Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
sundevil
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Príspevok od používateľa sundevil »

Takze ked to nie je 1+1 tak to nie je program?
A co tak takyto zapis:
opakuj 4 krat
chod 100
otoc vlavo o 90 stupnov

zapis nakreslenia stvorca v zofke ktore musi zvladnut 10 rocne dieta, ktore na matematike videlo stvorec. Uplne jednoducha vec, sak ho presne tak isto aj kresli perom na papier (no dobre mozno ho kresli naopak :-P ), ibaze je to cele zapisane ako uplne lahky algoritmus
na zaklade lahkej veci sa nauci elementarne znalosti, ktore aplikuje v hociakom inom programovacom jazyku
navyse vdaka cyklu si vie neskutocne ulahcit pracu neskor a hlavne sa uci rozmyslat dalej ako za jednu zatacku
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

pcsiete -> v imagine nas za 2 roky naucila "profesorka" akurat zakladny cyklus, nedostali sme sa ani k fraktalom (kde ma Imagine ako-taky potencial) a rekurziu nam vysvetlila ako "Ide to dovtedy, kym nestlacite cerveny stvorcek!". Viete si tak predstavit, co nas za rok naucila z Pascalu (prezradim vam to, dostali sme sa po for-cyklus) :D
Nechcem sa lutovat, ale tvoja teoria tu zlyhava, pretoze po 4 rokoch, kedy som mal 2 hodiny informy tyzdenne som nestusil, co to kodenie chce byt. S normalnym programovanim som zacal az koncom minuleho roka a to len preto, ze som neveril, ze ta osoba za katedrou mi vie povedat, co to vlastne je.
Skoda, ze ked pride niekto ako ja v tej dobe s otazkou ako zacat, tak okrem mozno jedneho normalneho prispevku (kde sa zvacsa nachadza meno Herout) je tam kopa "odbornikov", typu "Java je pomala, C# je MS Shit, C++ je plny zbytocne tazkych veci" a ten clovek, co videl maximalne HTML s CSS a myslel si, ze je sef (ja :D) teraz nevie, komu verit.

No ale to som sa uz moc rozkecal - napad to je urcite dobry, ale aku presne formu budu mat tie kurzy? Mohol by si sem postnut nejaky uryvok, pretoze s niecim podobym (ze sa ucia algoritmy* a jazyk zaroven) som sa este nestretol.
*vyssie si spominal, ze tam chces jazyk predstavit ako nastroj, takze som to pochopil takto
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

lowmanek napísal:pcsiete -> v imagine nas za 2 roky naucila "profesorka" akurat zakladny cyklus, nedostali sme sa ani k fraktalom (kde ma Imagine ako-taky potencial) a rekurziu nam vysvetlila ako "Ide to dovtedy, kym nestlacite cerveny stvorcek!". Viete si tak predstavit, co nas za rok naucila z Pascalu (prezradim vam to, dostali sme sa po for-cyklus) :D
Nechcem sa lutovat, ale tvoja teoria tu zlyhava, pretoze po 4 rokoch, kedy som mal 2 hodiny informy tyzdenne som nestusil, co to kodenie chce byt. S normalnym programovanim som zacal az koncom minuleho roka a to len preto, ze som neveril, ze ta osoba za katedrou mi vie povedat, co to vlastne je.
Skoda, ze ked pride niekto ako ja v tej dobe s otazkou ako zacat, tak okrem mozno jedneho normalneho prispevku (kde sa zvacsa nachadza meno Herout) je tam kopa "odbornikov", typu "Java je pomala, C# je MS Shit, C++ je plny zbytocne tazkych veci" a ten clovek, co videl maximalne HTML s CSS a myslel si, ze je sef (ja :D) teraz nevie, komu verit.

