudek o vztahu mezi biologickými vlastnostmi a
společenským postavením lidských skupin opačným způsobem, než jak ho badatelé prezentovali:
biologická méněcennost nevede ke společenské, ale naopak, mocí a násilím
nastolené společenské podrobení svádí ad hoc k domněnce o přirozené méněcennosti
těchto skupin [Montagu 1943: 19]. Koncepce rasy se v 19. století nestala o nic vědečtější.

O zvláštních lidských rodech jako distinktních biologických třídách již nelze hovořit ani
proto, že všichni lidští jedinci bez ohledu na skupinu jsou potenciálně schopni vzájemného
pohlavního rozmnožování. Podle brněnského antropologa Beneše nezná moderní biologická
systematika jiné objektivní kritérium pro určení druhu než reprodukční bariéru
[Beneš 1994: 321].

Hlavním důvodem, proč musely taxonomické pokusy podle vnějších fenotypických
vlastností selhat, je fakt, že se v evolučním procesu nemění jejich celkový souhrn (klastr),
ale mění se jen jednotlivé vlastnosti, které jsou na sobě relativně nezávislé. Tuto myšlenku,
že druhy vznikly mutací malého počtu jednotlivých vlastností, poprvé uplatnil přírodovědec
Mendel [Cavalli-Sforza, L. a F. 1993: 132]. Antropologické přístupy, které stále
ještě hledají komplexní klastry namísto jednotlivých změn v genetické soustavě, se považují
za předmendelovské, tj. za nevědecké [Beneš 1994: 322].

Není pochyb o tom, že by se biologové rádi vzdali ošidných vnějších znaků, kdyby
bylo možné jednoznačně určit rasy pomocí genetické struktury.6 Ale i tento pokus je
z mnoha důvodů předem odsouzený k neúspěchu. Již v 18. století bylo známo, že se lidstvo
během své historie neustále reprodukovalo bez určitého záměrného „chovatelského“
plánu. Dnešní lidské plemeno je v daleko větší míře „pouliční“ směsí než psí rasy.7

Znaky jako barva kůže, o kterou se rasové konstrukce hlavně opírají, přitom tvoří jen nepatrnou variabilní součást lidstvu společné genetické informace. Dosavadní výzkum došel k závěru, že územní proměnlivost znaků je
na sobě nezávislá, a že tedy neexistuje žádné přirozené dělení populací podle vybraného
komplexu znaků.
„V dnešním pohledu se dělení lidí do ras a rasových typů jeví skutečně jako dávno
překonaný anachronismus, jako marné, zbytečné a přímo scestné pokusy vyjádřit nevyjádřitelné“
[Beneš 1994: 325].9
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

To je tak ked sa ludia riadia "Majoritami" potom mame plne hlavy hluposti :)
kali520
Darca
Darca

To snad uz neni pravda. Tak ja mu tu vysvetlim ze jaky je nezmysel spochybnovat rasu na zaklade rozdieloch medzi jednotlivcami koli vyssie uvedenym dovodom ktore som tu musel 3krat odcitovat, a on sem znova skopiruje toto, co vychadza z toho isteho argumentu.

Ako uz som si zvykol ze niektorym veciam nie si schopny pochopit koli svojmu svetonazoru, viem aj to ze si fanatik co ti dokonca ani nijak nezazlievam, ale aby si tu takto suverene bez co by len stipky naznaku sebakritiky opakoval stale dokola ten isty nezmysel, tak to uz je naozaj moc.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale jediný, kto tu povedal, že ide o nezmysel, si ty (a pokojne si to tu napíš 100 krát). Už pochop, že tvoje názory, ktoré čerpáš zo svojich nazi friendly stránok nepovažujem za relevantné. :wink:
KaptMichal
King
King

