Fotografia - novinky, technika, diskusia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
fraqer
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Fotografia - novinky, technika, diskusia

Príspevok od používateľa fraqer »

Už to tu veľa krát bolo: http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm :)
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

Ahojte mam Nikon D90 kupovany 09/2011 posledny rok a pol skoro vobec nepouzivany, myslite zeby sa mu zislo nechat vycistit cip?
Je uschovany v brasni a spokojne odpociva, ako chystam sa ho brat na dovcu a preto ci by uz nebolo na case ho preventivne vycistit.
Objektivy som menil len zriedka, aj to som si daval pozor aby to bolo co najrychlejsie a v nie prasnom prostredi.

Na fotkach neregistrujem nic atypicke, skor tak preventivne sa pytam, dikes
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Zaclon si na f/16, namier na jednofarebnu, idealne cistu bielu stenu bez vzoru, zaostri tak, aby stena nelezala v rovine ostrosti (tj bola uplne rozmazana) a vyhotov zaber.
Ked si ten zaber otvoris, vidis na nom nejake skvrny? Ak ano, su vo vacsom mnozstve, alebo nejakym sposobom zasadne? Ak ano, daj vycistit. Ak nie, nechaj tak.

Snimac sa necisti "preventivne" ale preto, ze je zasvineny.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

jak dobre ze nemam zrkadlo... senzor vycisteny doma za 2 minuty :D
KoCi
Darca
Darca

brainwirm - tak celkom som teraz nepochopil - ak mas mirrorless, tak cistenie snimaca je rovnake, ako na zrkadlovke, len s vynechanim kroku pre zdvihnutie zrkadla. Ak nemas ani zrkadlo ani mirrorless, potom mi veru nenapada, kde inde sa este cisti snimac.
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ktozesomja »

Chcem sa spytat na fotenie pretekov aut. Chcel by som vyskusat spravit taku fotku, kde je pozadie trosku rozmazane, auto ostre, az na jeho disky. Nieco som o tom precital a vsade pisu, ze je potrebne nastavit cas tak cca na 1/125 alebo aj menej a fotakom "sledovat" to auto.

Neviem ci som to dobre pochopil. Robi sa to tak, ze sledujem auto cet hladacik, v jednom okamihu stlacim spust a chvilku este akoby naslepo sledujem auto v jeho drahe ? Nebude tak rozmazana cela snimka ? Auto bude ostre ? Vdaka.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

mam mirorless a nikdy som nikde nedaval cistit snimac normalne doma to cistim bez problemu, tak som myslel ze na zrkadlovke je to komplikovanejsie ket s tym treba do servisu ;)
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

ktozesomja napísal:Chcem sa spytat na fotenie pretekov aut. Chcel by som vyskusat spravit taku fotku, kde je pozadie trosku rozmazane, auto ostre, az na jeho disky. Nieco som o tom precital a vsade pisu, ze je potrebne nastavit cas tak cca na 1/125 alebo aj menej a fotakom "sledovat" to auto.

Neviem ci som to dobre pochopil. Robi sa to tak, ze sledujem auto cet hladacik, v jednom okamihu stlacim spust a chvilku este akoby naslepo sledujem auto v jeho drahe ? Nebude tak rozmazana cela snimka ? Auto bude ostre ? Vdaka.
vola sa to panning, a uz sme to tu riesili, aj s prikladmi, vyhladaj si to
a nie, potom ako odfotis uz ho sledovat nemusis..... pointa je, ze si to odfotil v tom pohybu, a kedze si sa +- mal pohybovat zarovno s autom tak preto to auto ostane ostre, kym pozadie nie.... pre istotu ale neodporucam odfotit len raz, ale nastavit seriove snimanie... ostrenie na AF-C resp AI Servo
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa ktozesomja »

vdaka, nevedel som ako sa to vola, zato som vela o tom nenasiel, ale uz som medzitym nejak natrafil na toto video a velmi mi to pomohlo:
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Prosím vás, ako sa robia takéto fotografie? Robí to priamo foťák, alebo je to postprocessing - a keď tak, aký postprocessing? Príde mi, že je na to niekde jedno tlačítko.
(je to zo stránky http://www.zahoryzadoly.cz/ )
Prílohy
blogger-image-1532423626.jpg
blogger-image-501173249.jpg
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

robi to objektiv :) konkretne cirkularny fisheye
BX
Addict
Addict

foťák-objektív, tak som to myslel :D Veľmi dobre, ďakujem :)

