Zase - cigáni/my (zlí/dobrí). Proste delenie, škatuľovanie, sterotypizácia. Už ma to fakt nebaví a už vonkoncom si nepotrebujem uvedomovať niečo o ICH chybe. Tvoje zmýšľanie je veľmi ohraničené, ak to vidíš takto jednoducho a čiernobielo. Ale má to súvis s dnešnou individualistickou ideológiou, kedy si za vlastný stav môže výhradne jedinec tým, že je "lenivý" či "neprispôsobivý." Ono keď zoberieme aj príklad iný, tak to, že vznikajú rioty prisťahovalcov vo Francúzsku, Anglicku alebo vo Švédsku, tak ty asi povieš že dôvod je taký, že oni sú proste takí. Opakujú sa tie frázy aplikovateľné aj na cigánov. Pritom problém je oveľa hlbší a je to súbor rôznych faktorov. Opäť, biely člen strednej triedy si toto poväčšine nedokáže uvedomiť a má plnú papuľu moralistických kecov.Keby cigani zili ako my, tak by sa na nich nikto "stereotypne" nepozeral. Kedy si uz uvedomis konecne to, ze to ako sa na nich vacsina populacie pozera je ich chyba?
Toto je zas čo? Nie je vám to už trápne? Naozaj, tu sú dvaja/traja ľudia, ktorí dokážu diskutovať vecne aj keď sa nezhodujeme, zbytok často ulietava k takýmto nezmyslom a tých zúfalcov, čo sa zmôžu len na anonymné karmovanie ani nerátam.Co si nejaky Rytmusov patolizac, ze sa tu tak bijes za ciganov?
No to je úžasné konštatovanie. A s akou chladnou hlavou o tom hovoríš, ako by išlo o nič.hlavne si uvedom, ze aj plyn a odvoz na sibir alebo do stredu zeme je riesenie. Nie najstastnejsie ale riesenie to je.
Čo som kritizoval na TV správach som jasne opísal, ak si ďalší z tých, čo nepochopili, dajte sa na hromadný kurz porozumenia písaného textu, možno dostanete zľavu.Inak paci sa mi, ako si odpinkal guess.who len preto, ze spomenul TV spravy... Ano ako informacne medium ma nulovu hodnotu ale pekne vidno v akom prostredi ti cigani byvaju. A ta tvoja studia co si sem postol - to myslis vazne? Ty toto stavias nad dojmy, pocity a skusenosti ludi, ktori su s ciganmi denne v kontakte?
Tá štúdia má svoju ohraničenosť a nie je možné z toho robiť veľké závery, každopádne je to aspoň čosi, mnohí z vás tu neoperujú s ničím. Keď niečo tvrdím, tak to musím niečím podložiť. Hovoriť iba ja si to myslím a ja mám takéto skúsenosti - to nie je objektívne stanovisko.
guess.who:
Samozrejme, že tu existuje aj diskriminácia na základe etnicity, napr. pri pohovoroch do práce, aj keď to tu už viacerí z vás zahrali do kúta, že to nei je nič smerodajné, pritom ja si to nemyslím. Musí byť otrasné a ani sa neviem vcítiť poriadne do kože takého človeka, ktorý pyká iba za to, že má nejakú farbu kože a nemôže si nájsť skrz to prácu. Vy si asi vôbec neuvedomujete, aké to musí byť a to práve kvôli tomu, že sme tu poväčšine BIELI príslušníci strednej vrstvy a s takýmito problémami sme sa nikdy nestretli, takáto sociálna realita ide mimo nás.ok nezvysuje sa, to je pravda, beriem spat. a ake riesenie toho navrhujes ty? na nich zatial nezabralo nic. stale hladanie novych a novych rieseni znova stoji peniaze a za tie roky nikto neprisiel so ziadnym. EU ich u nas vidi ako tych, co su diskriminovany iba kvoli rase. Co vsak nie je uplne pravda a priklady som uviedol vyssie. Vlastne ked tak rozmyslam tak ty zdielas nazory prichadzajuce zvonka a z Bruselu. Pritom ani jeden s tych panacikov nevie ake je to spolunazivat s nimi...
Existuje viac úspešných projektov a prípadov, ty si sem tiež vtrhol do tejto témy, ale tu sa diskutuje už roky, dávajú sa sem príklady, články (síce, to robím iba ja, ostatní si libujú v negatívnych informáciach) o pozitívnych a úspešných aktoch integrácie a spolunažívania. Spoločným znakom je odmietnutie paternalizmu, zapojenie priamo do aktivity, vhodná motivácia. Potom sa stane aj to, že sa rozrastá a rozkvitá dedina, kde je veľký počet cigánov, ale v dedine funguje obecná firma, ktorá tutú situácia perfektne rieši. Vláda vyrieši hovno, vláde vyhovuje, že tu máme cigánov a takýto stav. Už sa zobuďte z toho sna, že vláda chce niečo vyriešiť v prospech veci. To sa nikdy nestane. Keby nebolo "cigánskeho problému," ľudia by sa viac zaujímali o šafárenie politikov.
K tým prípadom strieľania. Tu je nejaký cigánsky aspekt úplne irelevantný, ale opäť tu existuje to vzťahovanie na cigánov ako celku a vypichovanie tej etnicity. A to ani nehovorím o tom mýte, že v Devínskej išlo o cigánsku záležitosť, čo je až úplne absurdné, ako sa to neustále drží a vyťahuje. Tu je krásne vidieť, akú nízku mieru kritickosti ľudia používajú, pokiaľ ide o cigánov. Stačí čosi kdesi začuť a okamžite sa to preberie ako fakt. Proste sa vystrieľali "neprispôsobiví" cigáni. No stačí sa kuknúť na fotky: http://www.cas.sk/clanok/178729/masaker ... -osem.html
Ak robí nejaká rodina alebo skupina ľudí bordel, ide o danú rodinu. Ak sú cigáni alebo ja neviem čo, absolútne ma to nezaujíma - o to vôbec nejde. Nie to podstatný fakt, na základe ktorého by som mal posudzovať. Denne vidíme v správach krádeže, vraždy a pod. belochov a nikoho to nenapadne vzťahovať na všetkých. Ako absurdne to vyznie bolo pekne vidieť na tej stránke recesistu z Čiech. Ale to isté platí, ak hovoríme o cigánoch, o Židoch, černochov alebo prisťahovalcoch, prípadne príslušníkov náboženskej či inej menšiny. Je to rovnaký vzorec zovšeobecňovania a tuposti.
Neviem v akej spoločnosti ľudí sa pohybujete, ale ja poznám takých ľudí dosť. Dúfam, že pod. nálady, ktoré by mohli eskalovať do nového nešťastia nebudú naberať na sile a budú potláčané. Aktívne. Hlavne v neofašistických formách typu ĽSNS. Treba hľadať spojivá medzi ľuďmi, nie rozdiely.Pretoze ludi uvazujucich ako Hughito je veeeeelmi malo