No ale to som sa uz moc rozkecal - napad to je urcite dobry, ale aku presne formu budu mat tie kurzy? Mohol by si sem postnut nejaky uryvok, pretoze s niecim podobym (ze sa ucia algoritmy* a jazyk zaroven) som sa este nestretol.
*vyssie si spominal, ze tam chces jazyk predstavit ako nastroj, takze som to pochopil takto
Ja nepropagujem myšlienku školského vzdelávania v oblasti informatiky, ja len tvrdím, že človek, ktorý zo školy vyšiel, si vie nájisť ďalšie pokračovanie sám. Nepotrebuje ďalšiu stránku ktorá ho "prevedie" svetom programovania. Story so zlým profesorom nebola nutná, veď o to mi vôbec nejde. Ide o to že myšlienka tejto stránky sa snaží "priblížiť chudáčikom ľuďom ktorý si nevedia nájsť zdroje kde začať". A to ja nepovažujem za potrebné.
Takze ked to nie je 1+1 tak to nie je program?
A co tak takyto zapis:
opakuj 4 krat
chod 100
otoc vlavo o 90 stupnov
Lenze takato vec naozaj nie je pogram, lebo to naozaj nic neuci a nic nekona. Nikdy sa stvorce nevykreslovali posuvanim kurzora, ale uz v prvych verziach xGA a roznych vykreslovacich modoch sa pozicia kurzoru vypocitavala. Taketo "programy" patria do kategorie hry (minecraft? aj ked som to nikdy nehral, mam pocit ze je to nieco ako)

Kód: Vybrať všetko

chod dopredu
opakuj 10 krat:
    poloz kocku
vystup na kocku
otoc sa o 90°
Lebo ked si to tak vezmes, tak aj v tej hre vlastne rozmysla. Hrac vlastne musi najprv mysliet na to, ako sa dostane do vacsej vysky aby tam postavil vezu, potom to musi tu vec zburat, nasledne musi vymysliet vec vopred, lebo si nesmie burdat do zakladov atd. Iked to nepise, vytvara si tiez vlastne postup, ktory vykonva on sam a nie v konecnom dosledku procesor.

Vies kolko existuje takych co ucia baltik a podobne kecy, ale ono to v skutocnosti vobec nepomaha mysleniu a programovaniu?

Nepopritelny zaklad programovania je pocitanie (matematika bezna ci booleanovska), a nie realny zivot (vykreslujeme stvorec ako s ceruzkou a pravitkom). Matematicke riesenia su v programoch, ktore pomahaju realnemu zivotu, ale v programe proste realny zivot nie je (iked rozne vrstvy abstrakcie sa to snazia dosiahnut/priblizit sa)
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Lenze uznaj, ze nejaky osmak este nevie uplne urcit relevantnost toho ci toho prispevku, tak sa zacne ucit HTML s domienkou, ze vie programovat. Myslim, ze to je cielova skupina toho projektu, nie stvrtak v maturitnom rocniku.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Na predchádzajúcej strane:
pcsiete napísal: Ja iba tak skonštatujem že podľa mna sa ty vlastne pokúšaš nahradiť prirodzený spôsob, akým sa dnes študenti dostávajú k programovaniu. V škole sa naučia pascala a už si potom sami hľadajú knihy. Kedže ale študentom do školy chodiť nezakážeš, tvoja stránka sa tak profiluje na ľudí, ktorí sa k programovaniu na škole nedostali -> kaderník, kuchár, zvárač, stolár atd., alebo jednoducho ľudí ktorí ešte na strednej nie sú -> ZŠ.
Proste normálny študent ktorému to aspoň trošku myslí vyjde zo školy a už má prehľad ("aha toto je imagine, toto je !PASCAL! to poznám!, a toto je C"). Potom už má zadefinovaný pojem programovať, a literatúru/stránky si už nájde.
Študenti nie sú neschopní, že by si toto nenašli. "Hľa, idem sa naučiť programovať" ich proste nenapadne pokým sa s programovaním už stretli, teda ak sa s ním ešte nestretli a sú na ZŠ.
:|
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

