Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Portál pre začiatočníkov - startup | Diskusia

Príspevok od používateľa audiotrack »

@pcsiete: nie, hovorím o softwérovom inžinierovi v esete (bol môj spolužiak na výške) a o jednom profesorovi na katedre informatiky čo vychodil celé štúdium v nemčine

ad publikovanie: ty si videl odbornú publikáciu čo napísal jeden človek? Tak to bol potom taký rádoby programátor akých spomínaš. Vždy sú minimálne dvaja-traja spoluatori. A ak jeden vie anglicky, druhý nemusí. A vlastne ani jeden. Zaplatí si 200€ a dá si to preložiť pred publikáciou v odbornom časopise
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

audiotrack napísal:@pcsiete: nie, hovorím o softwérovom inžinierovi v esete (bol môj spolužiak na výške)
všakže je tam šéfom?
audiotrack napísal: a o jednom profesorovi na katedre informatiky čo vychodil celé štúdiumv nemčine
:nervozita: :surrender: ok nemčina
audiotrack napísal: ad publikovanie: ty si videl odbornú publikáciu čo napísal jeden človek? Tak to bol potom taký rádoby programátor akých spomínaš. Vždy sú minimálne dvaja-traja spoluatori. A ak jeden vie anglicky, druhý nemusí. A vlastne ani jeden. Zaplatí si 200€ a dá si to preložiť pred publikáciou v odbornom časopise
Veruže som aj videl, ikeď si už nespomínam čo to bolo, ale bolo to dosť veľké a bol to tvorca myšlienky. Spoluautori sú, ale na prednáške (nie prednáške, tam sú aj iné jazyky, ale skôr na prezentácii) ti taký spoluautor dosť nepomôže. Inak myslím že došlo k zameneniu pojmov: publikácia v časopise a práca. < > != == <= >= && || ? V časopise sa publikuje myšlienka, objav, krátke zhrnutie, ale práca je vec ktorá sa dáva do univerzitnej knižnice či posiela po nete, nie?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nie je šéfom, jasne som napísal že softvérový inžinier. Človek čo sedí za klávesnicou, a programuje. A robí tasky na samotnom jadre v c++, nie nejaký web.

a vôbec, táto diskusia nikam nevedie. Uplink ťa čosi naučil, z tej tvrdohlavosti :)
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Nie je jadro ako jadro, kukni linux :D ale ok, počkáme si na prvé lekcie.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

A tiež nie je programovanie ako programovanie. Sú programátori, ktorí potrebujú to najnovšie api na w8, sú takí, ktorí si búchajú CMSko, sú takí, čo sa vŕtajú v hardware a stačí im základná dokumentácia a je veľa ďalších a ďalších typov programátorov.
Audio spomenul to Rusko :D Tak ja som momentálne v Dubne a pracujem v JINR. Na hotely bývam s poliakom, ktorý tu akurát teraz dokončil master degree na krakovskej univerzite z nejakej "Computer physics". Po anglicky vie minimum, všetko poľsky a rusky. A programuje ako drak, chcem vidieť ako mu do očí povieš "Nie si programátor, lebo nevieš anglicky!"
A že tu v Rusku máš naozaj problém nájsť niekoho, kto po anglicky vie. A zázrak, pozor pozor, JINR je jedna z najväčší vedeckých inštitúcií na svete a publikácie vychádzajú každú chvíľu. Často od ľudí, ktorí anlicky nevedia. Vychádzajú v ruštine a preložené do angličtiny, aby tomu rozumel aj zbytok zaostalého sveta (či?)
Publikácie CERNu zase často vychádzajú vo francúžštine - následne preložené do angličtiny.

