Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

bashnator
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa bashnator »

bashnator: Už som to tu v minulosti písal a napíšem to špeciálne pre teba - tie kvetnaté, epické, romanticko-barokové úpenlivé, srdcervúce floskuly a frázy, či dogmatické popisy toho, aký krásny je boh a že je predstavuje všetko naokolo (ešte stále nechápem, ako vieš, že je to tvoj boh a nie napríklad Šiva, či Ra) nie sú jeho dôkazom, sú to iba také kostolné texty, ktoré človek môže počuť na omši, keď babky spievajú.
Uz som to tu v minulosti pisal a napisem to specialne pre teba - boh neni premna ziadna postava ani ujo sediacia v oblakoch. Vsetko naokolo nejakym sposobom spolupracuje vsetko do vsetkeho zapada, ziadny organ v tele nemas navyse a vsetko je v dokonalej suhre to je pre mna "Boh" alebo vesmir, zivotna energiu, nazov nie je podstatny, osobne slovo Boh nemam moc rad lebo sa zamiena s ideou dnesnych nabozenstiev a teda konkretnej postavy s urcitymi vlastnostami.
Áno - uveril by som v boha, ak by si mi ho priniesol do izby. O ateistoch a ateizme očividne nič nevieš, nie je to o životnom štýle, nik v ňom nepopiera zmenu. Takže ak mi ho prinesieš, uverím. A bludy typu "blahoslavení tí, ktorí nevideli a predsa uverili" si môže každý strčiť niekam. Som ale rád, že si krásne načrtol fungovanie viery v boha - ako malé deti - "tak to proste je".
O tom to je, dieta je uprimne, nezkazene povie si pravdu a vobec mu nezalezi co si kto o nom mysli, vzdy si povie svoj nazor. Videl si niekedy dieta mat depresiu ? Dieta vzdy vsetko vie co je najlepsie prenho a to preto lebo este nie je v takej miere ovplyvnene prostredim a vychovou. Postupom casu sa, ale zacina nabalovat jak snehova gula informaciami zvonku co ma robit, co nema robit, ako by sa mal clovek spravat, toto by si nemal robit!!! Musis dostudovat lebo nebudes nikto, vobec nikto, budes nula!! len niekto, kto je vo svojej podstate dokonaly. Neviem ci si videl video, kde 5 rocny chlapec, ci kolko mal rokov sa pyta mami preco by mal jest chobotnicu, ktoru mu mama pripravila. Hovoril tam, ze nevidi nic rozumne na jedeni zivych tvorov su to jeho kamarati, tak preco by ich mal jest? Pritom ma uplnu pravdu, mama sa z neho rozplakala lebo bolo az dojemne aku pravdu povedal tento pre teba mozno este v tomto veku "hlupy" clovek. Male deti praveze vedia ovela viac nez by si niekto na prvy pohlad moho mysliet niesu este pod vplyvom reklam, deti v skole a maju iny pohlad na zivot, ine vnimanie zivota.
Cirkev je iba skorumpovaná mocenská autorita, ktorá využíva fiktívnu postavičku a vieru v ňu na kontrolovanie más a svoje bohatnutie a vládu. Ako keby tomu tak nebolo už v minulosti, napríklad za čias Atona/Amona, za čias Aztékov a Mayov. Všetko prebiehalo úplne rovnako (nie, nebudem tu opisovať ako, máte na to knihy, tak študujte, špeciálne odporúčam túto http://books.google.sk/books/about/Akhe ... edir_esc=y) a dnešná kresťanská cirkev nie je v ničom odlišná, okrem absencie agresie.
S tym jak to momentalne funguje mozem len suhlasit, lenze to, ze niekolko ludi ma ambiciu prostrednictvom viery v Boha ovladat ludi nema nic spolocne s vierou ako takou, vzdy sa bude clovek snazit vyuzit vsetky dostupne prostriedky na balamutenie ludi ci uz eticke alebo neeticke, a preto by bolo dobre si tento fakt uvedomit a nehadzat do jedneho vreca cirkev, Boha a veriacich.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ja som nikde neopisoval, akou postavou pre teba boh je alebo nie je. Netuším teda, prečo pociťuješ potrebu mi to vysvetľovať. Iba som napísal, že tie kvetnaté opisy nie sú dôkazom ničoho, podobné dokážem vytvoriť doslova o hocičom.