pcsiete napísal:Ja iba tak skonštatujem že podľa mna sa ty vlastne pokúšaš nahradiť prirodzený spôsob, akým sa dnes študenti dostávajú k programovaniu.
Konštatuješ veľmi správne, presne o toto sa snažím.
Dnes je programovanie oblasť tak rozsiahla, že mi príde škoda, keď človeka naučia horko-ťažko pascal za celý jeden rok (alebo dokonca dva - my sme to mali tak) na strednej škole. Základy programovania sa dajú naučiť oveľa rýchlejšie a človek tak má oveľa skôr rozhľad o tom, čo to vlastne je a čomu sa chce venovať.

pcsiete, päť zo šiestich ľudí tu zatiaľ vyjadrilo názor "je to dobrý nápad" (a dvaja žiadny nevyjadrili) Svoj postoj si vyjadril, beriem ho na vedomie, ale už to nechaj tak. Nikoho už sa, prosím, nesnaž presvedčiť - nikoho nepresvedčíš. Teda takýmito drístami minimálne mňa určite nie. A ak nepresvedčíš mňa, tak bude tento projekt pokračovať. Či chceš alebo nie. Aj keby mal chátrať a upadnúť do zabudnutia - no a čo.

Ale takto: Ja sa nesnažím spraviť nástroj, ktorý naučí programovať každého. Ja študentom nedám všetko na striebornom podnose. Tento kurz, ako je spomínané, by ich mal viesť aj k samostatnosti, takže čím ďalej tým viac budú hlavne v úlohách aj veci, ktoré v lekciách vysvetlené nie sú (totiž k jednej lekcií bude typicky úloh-programov- viac, ako jeden. Možno okrem tých úplne prvých, tam to nemá zmysel. Budú ale normálne - tj. všetko potrebné bolo v lekcií a potom ťažšie, pre zvedavcov, kde už si budú musieť niečo dohľadať sami.)

Tiež by som bol rád, ak by tento kurz vyselektoval programátorov od neprogramátorov. Ak niekto niekde napíše "skúšal som ten kurz, ale neviem ho, poraďte niečo ľahšie/lepšie" chcem, aby mu prišla odpoveď "nič lepšie nenájdeš, daj sa radšej na dejepis" Tiež nechcem aby boli programátori z kuchárov (ako si to ty napísal) Za to to ale chcem uľahčíť tým, ktorí na to naozaj majú.

lowmanek to, zdá sa, pochopil veľmi dobre, prečítajte si to všetci ešte raz
lowmanek napísal:Skoda, ze ked pride niekto ako ja v tej dobe s otazkou ako zacat, tak okrem mozno jedneho normalneho prispevku (kde sa zvacsa nachadza meno Herout) je tam kopa "odbornikov", typu "Java je pomala, C# je MS Shit, C++ je plny zbytocne tazkych veci" a ten clovek, co videl maximalne HTML s CSS a myslel si, ze je sef (ja ) teraz nevie, komu verit.
A to píše z vlastnej skúsenosti. A podobnú skúsenosť mám aj ja a viem aj o ďaľších ľuďoch.
lowmanek napísal:ale aku presne formu budu mat tie kurzy? Mohol by si sem postnut nejaky uryvok, pretoze s niecim podobym (ze sa ucia algoritmy* a jazyk zaroven) som sa este nestretol.
Ako som písal, kurz je rozšírenie lekcií o praktické úlohy v Cčku. V lekciách sa chcem zamerať na to, aby študent pochopil, ako počítač "myslí". Tj. aby pochopil, že počítaču nemôže rozkázať "nakresli mi štvorec" (keď už sa to tu spomenulo), ale musí mu povedať "Nakresli čiaru tam, tam, tam a tam. Čiaru nakresli takto." a podobne. Podľa mňa sa výuke jazyka v začiatkoch dáva až príliš veľa pozornosti. Začiatočník nemusí vedieť čo všetko jazyk dokáže. Takisto človek môže vedieť programovať a pri tom nemusí ovládať ani jeden programovací jazyk (čo je trochu paradoxné, ale možné to je. V hernom priemysle sa často hovorí, že vyštudovaní matematici sú najlepší programátori a pri tom nepoznajú každé zákutie jazyka, ktorý používajú)
Tiež sa v lekciách zameriam na prácu s pamäťou a trochu zo štruktúry počítača - to k programovaniu neodmysliteľne patrí. Premenné, cykly, podmienky a funkcie sú v každom jazyku v princípe rovnaké. Takže to je jasné.
Tie syntaktické kraviny okolo, to sa budú musieť študenti naučiť či chcú, alebo nie. Ak sa to nenaučia, programátori z nich nebudú a basta. Ja si myslím, že učenie syntaktických pravidiel je človeku veľmi blízke. Celý život sa učíme pravidlá - materinský jazyk, gramatiku, cudzie jazyky, matematiku a trebárs aj bontón a to, že z obchodu nemôžem zdrhnúť bez zaplatenia. Sú proste veci, ktoré sa dodržujú a hotovo. A takto chcem na začiatku prezentovať aj programovací jazyk. Je to kopa pravidiel, ktoré treba dodržať, aby nám počítač rozumel. Ak to nedodržíte, počítač sa s vami odmietne baviť a máte smolu. Našťastie programovací jazyk je jednoduchší, než normálny cudzí jazyk.