Ale je pravda, že tie lekcie budú musieť byťe veľmi veľmi premakané. Inak ma takýto ľudia zakopú na strom. To bude srandy...
pcsiete
Medium Star
Medium Star

mu do očí povieš "Nie si programátor, lebo nevieš anglicky!"
Hej hej kamarát, to ani nikto nechce urobiť, a ty tu vyťahuješ ruštinu ale slovenčinu si akosi odhodil bokom. Hovoríš tu o Rusovi, ktorý programuje ako drak a angličtinu nevie, ale ideš ty písať lekcie po rusky? Dobre, povedal som to o tej angličtine všeobecne, ale je pochopiteľné že príslušníci veľkých národov/jazykových skupín to majú inak. Späť k tvojej slovenskej stránke: V akých jazykoch tam chceš dávať externé linky?
JINR je jedna z najväčší vedeckých inštitúcií na svete a publikácie vychádzajú každú chvíľu. Často od ľudí, ktorí anlicky nevedia. Vychádzajú v ruštine a preložené do angličtiny
Pre ľudí ktorí na to majú lidi (v nejakej organizácii) to problém nie je, ale inak to až tak ľahko nejde. Ale tá posledná časť že vychádzajú aj preložené do angličtiny je podporujúci fakt pre argumentáciu, že bez angličtiny sa dnes nepohneš. Môžu vychádzať aj v ruštine a potom ako dobre sa majú tí, ktorí ju vedia. Ale my sa momentálne pcháme do zadku n€mcom, a tak sa počet ľudí ktorí sa učia ruštinu zmenšuje.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pcsiete napísal: ...ideš ty písať lekcie po rusky? ...
a idú 13 ročné deti publikovať v angličtine?

nie. Na obe otázky. Tým pádom je celá posledná strana alebo dve zbytočná. Tak načo si vlastne celú túto diskusiu o angličtine začínal? je rovnako zbytočná ako ruština. Čo sa programovania týka. Vôbec nejde o jazyk. Ide o to, či tomu pochopíš. A práve v tomto ti má ten portál pomôcť.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

audiotrack napísal: a idú 13 ročné deti publikovať v angličtine?
Strana 3, posledný príspevok. :smt006 Ku zvyšku, prvý príspevok na tému angličtina (@ebb, nie @pcsiete) :smt006
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to bola rečnícka otázka. Odpoveď som na ňu predsa napísal aj ja
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Zjavne to bola vadná rečnícka otázka, prečítaj si to... Točíme sa dookola, BX, začni nové kolečko.
BX
Addict
Addict

pcsiete, zdá sa mi to, alebo ti unikajú základné jednoduché súvislosti sveta? Keď človek nevie po anglicky a vydáva svetovo akceptované články, tak sa asi všetko aj naučil bez angličtiny, však? Naučil sa to vo svojom rodnom jazyku bez ohľadu na to, čo tvrdíš. Takže áno, rus sa to naučí po rusky, poliak po poľsky (on sa rusky naučil až tu), slovák sa to naučí po slovensky. Prečo nie, pre pána?!

To, že sa články prekladajú do angličtiny je hlavne preto, že si to preložia američania. Musia, ak chcú byť in. Európania americké články čítať väčšinou vedia, pretože sa tu učí hlavne britská angličtina. Ale američania sú leniví učiť sa francúzsky, rusky, nemecky, japonsky... A keď američania si všetko preložia, plus vydávajú veľa vlastného, tak je jasné, že angličtina sa stala hlavným jazykom vedy.