Dieťa je úprimné? Ty si asi nemal ontogenetickú psychológiu, že? Dieťa v prvom rade absorbuje všetko z okolia a ak mu od malička rodičia húčkajú, že ho priniesol bocian a že pod stromček mu darčeky nosí ježiško, tak tomu bude veriť. Indoktrinácia je sviňa - zažil som ju aj sám. Síce nie v až takej radikálnej podobe, ale predsa. Dieťa si na také veci svoj názor nespraví, pretože v takej rovine ešte uvažovať nedokáže. Netuším teda, o čom to tu vykladáš. A k tomu prineseniu boha do izby mi nenapíšeš nič?

Ja som nikde netvrdil, že chuť po moci je nutne spätá s vierou v nejakého boha. Akurát som opísal to, čo sa v histórii udialo a v mnohých prípadoch boli historické udalosti ovplyvňované vierou (v niečo, nejakého boha), pričom všetky dopadli úplne rovnako. Teda až na tých zopár, ktoré prežívajú dodnes, ale ktoré vykazujú úplne rovnaké znaky korupcie a chuti po moci, ako ich predchodcovia. Ďalej nehádžem do jedného vreca veriacich a cirkev.

Fakt nechápem diskutérov, ktorí sa mi tu snažia vysvetľovať niečo, o čom som nikde nepísal a napomínajú ma o niečom, čo som nikde netvrdil. To je čo za stratégia?
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Len trošku ťa chytím za slovíčko v jednej veci. Aj ked slepé črevo asi nieje orgán v tom pravom zmysle slova, ale máme ho navyše. A skôr by som to pripísal evolúcii ako tomu, že bohu zvýšil materiál a nevedel čo s ním.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Bashantor ja tu ateistoch nepresviedcam, viem, ze to nema zmysel. Ja sa len snazim ozrejmit niektore veci, ktore prekrucaju, pre niekoho koho to aspon trosku zaujima. Aby sa nezlakol.

Seth ty vies ako to je ;) Len tazko si je tak zhurta uvedomit, ze predsa asi len za svoje hriechy budes musiet pykat. :sly:
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ziadny organ v tele nemas navyse
ale mas, precitaj si tuto temu, mas to tam velakrat popisane a zdokumentovane, okrem slepaku napriklad nerv, ktory spaja v mozgu 2 miesta vzdialene od seba par centimetrov, a pritom uplne zbytocne vedie cez krk, krasny priklad pozostatku evolucie
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Bobala, sklamem ťa - ja nemám žiadne hriechy.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Balvorn napísal:Len trošku ťa chytím za slovíčko v jednej veci. Aj ked slepé črevo asi nieje orgán v tom pravom zmysle slova, ale máme ho navyše. A skôr by som to pripísal evolúcii ako tomu, že bohu zvýšil materiál a nevedel čo s ním.
beardie napísal:ale mas, precitaj si tuto temu, mas to tam velakrat popisane a zdokumentovane, okrem slepaku napriklad nerv, ktory spaja v mozgu 2 miesta vzdialene od seba par centimetrov, a pritom uplne zbytocne vedie cez krk, krasny priklad pozostatku evolucie
Praveze slepe cervo nejak suvisi s imunitou.
Ale dlasim prikladom su zuby mudrosti, niektori si s nimi zazili svoje.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Christopher Hitchens bol známy svojím postojom k náboženstvu a aj k matke Tereze. Preto mi bolo hneď jasné ako bude to video vyzerať. Hitchens bol podľa mňa jeden s najzaujímavejších a najsofistikovanejších odporcov náboženstiev vo všeobecnosti. Pri vysvecovaní Matky Terezy bol dokonca vatikánom pozvaný, aby plnil úlohu tzv. "Diablovho Advokáta", no ako sám priznal vraj to nemalo zmysel, lebo bolo o všetkom dopredu rozhodnuté.

Inak jeho knihy a články odporúčam, píše veľmi dobre a aj keď je veľmi protináboženský, tak jeho myšlienky sú vždy veľmi rozumné.... Jeho postoju sa ale nedá čudovať, sám bol členom niekoľkých cirkví a počas života novinára sa stretol s toľkými náboženskými krivdami, vojnami a zverstvami, že aj so samotného Ježiša by to asi spravilo ateistu.
M4jk1:-)
Professional
Professional