Napríklad v prvých lekciách sa určite objaví niečo ako výpočet obsahov a obvodov jednoduchých útvarov. Človek naozaj nemusí vedieť, že printf je funkcia s premenným počtom argumentov, ktorá vypisuje formátovaný reťazec na štandardný výstup. Zatiaľ stačí vedieť, že printf("%d",cislo); vypíše číslo a hotovo. A v niekde v ďalších lekciách prídu na to, čo to skutočne znamená. V podstate uplatním taký ten špirálovitý systém učenia, aký beží väčšinou na gymnáziách.
Neviem do akej miery sa mi to podarí, ale nespustím do dovtedy, kým s tým nebudem 100% spokojný. Takže to bude ťažké :P
PhYs0c napísal:mohol by som "zasponzorovat" hostingom a domenou
Určite budem rád :) Doménu kúpim, to je najmenej. Hosting je horší. Pǐšem ti správu.

A už ani neviem, čo všetko ste tu popísali. Rád by som reagoval na všetko, ale nedá sa :D
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

pcsiete napísal:V škole sa naučia pascala a už si potom sami hľadajú knihy. Kedže ale študentom do školy chodiť nezakážeš, tvoja stránka sa tak profiluje na ľudí, ktorí sa k programovaniu na škole nedostali -> kaderník, kuchár, zvárač, stolár atd., alebo jednoducho ľudí ktorí ešte na strednej nie sú -> ZŠ.
No neviem ako ty, ale ja som skončil strednú a z programovania som tam nemal ani písmenko.
Chodil som na OA, škola podnikania so zvýšenou normou informatiky.
PHP, CSS a HTML som sa učil sám a na coursere som si dal kurz z Pythonu.

// Harisson:
Pekne teda, my sme prebrali Word, Excel a Access, to bolo asi tak všetko :D
Cely čas na internete (keď ma blokol, tak som to obišiel) a na písomke za jedna. Fakt informa jak sa patri twl.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Vrcholom ucenia programovania na strednej skole je podmienka a cyklus v Pascale, v C printf a scanf, v PHP echo. A to na kazdy bolo aspon 3 mesiace ucenia.

Preto ocenujem tuto snahu a najme to, ze BX chce ucit programatorske myslenie a logiku. A je sakra rozdiel, ked to uci clovek co realne programuje, oproty takemu co to len uci.
BX
Addict
Addict

Takže začínam sa naplno venovať tvorbe lekcií. Čas si na to určite nájdem.

