Cestovanie rýchlosťami blížiacimi sa rýchlosti svetla
Cestovanie rýchlosťami blížiacimi sa rýchlosti svetla
Pri pozeraní jedného dokumetu mi dnes napadla taká teoretická otázka:
Predstavme si situáciu, kde vesmírna loď obieha rýchlosťou blížiacou sa rýchlosti svetla (0.99c) okolo zeme po dobu 100 rokov.
Na základe dilatácie času, by pre posádku tej lode mal čas plynúť mnohonásobne pomalšie ako pre zvyšok ľudí na zemi, čo by znamenenalo, že po čase by na zemi nezostal nik, kto by bol pri štarte tejto lode.
Ako by potom vyzerala komunikácia medzi loďou a zemou? Bola by v reálnom čase? Alebo by odovza (delay) tej komunikácie bola rovná rozdielu medzi plynutím času na zemi a v lodi?
Predstavme si situáciu, kde vesmírna loď obieha rýchlosťou blížiacou sa rýchlosti svetla (0.99c) okolo zeme po dobu 100 rokov.
Na základe dilatácie času, by pre posádku tej lode mal čas plynúť mnohonásobne pomalšie ako pre zvyšok ľudí na zemi, čo by znamenenalo, že po čase by na zemi nezostal nik, kto by bol pri štarte tejto lode.
Ako by potom vyzerala komunikácia medzi loďou a zemou? Bola by v reálnom čase? Alebo by odovza (delay) tej komunikácie bola rovná rozdielu medzi plynutím času na zemi a v lodi?
Re: Cestovanie rýchlosťami blížiacimi sa rýchlosti svetla
aka komunikacia? taka aku pozname dnes? Ta by tazko fungovala....hlavne pocas toho letu rychlostou svetla.
Hej, normáne bežný druh komunikácie kt. sa používa pri letoch do vesmíru.
Nemali by spojenie, kedze by boli rychlejsi ako komunikacny signal.
A komunikačný signál sa šíri akou rýchlosťou? Rýchlosťou zvuku?
Tak beriem spat hlupu poznamku, radio wave travels at the speed of light.
-
Michaelo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Povedal by som ze by nefungovalo. Predsa len ak ides takou rychlostou, tak tam vznika dilatacia casu.
Mozno by to zachytili, ale neviem ci by rozumeli, podla mna by bol signal slusne "natiahnuty".
Mozno by to zachytili, ale neviem ci by rozumeli, podla mna by bol signal slusne "natiahnuty".
-
94jakub
Guru wannabe
Zla sa na to pýtaš. V tomto prípade totiž neexistuje žiadny reálny čas. Čas je relatívny, pretože v lodi plynie pomalšie ako na Zemi.
Pokiaľ by si bol na lodi a vyslal signál, tak z tvojho pohľadu by si musel čakať možno niekoľko hodín, kým by dorazil na Zem.
Pokiaľ by si bol na Zemi, tak by si ten signál jednoducho prijal ale nevedel by si kedy bol odoslaný. Takže ak by z lode vyslali signál minútu po štarte, zachytil by si ho až o niekoľko dní.
A čo rozumieš pod pojmom reálny čas? Ani ISS nekomunikuje v reálnom čase. Tiež trvá kým tam ten signál príde. Signál z Voyageru príde na Zem po 32 hodinách a to necestuje ani zďaleka rýchlosťou svetla.
Inak keby si letel 100 rokov rýchlosťou svetla, tak nie, že by na planéte nežil nikto, kto bol pri štarte lode, pravdepodobne by tam už nebol vôbec nikto. Pri 100 rokoch sa posun môže vyšplhať aj na milión rokov.
Pokiaľ by si bol na lodi a vyslal signál, tak z tvojho pohľadu by si musel čakať možno niekoľko hodín, kým by dorazil na Zem.
Pokiaľ by si bol na Zemi, tak by si ten signál jednoducho prijal ale nevedel by si kedy bol odoslaný. Takže ak by z lode vyslali signál minútu po štarte, zachytil by si ho až o niekoľko dní.
A čo rozumieš pod pojmom reálny čas? Ani ISS nekomunikuje v reálnom čase. Tiež trvá kým tam ten signál príde. Signál z Voyageru príde na Zem po 32 hodinách a to necestuje ani zďaleka rýchlosťou svetla.
Inak keby si letel 100 rokov rýchlosťou svetla, tak nie, že by na planéte nežil nikto, kto bol pri štarte lode, pravdepodobne by tam už nebol vôbec nikto. Pri 100 rokoch sa posun môže vyšplhať aj na milión rokov.