Príspevok od používateľa M4jk1:-) »

zaujimave =/= pravdive
- len proste treba byt otvoreny voci kazdym novym informaciam pocas zivota a je to len na tebe co si z toho vezmes.
- na druhej strane chapem tvoj prispevok ale mam kamosa krestana, ktory mi rozpraval o matke tereze, ze je blahoslavena a ako obetovala svoj zivot pre druhych bez ziadneho naroku, ako vytierala zadky detom v chudobnych krajinach ...
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Mňa by len zaujímalo Bobala, čo ťa prinutilo zmeniť názor na tú tvoji angelikologiu, či čo to je. Pretože teraz tvrdíš nasledovné:
"Ano, snazi sa dokazat existenciu archanjelov."
"Seth ja si nic nepriznavam, ja tu od zaciatku tvrdim ze sa snazi dokazat, a ze da sa to dokazat. To ty mi furt daco trieskas do tlamy, a uz ani neviem vlastne co."
"V prvom prispevku som napisal ze sa snazia dokazat, co som povedal s diplomatickym podtonom, pretoze nic nie je 100% a uz vobec nie v takych veciach kde ide o Boha, anjelov, duchovny svet a podobne veci."
"pretoze ak angelologia potvrdi existenciu siedmych archanjelov(duchov casu)"

No mnohí z nás si ťa pamätajú aj z pred cca roka, keď si za tieto tvoje nezmysli dostal ban do temy. A vtedy si bol skalopevne presvečený o existencii archanielov, ktorá bola vedecky potvrdená. (viď príloha a to je len tvoj vtedajší koniec).
Zabudol si si vtedy prečítať poslednú stranu knihy kde sa píše iba o snahách dokázania existencie archanielov a až teraz si na to prišiel?
Prílohy
Snímka.JPG
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

A ta co, nudim sa, tak si chcem s vami opät nezavezne podebatit :)

ale konecne niekto, kto tu nepoprekrucal, nepovytahoval veci z kontextu a nerobi zomna debila, vsak seth?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Aj tebe začali prazdniny, jak veddy-mu v teme o konšpiračkách? To tu dva mesiace teraz nedáš ľuďom pokoj s tou svojou angelikou? Debila robíš so seba ty sám a presne na to poukazuje aj môj post.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja mám aj iné veci na práci, ako z niekoho robiť debila. Ty to zvládaš aj sám úplne bravúrne a bez problémov. Máš ešte niečo?
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

beardie napísal:ale mas, precitaj si tuto temu, mas to tam velakrat popisane a zdokumentovane, okrem slepaku napriklad nerv, ktory spaja v mozgu 2 miesta vzdialene od seba par centimetrov, a pritom uplne zbytocne vedie cez krk, krasny priklad pozostatku evolucie
ale tym ze spaja dve miesta v mozgu nie je tak uplne zbytocny ci? nie je dolezite ze je zbytocne dlhy, ide o to ci plni funkciu alebo nie predsa... len cista subjektivna dedukcia
beardie
Redeemer
Redeemer

bolo to tu viackrat vysvetlene, skusim v skratke, ako vznikali prve ryby, ten nerv prepajal 2 miesta v mozgu, postupnou evoluciou dalsich objzivelnikov, plazov az po cicavce sa tie miesta v mozgu od seba posuvali, ale nikdy nie tak, aby mal ten nerv 14 metrov, ako v pripade zirafy, ktorej to ide cez cely krk z hlavy do trupu, tam sa otaca a ide spat do hlavy, par centi od povodneho miesta, odkial 'vysiel', kdesi tu k tomu bolo aj video pitvy
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

No presnejsie 3 mesiace vam nedam pokoj. Skolicka mi zacina az dakedy koncom septembra :)

A nieco k teme mate? Ci zase sa len sprostosti riesia?
beardie
Redeemer
Redeemer

co teda zmenilo tvoj nazor, ze anjeli nie su vedecky dokazani, ale ze sa ten typek o ich dokazanie zatial len snazi?
pripadne, ak ich teda dokaze, aku to ma suvislost s bohom? ten je dokazatelny?
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

beardie napísal:bolo to tu viackrat vysvetlene, skusim v skratke, ako vznikali prve ryby, ten nerv prepajal 2 miesta v mozgu, postupnou evoluciou dalsich objzivelnikov, plazov az po cicavce sa tie miesta v mozgu od seba posuvali, ale nikdy nie tak, aby mal ten nerv 14 metrov, ako v pripade zirafy, ktorej to ide cez cely krk z hlavy do trupu, tam sa otaca a ide spat do hlavy, par centi od povodneho miesta, odkial 'vysiel', kdesi tu k tomu bolo aj video pitvy
Dam ruku aj nohu do ohna zato, ze ten "nerv" ma svoje opodstatnenie, a ak nie teraz tak v dobach predoslych. Co sa tyka slepaku tu som nasiel aj jeden kratsi clanok http://ibs.about.com/b/2007/11/02/is-th ... ortant.htm
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Moj nazor nezmenilo nic, len nato idem z ineho uhla.
Prelistuj si diskusiu tak 3 stranky do zadu, a odpoved na tu svoju primitivnu otazku najdes odomna zodpovedanu asi 5 krat.
Napísať odpoveď