A vedel by si mi napísť, ako niečo takéto dosiahnem s Nikonom d3100? Plánujem si ho kúpiť a venovať sa trochu fotografii, tak sa pomaly zoznamujem s takýmito vecami a toto ma zaujalo. Vidím na google nejaké objektívy fisheye, ale jeden stojí 400 dolárov a druhý 15 na ebay. Ako to teda je?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Je to tak, ze si musis kupit fisheye objektiv s bajonetom na NIkon....akeho vyrobcu si vyberies je na tebe....na ebayi stal 15 asi iba v aukcii...
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

predpokladdam, ze za 15 eur bola iba nejaka sirokouhla "fisheye" predsadka = shit...
BX
Addict
Addict

Jop, už som si o tom čo to prečítal a lacné to veru nie je. Ďakujem :)
DropDead
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DropDead »

kolegovia...až dnes si všímam, že na ephote je už pridávanie príspevkov do fóra len pre platené účty...zadrhlo ma to...až ma zaujíma...kde je ešte také fotofórum...
zabiju ma moderátori, ale dávať to do nákupnej poradne nechcem, tak to sformulujem, nech to neznie tak...

čo myslíte...portréty, street,... ku D7100 50/1.8g alebo 85/1.8g ? je pravda, že mám obmedzený rozpočet, ale rozmýšľam, či už len ja nie som taký zmanipulovaný internetom, jútubom, recenziami, že je pre mňa 85ťka ako modla....vždy mi vyhovovalo dlhšie ohnisko, a ak si zoberieme, že pri DX formáte bude 85ťka 127,5mm...je to veľa, je to už aj taký tele-objektív, no výhodou je, že je tam nulové skreslenie obrazu (súdkovitosť,...) ...alebo len zbytočne panikárim a 50tka mi poslúži viac než dobre ?

je mi nepríjemné sa takéto veci pýtať, len škoda, že človek nemôže mať trošku lepšie finančné možnosti, to potom človeka ženie k týmto úvaham, pričom najlepšie je ako vieme mať obe...tak, čo myslíte ? či som si aj sám odpovedal ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

50mm podla mna bude stacit.... na DX sa mmne lubil 35mm 1.8, samozrejme nie na portrety
KoCi
Darca
Darca

50mm nie je ani na street ani na portrety, ak sa bavime o DX snimaci.
35mm na street a 85mm na portrety. Jazdeny 35mm f/1.8G kupis pod 150EUR a ked si cosi dosetris, bude aj 85mm (ci uz G alebo aj D verzia).
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

1. ak chce mať ephoto 4 príspevky do fóra za deň ako je to teraz, je to ich vec :smt006

2. ako píše KoCi, 50 ani 85 na street určite nie. 35 je tak akurát, no na portréty zase ideálna nie je, tam by bola v pohode aj 50, a 85 samozrejme ideál. Preto vždy radím radšej lacnejšie telo a viac (resp lepších) objektívov :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ephoto sa hraje na neviem aky profi photo web...ale nikdy som sa tam nic nenaucil, ani som nic nove nezistil. Tiez som registroval poslednu dobu, ze sa idu hrat na piano, a myslim, ze im drbe. Tiez si myslim, ze pridu o dost userov kvoli svojej debilite. ....keby ze ide fakt o profi web...ale ani to. :roll:
Napísať odpoveď