Ach, to je ako vysvetľovať tým 13 ročným deťom. Aspoň mám dobrú prípravu :D

(Ešte poznámka, teraz píšem hlavne o vede ako takej. Nie len programovaní)
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Vieš ako krásne sa odpovedá na tvoje príspevky? :)
BX napísal:pcsiete, zdá sa mi to, alebo ti unikajú základné jednoduché súvislosti sveta? Keď človek nevie po anglicky a vydáva svetovo akceptované články, tak sa asi všetko aj naučil bez angličtiny, však? Naučil sa to vo svojom rodnom jazyku bez ohľadu na to, čo tvrdíš. Takže áno, rus sa to naučí po rusky, poliak po poľsky (on sa rusky naučil až tu), slovák sa to naučí po slovensky. Prečo nie, pre pána?!
Strana 3, niekde medzi poslednými
BX napísal: To, že sa články prekladajú do angličtiny je hlavne preto, že si to preložia američania. Musia, ak chcú byť in. Európania americké články čítať väčšinou vedia, pretože sa tu učí hlavne britská angličtina. Ale američania sú leniví učiť sa francúzsky, rusky, nemecky, japonsky... A keď američania si všetko preložia, plus vydávajú veľa vlastného, tak je jasné, že angličtina sa stala hlavným jazykom vedy.
Koniec 2. strany, začiatok 3. strany a 5. príspevok na 4. strane
BX napísal:Ach, to je ako vysvetľovať tým 13 ročným deťom. Aspoň mám dobrú prípravu :D
:D
BX napísal:Ešte poznámka, teraz píšem hlavne o vede ako takej. Nie len programovaní
Uch ale veda je veda, a veci/termíny v mŕtvych jazykoch sa do iných jazykov už často neprekladajú.
BX
Addict
Addict

Vieš ako sa mi nechce hľadať tie príspevky? Hlavne že si najmúderjší a celý svet to robí zle.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

pcsiete: chapem preco s danym projektom nesuhlasis ale preco tak silno proti nemu bojujes tak tu mi pointa unika, ved tento projekt nema potencial ludom skodit...

BX: interwebzy kodim nerad (a popravde to uz ani neviem a poriadne som to nikdy nevedel) ale myslim, ze by som mohol pomoct s lekciami
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Nie, práveže celý svet to robí dobre, po anglicky, či? :D :D :D :D ach jaj celý svet ako celý, jasné že sa knihy prekladajú. Jasné že sa veci prekladajú, ale preložiť všetko do každého jazyka je ťažšie, než prekladať to do angličtiny ako to robia v JINRe. A preto je význam angličtiny nepopierateľný rovnako, ako je popierateľné jej svetové prvenstvo a jedinečnosť.

Už to necháme tak? :D

@javatar, ja nebojujem proti projektu, ale proti niektorým faktorom v presvedčení myšlienky.
BX
Addict
Addict

javatar, ďakujem! :aasmile29: Vláda zlého pcsiete v tejto téme skončila, podarilo sa ti to prerušiť.
Už ti píšem správu :)
pcsiete
Medium Star
Medium Star

... ale keď už sme pritom a hovoríme tu o aj jave, ako v rusku riešia preloženie dokumentácie? Napr. taká java má JLS a JVMS celkom dosť veľké a veľmi ťažko by sa to prekladalo. Či to tam niekto preložil? Just curious.
BX
Addict
Addict

Nestretol som sa tu ešte s nikým, kto by robil v jave. Tu ide hlavne o spracovanie obrovského množstva dát a obsluhu hw. To sa nedá robiť v jave. Všetci fičia na nízkoúrovňových jazykoch a vyššie hlavne C++. Ono keď máš nejaký krutý detektor, ktorý chŕli 1GB dát za sekundu, tak ti je java naozaj na hovno. A aj v gridoch, proofoch a podobných veciach využívaš C/C++.
Ale môžem sa spýtať toho poliaka, neviem, či vie javu.
MeanSeriously
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa MeanSeriously »