Bol by som veľmi rád, ak by sa našiel niekto iniciatívny, kto by si zobral na starosť tvorbu portálu. Všetko bude prebiehať kolektívne, ale nejaký prvotný návrh, databázový návrh a podobne by sa hodil. Prinajhoršom to dám potom niekomu napísať za peniaze, alebo nájdem niekoho na fakulte. Chcem ale mať k dispozící ucelený návrh portálu a databáze skôr, než sa to začne písať. Ak aj o niekom viete, skúste sa opýtať.
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

Tesim sa ako blazon :D Vedel by si predbezne povedat, kedy sa to rozbehne naplno ?
BX
Addict
Addict

Nevedel. Pri veľkej dávke optimizmu to môže byť začiatkom budúceho roka. Reálne to vidím ale oveľa oveľa horšie, keďže pôjde o dobrovoľnícku prácu.
Určite na to nečakaj, uč sa zatiaľ starým štýlom :)
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Keď som si tvoj prípsevok prečítal, rozhodol som sa nepísať komentáre, len zvýrazňovať.
BX napísal: Konštatuješ veľmi správne, presne o toto sa snažím.
Dnes je programovanie oblasť tak rozsiahla, že mi príde škoda, keď človeka naučia horko-ťažko pascal za celý jeden rok (alebo dokonca dva - my sme to mali tak) na strednej škole. Základy programovania sa dajú naučiť oveľa rýchlejšie a človek tak má oveľa skôr rozhľad o tom, čo to vlastne je a čomu sa chce venovať.
Ja nepropagujem myšlienku školského vzdelávania v oblasti informatiky, ja len tvrdím, že človek, ktorý zo školy vyšiel, si vie nájisť ďalšie pokračovanie sám. Nepotrebuje ďalšiu stránku ktorá ho "prevedie" svetom programovania. Story so zlým profesorom nebola nutná, veď o to mi vôbec nejde. Ide o to že myšlienka tejto stránky sa snaží "priblížiť chudáčikom ľuďom ktorý si nevedia nájsť zdroje kde začať". A to ja nepovažujem za potrebné.
Prosím prečítať si aj môj prvý príspevok.

EDIT --> teda citujúc (k prvej citácii a k celému príspevku)
BX napísal:No keď človek príde na web s cieľom naučiť sa programovať a vidí tam kopu článkov, kategórií a slová ako javascript, C, java, php a všetko možné aj nemožé... na tomto webe sa veru ľudia programovať nenaučia.
Za to tento portál bude zameraný len a len na výuku programovania z úplnej nuly do stavu, keď študenti budú vedieť, kam môžu ísť ďalej a nebudú sa na fórach pýtať "Viem Cčko, čo mám teraz robiť?"
Žiadne články o iných jazykoch, technológiách, nových vychytávkach, vylepšieniach atď - takých je naozaj dosť.
Človek proste príde, prečíta si nejaký úvod, ako to tu funguje a začne sa učiť.
Ale taký človek zo strednej vie že ide za pascalom, príp. C. Neprotirečíme si? Teraz ťa prosím ja aby si si prečítal svoje príspevky.
pcsiete, päť zo šiestich ľudí tu zatiaľ vyjadrilo názor "je to dobrý nápad" (a dvaja žiadny nevyjadrili) Svoj postoj si vyjadril, beriem ho na vedomie, ale už to nechaj tak. Nikoho už sa, prosím, nesnaž presvedčiť - nikoho nepresvedčíš. Teda takýmito drístami minimálne mňa určite nie. A ak nepresvedčíš mňa, tak bude tento projekt pokračovať. Či chceš alebo nie. Aj keby mal chátrať a upadnúť do zabudnutia - no a čo.

