Mensie doplnenie k vplyvu jadroveho vybuchu, resp. ionizujuceho ziarenia na polovodice.
Je potreba si uvedomit ze na poskodenie polovodicov vplyva mnozstvo faktorov ako je energia ziarenia, jej davka a taktiez samotne fyzicke rozmery a vyhotovenie polovodicovych suciastok. Poviem to rovno, dnesna vojenska technika je vyhradne polovodicova, elektronky sa uz mnoho rokov .. desatroci nepouzivaju. Takze to ze niekto tvrdi ze polovodice su bezbranne voci jadrovemu vybuchu, tak je to nezmysel. Vojenska technika sa pred uvedenim do pouzivania testuje mnohymi prisnymi a narocnymi testami, hodim priklad, vojensky utvar Vyskov pri Brne ma testovaciu rampu s natahanymi kablami nad parkovacou plochou, test spociva v kiloamperovych impulzoch s dobou prebehu par nanosekund.

Raz tam udajne pri jednom teste zacal tank sam od seba otacat kanonovou vezou, ale po zresetovani systemov islo vsetko dalej.
Polovodicova technika vysokej integracie je voci ionizujucemu citlivejsia, take veci ako fotaky alebo mobily by ziarenie z blizkeho vybuchu nemuseli prezit, robustnejsia technika to prezije v pohode, take ako autoelektronika a pod.
Aj na kozmickych sondach ako Voyager alebo hocijaka druzica na obeznej drahe je vystavena extremnym vplyvom ziarenia, je osadena elektronikou ktoru mozme povazovat za zastaralu, veci ako 386, 486 a pod.

Tieto zalezitosti nie je problem doma obkukat skolskym mikroskopom.
Dalsi priklad: Rusky raketovy nosic SS20, ktory sa rozoberal vo VOP Novaky. Podarilo sa mi z neho ziskat modul elektroniky z radioveho prijmaca. Obsah ma nijako neprekvapil. Kombinacia miniaturnych elektroniek a polovodicovych diod a tranzistorov.