audiotrack napísal: a idú 13 ročné deti publikovať v angličtine?
Neviem kto tu hovorí o publikovaní. Tie deti nejdú predsa nič publikovať, neviem skade si na to prišiel. Oni to idú pochopiť. Čo pcsiete chce asi povedať, a čo si ja myslím je, že čím skôr sa deti (najmä príslušníci menejpočetných národov, ale nie len) naučia po anglicky, tým lepšie. Sám si uviedol niekoľko príkladov - všetko vychádza v nejakom natívnom jazyku vedcov - a v angličtine. Práve preto je najviac zdrojov v angličtine. Nie je ľahšie sa naučiť jeden jazyk ako 10 iných? Najspoločnejší jazyk pre programátorov je EN. Okrem toho je väčšina výrazov. okrem tých najpoužívanejších, nie preložená, ale len poslovenčená (a veľa výrazov ani to).
Prečo si myslíš že StackOverflow.com je v angličtine a nie v čínštine? Alebo prečo tam nikto nepíše po indicky, keď už máme toľko indických programátorov? Áno, rozbiehajú sa fóra StackOverflow in Russian, in Portuguese, in Spanish, in Turkish... Vieš čo to bude tým ľuďom platné. Nikdy nedosiahnu ani máličko z toho, čo dosiahne StackOverflow teraz - tam bohužiaľ nebude dosť ľudí na to, aby ti zodpovedali dostatočne kvalitne a rýchlo na špecifické otázky - ak sa vôbec nájde niekto taký. Okrem toho pochybujem, že niekedy sa vôbec rozbehne StackOverflow v slovenčine/češtine, nehovoriac o kvalite odpovedí. A keďže nikto nie je vševedúci, ako si myslíš že vyriešia slovenskí programátori bez znalosti EN špecifické chyby? (Nehovoriac už nejakej možnosti zamestnať sa). Preto si myslím, že skorá znalosť angličtiny ti zabezpečí dobrý štart, následný rozvoj a nebudeš to musieť dobiehať neskôr, keď budeš mať kopec iných problémov.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

MeanSeriously napísal: Neviem kto tu hovorí o publikovaní. Tie deti nejdú predsa nič publikovať, neviem skade si na to prišiel. Oni to idú pochopiť. Čo pcsiete chce asi povedať, a čo si ja myslím je, že čím skôr sa deti (najmä príslušníci menejpočetných národov, ale nie len) naučia po anglicky, tým lepšie. Sám si uviedol niekoľko príkladov - všetko vychádza v nejakom natívnom jazyku vedcov - a v angličtine. Práve preto je najviac zdrojov v angličtine. Nie je ľahšie sa naučiť jeden jazyk ako 10 iných? Najspoločnejší jazyk pre programátorov je EN. Okrem toho je väčšina výrazov. okrem tých najpoužívanejších, nie preložená, ale len poslovenčená (a veľa výrazov ani to).
Prečo si myslíš že StackOverflow.com je v angličtine a nie v čínštine? Alebo prečo tam nikto nepíše po indicky, keď už máme toľko indických programátorov? Áno, rozbiehajú sa fóra StackOverflow in Russian, in Portuguese, in Spanish, in Turkish... Vieš čo to bude tým ľuďom platné. Nikdy nedosiahnu ani máličko z toho, čo dosiahne StackOverflow teraz - tam bohužiaľ nebude dosť ľudí na to, aby ti zodpovedali dostatočne kvalitne a rýchlo na špecifické otázky - ak sa vôbec nájde niekto taký. Okrem toho pochybujem, že niekedy sa vôbec rozbehne StackOverflow v slovenčine/češtine, nehovoriac o kvalite odpovedí. A keďže nikto nie je vševedúci, ako si myslíš že vyriešia slovenskí programátori bez znalosti EN špecifické chyby? (Nehovoriac už nejakej možnosti zamestnať sa). Preto si myslím, že skorá znalosť angličtiny ti zabezpečí dobrý štart, následný rozvoj a nebudeš to musieť dobiehať neskôr, keď budeš mať kopec iných problémov.
Pozor pozor, BX tu nabehol s francúzskym CERNom. A stackoverflow.com je v angličtine preto, lebo majú sídlo v NY :D
Ale zase keď to zoberieme z druhej stránky, tak skorá znalosť angličtiny vôbec nemusí nejak znamenito vypomôcť vedomostiam, kedže klasická bežná angličtina je iná ako odborná.

@BX, o jave na nízkej úrovni by som ti mohol rozprávať...
Napísať odpoveď