Ale takto: Ja sa nesnažím spraviť nástroj, ktorý naučí programovať každého. Ja študentom nedám všetko na striebornom podnose. Tento kurz, ako je spomínané, by ich mal viesť aj k samostatnosti, takže čím ďalej tým viac budú hlavne v úlohách aj veci, ktoré v lekciách vysvetlené nie sú (totiž k jednej lekcií bude typicky úloh-programov- viac, ako jeden. Možno okrem tých úplne prvých, tam to nemá zmysel. Budú ale normálne - tj. všetko potrebné bolo v lekcií a potom ťažšie, pre zvedavcov, kde už si budú musieť niečo dohľadať sami.)

Tiež by som bol rád, ak by tento kurz vyselektoval programátorov od neprogramátorov. Ak niekto niekde napíše "skúšal som ten kurz, ale neviem ho, poraďte niečo ľahšie/lepšie" chcem, aby mu prišla odpoveď "nič lepšie nenájdeš, daj sa radšej na dejepis" Tiež nechcem aby boli programátori z kuchárov (ako si to ty napísal) Za to to ale chcem uľahčíť tým, ktorí na to naozaj majú.

..... V lekciách sa chcem zamerať na to, aby študent pochopil, ako počítač "myslí". .....
:roll:
lowmanek to, zdá sa, pochopil veľmi dobre, prečítajte si to všetci ešte raz
A to píše z vlastnej skúsenosti. A podobnú skúsenosť mám aj ja a viem aj o ďaľších ľuďoch.
:roll:
Napríklad v prvých lekciách sa určite objaví niečo ako výpočet obsahov a obvodov jednoduchých útvarov. Človek naozaj nemusí vedieť, že printf je funkcia s premenným počtom argumentov, ktorá vypisuje formátovaný reťazec na štandardný výstup. Zatiaľ stačí vedieť, že printf("%d",cislo); vypíše číslo a hotovo. A v niekde v ďalších lekciách prídu na to, čo to skutočne znamená. V podstate uplatním taký ten špirálovitý systém učenia, aký beží väčšinou na gymnáziách.
:smt006
Rozmýšľal som či to nezaradiť do kategórie drísty...

Kód: Vybrať všetko

[quote="pcsiete"]mohol by som "zasponzorovat" hostingom a domenou[/quote]
Určite budem rád :) Doménu kúpim, to je najmenej. Hosting je horší. Pǐšem ti správu.
:?:
BX
Addict
Addict

pcsiete, nepochopil som veľmi to tvoje zvýreznenie. Dúfam, že stále pamätáš na to, že moja cieľová skupina sú ľudia cca od 13 do 16 rokov. Neviem, prečo tam stále trepeš po-stredoškolákov.

Mňa len veľmi zaujíma - koľko máš rokov? Stačí približne, 30? 40? Kedy si začínal programovať? Máš ešte niekde doma v šuflíku dierne štítky z univerzity? :D
Toto tvoje konzervatívne myslenie mi príde naozaj na úrovni starého harcovníka, ktorý nemá veľmi poňatia o dnešnej dobe a hlavne dnešných mladých ľuďoch, deťoch...
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Dierne štítky nie :D, neštudujem informatiku, elektrotechniku a presnú techniku. Konzervatívne myslenie? Pozrel som si výplody 15-16ročných géniov na tých konferenciách čo organizujú tie neziskovky a myslím že tam v bratislave je aj nejaký učiteľ ktorý sa snaží vyučovať programovanie od základnej cez strednú, no to čo učil a prístup ktorý má sa mi veľmi nepozdával. Nemám rád takých "polovyučených" "programátorov" ktorí sa tvária že veci rozumejú, robia manažment a berú za to n-e-j-a-k-é peniaze, prípadne sa tvária ako keby boli naozaj skúsení a odráža sa to v ich jednaní.
BX
Addict
Addict