-
audiotrack
VIP
ak by sme mali raketu cestujúcu takmer rýchlosťou svetla, určite by sme vedeli dokonale načasovať signál tak, aby sa poslal jeho fragment vždy z rovnakého miesta a nevysielalo by sa kontinuálne. A výsledný signál by nebol vôbec natiahnutý, ale javil by sa ako vysielanie zo statického bodu na obežnej dráhe zemeMichaelo napísal:Povedal by som ze by nefungovalo. Predsa len ak ides takou rychlostou, tak tam vznika delatacia casu.
a táto téma bude ešte veľmi vtipná, lebo tu o teorii relativity idú diskutovať ľudia, čo o nej zjavne nič nevedia
94jakub: omeškanie z voyageru a IIS je spôsobené vzdialenosťou, nie rýchlosťou. On ale uvažuje o rakete na obežnej dráhe zeme, takže tam je tých pár sekúnd zanedbateľných.
-
94jakub
Guru wannabe
Ja viem. Možno som to zle napísal no snažil som sa vysvetliť, že reálny čas je tiež relatívny pojem. Lebo čo je reálny čas? Do 5 milisekúnd, sekundy, 30 sekúnd, minúty?
Keď už by sme mali byť tak presný, tak nie je možné aby loď išla po stabilnej orbite rýchlosťou svetla. Orbitálna mechanika nie je Star Wars.
Keď už by sme mali byť tak presný, tak nie je možné aby loď išla po stabilnej orbite rýchlosťou svetla. Orbitálna mechanika nie je Star Wars.
-
KaptMichal
King
Z coho vychadzas?Pri 100 rokoch sa posun môže vyšplhať aj na milión rokov
btw. Ked uz by sme mali byt presny - ziadny ludmi vyrobeny objekt nepleti rychlostou 0,99c... Toto je teoreticka otazka takze prilis by som nepozeral na to, ci sa to da alebo neda...
KaptMichal - ako mozes tvrdit ze ludstvo nikdy nebude take vyspele aby dosiahlo taku rychlost?
nebolo to tak davno co vedci tvrdili ze rychlost vacsia nez 25km/h je smrtelna pre ludsky organizmus
nebolo to tak davno co vedci tvrdili ze rychlost vacsia nez 25km/h je smrtelna pre ludsky organizmus
wladas, no že daj dáky link, lebo to sa mi akosi nezdá. Veď bežný smrteľník dokáže bežať tak do 30km/h celkom v pohode.
-
KaptMichal
King
wladas Myslim, ze aj pre uplnych laikov je to dobre vysvetlene tu. http://www.liponet.sk/~vetrovskyk/osobne/hviezdy.htm
Ľudia su obmedzení momentálnym pohľadom na svet. Nedovolím si ani len hádať, čo sa môže objaviť za 100 rokov. Máš pravdu, pri momentálnych podmienkach je to nemožné. Tiež sme na cvikách rátali koľko by reálne zrýchľovala loď aby dosiahla c. Ale raz príde niekto, čo nebude vedieť, že sa to nedá, a vymyslí to.
-
KaptMichal
King
Tak bohuzial fyzika nefunguje... Ja poznam dokonca ludi, ktori su presvedceni, ze vytvorili perpetum mobile, neotvorili im oci ani ludia zo SAV. Netvrdim, ze nemoze nastat nejaky zlom ale rychlsot svetla je jednoducho nieco take ako cestovanie casom.
Viem ako to myslíš. Som rovnakého názoru. Ale naozaj sa nedá určiť aká srandy sa objavia v budúcnosti. Ake "skratky" a "obkluky". Ale osobne si myslim, že reálnejšie bude niečo ako mali v star treku ako to čo bolo v SW. Veď aj Hawking už na niečom takom pracuje. Tak držme palce.
no dobre mozno som troska prestrelilpinco napísal: dokáže bežať tak do 30km/h celkom v pohode.
napadla ma otazka
vzdialenost medzi zemou a slnkom je 8 min svetelnou rychlostou
logicky tych 8 min je pre pozorovatelov zo zeme...takze spravne chapem ze pre cestovatelov by to bolo radovo menej?
-
KaptMichal
King
Aj keby sa ludstvu podarilo nejakym sposobom objavit cervie diery alebo ich dokonca vyuzivat na cestovanie, stale by to nebolo cestovanie rychlostou svetla v tom zmysle o akom sme sa bavili, hadam chapes co tym myslim. A neda sa urcit ake objavy sa udej v najlbizsich storociach no nemyslim si, ze tu nastane nejaky velky zlom. Ak by sme chceli cestovat von zo slnecnej sustavy, museli by sa stavat niekolkogeneracne lode...
-
Michaelo
Hardcore addict
No mozno budeme mat nejaky pohon ako v s ST ci SG, no stale by som poveal, ze cervia diera by bol najrychlejsi sposob dopravy.
A bolo by pohodlnejsie supnut sa aj s lodou niekam cez cerviu dieru do sekundy, ako cakat par tyzdnov, mesiacov, ci rokov kym by sme tam doleteli.
A bolo by pohodlnejsie supnut sa aj s lodou niekam cez cerviu dieru do sekundy, ako cakat par tyzdnov, mesiacov, ci rokov kym by sme tam doleteli.