Znaky jako barva kůže, o kterou se rasové konstrukce hlavně opírají, přitom tvoří jen nepatrnou variabilní součást lidstvu společné genetické informace.
O tomto sa nikto nehada. Podstata je tvrdit, ze vsetci sme ludia aj napriek rozdielom vo farbe pleti. Ina vec je to, ze rozdiely su aj v zmyslani. Preco napriklad cierni zili do prichodu europanov v stanoch,chatrciach primitivnym sposobom zivota? Preco sa teraz vrazdia len kvoli tomu, ze su z ineho kmena? Preco su hlavnou skupinou sposobujucou kriminalitu v multi-kulti oblastiach? Preco sa drviva vacsina cernochov v USA nedokazala zaclenit? V USA je daleko viac multi-kulti zmyslajucich bielych ludi a napriek tomu su cierni problemova skupina.
Podobne sa mozme bavit aj o ciganoch. To nie je o vychove, to je o tom, ze inklinuju ku kocovnemu, nomadskemu sposobu zivota bez nejakych hlbsich pravidiel a moralnych zasad. Cast by sa urcite dala vychova tak, aby bola pre spolocnost produktivna, no to by nemuseli zit vo velkej skupine dalsich takychto ludi. Tym sa len zosilnuju ich negativne vlastnosti. Bohuzial je to tak. Skutocne ucinne riesenie ciganskej otazky by bolo take, ze by sa vsetky ciganske deti odobrali rodicom, nasadili sa do internatnych skol, tieto deti by boli este potom pod dozorom a ak by si nenasli pracu vyplyvali by z toho dosledky, ako napriklad nemoznost mat dieta. Ak chces zaclenit do spolocnosti takuto etnicku skupinu musi sa to spravit razantne bez ohladu na nejake prava (nevravim o tom, ze by ich mali vrazdit). Iba tak by bola sanca, ze by cigancata neprevzali zle navyky od starsich ciganov.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Ale jediný, kto tu povedal, že ide o nezmysel, si ty (a pokojne si to tu napíš 100 krát). Už pochop, že tvoje názory, ktoré čerpáš zo svojich nazi friendly stránok nepovažujem za relevantné. :wink:
Tu napr KaptMichal sa zda ze so mnou suhlasi, takze asi nie som jediny. Kazdopadne natom ale absolutne nezalezi kto to tvrdi, ty si zas jediny kto tvrdi opak a nesnazim sa s tym trapne argumentovat.

Ja dokonca ani nespochybnujem zavery tych genetikov a biologov, spochybnujem akurat tak tvoju (laviciarsku) interpretaciu ich zaverov, lebo je ucelova.

Vy na zaklade tvrdenia ze existuju rozdieli medzi jednotlivcami, okamzite dedukujete zaver ze rasy neexistuju. Ale ked poviem A treba povedat aj B, lebo akonahle spravime akysi priemer zalozeny na dedicnych podobnosti ako je tvar lebky, farba pleti, telesna struktura, vlasi, oci plus kulturne atributy, uz sa nam vytvaraju akesi skupiny, rasy, a tu absolutne nezalezi natom ze sa nejaky dvaja nahodny jednotlivci od seba odlisuju, lebo tu je podstatny ten pomer a celkovy priemer v podobnosti.

Navyse ak budeme vychadzat z tychto atributov, uz ani tie geneticke rozdieli medzi tymi jednotlivcami nebudu take priepastne. Ako priklad mozem uviest, Nigerijcan moze byt geneticky uplne odlisny od Krovaka ako napr Kameruncan, ale stale mu bude geneticky blizsi ako hoc ktory Europan. Takze povedat len rozdieli medzi jednotlivcami su vacsie nestaci,je to len cast odpovede, tu si treba povedat aj to ze aky jednotlivci, na zaklade coho, akych atributov. Tak isto ako nemozem povedat iba ze vsetky ovocia su odlisne, ked jablka su si viac podobne ako jablka s hruskami.

Uz to chapes konecne?
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty si furt ideš to svoje a úplne ignoruješ všetko to, čo som sem poslal. To, že tých rozdielov je moc aj medzi "tými istými," to, že mnohé znaky sa z nejasných príčin nepovažujú za "rasové," o genetike nevraviac.

Však uveď nejaký vedecký zdroj (seriózny, nie konšpiračné videá z jútube, kde pod plášťom tajomnosti o tom mudruje akýsi "doktor"), ktorý potvrdzuje tvoju interpretáciu. Napr. aj to, že Nigérijčan so Somálcom si budú vždy viac podobní ako Nigérijčan a Slovák.
Napísať odpoveď