Rozdiel v tomto projekte by mohol byť ten, že ja som tiež len nedávno bol "ten 16 ročný génius" a tiež som vtedy toho vyplodil veľa zábavného. Audiotrack by vedel zaspomínať a dá sa tu to určite ešte aj dohľadať.
A ja si dobre pamätám na to, čo mi vtedy chýbalo. Čo ma brzdilo. Čo som potreboval a nemal. Ja som mal kopu šťastia a nejako som sa cez to predral. A pri tom ani nemám nejaký ten "talent" a nie som ani z poriadnej technickej strednej (som z gymnázia, kde je úroveň výuky programovania a nejakej logiky veľmi veľmi zlá)

A ja si práve myslím, že som bol jeden z tej poslednej generácie "klasikov". Dnešné deti sa rodia so smartfónmi v ruke. Počítače sa im javia ako extrémne inteligentní kamaráti. Čo na tom predsa môže byť ťažké? A tak potom 13 ročný nadšenec číta o tom, že na Android treba javu a kúpi si knižku o jave. A potom plače na fórach, že to nevie a "profíci" ho väčšinou odbijú svojími hlúpymi poznámkami. A svet zrazu možno prišiel o nádejného programátora.

Na gymnáziu som sa stal dobrým kamarátom s mojím učiteľom informatiky. Bol som jeden z najlepších žiakov, akých učil. A že ich učil hodne. Pred mojím ročníkom mal vždy v každom ročníku zo 10 záujemcov o maturu z informatiky a typicky aj aspoň jedného, ktorý nad ostatnými vynikal a naozaj sa tomu aktívne venoval.
Po tom čo som zmaturoval mi neraz hovoril, že o informu tam má záujem čoraz menej žiakov a ďalší podobný žiak ako ja je v nedohľadne. Za moju najväčšiu výhodu beriem to, že som sa programovaniu začal venovať skôr, ako sa škole podarilo zhnusiť mi to.

A btw. ja mám na dnešné vzdelávanie v tejto oblasti veľmi ťažké srdce. V hlave mám dokonca aj niekoľko výukových hier - z toho jedna veľmi vymakaná. Raz sa aj k tomu snáď dostanem.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Môže 13ročný nadšenec pochopiť Javu (OOP)? Moja teória je že na to ešte musí podrásť. Teda ako učiť sa začať môže, ale kým plne pochopí tie možnosti, nejaký ten rok dva prejdú.
Inak keď hovoríme o dnešnom vzdelávaní v tejto oblasti, tak na slovensku a v okolí to tak je, no napr. v USA je to už lepšie. Tam sa myslím dajú kúpiť cez amazon smartfóny priamo s knižkami na android a to naozaj za pár $.
BX
Addict
Addict

pcsiete napísal:Môže 13ročný nadšenec pochopiť Javu (OOP)?
Nemôže. Veď o tom aj celý čas píšem.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Nemôže. Veď o tom aj celý čas píšem.
Čo plánuješ stanoviť ako ich cieľ? (13-16 potrebuje cieľ)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ty si mal ake ciele v 13? povedz mi aspon jeden ked teda tvrdis ze clovek v takom veku si uz vytvara ciele
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Najprv som ťukal html, potom sme v škole v pascali počítali rohlíky, ja som tak potom na korešpondenčnej súťaži vypočítal nejaký príklad, a tak som za pár dní vypočítal aj celú sériu úloh (a koľko zložitých rozpisovačiek cez to fungovalo). Ku každému novému cieľu som si zohnal jazyk (VB, C#: hra, PHP: web, Java: :smt104 ) + knižku a tak to šlo. A preto som aj zástancom teórie že veci si musí človek hľadať sám (a že "predžuté" stránky mu veľa nepomôžu).
Čisto (že niesom sám na svete, ako mi to tu BX hovorí) hodím osdev kde to vedia všetci, pretože s predloženým materiálom a bez vlastného zháňania to nejde dobre (a konkrétne v tej oblasti si musí všetko človek zháňať sám, inač mu unikne jeden detail...). Možno som sa nakazil, ale ja mám čisto pocit že tak je to aj správne.
Napísať odpoveď